Home

Verordening (EEG) nr. 2160/84 van de Commissie van 26 juli 1984 tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 1570/77 betreffende de bij interventie in de sector granen toe te passen toeslagen en kortingen

Verordening (EEG) nr. 2160/84 van de Commissie van 26 juli 1984 tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 1570/77 betreffende de bij interventie in de sector granen toe te passen toeslagen en kortingen

*****

VERORDENING (EEG) Nr. 2160/84 VAN DE COMMISSIE

van 26 juli 1984

tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 1570/77 betreffende de bij interventie in de sector granen toe te passen toeslagen en kortingen

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE

GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EEG) nr. 2727/75 van de Raad van 29 oktober 1975 houdende een gemeenschappelijke ordening der markten in de sector granen (1), laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EEG) nr. 1018/84 (2), en met name op artikel 7, lid 5,

Overwegende dat in Verordening (EEG) nr. 1569/77 van de Commissie van 11 juli 1977 houdende vaststelling van de procedures en voorwaarden voor de overneming van granen door de interventiebureaus (3), laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EEG) nr. 2096/84 (4), de minimumkwaliteit is bepaald waaraan sorgho moet voldoen om voor interventie in aanmerking te komen; dat bijgevolg Verordening (EEG) nr. 1570/77 van de Commissie (5) moet worden gewijzigd ten einde de toeslagen en kortingen te kunnen berekenen die bij overneming door het interventiebureau op de interventieprijs voor de genoemde graansoort moeten worden toegepast;

Overwegende dat de nog in rekeneenheden (RE) uitgedrukte bedragen moeten worden uitgedrukt in Ecu en aanpassing behoeven;

Overwegende dat in artikel 6, lid 1, vijfde streepje, van Verordening (EEG) nr. 1570/77 de technologische minimumkwaliteit is bepaald van voor de broodbereiding gebruikte rogge waarvoor de interventiebureaus, bij interventie, een bijzondere toeslag kunnen toekennen; dat deze kwaliteit afhangt van de amylaseactiviteit en van het gelatiniseren van het gehele gemalen produkt; dat deze kwaliteit, zoals gebruikelijk, wordt gemeten met behulp van de Brabender-amylograaf, die bij een bepaalde temperatuur in Brabender-eenheden (van 0 tot 1 000 en meer) de maximumviscositeit van het deeg aangeeft; dat de in lid 1, vijfde streepje, van artikel 6 vastgestelde gegevens van de amylogram uitsluitend overeenkomen met die van de Brabender-methode en impliciet erop gericht zijn de maximumviscositeit van het deeg aan te geven; dat het, voor de goede vorm, evenwel dienstig is, om de hierboven omschreven doelstelling in lid 1 van artikel 6 te herhalen;

Overwegende dat het Comité van beheer voor granen geen advies heeft uitgebracht binnen de door zijn voorzitter bepaalde termijn,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING

VASTGESTELD:

Artikel 1

Verordening (EEG) nr. 1570/77 wordt als volgt gewijzigd:

1. Artikel 2, tweede alinea, vervalt.

2. Artikel 3 wordt gelezen:

»Artikel 3

1. Wanneer het vochtgehalte van de voor interventie aangeboden graansoorten lager is dan het voor de standaardkwaliteit aangehouden vochtgehalte, worden de in tabel I van bijlage I vastgestelde toeslagen toegepast.

2. Wanneer het soortelijk gewicht van zachte tarwe, durumtarwe, rogge en gerst die voor interventie worden aangeboden, afwijkt van het voor de standaardkwaliteit aangehouden soortelijk gewicht, worden de in tabel II van bijlage I vastgestelde toeslagen en kortingen toegepast.

3. Wanneer de toepassing van de leden 1 en 2 tot het gelijktijdig toepassen van twee toeslagen leidt, wordt slechts de hoogste toeslag toegepast.".

3. Artikel 4 wordt gelezen:

»Artikel 4

1. Wanneer het percentage gebroken korrels hoger is dan 3 % bij durumtarwe, zachte tarwe, rogge en gerst en 4 % bij maïs en sorgho, wordt voor elk bijkomend verschil van 0,1 % een korting van 0,05 % toegepast.

