Home

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 8 maart 1989 betreffende gezondheidsvoorschriften en gezondheidscertificering voor de invoer van vers vlees uit de Duitse Democratische Republiek (89/222/EEG)

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 8 maart 1989 betreffende gezondheidsvoorschriften en gezondheidscertificering voor de invoer van vers vlees uit de Duitse Democratische Republiek (89/222/EEG)

*****

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE

van 8 maart 1989

betreffende gezondheidsvoorschriften en gezondheidscertificering voor de invoer van vers vlees uit de Duitse Democratische Republiek

(89/222/EEG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE

GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap,

Gelet op Richtlijn 72/462/EEG van de Raad van 12 december 1972 inzake gezondheidsvraagstukken en veterinairrechtelijke vraagstukken bij de invoer van runderen en varkens en van vers vlees uit derde landen (1), laatstelijk gewijzigd bij Richtlijn 88/289/EEG (2), inzonderheid op artikel 16,

Overwegende dat bij een bezoek van een veterinaire missie van de Gemeenschap is gebleken dat de toestand op het gebied van dierziekten in de Duitse Democratische Republiek goed is; dat die situatie wordt gecontroleerd door goed functionerende veterinaire diensten, in het bijzonder wat ziekten betreft die door vlees kunnen worden overgedragen;

Overwegende dat de bevoegde veterinaire autoriteiten van de Duitse Democratische Republiek hebben bevestigd dat de Duitse Democratische Republiek sinds ten minste twaalf maanden vrij is van runderpest, exotisch mond- en klauwzeer, Afrikaanse varkenspest en besmettelijke varkensverlamming (Teschener ziekte) en dat gedurende deze periode niet tegen deze ziekten is ingeënt;

Overwegende dat de gezondheidsvoorwaarden en gezondheidscertificering moeten worden afgestemd op de dierziektesituatie in het betrokken derde land;

Overwegende dat voor bepaalde Lid-Staten, op grond van de bijzondere situatie in hun land wat mond- en klauwzeer en varkenspest betreft, speciale regelingen voor het intracommunautaire handelsverkeer gelden en dat zij daarom ook moeten worden gemachtigd speciale regelingen te treffen voor de invoer uit derde landen; dat deze regelingen minstens even streng moeten zijn als die welke deze Lid-Staten voor het intracommunautaire handelsverkeer toepassen;

Overwegende dat deze beschikking in de toekomst opnieuw zal moeten worden bezien met het oog op aanpassing aan communautaire bepalingen voor de bestrijding en uitroeiing van mond- en klauwzeer en varkenspest in de Gemeenschap;

Overwegende dat de in deze beschikking vervatte maatregelen in overeenstemming zijn met het advies van het Permanent Veterinair Comité,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:

Artikel 1

Onverminderd de bepalingen van het Protocol inzake de binnenlandse handel van Duitsland en daarmee samenhangende vraagstukken, geven de Lid-Staten toestemming voor de invoer van de volgende categorieën vers vlees uit de Duitse Democratische Republiek:

a) vers vlees afkomstig van huisdieren behorende tot de volgende soorten: runderen, varkens, schapen en geiten, waarvoor de garanties worden gegeven als vermeld in het begeleidende gezondheidscertificaat van het in bijlage A opgenomen model;

b) vers vlees van eenhoevige huisdieren, waarvoor de garanties worden gegeven als vermeld in het begeleidende gezondheidscertificaat van het in bijlage B opgenomen model.

Artikel 2

1. Totdat de Raad bepalingen heeft vastgesteld voor de bestrijding en uitroeiing van mond- en klauwzeer in de Gemeenschap, mogen Denemarken en Ierland, alsmede het Verenigd Koninkrijk, wat Noord-Ierland betreft, zolang zij inenting tegen mond- en klauwzeer blijven verbieden, ten aanzien van vers vlees van runderen, varkens, schapen en geiten als bedoeld in artikel 1, onder a), hun nationale regeling voor de bescherming tegen mond- en klauwzeer handhaven.

