Home

Besluit van de Europese Centrale Bank van 17 november 2008 tot vaststelling van het kader voor de gezamenlijke aanbesteding van het Eurosysteem (ECB/2008/17) (2008/893/EG)

Besluit van de Europese Centrale Bank van 17 november 2008 tot vaststelling van het kader voor de gezamenlijke aanbesteding van het Eurosysteem (ECB/2008/17) (2008/893/EG)

DE RAAD VAN BESTUUR VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op de artikelen 105 en 106,

Gelet op de statuten van het Europees Stelsel van centrale banken en van de Europese Centrale Bank, (hierna „de ESCB-statuten”), inzonderheid op artikel 12, lid 1, in samenhang met artikel 3, lid 1, en de artikelen 5, 16 en 24 daarvan,

Overwegende hetgeen volgt:

  1. Krachtens artikel 12, lid 1, van de statuten van het ESCB, keurt de Raad van bestuur de richtsnoeren goed en neemt het de besluiten die nodig zijn om de tenuitvoerlegging van de aan het Eurosysteem toevertrouwde taken te garanderen. De Raad van bestuur is dienovereenkomstig bevoegd te besluiten betreffende de organisatie van hulpdiensten, zoals de aanschaf van goederen en diensten die nodig zijn om de taken van het Eurosysteem te vervullen.

  2. De wetgeving van de Europese Gemeenschap betreffende aanbestedingen voorziet in de gezamenlijke aankoop van goederen en diensten door meerdere aanbestedende overheden. Dit principe wordt weergegeven in overweging 15 van artikel 11 van Richtlijn 2004/18/EG van het Europees Parlement en de Raad van 31 maart 2004 betreffende de coördinatie van de procedures voor het plaatsen van overheidsopdrachten voor werken, leveringen en diensten(1), dat voorziet in bepaalde centrale aankooptechnieken.

  3. De Europese Centrale Bank (ECB) is gecommitteerd aan het beginsel van een gunstige kosten/batenverhouding en doelmatigheid en streeft naar de beste prijs-kwaliteitverhouding bij de aanschaf van goederen en diensten. De Raad van bestuur ziet de gezamenlijke aanschaf van goederen en diensten als een instrument waarmee deze doelstellingen kunnen bereikt worden door synergieën en schaalvoordelen te benutten.

  4. Met de vestiging van een kader voor de gezamenlijke aanschaf voor het Eurosysteem, wil de Europese Centrale Bank (ECB) de deelname van de ECB en de nationale centrale banken van de lidstaten die de euro aangenomen hebben aan een dergelijke gezamenlijke aanschaf stimuleren.

  5. De Raad van bestuur creëerde een Eurosysteem Coördinatiecomité voor aanbestedingen van het Eurosysteem (Eurosystem Procurement Coordination Office, kort EPCO) om de gezamenlijke aanschaf te coördineren. De Raad van bestuur duidde de Centrale Bank van Luxemburg aan als gastheer van EPCO voor de periode van 1 januari 2008 tot en met 31 december 2012.

  6. Dit besluit laat de mogelijkheid voor de nationale centrale banken die de euro aangenomen hebben onverlet om EPCO te vragen hen bij te staan in verband met de aanschaf van goederen en diensten die buiten de reikwijdte van dit besluit vallen.

  7. De nationale centrale banken van de lidstaten die de euro nog niet aangenomen hebben, kunnen er belang bij hebben deel te nemen aan de activiteiten van EPCO en aan de procedures van gezamenlijke aanschaf, en weliswaar onder dezelfde voorwaarden als geldend voor de centrale banken,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1 Definities

In dit besluit wordt bedoeld met:

  1. „Eurosysteem”: de ECB en de nationale centrale banken van lidstaten die de euro hebben aangenomen;

  2. „taken van het Eurosysteem”: de aan het Eurosysteem toevertrouwde taken overeenkomstig het Verdrag en de statuten van het ESCB;

  3. „centrale bank”: de ECB of de nationale centrale bank van een lidstaat die de euro heeft aangenomen;

  4. „leidinggevende centrale bank”: de centrale bank die verantwoordelijk is voor het voeren van de gezamenlijke tenderprocedure;

  5. „ontvangende centrale bank”: de centrale bank die door de Raad van bestuur werd aangeduid om EPCO te huisvesten;

  6. „EPCO-stuurcomité”: het door de Raad van bestuur opgerichte stuurcomité om de activiteiten van EPCO te sturen. Het EPCO-stuurcomité is samengesteld uit één lid van elke centrale bank, te selecteren uit de personeelsleden op senior niveau met kennis en ervaring in organisatorische en strategische aangelegenheden binnen de respectieve instellingen en experts in aanbestedingen. Het EPCO-stuurcomité brengt via de directie verslag uit aan de Raad van bestuur. Het voorzitterschap en het secretariaat van de EPCO-stuurgroep wordt door de ECB verzorgd door de ECB;

  7. „gezamenlijke tenderprocedure”: de procedure voor de gezamenlijke aanschaf van goederen en diensten die wordt gevoerd door de leidinggevende centrale bank voor aan de gezamenlijke tenderprocedure deelnemende centrale banken.

Artikel 2 Toepassingsgebied

1.

Dit besluit geldt voor de gezamenlijke aanschaf door de centrale banken van nodige goederen en diensten om de taken van het Eurosysteem uit te voeren.

2.

De deelname van de centrale banken aan de activiteiten van EPCO en aan gezamenlijke tenderprocedures gebeurt op vrijwillige basis.

3.

Dit besluit laat Richtsnoer (EU) 2015/280 van de Europese Centrale Bank onverlet(2).