2. Wanneer het percentage onzuiverheden van granen hoger is dan 1,5 % voor durumtarwe, 3 % voor rogge, 4 % voor maïs en sorgho en 5 % voor zachte tarwe en gerst, wordt voor elk bijkomend verschil van 0,1 % een korting van 0,05 % toegepast.

3. Wanneer het percentage gekiemde korrels hoger is dan 2,5 % wordt voor elk bijkomend verschil van 0,1 % een korting van 0,05 % toegepast.

4. Wanneer het gehalte aan uitschot (Schwarzbesatz) hoger is dan 0,5 % bij durumtarwe en 1 % bij zachte tarwe, rogge, gerst, maïs en sorgho, wordt voor elk bijkomend verschil van 0,1 % een korting van 0,1 % toegepast.

5. Wanneer bij durumtarwe het gehalte aan korrels die hun glazig uiterlijk hebben verloren, hoger is dan 20 %, hoogstens 4 % zachte tarwe daaronder begrepen, maar niet hoger dan 40 %, hoogstens 4 % zachte tarwe daaronder begrepen, wordt voor elk bijkomend verschil van 1 % of gedeelte van 1 % een korting van 0,2 % toegepast; wanneer dit gehalte hoger is dan 40 %, hoogstens 4 % zachte tarwe daaronder begrepen, wordt voor elk bijkomend verschil van 1 % of gedeelte van 1 % een korting van 0,3 % toegepast.

6. Voor de hierna genoemde soorten durumtarwe worden de volgende kortingen toegepast:

- Grifoni: 5 Ecu per ton,

- Marzuoli, Timilie en Neri di Sicilia: 25 Ecu per ton,

- Durtal, Rikita en Tomclair: 50 Ecu per ton.

7. Wanneer het tanninegehalte van voor interventie aangeboden sorgho hoger is dan 0,40 % van de droge stof, wordt de toe te passen korting overeenkomstig de in bijlage II vastgestelde methode berekend.".

4. Artikel 6, lid 1, vijfde streepje, wordt gelezen:

»- de viscositeit van een waterige suspensie van het gehele gemalen produkt (met inbegrip van de kiemen) op het diagram van de Brabender-amylograaf, niet beneden 200 eenheden ligt, bij een temperatuur van ten minste 63 °C bij het toppunt van de curve.".

5. Aan artikel 6 wordt een lid 3 toegevoegd, luidende:

»3. De kosten voor de uitvoering van het Brabender-amylogram zijn ten laste van de aanbieder.

In geval van geschil zal het interventiebureau de betrokken rogge opnieuw aan de nodige controles onderwerpen en zullen de daarmee verband houdende kosten door de verliezende partij worden gedragen.".

6. Tabel I van de bijlage wordt vervangen door bijlage I van deze verordening. De bijlage wordt bijlage I.

7. Bijlage II van deze verordening wordt toegevoegd als bijlage II.

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de derde dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen.

Zij is van toepassing:

- met ingang van 1 juli 1984 voor durumtarwe,

- met ingang van 1 augustus 1984 voor de andere graansoorten.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke Lid-Staat.

Gedaan te Brussel, 26 juli 1984.

Voor de Commissie

Poul DALSAGER

Lid van de Commissie

(1) PB nr. L 281 van 1. 11. 1975, blz. 1.

(2) PB nr. L 107 van 19. 4. 1984, blz. 1.

(3) PB nr. L 174 van 14. 7. 1977, blz. 15.

(4) PB nr. L 193 van 21. 7. 1984, blz. 20.

(5) PB nr. L 174 van 14. 7. 1977, blz. 18.