2. Zolang Lid-Staten officieel vrij zijn van varkenspest, mogen zij, ten aanzien van vers vlees van varkens als bedoeld in artikel 1, onder a), hun nationale regeling voor de bescherming tegen varkenspest handhaven.

Artikel 3

Deze beschikking geldt niet voor de invoer van klieren en organen, bloed inbegrepen, die met toestemming van het land van bestemming voor de bereiding van farmaceutische produkten geschiedt.

Artikel 4

Deze beschikking dient opnieuw te worden bezien met het oog op aanpassing aan communautaire bepalingen voor de bestrijding en uitroeiing van mond- en klauwzeer en varkenspest in de Gemeenschap.

Artikel 5

Deze beschikking is van toepassing met ingang van 15 maart 1989.

Artikel 6

Deze beschikking is gericht tot de Lid-Staten.

Gedaan te Brussel, 8 maart 1989.

Voor de Commissie

Ray MAC SHARRY

Lid van de Commissie

(1) PB nr. L 302 van 31. 12. 1972, blz. 28.

(2) PB nr. L 124 van 18. 5. 1988, blz. 31.

BIJLAGE A

GEZONDHEIDSCERTIFICAAT

voor vers vlees (1) afkomstig van huisdieren behorende tot de volgende soorten: runderen, varkens, schapen en geiten, bestemd voor de Europese Economische Gemeenschap

Land van bestemming:

Referentienummer van het vleeskeuringscertificaat (2):

Land van uitvoer: Duitse Democratische Republiek

Ministerie:

Dienst:

Referentie:

(facultatief)

I. Identificatie van het vlees

Vlees van:

(diersoort)

Aard van het produkt:

Aard van de verpakking:

Aantal stuks of colli:

Nettogewicht:

II. Herkomst van het vlees

Adres(sen) en veterinair(e) erkenningsnummer(s) (2) van het (de) erkende slachthuis (slachthuizen):

Adres(sen) en veterinair(e) erkenningsnummer(s) (2) van de erkende uitsnijderij(en):

III. Bestemming van het vlees

Het vlees wordt verzonden van

(plaats van lading)

naar

(land en plaats van bestemming)

per (vervoermiddel) (3):

Naam en adres van de afzender:

Naam en adres van de geadresseerde:

IV. Gezeondheidsverklaring

Ondergetekende, officieel dierenarts, verklaart hierbij dat:

1. het hierboven omschreven verse vlees afkomstig is van:

- dieren die vóór het slachten sedert ten minste drie maanden of, voor dieren van minder dan drie maanden, sedert hun geboorte op het grondgebied van de Duitse Democratische Republiek hebben verbleven;

- dieren die komen van bedrijven waarop zich in de voorafgaande 30 dagen geen mond- en klauwzeer heeft voorgedaan, en rond welke deze ziekte sedert 30 dagen niet binnen een straal van 10 km is voorgekomen;

- dieren die, zonder in contact te zijn gekomen met dieren die niet aan de eisen voor uitvoer van vlees naar de Gemeenschap voldoen, naar het betrokken erkende slachthuis (2) zijn gebracht en die, als zij met vervoermiddelen zijn aangevoerd, daarmee zijn vervoerd nadat deze werden gereinigd en ontsmet;

- dieren die in de 24 uur vóór het slachten in het slachthuis zijn gekeurd overeenkomstig het bepaalde in hoofdstuk V van bijlage I bij Richtlijn 64/433/EEG van de Raad (1), laatstelijk gewijzigd bij Richtlijn 88/657/EEG (2), zonder dat symptomen van mond- en klauwzeer zijn waargenomen;

- wanneer het vers varkensvlees betreft, dieren die komen van bedrijven waarop zich in de voorafgaande 30 dagen geen vesiculaire varkensziekte en in de voorafgaande 40 dagen geen varkenspest heeft voorgedaan en rond welke deze ziektes sedert 30 dagen niet binnen een straal van 10 km zijn voorgekomen;

- wanneer het vers varkensvlees betreft, dieren die niet komen van bedrijven waarvoor een verbodsmaatregel geldt wegens het uitbreken van varkensbrucellose in de voorafgaande zes weken;

