Home

Richtlijn 93/102/EG van de Commissie van 16 november 1993 houdende wijziging van Richtlijn 79/112/EEG van de Raad betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der Lid-Staten inzake de etikettering en presentatie van levensmiddelen bestemd voor de eindgebruiker alsmede inzake de daarvoor gemaakte reclame

Richtlijn 93/102/EG van de Commissie van 16 november 1993 houdende wijziging van Richtlijn 79/112/EEG van de Raad betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der Lid-Staten inzake de etikettering en presentatie van levensmiddelen bestemd voor de eindgebruiker alsmede inzake de daarvoor gemaakte reclame

RICHTLIJN 93/102/EG VAN DE COMMISSIE van 16 november 1993 houdende wijziging van Richtlijn 79/112/EEG van de Raad betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der Lid-Staten inzake de etikettering en presentatie van levensmiddelen bestemd voor de eindgebruiker alsmede inzake de daarvoor gemaakte reclame

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Richtlijn 79/112/EEG van de Raad van 18 december 1978 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der Lid-Staten inzake de etikettering en presentatie van levensmiddelen bestemd voor de eindgebruiker alsmede inzake de daarvoor gemaakte reclame (1), laatstelijk gewijzigd bij Richtlijn 91/72/EEG van de Commissie (2), inzonderheid op artikel 6, lid 5, onder b), eerste en tweede streepje,

Overwegende dat de in deze richtlijn vervatte communautaire maatregelen gelet op de omvang en de gevolgen van het voorgenomen optreden niet alleen noodzakelijk, maar voor het bereiken van de vermelde doelstellingen onmisbaar zijn; dat deze doelstellingen niet door de Lid-Staten afzonderlijk kunnen worden verwezenlijkt en dat bovendien in de realisatie daarvan op communautair niveau reeds voorzien is in Richtlijn 79/112/EEG;

Overwegende dat de lijst van ingrediënten in bijlage I van Richtlijn 79/112/EEG, waarvoor in plaats van de specifieke naam de naam van de categorie kan worden vermeld, dient te worden aangevuld, zonder daarbij afbreuk te doen aan de voorlichting van de consument;

Overwegende dat in Richtlijn 89/107/EEG van de Raad van 21 december 1988 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der Lid-Staten inzake levensmiddelenadditieven die in voor menselijke voeding bestemde waren mogen worden gebruikt (3) in bijlage I een lijst van categorieën levensmiddelenadditieven is opgenomen, waarop deze richtlijn van toepassing is;

Overwegende dat deze lijst categorieën bevat die niet of in een andere vorm zijn opgenomen in de lijst in bijlage II van Richtlijn 79/112/EEG;

Overwegende dat het om de verschillende communautaire bepalingen met elkaar in overeenstemming te brengen noodzaakelijk blijkt de lijst van Richtlijn 79/112/EEG aan te passen aan de lijst die in het kader van Richtlijn 89/107/EEG door de Raad is goedgekeurd, voor zover zulks beantwoordt aan de behoefte aan een betere voorlichting van de consument;

Overwegende dat de in deze richtlijn vervatte maatregelen in overeenstemming zijn met het advies van het Permanent Comité voor levensmiddelen,

HEEFT DE VOLGENDE RICHTLIJN VASTGESTELD:

Artikel 1

Bijlage I bij Richtlijn 79/112/EEG wordt vervangen door bijlage I bij deze richtlijn.

Artikel 2

Bijlage II bij Richtlijn 79/112/EEG wordt vervangen door bijlage II bij deze richtlijn.

Artikel 3

De Lid-Staten wijzigen zo nodig hun wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen om vóór 31 december 1994 aan deze richtlijn te voldoen.

Door deze maatregelen moet:

- de handel in produkten die aan deze richtlijn voldoen, uiterlijk op 1 januari 1995 worden toegestaan;

- de handel in produkten die niet aan deze richtlijn voldoen, vanaf 30 juni 1996 worden verboden.

Zij stellen de Commissie hiervan onmiddellijk in kennis.

Wanneer de Lid-Staten deze bepalingen aannemen, wordt in die bepalingen naar de onderhavige richtlijn verwezen of wordt hiernaar verwezen bij de officiële bekendmaking van die bepalingen. De regels voor deze verwijzing worden vastgesteld door de Lid-Staten.

Artikel 4

Deze richtlijn is gericht tot de Lid-Staten.

Gedaan te Brussel, 16 november 1993.

