Home

92/269/Euratom: Advies van de Commissie van 30 april 1992 betreffende de installatie voor het opwerken van splijtstoffen Thorp van de vestiging te Sellafield (Verenigd Koninkrijk)

92/269/Euratom: Advies van de Commissie van 30 april 1992 betreffende de installatie voor het opwerken van splijtstoffen Thorp van de vestiging te Sellafield (Verenigd Koninkrijk)

92/269/Euratom: Advies van de Commissie van 30 april 1992 betreffende de installatie voor het opwerken van splijtstoffen Thorp van de vestiging te Sellafield (Verenigd Koninkrijk)

Publicatieblad Nr. L 138 van 21/05/1992 blz. 0036 - 0037


ADVIES VAN DE COMMISSIE van 30 april 1992 betreffende de installatie voor het opwerken van splijtstoffen Thorp van de vestiging te Sellafield (Verenigd Koninkrijk) (92/269/Euratom)

Bij schrijven van 7 oktober 1991 heeft de Commissie van de Europese Gemeenschappen van de Regering van het Verenigd Koninkrijk overeenkomstig artikel 37 van het Euratom-Verdrag de algemene gegevens ontvangen met betrekking tot het plan voor de lozing van radioactieve afvalstoffen afkomstig van de Thorp-fabriek voor de opwerking van oxidebrandstoffen, gesitueerd in de vestiging BNFL Sellafield. De algemene gegevens voor Thorp omvatten ook die voor de geassocieerde fabriek voor het conditioneren van afval EP2; deze laatste installatie is bij de bestudering van de gegevens mede in aanmerking genomen.

Ter gelegenheid van de vergadering van de krachtens het Verdrag opgerichte deskundigengroep, die van 3 tot 5 februari 1992 in Cumbria plaatsvond, hebben de vertegenwoordigers van het Verenigd Koninkrijk nadere aanvullende gegevens en bijzonderheden verstrekt.

Aan de hand van de aldus verkregen gegevens over Thorp (met inbegrip van EP2) en na raadpleging van de deskundigengroep brengt de Commissie het volgende advies uit:

1. De afstand van Thorp tot Ierland, de dichtstbij gelegen andere Lid-Staat, bedraagt 180 km.

2. De uitvoer van plaatselijk geproduceerde levensmiddelen, met inbegrip van vis en schaal- en schelpdieren, is van ondergeschikt belang.

3. Onder normale bedrijfsomstandigheden veroorzaken de voor Thorp verwachte vloeibare en gasvormige radioactieve effluenten een vanuit gezondheidsoogpunt te verwaarlozen blootstelling van de bevolking van andere Lid-Staten, rekening houdend met alle wijzen van blootstelling, met inbegrip van, inzonderheid, de consumptie van vis en schaal- en schelpdieren.

Hoewel de autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk momenteel niet in staat zijn eventuele herzieningen van de machtigingen tot lozing voor Sellafield te kwantificeren ten einde zowel met de vermoedelijk van Thorp afkomstige als met andere radioactieve effluenten van de vestiging rekening te houden, moeten dergelijke herzieningen kunnen waarborgen dat de blootstelling in andere Lid-Staten vanuit gezondheidsoogpunt te verwaarlozen is. Bovendien wordt erkend dat de lozingen in de Ierse Zee niet beperkt blijven tot die van de vestiging te Sellafield, maar ook indien met deze extra lozingen rekening wordt gehouden, wordt deze conclusie daardoor niet beïnvloed.

4. In de installatie wordt van operaties in Thorp afkomstig vast radioactief afval opgeslagen in afwachting van verzending naar geautoriseerde installaties.

5. Bij ongewilde lozingen van radioactieve effluenten als gevolg van een ongeval van de omvang als bestudeerd in de door de Regering van het Verenigd Koninkrijk overgelegde algemene gegevens, zijn de doses die de bevolking van andere Lid-Staten zou kunnen ontvangen, vanuit gezondheidsoogpunt te verwaarlozen.

Samenvattend is de Commissie van mening dat de tenuitvoerlegging van het plan voor de lozing van radioactieve effluenten afkomstig van Thorp in de vestiging te Sellafield noch bij normale bedrijfsomstandigheden, noch bij een ongeval van de aard en omvang als bestudeerd in de algemene gegevens, tot een vanuit gezondheidsoogpunt significante radioactieve besmetting van het water, de bodem of het luchtruim van een andere Lid-Staat kan leiden.

Niettemin wordt aanbevolen de bestaande bilaterale overeenkomsten tussen de respectieve bevoegde autoriteiten voor de overdracht van informatie na een kernongeval met spoed vast te leggen in een officiële bilaterale overeenkomst tussen de Regeringen van het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In dit verband vestigt de Commissie de aandacht op de aanbeveling in haar adviezen van 26 februari 1987 (1) en van 12 juni 1987 (2) over de plannen voor de lozing van radioactieve afvalstoffen van de kerncentrale Heysham 2, respectievelijk de kerncentrale Torness.

Voor de Commissie

Carlo RIPA DI MEANA

Lid van de Commissie

(1) PB nr. L 68 van 12. 3. 1987, blz. 33. (2) PB nr. L 189 van 9. 7. 1987, blz. 42.