Home

Uitvoeringsverordening (EU) 2016/799 van de Commissie van 18 maart 2016 tot uitvoering van Verordening (EU) nr. 165/2014 van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van de eisen voor de constructie, het testen, de installatie, de exploitatie en de reparatie van tachografen en tachograafonderdelen (Voor de EER relevante tekst)

Uitvoeringsverordening (EU) 2016/799 van de Commissie van 18 maart 2016 tot uitvoering van Verordening (EU) nr. 165/2014 van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van de eisen voor de constructie, het testen, de installatie, de exploitatie en de reparatie van tachografen en tachograafonderdelen (Voor de EER relevante tekst)

Artikel 1 Onderwerp en werkingssfeer

1.

Bij deze verordening worden de regels vastgesteld die noodzakelijk zijn voor de uniforme toepassing van de volgende aspecten betreffende tachografen:

  1. registratie van de positie van het voertuig op bepaalde momenten tijdens de dagelijkse werktijd van de bestuurder;

  2. vroegtijdige detectie op afstand van eventueel manipulatie of misbruik van slimme tachografen;

  3. interface met intelligente vervoerssystemen;

  4. de administratieve en technische eisen voor de typegoedkeuringsprocedure voor tachografen, met inbegrip van de beveiligingsmechanismen.

2.

Bij de constructie, het testen, de installatie, de inspectie, de exploitatie en de reparatie van slimme tachografen en hun onderdelen moeten de in bijlage IC bij deze verordening vastgestelde technische eisen in acht worden genomen.

3.

Voor de constructie, het testen, de installatie, de inspectie, de exploitatie en de reparatie van andere tachografen dan slimme tachografen blijven de eisen van bijlage I van Verordening (EU) nr. 165/2014 of bijlage IB bij Verordening (EEG) nr. 3821/85 van de Raad(1) van toepassing.

4.

Overeenkomstig artikel 10 quinquies van Richtlijn 96/53/EG moet het systeem voor de vroegtijdige detectie op afstand de gewichtsgegevens die door de interne weegapparatuur van het voertuig worden gegenereerd, doorsturen met het oog op de vroegtijdige detectie van fraude.

5.

Deze verordening doet geen afbreuk aan de toepassing van Richtlijn 2014/53/EU van het Europees Parlement en de Raad(2).

Artikel 2 Definities

Voor de toepassing van deze verordening gelden de definities van artikel 2 van Verordening (EU) nr. 165/2014.

Bovendien wordt verstaan onder:

    1) „digitale tachograaf” of „tachograaf van de eerste generatie” :
    een andere digitale tachograaf dan een slimme tachograaf;
    2) „extern GNSS-systeem” :
    het systeem dat de GNSS-ontvanger bevat wanneer de voertuigunit uit meer dan één unit bestaat, alsmede de andere onderdelen die nodig zijn voor de bescherming van de naar de rest van de voertuigunit doorgestuurde plaatsbepalingsgegevens;
    3) „informatiebrochure” :
    de volledige papieren of elektronische brochure met alle informatie die door de fabrikant of zijn gemachtigde is meegedeeld aan de typegoedkeuringsinstantie met het oog op de typegoedkeuring van een tachograaf of tachograafonderdeel, met inbegrip van de certificaten als bedoeld in artikel 12, lid 3, van Verordening (EU) nr. 165/2014, de uitvoering van de in bijlage IC bij deze verordening gedefinieerde testen, alsmede schema's, afbeeldingen en andere documenten;
    4) „informatiepakket” :
    de papieren of elektronische informatiebrochure, vergezeld van de andere tijdens de uitoefening van haar functies door de typegoedkeuringsinstantie aan de informatiebrochure toegevoegde documenten, waaronder het na afloop van de typegoedkeuringsprocedure afgegeven EG-typegoedkeuringscertificaat van de tachograaf of het tachograafonderdeel;
    5) „index bij het informatiepakket” :
    het document met een lijst van de genummerde inhoud van het informatiepakket en een overzicht van alle relevante delen van dat pakket. In het opzet van dit document wordt een onderscheid gemaakt tussen de verschillende stappen van de EG-typegoedkeuringsprocedure, met vermelding van de data waarop het pakket eventueel is herzien of bijgewerkt;
    6) „systeem voor vroegtijdige detectie op afstand” :
    de apparatuur van de voertuigunit die voor de uitvoering van wegcontroles wordt gebruikt;
    7) „slimme tachograaf” of „tachograaf van de tweede generatie” :
    een digitale tachograaf die voldoet aan de artikelen 8, 9 en 10 van Verordening (EU) nr. 165/2014 en aan bijlage IC bij deze verordening;
    8) „tachograafonderdeel” :
    een van de volgende elementen: de voertuigunit, de bewegingssensor, het registratieblad, het externe GNSS-systeem en het externe systeem voor vroegtijdige detectie op afstand;
    9) „typegoedkeuringsinstantie” :
    de instantie van een lidstaat die bevoegd is voor de typegoedkeuring van tachografen of tachograafonderdelen, de goedkeuringsprocedure, de afgifte en desgevallend intrekking van typegoedkeuringscertificaten, die optreedt als aanspreekpunt voor de typegoedkeuringsinstanties van andere lidstaten en die erop toeziet dat fabrikanten hun verplichtingen op grond van deze verordening nakomen;
    10) „voertuigunit” :

