Wanneer producten van Chinese oorsprong in zodanig toegenomen hoeveelheden of in zulke omstandigheden in de Gemeenschap worden ingevoerd dat de markt voor de producenten van de Gemeenschap verstoord wordt of dreigt te worden, kan overeenkomstig de volgende bepalingen een vrijwaringsmaatregel worden genomen.
Verordening (EG) n r. 427/2003 van de Raad van 3 maart 2003 over een productspecifiek vrijwaringsmechanisme in de overgangsperiode voor producten uit de Volksrepubliek China en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 519/94 betreffende een gemeenschappelijke regeling voor de invoer uit bepaalde derde landen
Verordening (EG) n r. 427/2003 van de Raad van 3 maart 2003 over een productspecifiek vrijwaringsmechanisme in de overgangsperiode voor producten uit de Volksrepubliek China en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 519/94 betreffende een gemeenschappelijke regeling voor de invoer uit bepaalde derde landen
DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,
Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 133,
Gezien het voorstel van de Commissie,
Overwegende hetgeen volgt:
Bij Verordening (EG) nr. 3285/94(1) heeft de Raad een gemeenschappelijke regeling vastgesteld voor de invoer die bepalingen inzake vrijwaringsmaatregelen bevat.
Bij Verordening (EG) nr. 519/94(2) heeft de Raad een gemeenschappelijke regeling vastgesteld voor de invoer uit bepaalde derde landen die eveneens bepalingen inzake vrijwaringsmaatregelen bevat.
Het Protocol inzake de toetreding van de Volksrepubliek China (hierna „China” genoemd) tot de Wereldhandelsorganisatie (hierna „het Protocol” genoemd) bevat productspecifieke vrijwaringsmaatregelen voor de overgangsperiode (hierna „vrijwaringsmaatregelen” genoemd) en productspecifieke maatregelen ter voorkoming van handelsverlegging (hierna „maatregelen wegens handelsverlegging” genoemd).
Het Protocol is op 11 december 2001 in werking getreden.
Gezien het grote verschil tussen de bepalingen inzake vrijwaringsmaatregelen in het Protocol enerzijds en in Verordening (EG) nr. 519/94 en Verordening (EG) nr. 3285/94 anderzijds, moet een specifieke verordening worden vastgesteld voor vrijwaringsmaatregelen en maatregelen wegens handelsverlegging ten aanzien van bepaalde producten uit China.
Volgens het Protocol kunnen vrijwaringsmaatregelen worden genomen wanneer producten van Chinese oorsprong in zulke toegenomen hoeveelheden of onder zulke omstandigheden worden ingevoerd dat zij de markt verstoren of dreigen te verstoren voor de producenten in de Gemeenschap.
Er is sprake van een verstoring van de markt wanneer de invoer van een product zo sterk stijgt dat deze een beduidende oorzaak is van aanmerkelijke schade of dreiging van aanmerkelijke schade voor producenten van de Gemeenschap.
Het lijkt noodzakelijk aan te geven met welke factoren rekening moet worden gehouden om te bepalen of er sprake is van een verstoring van de markt.
Volgens het Protocol kunnen maatregelen wegens handelsverlegging worden genomen wanneer een maatregel van China of een ander lid van de Wereldhandelsorganisatie (hierna „WTO” genoemd) om een verstoring van zijn markt te voorkomen of tegen te gaan een stijging van de invoer in de Gemeenschap van een product uit China veroorzaakt of dreigt te veroorzaken.
Het is dienstig richtlijnen te geven over de factoren die relevant kunnen zijn voor de vaststelling of er sprake is van handelsverlegging.
Het verdient aanbeveling de term „producenten van de Gemeenschap” te definiëren.
Een onderzoek met het oog op het nemen van vrijwaringsmaatregelen of maatregelen wegens handelsverlegging moet op verzoek van een lidstaat of de Commissie worden geopend; een onderzoek met het oog op het nemen van vrijwaringsmaatregelen over een onderwerp waarover al eerder een dergelijk onderzoek werd ingesteld, mag eerst worden geopend nadat ten minste een jaar is verstreken na beëindiging van dit vorige onderzoek; voor maatregelen wegens handelsverlegging is een dergelijke beperking niet nodig.