BIJLAGE I

TABEL I

Toeslagen voor graan waarvan het vochtgehalte afwijkt van het voor de standaardkwaliteit aangehouden vochtgehalte, in percenten van de in artikel 2 van deze verordening bedoelde prijzen

(in %)

1.2.3.4.5.6.7 // // // // // // // // Vochtgehalte // Zachte tarwe // Durum tarwe // Rogge // Gerst // Maïs // Sorgho // // // // // // // // 1 // 2 // 3 // 4 // 5 // 6 // 7 // // // // // // // // 15,4 // 0,1 // 0,1 // 0,1 // 0,1 // - // - // 15,3 // 0,2 // 0,2 // 0,2 // 0,2 // - // - // 15,2 // 0,3 // 0,3 // 0,3 // 0,3 // - // - // 15,1 // 0,4 // 0,4 // 0,4 // 0,4 // - // - // 15,0 // 0,5 // 0,5 // 0,5 // 0,5 // - // - // 14,9 // 0,6 // 0,6 // 0,6 // 0,6 // 0,1 // 0,1 // 14,8 // 0,7 // 0,7 // 0,7 // 0,7 // 0,2 // 0,2 // 14,7 // 0,8 // 0,8 // 0,8 // 0,8 // 0,3 // 0,3 // 14,6 // 0,9 // 0,9 // 0,9 // 0,9 // 0,4 // 0,4 // 14,5 // 1,0 // 1,0 // 1,0 // 1,0 // 0,5 // 0,5 // 14,4 // 1,1 // 1,1 // 1,1 // 1,1 // 0,6 // 0,6 // 14,3 // 1,2 // 1,2 // 1,2 // 1,2 // 0,7 // 0,7 // 14,2 // 1,3 // 1,3 // 1,3 // 1,3 // 0,8 // 0,8 // 14,1 // 1,4 // 1,4 // 1,4 // 1,4 // 0,9 // 0,9 // 14,0 // 1,5 // 1,5 // 1,5 // 1,5 // 1,0 // 1,0 // 13,9 // 1,6 // 1,6 // 1,6 // 1,6 // 1,1 // 1,1 // 13,8 // 1,7 // 1,7 // 1,7 // 1,7 // 1,2 // 1,2 // 13,7 // 1,8 // 1,8 // 1,8 // 1,8 // 1,3 // 1,3 // 13,6 // 1,9 // 1,9 // 1,9 // 1,9 // 1,4 // 1,4 // 13,5 // 2,0 // 2,0 // 2,0 // 2,0 // 1,5 // 1,5 // 13,4 // 2,1 // 2,1 // 2,1 // 2,1 // 1,6 // 1,6 // 13,3 // 2,2 // 2,2 // 2,2 // 2,2 // 1,7 // 1,7 // 13,2 // 2,3 // 2,3 // 2,3 // 2,3 // 1,8 // 1,8 // 13,1 // 2,4 // 2,4 // 2,4 // 2,4 // 1,9 // 1,9 // 13,0 // 2,5 // 2,5 // 2,5 // 2,5 // 2,0 // 2,0 // 12,9 // 2,6 // 2,6 // 2,6 // 2,6 // 2,1 // 2,1 // 12,8 // 2,7 // 2,7 // 2,7 // 2,7 // 2,2 // 2,2 // 12,7 // 2,8 // 2,8 // 2,8 // 2,8 // 2,3 // 2,3 // 12,6 // 2,9 // 2,9 // 2,9 // 2,9 // 2,4 // 2,4 // 12,5 // 3,0 // 3,0 // 3,0 // 3,0 // 2,5 // 2,5 // 12,4 // 3,1 // 3,1 // 3,1 // 3,1 // 2,6 // 2,6 // 12,3 // 3,2 // 3,2 // 3,2 // 3,2 // 2,7 // 2,7 // 12,2 // 3,3 // 3,3 // 3,3 // 3,3 // 2,8 // 2,8 // 12,1 // 3,4 // 3,4 // 3,4 // 3,4 // 2,9 // 2,9 // 12,0 // 3,5 // 3,5 // 3,5 // 3,5 // 3,0 // 3,0 // 11,9 // 3,6 // 3,6 // 3,6 // 3,6 // 3,1 // 3,1 // 11,8 // 3,7 // 3,7 // 3,7 // 3,7 // 3,2 // 3,2 // 11,7 // 3,8 // 3,8 // 3,8 // 3,8 // 3,3 // 3,3 // 11,6 // 3,9 // 3,9 // 3,9 // 3,9 // 3,4 // 3,4 // 11,5 // 4,0 // 4,0 // 4,0 // 4,0 // 3,5 // 3,5 // 11,4 // 4,1 // 4,1 // 4,1 // 4,1 // 3,6 // 3,6 // 11,3 // 4,2 // 4,2 // 4,2 // 4,2 // 3,7 // 3,7 // 11,2 // 4,3 // 4,3 // 4,3 // 4,3 // 3,8 // 3,8 // 11,1 // 4,4 // 4,4 // 4,4 // 4,4 // 3,9 // 3,9 // 11,0 // 4,5 // 4,5 // 4,5 // 4,5 // 4,0 // 4,0 // 10,9 // 4,6 // 4,6 // 4,6 // 4,6 // 4,1 // 4,1 // 10,8 // 4,7 // 4,7 // 4,7 // 4,7 // 4,2 // 4,2 // 10,7 // 4,8 // 4,8 // 4,8 // 4,8 // 4,3 // 4,3 // 10,6 // 4,9 // 4,9 // 4,9 // 4,9 // 4,4 // 4,4 // 10,5 // 5,0 // 5,0 // 5,0 // 5,0 // 4,5 // 4,5 // 10,4 // 5,1 // 5,1 // 5,1 // 5,1 // 4,6 // 4,6 // 10,3 // 5,2 // 5,2 // 5,2 // 5,2 // 4,7 // 4,7 // 10,2 // 5,3 // 5,3 // 5,3 // 5,3 // 4,8 // 4,8 // 10,1 // 5,4 // 5,4 // 5,4 // 5,4 // 4,9 // 4,9 // 10,0 // 5,5 // 5,5 // 5,5 // 5,5 // 5,0 // 5,0 // // // // // // //