Voor de Commissie

Martin BANGEMANN

Vice-Voorzitter

(1) PB nr. L 33 van 8. 2. 1979, blz. 1.

(2) PB nr. L 42 van 15. 2. 1991, blz. 27.

(3) PB nr. L 40 van 11. 2. 1989, blz. 27.

BIJLAGE I

Categorieën ingrediënten waarvoor in plaats van de specifieke naam de categorie mag worden vermeld

"" ID="1">Andere geraffineerde oliën dan olijfolie> ID="2"> "Olie", nader omschreven met - hetzij de aanduiding "plantaardig" of "dierlijk", naar gelang van het geval, - hetzij de aanduiding van de specifieke plantaardige of dierlijke oorsprong. De aanduiding "gehard" moet worden toegevoegd aan de vermelding van een geharde olie."> ID="1">Geraffineerde vetten> ID="2"> "Vet", nader omschreven met - hetzij de aanduiding "plantaardig" of "dierlijk", naar gelang van het geval, - hetzij de aanduiding van de specifieke plantaardige of dierlijke oorsprong. De aanduiding "gehard" moet worden toegevoegd aan de vermelding van een gehard vet."> ID="1">Mengsels van meel van twee of meer graansoorten> ID="2"> "Meel", gevolgd door de vermelding van de graansoorten waarvan het afkomstig is, in dalende volgorde van hun gewichtspercentage."> ID="1">Natief zetmeel en langs fysische weg of met enzymen gemodificeerd zetmeel> ID="2"> "Zetmeel""> ID="1">Alle soorten vis wanneer die vis een ingrediënt vormt van een ander levensmiddel, tenzij de naam en de presentatie van dit levensmiddel duiden op een speciaal soort vis> ID="2"> "Vis""> ID="1">Alle soorten kaas wanneer de kaas of het mengsel van kaassoorten een ingrediënt vormt van een ander levensmiddel, tenzij de naam en de presentatie van dit levensmiddel duiden op een speciale kaassoort> ID="2"> "Kaas""> ID="1">Alle specerijen die niet meer dan 2 % van het gewicht van het levensmiddel uitmaken> ID="2"> "Specerijen" of "mengsel van specerijen""> ID="1">Alle kruiden of delen daarvan die niet meer dan 2 % van het gewicht van het levensmiddel uitmaken> ID="2"> "Kruiden" of "mengsel van kruiden""> ID="1">Alle soorten gompreparaten die voor de bereiding van gom als basis voor kauwgom worden gebruikt> ID="2"> "Gom""> ID="1">Alle soorten paneermeel> ID="2"> "Paneermeel""> ID="1">Alle categorieën saccharose> ID="2"> "Suiker""> ID="1">Watervrije dextrose en dextrosemonohydraat> ID="2"> "Dextrose""> ID="1">Glucosestroop en gedehydreerde glucosestroop> ID="2"> "Glucosestroop""> ID="1">Alle melkeiwitten (caseïne, caseïnaten en eiwitten van wei) en mengsels daarvan> ID="2"> "Melkeiwitten""> ID="1">Cacaopersboter, cacaowringboter of geraffineerde cacaoboter> ID="2"> "Cacaoboter""> ID="1">Alle geconfijte vruchten die niet meer dan 10 % van het gewicht van het levensmiddel uitmaken> ID="2"> "Geconfijte vruchten""> ID="1">Mengsels van groenten die niet meer dan 10 % van het gewicht van het levensmiddel uitmaken> ID="2"> "Groenten""> ID="1">Alle soorten wijn, zoals gedefinieerd in Verordening (EEG) nr. 822/87 van de Raad (1)> ID="2"> "Wijn"

"">

(1) PB nr. L 84 van 27. 3. 1987, blz. 1.

BIJLAGE II

Categorieën additieven die met de naam van de categorie, gevolgd door hun specifieke benaming of het EG-nummer moeten worden vermeld Kleurstof

Conserveermiddel

Antioxidant

Emulgator

Verdikkingsmiddel

Geleermiddel

Stabilisator

Smaakversterker

Voedingszuur

Zuurteregelaar

Antiklontermiddel

Gemodificeerd zetmeel (1)

Zoetstof

Rijsmiddel

Antischuimmiddel

Glansmiddel

Smeltzout (2)

Meelverbeteraar

Verstevigingsmiddel

Bevochtigingsmiddel

Vulstof

Drijfgas

(1) De specifieke benaming of het EG-nummer hoeft niet te worden vermeld.

(2) Alleen voor smeltkaas en produkten op basis van smeltkaas.