BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 8 februari 1991 betreffende de door Frankrijk georganiseerde bijscholingsstages voor het personeel dat met de veterinaire controles wordt belast (Slechts de tekst in de Franse taal is authentiek) (91/90/EEG) #
BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 8 februari 1991 betreffende de door Frankrijk georganiseerde bijscholingsstages voor het personeel dat met de veterinaire controles wordt belast (Slechts de tekst in de Franse taal is authentiek) (91/90/EEG) #
BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 8 februari 1991 betreffende de door Frankrijk georganiseerde bijscholingsstages voor het personeel dat met de veterinaire controles wordt belast ( Slechts de tekst in de Franse taal is authentiek ) ( 91/90/EEG )
DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,
Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap,
Gelet op Beschikking 90/424/EEG van de Raad van 26 juni 1990 betreffende bepaalde uitgaven op veterinair gebied ( 1 ), inzonderheid op artikel 36,
Overwegende dat de Franse autoriteiten de Commissie hebben verzocht het "Centre national de formation des techniciens des services vétérinaires" te Lyon-Corbas te belasten met de organisatie van bijscholingsstages die aan de in artikel 36 van Beschikking 90/424/EEG gestelde voorwaarden voldoen;
Overwegende dat de uitvoering van een dergelijke maatregel nadere bepalingen behoeft; dat tevens de financiële bijdrage van de Gemeenschap moet worden vastgesteld;
Overwegende dat in het kader van de met een dergelijke maatregel beoogde doelstellingen in deelneming door het personeel dat in andere Lid-Staten met de veterinaire controle is belast, dient te worden voorzien;
Overwegende dat de in deze beschikking vervatte maatregelen in overeenstemming zijn met het advies van het Permanent Veterinair Comité,
HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN : Artikel 1
In de zin van deze beschikking wordt onder "bevoegde autoriteit" verstaan het "Centre national de formation des techniciens des services vétérinaires" te Lyon-Corbas, vertegenwoordigd door zijn directeur . Artikel 2
De bevoegde autoriteit verbindt zich ertoe :
1 . voor personeel dat met veterinaire controles wordt belast, in 1991, 1992 en 1993 bijscholingsstages te organiseren . De aard van deze stages, de inhoud en het tijdschema ervan zijn in de bijlage omschreven;
2 . de helft van de beschikbare plaatsen voor controlerend personeel van de overige Lid-Staten te reserveren . Bij de toewijzing van de plaatsen dient voor een evenwichtige verdeling over de Lid-Staten te worden zorg gedragen;
3 . om aan de Commissie en de Lid-Staten, in het kader van het Permanent Veterinair Comité, een jaarlijks verslag voor te leggen over het verloop van het programma . Het eerste verslag zal in december 1991 worden voorgelegd . Artikel 3
De financiële bijdrage van de Gemeenschap wordt gesteld op :
- 50 % van de kosten van de bevoegde autoriteit voor de bijscholing van Frans personeel;
- 100 % van de kosten van de bevoegde autoriteit voor het verblijf en de bijscholing van personeel van de andere Lid-Staten . Artikel 4
1 . De in artikel 3, eerste streepje, bedoelde kosten zijn :
- kosten van het onderricht;
- kosten van documentatie, materiaal en andere benodigdheden,
- reis - en verblijfkosten van sprekers .
2 . De in artikel 3, tweede streepje, bedoelde kosten omvatten :
- de in lid 1 bedoelde kosten,
- de kosten van voorlichting over de bijscholingsstages ten behoeve van de bevoegde autoriteiten van de overige Lid-Staten,
- de kosten van de voor een goed verloop van de stages nodige taalkundige bijstand,
- de verblijfkosten van de personeelsleden van de overige Lid-Staten . Artikel 5
De financiële bijdrage van de Gemeenschap wordt toegekend na overlegging van bewijsstukken . Artikel 6
Vóór 30 juni 1993 maakt de Commissie aan de hand van een door de bevoegde autoriteit ingediend rapport een balans op van de onderrichtresultaten en van de financiële aspecten van het programma .
Op grond van de verworven ervaring kan ter verruiming en verbetering van het programma een nieuwe beschikking worden gegeven . Artikel 7
Deze beschikking is gericht tot de Franse Republiek . Gedaan te Brussel, 8 februari 1991 . Voor de Commissie
Ray MAC SHARRY
Lid van de Commissie ( 1 ) PB nr . L 224 van 18 . 8 . 1990, blz . 19 .