Vastgesteld moet worden op welke wijze belanghebbenden in kennis worden gesteld van de inlichtingen die de autoriteiten van de Gemeenschap nodig hebben; de belanghebbenden dienen ruimschoots gelegenheid te hebben om alle terzake dienende bewijsstukken voor te leggen en hun belangen te verdedigen. Het is eveneens wenselijk duidelijk aan te geven welke regels en procedures bij het onderzoek van toepassing zijn, met name de regels volgens welke belanghebbenden zich binnen bepaalde termijnen bekendmaken, hun standpunt uiteenzetten en inlichtingen verstrekken, indien met deze standpunten en inlichtingen rekening moet worden gehouden. Het is eveneens dienstig te bepalen op welke voorwaarden belanghebbenden toegang kunnen krijgen tot informatie die andere belanghebbenden hebben verstrekt, en daarover opmerkingen kunnen maken.
Vastgesteld moet worden op welke voorwaarden bij wijze van uitzondering voorlopige maatregelen kunnen worden genomen, waaronder het nemen van voorlopige maatregelen door de Commissie, voor een periode van ten hoogste 200 dagen.
Volgens het Protocol mogen definitieve maatregelen eerst 60 dagen na ontvangst van een door China ingediend verzoek om overleg worden genomen, indien dit overleg niet tot een voor beide partijen bevredigende oplossing heeft geleid.
Het lijkt wenselijk in de mogelijkheid te voorzien — op bepaalde voorwaarden en mits de werking van de interne markt hierdoor niet wordt verstoord — maatregelen te nemen die tot één of meer lidstaten zijn beperkt.
Het lijkt dienstig te bepalen dat vrijwaringsmaatregelen na vier jaar vervallen tenzij in het kader van een herzieningsprocedure blijkt dat zij dienen te worden gehandhaafd.
Het is wenselijk in tussentijdse herzieningsprocedures te voorzien, wanneer een lidstaat of de Commissie verzoekt de gevolgen van een vrijwaringsmaatregel of een maatregel wegens handelsverlegging en de noodzaak tot handhaving van die maatregel te onderzoeken.
Het is noodzakelijk te bepalen dat een maatregel wegens handelsverlegging kan worden herzien wanneer het WTO-lid dat een maatregel neemt om de verstoring van zijn markt tegen te gaan, het WTO-comité Vrijwaringsmaatregelen van een wijziging van deze maatregel in kennis stelt.
Vrijwaringsmaatregelen en maatregelen wegens handelsverlegging moeten geschorst kunnen worden wanneer het door een tijdelijke wijziging in de omstandigheden op de markt tijdelijk niet dienstig is deze maatregelen voort te zetten.
Met het oog op de handhaving van de maatregelen moeten de lidstaten toezicht houden op de invoer van producten die aan een onderzoek of maatregelen zijn onderworpen en hierover aan de Commissie verslag uitbrengen; tevens dienen zij, in voorkomend geval, het bedrag aan rechten mee te delen dat op grond van deze verordening is geïnd.
Tevens moet worden bepaald dat een raadgevend comité regelmatig wordt geraadpleegd in welbepaalde stadia van het onderzoek, dat het comité dient te bestaan uit vertegenwoordigers van de lidstaten en wordt voorgezeten door een vertegenwoordiger van de Commissie en dat het raadgevend comité, overeenkomstig overweging 12 van Besluit 1999/468/EG van de Raad(3), niet onder het toepassingsgebied van dat besluit valt.
Het is dienstig in controles ter plaatse te voorzien om de inlichtingen te controleren die over de ontwikkeling van de omvang van de invoer en de verstoring van de markt zijn ontvangen; deze controles ter plaatse zijn evenwel afhankelijk van de ontvangst van correct beantwoorde vragenlijsten.
Er dient een bepaling te worden vastgesteld over de behandeling van vertrouwelijke gegevens ter bescherming van zaken- of ambtsgeheimen.
Het is van wezenlijk belang dat een bepaling wordt vastgesteld over de mededeling van de voornaamste feiten en overwegingen aan de hiervoor in aanmerking komende partijen en dat deze mededeling, gelet op het besluitvormingsproces in de Gemeenschap, binnen een termijn wordt gedaan die het de partijen mogelijk maakt hun belangen te verdedigen.
Het is dienstig in een administratief systeem te voorzien in het kader waarvan argumenten kunnen worden aangevoerd over het belang van de Gemeenschap bij maatregelen, met inbegrip van het belang van de consument, en om termijnen vast te stellen waarbinnen deze inlichtingen moeten worden verstrekt en om bepalingen op te nemen over de rechten van de betrokkenen om van de verstrekte inlichtingen kennis te nemen.
