Verordening (EEG) nr. 857/93 van de Commissie van 13 april 1993 tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 3663/92 ten aanzien van het minimale totale gehalte aan zuren van in Portugal geproduceerde tafelwijn waarvoor langlopende contracten voor de particuliere opslag voor het wijnoogstjaar 1992/1993 zijn gesloten
Verordening (EEG) nr. 857/93 van de Commissie van 13 april 1993 tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 3663/92 ten aanzien van het minimale totale gehalte aan zuren van in Portugal geproduceerde tafelwijn waarvoor langlopende contracten voor de particuliere opslag voor het wijnoogstjaar 1992/1993 zijn gesloten
Verordening (EEG) nr. 857/93 van de Commissie van 13 april 1993 tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 3663/92 ten aanzien van het minimale totale gehalte aan zuren van in Portugal geproduceerde tafelwijn waarvoor langlopende contracten voor de particuliere opslag voor het wijnoogstjaar 1992/1993 zijn gesloten
Publicatieblad Nr. L 090 van 14/04/1993 blz. 0009 - 0010
VERORDENING (EEG) Nr. 857/93 VAN DE COMMISSIE van 13 april 1993 tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 3663/92 ten aanzien van het minimale totale gehalte aan zuren van in Portugal geproduceerde tafelwijn waarvoor langlopende contracten voor de particuliere opslag voor het wijnoogstjaar 1992/1993 zijn gesloten
DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,
Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap,
Gelet op de Akte van Toetreding van Spanje en Portugal, en met name op artikel 90, lid 1, en artikel 257, lid 1,
Gelet op Verordening (EEG) nr. 822/87 van de Raad van 16 maart 1987 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt (1), laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EEG) nr. 1756/92 (2), inzonderheid op artikel 32, lid 5,
Overwegende dat bij Verordening (EEG) nr. 3663/92 van de Commissie (3) de mogelijkheid is geopend om langlopende contracten voor de particuliere opslag van tafelwijn en andere produkten te sluiten voor het verkoopseizoen 1992/1993; dat in artikel 2 en in de bijlage de minimale kwaliteitseisen voor witte en rode tafelwijn zijn vastgesteld, met name de eisen inzake het totale zuurgehalte (uitgedrukt in wijnsteenzuur);
Overwegende dat de periode vastgesteld in artikel 90, lid 1, en artikel 257, lid 1, van de Akte van Toetreding verlengd is tot 31 december 1993 bij Verordening (EEG) nr. 4007/87 van de Raad (4), laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EEG) nr. 3876/92 (5);
Overwegende dat de produktieomstandigheden voor tafelwijn in Portugal dezelfde zijn als die welke voor Spanje zijn geconstateerd en aanvaard; dat het dus dienstig is voor het totale zuurgehalte van in Spanje en in Portugal geproduceerde tafelwijn dezelfde minimale hoeveelheid wijnsteenzuur voor te schrijven; dat deze bepaling in werking dient te treden op de datum van inwerkingtreding van de voornoemde verordening waarbij de mogelijkheid is geopend om langlopende contracten voor particuliere opslag te sluiten;
Overwegende dat de in deze verordening vervatte maatregelen in overeenstemming zijn met het advies van het Comité van beheer voor wijn,
HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:
Artikel 1
De bijlage bij Verordening (EEG) nr. 3663/92 wordt vervangen door de bijlage bij deze verordening.
Artikel 2
Deze verordening treedt in werking op de dag van haar bekendmaking in het Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen.
Zij is van toepassing met ingang van 19 december 1992.
Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke Lid-Staat.
Gedaan te Brussel, 13 april 1993.
Voor de Commissie
René STEICHEN
Lid van de Commissie
(1) PB nr. L 84 van 27. 3. 1987, blz. 1.
(2) PB nr. L 180 van 1. 7. 1992, blz. 27.
(3) PB nr. L 370 van 19. 12. 1992, blz. 44.
(4) PB nr. L 378 van 31. 12. 1987, blz. 1.
(5) PB nr. L 391 van 31. 12. 1992, blz. 2.
BIJLAGE
MINIMUMKWALITEITSEISEN VOOR TAFELWIJNEN I. Witte wijn a) effectief alcoholgehalte: ten minste 10,5 % vol
b) totaalgehalte aan zuren (uitgedrukt in wijnsteenzuur): ten minste 5 g/l en ten minste 4 g/l voor de in Spanje en in Portugal geproduceerde tafelwijn
c) gehalte aan vluchtige zuren: ten hoogste 9 milli-equivalent/l
d) gehalte aan zwaveldioxyde: ten hoogste 155 mg/l
II. Rode wijn a) effectief alcoholgehalte: ten minste 10,5 % vol
b) totaalgehalte aan zuren (uitgedrukt in wijnsteenzuur): ten minste 5 g/l en ten minste 4 g/l voor de in Spanje en in Portugal geproduceerde tafelwijn
c) gehalte aan vluchtige zuren: ten hoogste 11 milli-equivalent/l
d) totaalgehalte aan zwaveldioxyde: gehalte ten hoogste 115 mg/l
Roséwijnen moeten beantwoorden aan de voorwaarden zoals hierboven voorgeschreven voor rode wijnen, behalve wat het zwaveldioxyde betreft, waarvoor het maximumgehalte hetzelfde is als het maximumgehalte dat voor witte wijnen is vastgesteld.
De onder a) en d) bedoelde voorwaarden gelden echter niet voor tafelwijn van de soorten R III, A II en A III.