BIJLAGE I
AARD VAN DE STAGES
1 . Het betreft bijscholingsstages voor personeel dat daadwerkelijk aan veterinaire controles deelneemt . Deze stages hebben ten doel zowel de vakkennis te verbeteren als het wederzijdse vertrouwen van deze personeelsleden te versterken door de inbreng van ieders ervaring . In verband met de rol van de dierenartsen in de op communautair niveau ingestelde controleregeling worden de bepaalde stages meer specifiek voor hen bestemd .
2 . In beginsel duren deze voor ongeveer 22 stagiairs bestemde stages twee weken . Zij omvatten een theoretisch gedeelte en praktijkoefeningen . Bovendien dienen de stagiairs mee te werken aan de gemeenschappelijke opstelling van een rapport over een onderwerp waarvan het belang voor met name de Gemeenschap in de loop van de stage zal zijn gebleken .
II
1 . Module nr . 1 : vlees, deelstukken en gehakt (dierenartsen )
In beginsel wordt deze module voor dierenartsen gereserveerd . In het licht van de ter zake geldende communautaire voorschriften zal het accent worden gelegd op de nieuwe benadering inzake controle ( uitbreiding tot de veehouderijen van de ante-mortem-controle, opsporing van residuen, verband tussen ante - en post-mortem-controle ). Wat de deelstukken en het gehakt betreft, zal de stage hoofdzakelijk betrekking hebben op de methoden voor de controle van het produkt in hygiënisch opzicht ( technologische, fysisch-chemische en microbiologische criteria ).
2 . Module nr . 2 : vlees, deelstukken en gehakt
Deze stage zal worden geconcentreerd op de technieken voor de controle in de produktiebedrijven, met name in de slachthuizen . In het licht van communautaire voorschriften zal aandacht worden besteed aan de hygiëne van lokalen en van het personeel, de controle en de gevolgen voor de hygiëne van de gebruikte technologieën . Bovendien zullen de problemen met betrekking tot verpakking, opslag en vervoer worden bestudeerd .
3 . Module nr . 3 : produkten op basis van vlees, bereidingen op basis van vlees, kant-en-klaar-gerechten
In deze module worden de belangrijkste punten van module nr . 2 behandeld, maar nu voor produkten op basis van vlees, bereidingen op basis van vlees en kant-en-klaar-gerechten, alsmede voor de bedrijven waarin zij worden bereid . Bovendien zullen de voor deze produkten specifieke technologieën en de gevolgen daarvan voor de hygiëne worden bestudeerd .
4 . Module nr . 4 : melk en zuivelprodukten
Uitgaande van de werkzaamheden in communautair verband, zal de stage in hoofdzaak worden afgestemd op de controlemethoden voor melk en zuivelprodukten .
Het accent zal worden gelegd op de controle van rauwe melk als grondstof en van produkten op basis van melk ( fysische, chemische en bacteriologische controles ).
5 . Module nr . 5 : produkten van de visserij, week - en schaaldieren, aquicultuurprodukten
In deze module wordt aandacht besteed aan de verschillende sanitaire aspecten van het op de markt brengen, het vervoer en de verwerking van produkten van de visserij, van week - en van schaaldieren . Vooral wordt de nadruk gelegd op de organoleptische, fysisch-chemische en microbiologische controles .
Wat de aquicultuurdieren en -produkten betreft, zal de stage een analyse omvatten van de kweekmethoden om het ontstaan en de verdere verbreiding van besmettelijke ziekten te voorkomen, alsook de behandeling van de problemen in verband met de aanwezigheid van residuen .
III
VOOR DE STAGES GEPLAND TIJDSCHEMA
April 1991 : vlees, deelstukken en gehakt ( dierenartsen ). Oktober 1991: produkten op basis van vlees, bereidingen op basis van vlees, kant-en-klaar-gerechten . Februari 1992 : melk en zuivelprodukten . April 1992 : vlees, deelstukken en gehakt . September 1992 : produkten op basis van vlees, bereidingen op basis van vlees, kant-en-klaar-gerechten . Oktober 1992 : produkten van de visserij, week - en schaaldieren, dieren en produkten van de aquicultuur . Februari 1993 : melk en zuivelprodukten . April 1993 : vlees, deelstukken en gehakt ( dierenartsen ). September 1993 : vlees, deelstukken en gehakt . Oktober 1993 : produkten van de visserij, week - en schaaldieren, dieren en produkten van de aquicultuur .