    de tachograaf, met uitzondering van de bewegingsopnemer en de kabels waarmee de bewegingsopnemer is aangesloten.

    Het kan gaan om één unit of om meerdere units die zich op verschillende plaatsen in het voertuig bevinden, en omvat een verwerkingseenheid, een geheugen, een tijdmetingsfunctie, twee smartcard-interfaces voor de bestuurder en bijrijder, een printer, een display, connectoren en voorzieningen voor de invoer van de gebruikersgegevens, een GNSS-ontvanger en een systeem voor communicatie op afstand.

    De voertuigunit kan uit de volgende onderdelen bestaan, voor zover deze over een typegoedkeuring beschikken:

    • voertuigunit, als afzonderlijk onderdeel (met inbegrip van een GNSS-ontvanger en een systeem voor communicatie op afstand),

    • hoofdbehuizing van de voertuigunit (met inbegrip van een systeem voor communicatie op afstand), en een externe GNSS-module,

    • hoofdbehuizing van de voertuigunit (met inbegrip van een GNSS-ontvanger), en een extern systeem voor communicatie op afstand,

    • hoofdbehuizing van de voertuigunit, extern GNSS-systeem, en extern systeem voor communicatie op afstand.

    Als de voertuigunit is samengesteld uit meerdere in het voertuig verspreide units, moeten de verwerkingseenheid, het geheugen en de tijdsmetingsfunctie zich in de hoofdbehuizing bevinden.

    „voertuigunit (VU)” wordt gebruikt voor „voertuigunit” of „hoofdbehuizing van de voertuigunit”.

Artikel 3 Locatiegebaseerde diensten

1.

De fabrikanten zorgen ervoor dat slimme tachografen compatibel zijn met de plaatsbepalingsdiensten die worden aangeboden door Galileo en de European Geostationary Navigation Overlay Service (Egnos).

2.

Boven op de in de eerste alinea genoemde diensten mogen fabrikanten ook de compatibiliteit met andere satellietnavigatiesystemen waarborgen.

Artikel 4 Procedure voor de typegoedkeuring van tachografen en tachograafonderdelen

1.

Een fabrikant of zijn gemachtigde dient een aanvraag voor de typegoedkeuring van een tachograaf, tachograafonderdeel of groep onderdelen in bij de door elke lidstaat aangewezen typegoedkeuringsinstanties. Deze aanvraag omvat een informatiebrochure met informatie over alle onderdelen, waaronder desgevallend de typegoedkeuringscertificaten van andere onderdelen die deel uitmaken van de volledige tachograaf, alsmede alle andere relevante documenten.

2.

Een lidstaat verleent een typegoedkeuring voor een tachograaf, tachograafonderdeel of groep onderdelen die, naargelang het geval, voldoet aan de administratieve en technische eisen als bedoeld in artikel 1, lid 2 of 3. In dat geval verleent de typegoedkeuringsinstantie de aanvrager een typegoedkeuringscertificaat dat overeenstemt met het model in bijlage II bij deze verordening.

