De Unie onderneemt een militaire opleidingsmissie in Mali (EUTM Mali) om de Malinese strijdkrachten te helpen bij het herstellen van hun militaire vermogen, opdat zij gevechtsoperaties zullen kunnen uitvoeren die moeten leiden tot het herstel van de territoriale integriteit van Mali en tot het terugdringen van de dreiging van terroristische groeperingen, en om zowel de gemeenschappelijke strijdkrachten van de G5-Sahel als de nationale strijdkrachten militaire bijstand te verlenen in de G5-Sahellanden. EUTM Mali wordt niet betrokken bij gevechtsoperaties.
Besluit 2013/34/GBVB van de Raad van 17 januari 2013 betreffende een militaire missie van de Europese Unie om de Malinese strijdkrachten te helpen opleiden (EUTM Mali)
Besluit 2013/34/GBVB van de Raad van 17 januari 2013 betreffende een militaire missie van de Europese Unie om de Malinese strijdkrachten te helpen opleiden (EUTM Mali)
Artikel 1 Missie
De strategische doelstellingen van EUTM Mali zijn de volgende:
-
bij te dragen aan de verbetering van het operationeel vermogen van de Malinese strijdkrachten onder het gezag van de Malinese rechtmatige burgerlijke autoriteiten;
-
de G5-Sahel te ondersteunen door de gemeenschappelijke strijdkrachten van de G5-Sahel en de nationale strijdkrachten in de G5-Sahellanden operationeel te maken.
Met het oog op de in lid 2, punt a), vermelde doelstelling verstrekt EUTM Mali de Malinese strijdkrachten militair advies en onderwijs, tenzij het PVC besluit die activiteiten te schorsen. Indien het PVC besluit dat de condities voldoen, verstrekt EUTM Mali de Malinese strijdkrachten tevens opleiding, met inbegrip van opleiding voorafgaand aan de inzet, en mentorschap, door middel van niet-uitvoerende begeleiding tot op het tactische niveau, zodat EUTM Mali de activiteiten van de Malinese strijdkrachten kan volgen en hun prestaties en optreden kan monitoren, onder meer wat de eerbiediging van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht betreft.
Met het oog op de in lid 2, punt b), vermelde doelstelling verstrekt EUTM Mali de gemeenschappelijke strijdkrachten van de G5-Sahel en de nationale strijdkrachten in de G5-Sahellanden militair advies, opleiding en mentorschap, door middel van niet-uitvoerende begeleiding tot op het tactische niveau.
EUTM Mali volgt een geleidelijke en modulaire aanpak voor activiteiten die buiten Mali ter ondersteuning van de G5-Sahel plaatsvinden.
De activiteiten van EUTM Mali worden in nauw overleg en nauwe samenwerking tussen de lidstaten en de instellingen en organen van de Unie uitgevoerd, in overeenstemming met de geïntegreerde EU-aanpak, en samen met andere actoren die betrokken zijn bij de ondersteuning van de Malinese strijdkrachten, met name de Verenigde Naties (VN), de Barkhane-operatie en de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) teneinde de samenhang van de acties te vergroten, voor conflictoplossing te zorgen en optimaal van de middelen gebruik te maken, met inachtneming van het institutionele kader van de Unie. Die activiteiten zullen worden ondersteund door de regionale advies- en coördinatiecel (RACC) binnen EUCAP Sahel Mali.
EUTM Mali zet, met de beschikbare middelen en vermogens en in het kader van het bestaande mandaat, vanuit Mali gerichte activiteiten voort in Niger en Burkina Faso, waarbij ten volle rekening wordt gehouden met de politieke context en de behoeften die door de autoriteiten zijn aangegeven, totdat specifieke oplossingen zijn vastgesteld om de continuïteit en de bestendigheid van de operaties te waarborgen.
EUTM Mali ondersteunt de inspanningen op het gebied van strategische communicatie om de waarden en het optreden van de Unie te bevorderen en schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht door buitenlandse troepen in Mali aan het licht te brengen.
Artikel 2 Benoeming van de commandant van de EU-missie
De directeur van het militaire plannings- en uitvoeringsvermogen („Military Planning and Conduct Capability” — MPCC) is commandant van de missie EUTM Mali.
Brigadegeneraal Peter Devogelaere wordt benoemd tot commandant van de EU-missiestrijdkrachten van EUTM Mali.
Artikel 3 Aanwijzing van het missiehoofdkwartier
Het MPCC is de vaste commando- en controlestructuur op militair-strategisch niveau buiten het inzetgebied, die verantwoordelijk is voor de operationele planning en uitvoering van EUTM Mali.
Het hoofdkwartier van de missiestrijdkrachten van EUTM Mali is gevestigd in Mali en opereert onder het bevel van de commandant van de EU-missiestrijdkrachten.
Een in Brussel gevestigde ondersteuningscel van het hoofdkwartier van de missiestrijdkrachten wordt in het MPCC geïntegreerd totdat het MPCC zijn volledige operationele vermogen heeft bereikt.
Artikel 3 bis Projectcel
EUTM Mali beschikt over een projectcel voor het in kaart brengen en uitvoeren van projecten. Op gebieden die verband houden met het mandaat van de missie en ter ondersteuning van de doelstellingen ervan, zal de missie, waar nodig, projecten die door de lidstaten en derde landen onder hun verantwoordelijkheid worden uitgevoerd, coördineren, faciliteren en van advies voorzien.
Onder voorbehoud van lid 3 is de commandant van de EU-missie gemachtigd financiële bijdragen van de lidstaten of derde staten aan te wenden voor de uitvoering van projecten die zijn aangemerkt als een consistente aanvulling op de andere acties van EUTM Mali. In dat geval, sluit de commandant van de EU-missie een regeling met die staten, waarin met name wordt vastgelegd welke concrete procedures gelden voor het behandelen van klachten van derden betreffende schade die is opgelopen als gevolg van een handelen of nalaten van de commandant van de EU-missie bij de besteding van de middelen die door die staten ter beschikking zijn gesteld.
In geen geval wordt de Unie of de HV door de bijdragende staten aansprakelijk gesteld voor een handelen of nalaten van de commandant van de EU-missie in verband met de besteding van de middelen van die staten.
Het PVC beslist over het aanvaarden van een financiële bijdrage van derde staten aan de projectcel.
Artikel 4 Planning en aanvang van EUTM Mali
Het besluit over de aanvang van EUTM Mali wordt door de Raad vastgesteld na goedkeuring van het missieplan en van de inzetregels.