Home

Besluit van het Gemengd Comité van de EER nr. 50/2011 van 20 mei 2011 tot wijziging van bijlage II (Technische voorschriften, normen, keuring en certificatie) en Protocol nr. 47 (Opheffing van de technische belemmeringen voor het handelsverkeer in wijn) bij de EER-overeenkomst

Besluit van het Gemengd Comité van de EER nr. 50/2011 van 20 mei 2011 tot wijziging van bijlage II (Technische voorschriften, normen, keuring en certificatie) en Protocol nr. 47 (Opheffing van de technische belemmeringen voor het handelsverkeer in wijn) bij de EER-overeenkomst

HET GEMENGD COMITÉ VAN DE EER,

Gezien de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte, gewijzigd bij het Protocol tot aanpassing van de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte, hierna „de Overeenkomst” genoemd, en met name artikel 98,

Overwegende hetgeen volgt:

  1. Bijlage II bij de Overeenkomst werd gewijzigd bij Besluit nr. 30/2011 van het Gemengd Comité van de EER van 1 april 2011(1).

  2. Protocol nr. 47 bij de Overeenkomst werd gewijzigd bij Besluit nr. 132/2007 van het Gemengd Comité van de EER van 26 oktober 2007(2).

  3. Verordening (EG) nr. 1331/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 tot vaststelling van een uniforme goedkeuringsprocedure voor levensmiddelenadditieven, voedingsenzymen en levensmiddelenaroma’s(3) moet in de Overeenkomst worden opgenomen.

  4. Verordening (EG) nr. 1332/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 inzake voedingsenzymen en tot wijziging van Richtlijn 83/417/EEG van de Raad, Verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad, Richtlijn 2000/13/EG, Richtlijn 2001/112/EG van de Raad en Verordening (EG) nr. 258/97(4) moet in de Overeenkomst worden opgenomen.

  5. Verordening (EG) nr. 1333/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 inzake levensmiddelenadditieven(5) moet in de Overeenkomst worden opgenomen.

  6. Verordening (EG) nr. 1334/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 inzake aroma’s en bepaalde voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen voor gebruik in levensmiddelen en tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 1601/91 van de Raad, Verordening (EG) nr. 2232/96, Verordening (EG) nr. 110/2008 en Richtlijn 2000/13/EG(6) moet in de Overeenkomst worden opgenomen.

  7. Verordening (EU) nr. 238/2010 van de Commissie van 22 maart 2010 tot wijziging van bijlage V bij Verordening (EG) nr. 1333/2008 van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot het etiketteringsvoorschrift voor dranken met een alcoholgehalte van meer dan 1,2 volumeprocent en die bepaalde voedingsmiddelen-kleurstoffen bevatten(7) moet in de Overeenkomst worden opgenomen.

  8. Verordening (EU) nr. 257/2010 van de Commissie van 25 maart 2010 tot vaststelling van een programma voor de herbeoordeling van goedgekeurde levensmiddelen-additieven overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1333/2008 van het Europees Parlement en de Raad inzake levensmiddelenadditieven(8) moet in de Overeenkomst worden opgenomen.

  9. Richtlijn 2010/67/EU van de Commissie van 20 oktober 2010 tot wijziging van Richtlijn 2008/84/EG tot vaststelling van specifieke zuiverheidseisen voor levensmiddelenadditieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen(9) moet in de Overeenkomst worden opgenomen.

  10. Richtlijn 2010/69/EU van de Commissie van 22 oktober 2010 tot wijziging van de bijlagen bij Richtlijn 95/2/EG van het Europees Parlement en van de Raad betreffende levensmiddelenadditieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen(10) moet in de Overeenkomst worden opgenomen.

  11. De in de Overeenkomst opgenomen Richtlijnen 62/2645/EEG(11) en 78/663/EEG(12) van de Raad, Richtlijn 81/712/EEG van de Commissie(13), Richtlijn 89/107/EEG van de Raad(14) en Beschikking nr. 292/97/EG van het Europees Parlement en de Raad(15) worden bij Verordening (EG) nr. 1333/2008 ingetrokken en moeten derhalve uit de Overeenkomst worden geschrapt.

  12. De in de Overeenkomst opgenomen Richtlijn 88/388/EEG van de Raad(16), Richtlijn 91/71/EEG van de Commissie(17) en Besluit 88/389/EEG van de Raad(18) worden bij Verordening (EG) nr. 1334/2008 ingetrokken en moeten derhalve uit de Overeenkomst worden geschrapt.

  13. Dit besluit is niet van toepassing op Liechtenstein,

BESLUIT:

Artikel 1

Hoofdstuk XII van bijlage II bij de Overeenkomst wordt als volgt gewijzigd:

  1. De tekst van de punten 1 (Richtlijn van de Raad van 23 oktober 1962), 16 (Richtlijn 78/663/EEG van de Raad), 29 (Richtlijn 81/712/EEG van de Commissie), 44 (Richtlijn 88/388/EEG van de Raad), 45 (Besluit 88/389/EEG van de Raad), 46 (Richtlijn 89/107/EEG van de Raad) en 54u (Beschikking 292/97/EG van het Europees Parlement en de Raad) wordt geschrapt.

