Home

Verordening (EEG) nr. 2213/83 van de Commissie van 28 juli 1983 tot vaststelling van kwaliteitsnormen voor witloof

Verordening (EEG) nr. 2213/83 van de Commissie van 28 juli 1983 tot vaststelling van kwaliteitsnormen voor witloof

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EEG) nr. 1035/72 van de Raad van 18 mei 1972 houdende een gemeenschappelijke ordening der markten in de sector groenten en fruit(1), laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EEG) nr. 1738/82(2), en met name op artikel 2, lid 3,

  1. Overwegende dat in bijlage II/6 bij Verordening nr. 23(3), kwaliteitsnormen zijn vastgesteld voor uien; dat deze normen bij Verordening nr. 87/64/EEG(4) zijn gewijzigd;

  2. Overwegende dat in bijlage I/2 bij Verordening nr. 58(5) kwaliteitsnormen zijn vastgesteld voor witloof;

  3. Overwegende dat zich bij de teelt van en de handel in deze produkten ontwikkelingen hebben voorgedaan, met name ten aanzien van de op de detail- en groothandelsmarkten gestelde eisen; dat de vastgestelde gemeenschappelijke kwaliteitsnormen voor uien en witloof derhalve moeten worden gewijzigd ten einde (SIC! teneinde) rekening te houden met deze nieuwe eisen;

  4. Overwegende dat deze wijzigingen een wijziging van de bij Verordening (EEG) nr. 1194/69 van de Raad(6), vastgestelde bijkomende kwaliteitsklasse noodzakelijk maken; dat bij de omschrijving van die klasse rekening moet worden gehouden met het economische belang van de betrokken produkten voor de telers en met de noodzaak in de behoeften van de verbruikers te voorzien;

  5. Overwegende dat de normen van toepassing zijn op alle handelsstadia; dat het vervoer over grote afstanden, het opslaan voor een zekere duur of de verschillende behandelingen die de produkten ondergaan, kwaliteitsverlies kunnen veroorzaken als gevolg van de biologische ontwikkeling en de minder of meer bederfelijke aard van de produkten; dat derhalve bij de toepassing van de normen in de handelsstadia die op de verzending volgen, met dit kwaliteitsverlies rekening moet worden gehouden; dat voor de produkten van de klasse „Extra” die met bijzondere zorg moeten worden gesorteerd en verpakt, alleen verlies aan frisheid en turgescentie in aanmerking mag worden genomen;

  6. Overwegende dat om redenen van duidelijkheid en rechtszekerheid alsmede ten gerieve van dc betrokkenen de aldus gewijzigde normen in één enkele tekst moeten worden samengebracht;

  7. Overwegende dat de in deze verordening vervatte maatregelen in overeenstemming zijn met het advies van het Comité van beheer voor groenten en fruit,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

De handelsnorm voor witlof van GN-code 0705 21 00 is opgenomen in de bijlage.

Deze normen zijn onder de bij Verordening (EEG) nr. 1035/72 vastgestelde voorwaarden van toepassing op alle handelsstadia.

In de stadia die op de verzending volgen mogen de produkten evenwel ten opzichte van de voorgeschreven normen de volgende afwijkingen vertonen:

  • een lichte vermindering van frisheid en turgescentie,

  • voor de produkten van andere klassen dan de klasse „Extra”: geringe kwaliteitsverandering als gevolg van hun biologische ontwikkeling en de minder of meer bederfelijke aard van de produkten.

Artikel 2

1.

De woorden „voor uien” in artikel 2 van Verordening nr. 23 en het woord „witloof” in het eerste artikel van Verordening nr. 58, evenals de woorden „uien, witloof” in het eerste artikel van Verordening (EEG) nr. 1194/69, worden geschrapt.

2.

Bijlage II/6 van Verordening nr. 23, bijlage I/2 van Verordening nr. 58, evenals de bijlagen II en III van Verordening (EEG) nr. 1194/69 worden ingetrokken.

Artikel 3

Deze verordening treedt in werking op 1 september 1983.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke Lid-Staat.

BIJLAGEKWALITEITSNORM VOOR WITLOOF