- wanneer het vers schape- en geitevlees betreft, dieren die niet komen van bedrijven waarvoor een verbodsmaatregel geldt wegens het uitbreken van schape- of geitebrucellose in de voorafgaande zes weken;

2. het verse vlees afkomstig is uit een of meer slachthuizen waarin na constatering van een geval van mond- en klauwzeer, de verdere bereiding van vlees bestemd voor uitvoer naar de Gemeenschap pas is toegestaan nadat alle aanwezige dieren zijn afgemaakt, alle vlees is verwijderd en het bedrijf is gereinigd en ontsmet onder toezicht van een officiële dierenarts.

1.2.3 // // Gedaan te , (plaats) // (datum)

(stempel)

(handtekening van de officiële dierenarts)

(naam in drukletters, titel en hoedanigheid)

(1) Vers vlees: alle voor menselijke consumptie geschikte delen van huisdieren behorende tot de soorten runderen, varkens, schapen en geiten, welke delen geen conserveringsbehandeling hebben ondergaan; als vers vlees wordt ook beschouwd vlees dat gekoeld of bevroren is.

(2) Facultatief, wanneer overeenkomstig artikel 19, onder a), van Richtlijn 72/462/EEG met toestemming van het land van bestemming vers vlees wordt ingevoerd voor ander gebruik dan menselijke consumptie.

(3) Bij verzending per spoorwagon of vrachtwagen dient het kentekennummer te worden vermeld, bij verzending per vliegtuig het nummer van de vlucht en bij verzending per schip de naam van het schip.

(1) PB nr. 121 van 29. 7. 1964, blz. 2012/64.

(2) PB nr. L 382 van 31. 12. 1988, blz. 3.

BIJLAGE B

GEZONDHEIDSCERTIFICAAT

voor vers vlees (1) van eenhoevige huisdieren bestemd voor de Europese Economische Gemeenschap

Land van bestemming:

Referentienummer van het vleeskeuringscertificaat (2):

Land van uitvoer: Duitse Democratische Republiek

Ministerie:

Dienst:

Referentie:

(facultatief)

I. Identificatie van het vlees

Vlees van eenhoevige huisdieren:

(diersoort)

Aard van het produkt:

Aard van de verpakking:

Aantal stuks of colli:

Nettogewicht:

II. Herkomst van het vlees

Adres(sen) en veterinair(e) erkenningsnummer(s) (2) van het (de) erkende slachthuis (slachthuizen):

Adres(sen) en veterinair(e) erkenningsnummer(s) (2) van de erkende uitsnijderij(en):

III. Bestemming van het vlees

Het vlees wordt verzonden van

(plaats van lading)

naar

(land en plaats van bestemming)

per (vervoermiddel) (3):

Naam en adres van de afzender:

Naam en adres van de geadresseerde:

IV. Gezondheidsverklaring

Ondergetekende, officieel dierenarts, verklaart hierbij dat het hierboven omschreven verse vlees afkomstig is van dieren die vóór het slachten sedert ten minste drie maanden of, voor dieren van minder dan drie maanden, sedert hun geboorte op het grondgebied van de Duitse Democratische Republiek hebben verbleven.

1.2.3 // // Gedaan te , // // // (plaats) // (datum)

(stempel)

(handtekening van de officiële dierenarts)

(naam in drukletters, titel en hoedanigheid)

(1) Vers vlees: alle voor menselijke consumptie geschikte delen van eenhoevige huisdieren, welke delen geen conserveringsbehandeling hebben ondergaan; als vers vlees wordt ook beschouwd vlees dat gekoeld of bevroren is.

(2) Facultatief, wanneer overeenkomstig artikel 19, onder a), van Richtlijn 72/462/EEG met toestemming van het land van bestemming vers vlees wordt ingevoerd voor ander gebruik dan menselijke consumptie.

(3) Bij verzending per spoorwagon of vrachtwagen dient het kentekennummer te worden vermeld, bij verzending per vliegtuig het nummer van de vlucht en bij verzending per schip de naam van het schip.