Het Verslag van de werkgroepen over de toetreding van China tot de WTO voorziet in de geleidelijke afschaffing van contingenten voor andere producten dan textielproducten die de Gemeenschap ten aanzien van sommige producten van Chinese oorsprong hanteert.
In verband met deze geleidelijke afschaffing moet bijlage II van Verordening (EG) nr. 519/94 worden ingetrokken.
Het is dienstig de bij invoervergunningen reeds toegewezen hoeveelheden voor 2002 en 2003 te verhogen teneinde rekening te houden met de toename waarin het tijdschema voor de geleidelijke afschaffing voorziet.
Het is dienstig de toezichtsmaatregelen niet langer toe te passen op de Chinese producten die zijn vermeld in bijlage III van Verordening (EG) nr. 519/94, welke bijlage moet worden ingetrokken.
Het is dienstig in bijlage I van Verordening (EG) nr. 519/94 die landen te schrappen die leden van de WTO zijn geworden, en de bevoegdheid voor de bijwerking van die bijlage aan de Commissie te delegeren.
Gezien het voortbestaan van contingenten voor bepaalde producten van Chinese oorsprong dienen deze producten tijdens de toepassingsduur van deze contingenten te worden uitgesloten van de bepalingen inzake vrijwaringsmaatregelen en maatregelen wegens handelsverlegging.
Het Protocol voorziet in het vervallen van de afdeling vrijwaringsmaatregelen en maatregelen wegens handelsverlegging twaalf jaar na de inwerkingtreding van het Protocol; daarom moet worden vastgesteld dat maatregelen die op grond van deze verordening zijn genomen uiterlijk op 11 december 2013 vervallen,
HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:
TITEL I PRODUCTENSPECIFIEK VRIJWARINGSMECHANISME VOOR DE OVERGANGSPERIODE
Artikel 1 Beginselen
Indien een maatregel van China of een ander WTO-lid om de verstoring van de markt van dat WTO-lid te voorkomen of tegen te gaan, een beduidende handelsverlegging in de Gemeenschap veroorzaakt of dreigt te veroorzaken, kan overeenkomstig de volgende bepalingen een maatregel wegens handelsverlegging worden genomen.
Artikel 2 Vaststelling van een verstoring van de markt
De markt is verstoord wanneer de invoer van een product, dat gelijk is aan of rechtstreeks concurreert met een door de producenten van de Gemeenschap vervaardigd product, absoluut of relatief, zo sterk toeneemt dat zij een beduidende oorzaak van aanmerkelijke schade voor de producenten van de Gemeenschap is of dreigt te worden.
Bij de vaststelling of een markt is verstoord, mogen uitsluitend objectieve factoren in aanmerking worden genomen, zoals:
-
de omvang van de betrokken invoer,
-
de gevolgen van deze invoer voor de prijzen van dezelfde of rechtstreeks concurrerende producten in de Gemeenschap, en
-
de gevolgen van deze invoer voor de producten van de Gemeenschap die dezelfde of de rechtstreeks concurrerende producten vervaardigen.
Artikel 3 Vaststelling van een beduidende handelsverlegging
De handel heeft een beduidende verlegging ondergaan wanneer een maatregel van China of een ander WTO-lid om een verstoring van de markt van dat WTO-lid te voorkomen of tegen te gaan, een toename van de invoer in de Gemeenschap van een product uit China veroorzaakt of dreigt te veroorzaken.
Objectieve criteria moeten worden toegepast om vast te stellen of maatregelen om een verstoring van de markt te voorkomen of tegen te gaan, een beduidende verlegging van de handel veroorzaken of dreigen te veroorzaken. Te onderzoeken factoren zijn:
-
de reeds geconstateerde of binnenkort te verwachten toename van het marktaandeel van producten uit China in de Gemeenschap;
-
de aard of de reikwijdte van de maatregel die China of andere WTO-leden hebben genomen of voornemens zijn te nemen;
-
de reeds geconstateerde of binnenkort te verwachten toename van de omvang van de invoer uit China door de genomen of voorgestelde maatregel;
-
vraag en aanbod van de betrokken producten op de markt van de Gemeenschap, en
-
de omvang van de uitvoer uit China naar het WTO-lid/de WTO-leden dat/die een voorlopige of definitieve vrijwaringsmaatregel toepast/toepassen.