BIJLAGE II

Praktische methode voor de bepaling van de door de interventiebureaus op de prijs voor sorgho toe te passen korting

1. Basisgegevens

P = percentage tannine van het monster, berekend op de droge stof

0,4 % = percentage tannine boven hetwelk de korting wordt toegepast

11 % (1) = korting overeenkomend met 1 % tannine berekend op de droge stof

2. Berekening van de korting

De korting, uitgedrukt in een percentage dat moet worden toegepast op de interventieprijs, wordt berekend volgens de volgende formule:

11 (P - 0,40)

(1) Korting op grond van het tanninegehalte berekend op 1 000 gram droge stof:

a) metaboliseerbare energie pluimvee van 1 000 gram droge stof van sorgho met een theoretisch tanninegehalte van 0 %: 3 917 kilocalorieën;

b) herleiding van de metaboliseerbare energie pluimvee tot 1 000 gram droge stof van sorgho per extra percentpunt tannine: 419 kilocalorieën;

c) verschil, uitgedrukt in percentpunten, tussen het maximum tanninegehalte dat is vastgesteld voor het door de interventiebureaus overgenomen sorgho en het voor de standaardkwaliteit in aanmerking genomen tanninegehalte: 1,0 - 0,30 = 0,70;

d) verschil, uitgedrukt in percentpunten, tussen de metaboliseerbare energie pluimvee van sorgho met een tanninegehalte van 1,0 % en die van sorgho met een tanninegehalte dat overeenkomt met de standaardkwaliteit (0,30 %)

1.2.3.4.5.6.7 // // 100 - // ( // 3 917 - (419 × 1,0) 3 917 - (419 × 0,30) // × 100 // ) // = 7,74 %

e) percent korting overeenkomend met een tanninegehalte van 1 %, berekend op de droge stof en hoger dan 0,30 %