  2. In punt 18 (Richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad) worden de volgende streepjes toegevoegd:

    • 32008 R 1332: Verordening (EG) nr. 1332/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 (PB L 354 van 31.12.2008, blz. 7),

    • 32008 R 1334: Verordening (EG) nr. 1334/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 (PB L 354 van 31.12.2008, blz. 34).”.

  3. In punt 32 (Richtlijn 83/417/EEG van de Raad) wordt het volgende streepje toegevoegd:

    • 32008 R 1332: Verordening (EG) nr. 1332/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 (PB L 354 van 31.12.2008, blz. 7).”.

  4. In punt 54q (Verordening (EG) nr. 2232/96 van het Europees Parlement en de Raad) wordt het volgende toegevoegd:

    „ , gewijzigd bij:

    • 32008 R 1334: Verordening (EG) nr. 1334/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 (PB L 354 van 31.12.2008, blz. 34).”.

  5. In punt 54zb (Richtlijn 95/2/EG van het Europees Parlement en de Raad) wordt het volgende streepje toegevoegd:

    • 32010 L 0069: Richtlijn 2010/69/EU van de Commissie van 22 oktober 2010 (PB L 279 van 23.10.2010, blz. 22).”.

  6. In punt 54zq (Richtlijn 2001/112/EG van de Raad) wordt het volgende streepje toegevoegd:

    • 32008 R 1332: Verordening (EG) nr. 1332/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 (PB L 354 van 31.12.2008, blz. 7).”.

  7. In punt 54zzzzg (Richtlijn 2008/84/EG van de Commissie) wordt het volgende streepje toegevoegd:

    • 32010 L 0067: Richtlijn 2010/67/EU van de Commissie van 20 oktober 2010 (PB L 277 van 21.10.2010, blz. 17).”.

  8. Na punt 54zzzzo (Verordening (EG) nr. 669/2009 van de Commissie) wordt het volgende ingevoegd:

    • 32008 R 1331: Verordening (EG) nr. 1331/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 tot vaststelling van een uniforme goedkeuringsprocedure voor levensmiddelenadditieven, voedingsenzymen en levensmiddelenaroma’s (PB L 354 van 31.12.2008, blz. 1),

    • 32008 R 1332: Verordening (EG) nr. 1332/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 inzake voedingsenzymen en tot wijziging van Richtlijn 83/417/EEG van de Raad, Verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad, Richtlijn 2000/13/EG, Richtlijn 2001/112/EG van de Raad en Verordening (EG) nr. 258/97 (PB L 354 van 31.12.2008, blz. 7),

    • 32008 R 1333: Verordening (EG) nr. 1333/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 inzake levensmiddelen-additieven (PB L 354 van 31.12.2008, blz. 16), gewijzigd bij:

      • 32010 R 0238: Verordening (EU) nr. 238/2010 van de Commissie van 22 maart 2010 (PB L 75 van 23.3.2010, blz. 17).

      De bepalingen van de verordening worden voor de toepassing van deze Overeenkomst als volgt aangepast:

      Aan bijlage IV wordt het volgende toegevoegd:

      Noorwegen

      Traditioneel Noors fruit „Saft” en „Sirup”

      Kleurstoffen (behalve bètacaroteen in „Saft” van citrusvruchten)

      Noorwegen

      Traditionele Noorse „Kjøttboller/Kjøttkaker/Kjøttpudding”

      Conserveermiddelen (behalve natrium-nitriet) en kleurstoffen

      Noorwegen

      Traditionele Noorse „Leverpostei”

      Conserveermiddelen (behalve natrium-nitriet) en kleurstoffen

    • 32008 R 1334: Verordening (EG) nr. 1334/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 inzake aroma’s en bepaalde voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen voor gebruik in levensmiddelen en tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 1601/91 van de Raad, Verordening (EG) nr. 2232/96, Verordening (EG) nr. 110/2008 en Richtlijn 2000/13/EG (PB L 354 van 31.12.2008, blz. 34),

    • 32010 R 0257: Verordening (EU) nr. 257/2010 van de Commissie van 25 maart 2010 tot vaststelling van een programma voor de herbeoordeling van goedgekeurde levensmiddelenadditieven overeen-komstig Verordening (EG) nr. 1333/2008 van het Europees Parlement en de Raad inzake levensmiddelenadditieven (PB L 80 van 26.3.2010, blz. 19).”.

Artikel 2

In hoofdstuk XXVII van bijlage II bij de Overeenkomst wordt in punt 3 (Verordening (EEG) nr. 1601/91 van de Raad) het volgende streepje toegevoegd:

  • 32008 R 1334: Verordening (EG) nr. 1334/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 (PB L 354 van 31.12.2008, blz. 34).”.

Artikel 3

In aanhangsel 1 van Protocol nr. 47 bij de Overeenkomst wordt in punt 2 (Verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad) het volgende streepje toegevoegd:

  • 32008 R 1332: Verordening (EG) nr. 1332/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 (PB L 354 van 31.12.2008, blz. 7).”.

Artikel 4

De in het EER-supplement bij het Publicatieblad van de Europese Unie bekend te maken teksten in de IJslandse en de Noorse taal van de Verordeningen (EG) nr. 1331/2008, (EG) nr. 1332/2008, (EG) nr. 1333/2008 en (EG) nr. 1334/2008, (EU) nr. 238/2010 en (EU) nr. 257/2010 en de Richtlijnen 2010/67/EU en 2010/69/EU zijn authentiek.

Artikel 5

Artikel 6