93/51/EEG: Beschikking van de Commissie van 15 december 1992 betreffende microbiologische normen voor de produktie van gekookte schaal- en weekdieren
93/51/EEG: Beschikking van de Commissie van 15 december 1992 betreffende microbiologische normen voor de produktie van gekookte schaal- en weekdieren
BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 15 december 1992 betreffende microbiologische normen voor de produktie van gekookte schaal- en weekdieren
(93/51/EEG)DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,
Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap,
Gelet op Richtlijn 91/493/EEG van de Raad van 22 juli 1991 tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften voor de produktie en het in de handel brengen van visserijprodukten (1), en met name op hoofdstuk V, deel II, punt 4, van de bijlage,
Overwegende dat, overeenkomstig hoofdstuk IV, deel IV, punt 7, onder c), van de bijlage bij Richtlijn 91/493/EEG van de Raad, de fabrikant van gekookte schaal- en weekdierprodukten zijn produkten regelmatig aan microbiologische controles dient te onderwerpen, met inachtneming van de overeenkomstig de bepalingen van hoofdstuk V, deel II, punt 4, van genoemde bijlage vast te stellen normen;
Overwegende dat, om de volksgezondheid te beschermen, een maximumwaarde voor microbiële besmetting dient te worden vastgesteld waarboven de resultaten niet meer aanvaardbaar kunnen worden geacht, zonder dat het produkt evenwel als toxisch moet worden beschouwd; dat, wanneer die maximumwaarde wordt overschreden, de fabrikant de oorzaak daarvan moet opsporen en correctieprocedures moet invoeren om herhaalde overschrijding van die waarde te voorkomen;
Overwegende dat de analysemethoden later, in het licht van het verrichte onderzoek zullen worden vastgesteld; dat in afwachting daarvan internationaal erkende analysemethoden dienen te worden gevolgd;
Overwegende dat de in deze beschikking vervatte maatregelen in overeenstemming zijn met het advies van het Permanent Veterinair Comité,
HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:
Artikel 1
De in hoofdstuk IV, deel IV, punt 7, onder c), van de bijlage bij Richtlijn 91/493/EEG bedoelde microbiologische normen voor de produktie van gekookte schaal- en weekdieren zijn in de bijlage bij deze beschikking vastgesteld.
Artikel 2
De controle van de in een volgens artikel 7 van Richtlijn 91/493/EEG erkende inrichting gekookte schaal- en weekdierprodukten ter naleving van de microbiologische normen dient door de fabrikant tijdens het produktieproces en vóór het in de handel brengen van die produkten te worden uitgevoerd.
Artikel 3
1. Bij het opstellen van de bemonsteringsschema's houden de voor de inrichtingen verantwoordelijke personen rekening met de aard van de produkten (hele produkten, van schelp of schaal ontdane produkten), met de kooktemperatuur en -tijd, en met de risicoanalyse; deze schema's dienen aan de bepalingen van artikel 6 van Richtlijn 91/493/EEG te beantwoorden.
2. In de in lid 1 bedoelde schema's wordt een verbintenis opgenomen dat, voor het geval de in de punten 1 en 2 van de bijlage vastgestelde normen niet zijn nageleefd:
- de bevoegde autoriteit van de gevonden resultaten, van de maatregelen die inzake de betrokken partijen zijn genomen en van de in het tweede streepje bedoelde maatregelen op de hoogte wordt gebracht;
- de methoden voor toezicht worden herzien en de kritieke punten worden gecontroleerd om na te gaan waar zich de besmettingsbron bevindt, waarbij tevens de frequentie van de analyses wordt verhoogd;
- de partijen waarin ziektekiemen zijn aangetroffen of waarin de in punt 2 van de bijlage vastgestelde M-waarde voor Staphylococcus aureus is overschreden, niet voor menselijke consumptie in de handel worden gebracht.
Artikel 4
In afwachting van de vaststelling van communautaire methoden voor microbiologische analyses worden voor de controle ten aanzien van de in de bijlage bepaalde microbiologische normen analysemethoden gebruikt die internationaal wetenschappelijk zijn erkend en in de praktijk hun deugdelijkheid hebben bewezen. De gebruikte analysemethode wordt, te zamen met de corresponderende resultaten, geregistreerd.
Artikel 5
Deze beschikking is gericht tot de Lid-Staten.
Gedaan te Brussel, 15 december 1992.
Voor de Commissie
Ray MAC SHARRY
Lid van de Commissie
(1) PB nr. L 268 van 24. 9. 1991, blz. 15.
BIJLAGE
1. Ziektekiemen
"" ID="01">Salmonella spp.> ID="02">Afwezig in 25 g n = 5 c = 0 ">
Bovendien mogen op grond van de risicoanalyse op te sporen ziekteverwekkende micro-organismen en toxines daarvan niet voorkomen in hoeveelheden die de gezondheid van de consumenten kunnen schaden.
2. Kiemen die op een gebrek aan hygiëne wijzen (van schelp of schaal ontdane produkten)
"" ID="01">Staphylococcus aureus> ID="02">m = 100
M = 1 000
n = 5
c = 2
"> ID="01">of thermotolerante coliformen (44 °C in een vaste voedingsbodem)> ID="02">m = 10
M = 100
n = 5
c = 2
"> ID="01">of Escherichia coli (in een vaste voedingsbodem)> ID="02">m = 10
M = 100
n = 5
c = 1
">
De parameters n, m, M en c worden als volgt vastgesteld:
n = aantal eenheden waaruit het monster bestaat;
m = drempelwaarde waaronder alle resultaten bevredigend worden geacht;
M = maximumwaarde waarboven de resultaten niet meer bevredigend worden geacht;
c = aantal monstereenheden die waarden opleveren tussen m en M.
De kwaliteit van een partij wordt geacht:
a) bevredigend te zijn als alle geconstateerde waarden kleiner zijn dan of gelijk zijn aan 3m;
b) aanvaardbaar te zijn als alle geconstateerde waarden tussen 3m en 10m (= M) liggen en als c/n kleiner is dan of gelijk is aan 2/5.
De kwaliteit van een partij wordt onbevredigend geacht:
- in alle gevallen waarin waarden worden geconstateerd die groter zijn dan M;
- als c/n groter is dan 2/5.
3. Indicatorkiemen (richtsnoeren)
"" ID="01">Mesofiele aërobe bacteriën (30 °C)"> ID="01">a) Hele produkten> ID="02">m = 10 000
M = 100 000
n = 5
c = 2
"> ID="01">b) Van schelp of schaal ontdane produkten, uitgezonderd krabvlees> ID="02">m = 50 000
M = 500 000
n = 5
c = 2
"> ID="01">c) Krabvlees> ID="02">m = 100 000
M = 1 000 000
n = 5
c = 2
">
Deze richtsnoeren moeten de fabrikanten helpen bij de beoordeling of hun inrichting goed functioneert en bij de toepassing van de procedures voor toezicht op de produktie.