3.

De typegoedkeuringsinstantie kan de fabrikant of zijn gemachtigde om aanvullende informatie verzoeken.

4.

De fabrikant of zijn gemachtigde stelt voldoende tachografen of tachograafonderdelen ter beschikking van de typegoedkeuringsinstanties en de met de afgifte van de in artikel 12, lid 3, van Verordening (EU) nr. 165/2014 bedoelde certificaten belaste instanties om de typegoedkeuringsprocedure correct te kunnen uitvoeren.

5.

Een fabrikant of zijn gemachtigde die een typegoedkeuring van bepaalde tachograafonderdelen of groepen onderdelen aanvraagt, zorgt ervoor dat de typegoedkeuringsinstanties kunnen beschikken over de andere reeds goedgekeurde tachograafonderdelen, alsmede over alle andere onderdelen die nodig zijn om een volledige tachograaf samen te stellen, zodat de instanties de nodige tests kunnen uitvoeren.

Artikel 5 Wijzigingen van typegoedkeuringen

1.

De fabrikant of zijn gemachtigde stelt de typegoedkeuringsinstantie die de oorspronkelijke typegoedkeuring heeft verleend, onverwijld in kennis van alle wijzigingen aan de software of hardware van de tachograaf of de aard van de in het informatiepakket vermelde materialen waaruit de tachograaf is vervaardigd, en dient een verzoek tot wijziging van de typegoedkeuring in.

2.

De typegoedkeuringsinstanties kunnen een bestaande typegoedkeuring herzien of verlengen, dan wel een nieuwe afgeven in het licht van de aard en kenmerken van de wijzigingen.

Een typegoedkeuring wordt „herzien” wanneer de typegoedkeuringsinstantie van oordeel is dat de wijzigingen aan de software of hardware van de tachograaf of aan de aard van de materialen waaruit deze is vervaardigd, minimaal zijn. In dergelijke gevallen stelt de typegoedkeuringsinstantie herziene documenten van het informatiepakket op met vermelding van de aard van de wijzigingen en van de datum waarop ze zijn goedgekeurd. Om aan deze eis te voldoen, volstaat een geconsolideerde bijgewerkte versie van het informatiepakket met een nauwkeurige beschrijving van de aangebrachte wijzigingen.

Een typegoedkeuring wordt „verlengd” wanneer de typegoedkeuringsinstantie van oordeel is dat de wijzigingen aan de software of hardware van de tachograaf of aan de aard van de materialen waaruit deze is vervaardigd, significant zijn. In dergelijke gevallen kan zij eisen dat nieuwe testen worden uitgevoerd en stelt zij de fabrikant of zijn gemachtigde daarvan in kennis. Indien deze testen naar wens verlopen, geeft de typegoedkeuringsinstantie een herzien typegoedkeuringscertificaat af, met een nummer dat naar de toegestane verlenging verwijst. De typegoedkeuringsinstantie vermeldt de reden voor de verlenging en de datum van afgifte.

3.

In de index van het informatiepakket wordt de datum van de jongste verlenging of herziening van de typegoedkeuring vermeld, dan wel de datum van de jongste geconsolideerde of bijgewerkte versie van de typegoedkeuring.

4.

Een nieuwe typegoedkeuring is noodzakelijk wanneer op basis van de gevraagde aanpassingen van de goedgekeurde tachograaf of tachograafonderdelen een nieuw beveiligings- of interoperabiliteitscertificaat moet worden afgegeven.

Artikel 6 Inwerkingtreding

BIJLAGE I C

Aanhangsel 1

Aanhangsel 2

Aanhangsel 3

Aanhangsel 4

Aanhangsel 5

Aanhangsel 6

Aanhangsel 7

Aanhangsel 8

Aanhangsel 9

Aanhangsel 10

Aanhangsel 11

Aanhangsel 12

Aanhangsel 13

BIJLAGE 1
BIJLAGE 2
BIJLAGE 3

Aanhangsel 14

Aanhangsel 15

Aanhangsel 16

BIJLAGE II