Artikel 3 Coördinatiecomité voor aanbestedingen van het Eurosysteem (EPCO)

1.

EPCO voert de volgende basistaken uit:

  1. mogelijke gevallen voor een gezamenlijke aanbesteding binnen of buiten het kader van dit besluit identificeren op basis van aanbestedingsbehoeften die centrale banken aan EPCO communiceren;

  2. een jaarlijks aanbestedingsplan voor de gezamenlijke tenderprocedures op basis van de onder a) omschreven beoordeling voorbereiden en indien nodig bijwerken;

  3. in samenwerking met de aan de gezamenlijke tenderprocedure deelnemende centrale banken gezamenlijke voorschriften vaststellen;

  4. de centrale banken in gezamenlijke tenderprocedures ondersteunen;

  5. op verzoek van de aan het project leidinggevende centrale bank(en) deze bijstaan bij de aanbesteding van gezamenlijke projecten van het Europees Stelsel van centrale banken.

ECPO kan ook andere dan de hierboven genoemde taken uitvoeren, met name om de vaststelling van beste aanbestedingspraktijken binnen het Eurosysteem te faciliteren en ter ontwikkeling van de infrastructuur (bijv. vaardigheden, functionele instrumenten, informatiesystemen, processen), welke vereist zijn binnen het kader van gezamenlijke aanbesteding.

2.

De ontvangende centrale bank zorgt voor het materiaal en de menselijke hulpbronnen die EPCO nodig heeft ter vervulling van haar taken overeenkomstig de door de Raad van bestuur goedgekeurde begroting, zoals uiteengezet in lid 4.

3.

De ontvangende centrale bank mag samen met het EPCO-stuurcomité regels aannemen betreffende de interne organisatie en het bestuur van EPCO, met inbegrip van een gedragscode voor het personeel van EPCO dat de hoogste integriteit bij de vervulling van zijn taken moet verzekeren.

4.

De centrale banken financieren de EPCO-begroting overeenkomstig de door de Raad van bestuur vastgestelde regels, welke begroting kan stoelen op meerdere jaren afdekkende financiële middelen, dan wel op een jaarlijks begrotingsvoorstel en kan stimulansen bevatten om het leidinggeven aan gezamenlijke aanbestedingsprojecten te bevorderen.

5.

EPCO zal via het EPCO-stuurcomité en de Raad van bestuur een jaarverslag betreffende haar activiteiten voorleggen aan de Raad van bestuur.

6.

De activiteiten van EPCO zijn onderworpen aan de controle van het Comité van interne accountants overeenkomstig de door de Raad van bestuur aangenomen regels. Dit laat de geldende of door de ontvangende centrale bank aan te nemen controle- en auditvoorschriften onverlet.

7.

Het EPCO Stuurcomité beoordeelt tijdig voor het verstrijken van het EPCO-mandaat de doelmatigheid en efficiëntie van de EPCO-activiteiten. Op basis van deze beoordeling besluit de Raad van bestuur of een selectieprocedure nodig is om een nieuwe als host optredende centrale bank te selecteren.

Artikel 4 Gezamenlijke tenderprocedures

1.

Een gezamenlijke tenderprocedure wordt noodzakelijk geacht volgens dit besluit, als ofwel: i) redelijkerwijze kan verwacht worden dat de gezamenlijke aanschaf van goederen en diensten gunstigere aankoopvoorwaarden zal opleveren overeenkomstig de principes van gunstige kosten/batenverhouding en doelmatigheid; of ii) de centrale banken geharmoniseerde vereisten en standaarden moeten aannemen betreffende dergelijke goederen en/of diensten.

2.

Na de identificatie van een mogelijk geval van gezamenlijke aanbesteding nodigt EPCO de centrale banken uit deel te nemen aan een gezamenlijke tenderprocedure. De centrale banken informeren EPCO tijdig over hun voorgenomen deelname aan de gezamenlijke tenderprocedure, en desgevallend communiceren zij hun bedrijfsmatige vereisten aan EPCO. Indien publicatie van een aankondiging van de opdracht niet is vereist, kan een centrale bank haar deelname aan de gezamenlijke aanbesteding intrekken tot deze centrale bank zich formeel tot deelname verbindt. Indien publicatie van een aankondiging van de opdracht is vereist, kan een centrale bank op enigerlei tijdstip voor de publicatie van een aankondiging van opdracht haar deelname intrekken.

3.

Elk jaar dient EPCO bij de Raad van bestuur ter goedkeuring door de Raad van bestuur een bijgewerkt aanbestedingsplan voor gezamenlijke tenderprocedures in, met onder andere de namen van de leidinggevende centrale banken. Na raadpleging van het EPCO-Stuurcomité neemt de Raad van bestuur een besluit over het aanbestedingsplan en de implementatie ervan.

4.

De leidinggevende centrale bank zorgt voor de gezamenlijke tenderprocedure voor aan de gezamenlijke tenderprocedure deelnemende centrale banken overeenkomstig de geldende aanbestedingsvoorschriften voor de leidinggevende centrale bank. De leidinggevende centrale bank zal in de aankondiging van de opdracht meedelen welke centrale banken deelnemen aan de gezamenlijke tenderprocedure en wat de structuur van de contractuele relatie is.

5.

De leidinggevende centrale bank bereidt de documentatie voor de tender voor en evalueert de kandidaturen en de tenders samen met EPCO en de andere centrale banken die deelnemen aan de gezamenlijke tenderprocedure.

6.

De leidinggevende centrale bank voert de gezamenlijke tenderprocedure in de taal/talen die opgenomen zijn in het jaarlijks aanbestedingsplan.

Artikel 5 Deelname van andere instellingen

Artikel 6 Slotbepaling