Home

Besluit (GBVB) 2020/979 van de Raad van 7 juli 2020 ter ondersteuning van de ontwikkeling van een internationaal erkend systeem voor de validering van het beheer van wapens en munitie volgens open internationale normen

Besluit (GBVB) 2020/979 van de Raad van 7 juli 2020 ter ondersteuning van de ontwikkeling van een internationaal erkend systeem voor de validering van het beheer van wapens en munitie volgens open internationale normen

Artikel 1

1.

De doelstellingen van dit besluit zijn: Met het oog op de tenuitvoerlegging van de EU-strategie tegen illegale vuurwapens, handvuurwapens en lichte wapens en munitie daarvoor, getiteld "Wapens beveiligen, burgers beschermen" ("de EU-SALW-strategie") en met het oog op de bevordering van vrede en veiligheid, ondersteunt de Unie een project ter bestudering van de haalbaarheid van het opzetten van een internationaal erkend systeem voor de validering van beleid en praktijken voor het veilige beheer van SALW en munitie.

Het project bestaat uit twee fases, “fase I” en “fase II”.

  • Tijdens fase I, in het eerste jaar van uitvoering, is een haalbaarheidsstudie uitgevoerd met het oog op de ontwikkeling van een internationaal erkend systeem voor de validering van wapen- en munitiebeheer (AAMVS), waarin de verschillende opties voor geschikte risico- en kwaliteitsbeoordelingsmethoden en -instrumenten werden onderzocht.

  • Tijdens fase II wordt op basis van het resultaat van de haalbaarheidsstudie van fase I, een concept ontwikkeld voor het opzetten van een AAMVS.

Een beschrijving van het project staat in de bijlage.

2.

De Raad neemt, op basis van de resultaten de haalbaarheidsstudie die voortvloeit uit fase I van het project, een besluit of fase II van het project wordt uitgevoerd.

Artikel 2

1.

De hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid ("de hoger vertegenwoordiger") is belast met de uitvoering van dit besluit.

2.

De technische uitvoering van het in artikel 1 bedoelde project gebeurt door het Geneefs Internationaal Centrum voor humanitair ontmijnen ("GICHD") en zijn gespecialiseerde organisatie, het adviesteam munitiebeheer ("AMAT").

3.

Het GICHD voert zijn taken uit onder de verantwoordelijkheid van de hoge vertegenwoordiger. Daartoe treft de hoge vertegenwoordiger de nodige regelingen met het GICHD.

Artikel 3

1.

Het financieel referentiebedrag voor de uitvoering van het in artikel 1 bedoelde, door de Unie gefinancierde project bedraagt 1 642 109 EUR.

2.

Het bedrag voor fase I van het project bedraagt 821 872 EUR. Het bedrag voor fase II van het project bedraagt 820 237 EUR.

3.

De uitgaven die worden gefinancierd uit het in lid 1 bepaalde referentiebedrag, worden beheerd overeenkomstig de procedures en voorschriften die van toepassing zijn op de algemene begroting van de Unie.

4.

De Commissie houdt toezicht op het correcte beheer van de in lid 1 bedoelde uitgaven. Zij sluit daartoe de noodzakelijke financieringsovereenkomst met het GICHD. In die overeenkomst wordt bepaald dat het GICHD er zorg voor moet dragen dat de bijdrage van de Unie zichtbaar is in een mate die overeenstemt met haar omvang.

5.

De Commissie tracht de in lid 4 bedoelde financieringsovereenkomst zo spoedig mogelijk na de inwerkingtreding van dit besluit te sluiten. Zij stelt de Raad in kennis van eventuele moeilijkheden die zich daarbij voordoen en van de datum van sluiting van de financieringsovereenkomst.

Artikel 4

1.

De hoge vertegenwoordiger brengt aan de Raad verslag uit over de uitvoering van dit besluit, op basis van regelmatige halfjaarlijkse inhoudelijke verslagen die door het GICHD worden opgesteld. Deze verslagen vormen de basis voor de evaluatie door de Raad.

2.

De Commissie brengt bij de Raad verslag uit over de financiële aspecten van het in artikel 1 bedoelde project.

Artikel 5

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Het verstrijkt op 30 november 2022.

BIJLAGEPROJECT VOOR DE ONTWIKKELING VAN EEN INTERNATIONAAL ERKEND SYSTEEM VOOR DE VALIDERING VAN HET BEHEER VAN WAPENS EN MUNITIE OP BASIS VAN OPEN INTERNATIONALE NORMEN