1.2.3 // // 7,74 0,70 // = 11 %

2,6

2,6

2,6

2,1

2,1

12,8

2,7

2,7

2,7

2,7

2,2

2,2

12,7

2,8

2,8

2,8

2,8

2,3

2,3

12,6

2,9

2,9

2,9

2,9

2,4

2,4

12,5

3,0

3,0

3,0

3,0

2,5

2,5

12,4

3,1

3,1

3,1

3,1

2,6

2,6

12,3

3,2

3,2

3,2

3,2

2,7

2,7

12,2

3,3

3,3

3,3

3,3

2,8

2,8

12,1

3,4

3,4

3,4

3,4

2,9

2,9

12,0

3,5

3,5

3,5

3,5

3,0

3,0

11,9

3,6

3,6

3,6

3,6

3,1

3,1

11,8

3,7

3,7

3,7

3,7

3,2

3,2

11,7

3,8

3,8

3,8

3,8

3,3

3,3

11,6

3,9

3,9

3,9

3,9

3,4

3,4

11,5

4,0

4,0

4,0

4,0

3,5

3,5

11,4

4,1

4,1

4,1

4,1

3,6

3,6

11,3

4,2

4,2

4,2

4,2

3,7

3,7

11,2

4,3

4,3

4,3

4,3

3,8

3,8

11,1

4,4

4,4

4,4

4,4

3,9

3,9

11,0

4,5

4,5

4,5

4,5

4,0

4,0

10,9

4,6

4,6

4,6

4,6

4,1

4,1

10,8

4,7

4,7

4,7

4,7

4,2

4,2

10,7

4,8

4,8

4,8

4,8

4,3

4,3

10,6

4,9

4,9

4,9

4,9

4,4

4,4

10,5

5,0

5,0

5,0

5,0

4,5

4,5

10,4

5,1

5,1

5,1

5,1

4,6

4,6

10,3

5,2

5,2

5,2

5,2

4,7

4,7

10,2

5,3

5,3

5,3

5,3

4,8

4,8

10,1

5,4

5,4

5,4

5,4

4,9

4,9

10,0

5,5

5,5

5,5

5,5

5,0

5,0 // // // // // // //

BIJLAGE II

PRAKTISCHE METHODE VOOR DE BEPALING VAN DE DOOR DE INTERVENTIEBUREAUS OP DE PRIJS VOOR SORGHO TOE TE PASSEN KORTING

1 . BASISGEGEVENS

P = PERCENTAGE TANNINE VAN HET MONSTER, BEREKEND OP DE DROGE STOF

0,4 % = PERCENTAGE TANNINE BOVEN HETWELK DE KORTING WORDT TOEGEPAST

11 % ( 1 ) = KORTING OVEREENKOMEND MET 1 % TANNINE BEREKEND OP DE DROGE STOF

2 . BEREKENING VAN DE KORTING

DE KORTING, UITGEDRUKT IN EEN PERCENTAGE DAT MOET WORDEN TOEGEPAST OP DE INTERVENTIEPRIJS, WORDT BEREKEND VOLGENS DE VOLGENDE FORMULE :

11 ( P - 0,40 )

( 1 ) KORTING OP GROND VAN HET TANNINEGEHALTE BEREKEND OP 1 000 GRAM DROGE STOF :

A ) METABOLISEERBARE ENERGIE PLUIMVEE VAN 1 000 GRAM DROGE STOF VAN SORGHO MET EEN THEORETISCH TANNINEGEHALTE VAN 0 %: 3 917 KILOCALORIEEN;

B ) HERLEIDING VAN DE METABOLISEERBARE ENERGIE PLUIMVEE TOT 1 000 GRAM DROGE STOF VAN SORGHO PER EXTRA PERCENTPUNT TANNINE : 419 KILOCALORIEEN;

C ) VERSCHIL, UITGEDRUKT IN PERCENTPUNTEN, TUSSEN HET MAXIMUM TANNINEGEHALTE DAT IS VASTGESTELD VOOR HET DOOR DE INTERVENTIEBUREAUS OVERGENOMEN SORGHO EN HET VOOR DE STANDAARDKWALITEIT IN AANMERKING GENOMEN TANNINEGEHALTE : 1,0 - 0,30 = 0,70;

D ) VERSCHIL, UITGEDRUKT IN PERCENTPUNTEN, TUSSEN DE METABOLISEERBARE ENERGIE PLUIMVEE VAN SORGHO MET EEN TANNINEGEHALTE VAN 1,0 % EN DIE VAN SORGHO MET EEN TANNINEGEHALTE DAT OVEREENKOMT MET DE STANDAARDKWALITEIT ( 0,30 %)

1.2.3.4.5.6.7 //

100 -

(

3 917 - ( 419 1,0 ) 3 917 - ( 419 0,30 ) // 100

)

= 7,74 %

E ) PERCENT KORTING OVEREENKOMEND MET EEN TANNINEGEHALTE VAN 1 %, BEREKEND OP DE DROGE STOF EN HOGER DAN 0,30 %

1.2.3 //

7,74 0,70

= 11 %