95/342/EG: Beschikking van de Commissie van 27 juli 1995 betreffende de aard van de behandelingen die moeten worden toegepast op voor menselijke consumptie bestemde melk en produkten op basis van melk uit derde landen of delen van derde landen die een risico vormen in verband met mond- en klauwzeer
95/342/EG: Beschikking van de Commissie van 27 juli 1995 betreffende de aard van de behandelingen die moeten worden toegepast op voor menselijke consumptie bestemde melk en produkten op basis van melk uit derde landen of delen van derde landen die een risico vormen in verband met mond- en klauwzeer
BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE
van 27 juli 1995
betreffende de aard van de behandelingen die moeten worden toegepast op voor menselijke consumptie bestemde melk en produkten op basis van melk uit derde landen of delen van derde landen die een risico vormen in verband met mond- en klauwzeer
(Voor de EER relevante tekst)
(95/342/EG)
DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,
Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,
Gelet op Richtlijn 92/46/EEG van de Raad van 16 juni 1992 tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften voor de produktie en het in de handel brengen van rauwe melk, warmtebehandelde melk en produkten op basis van melk (1), laatstelijk gewijzigd bij de Akte van Toetreding van Oostenrijk, Finland en Zweden, en met name op artikel 23, lid 3, onder d),
Overwegende dat voor menselijke consumptie bestemde melk en produkten op basis van melk uit bepaalde derde landen of delen van derde landen risico's kunnen inhouden in verband met mond- en klauwzeer;
Overwegende dat in dit verband de aard moet worden bepaald van de behandeling die moet worden toegepast op voor menselijke consumptie bestemde melk en produkten op basis van melk uit die derde landen of delen van derde landen;
Overwegende dat de aard van deze behandeling moet worden vermeld in de gezondheidscertificaten volgens de modellen die zijn vastgesteld voor de invoer van melk en produkten op basis van melk uit derde landen of delen van derde landen die een risico vormen in verband met mond- en klauwzeer;
Overwegende dat bij de bepaling van de aard van de behandeling moet worden uitgegaan van de door het Wetenschappelijk Veterinair Comité aangehouden wetenschappelijke criteria en rekening moet worden gehouden met bepaalde eisen op het gebied van de volksgezondheid en de diergezondheid;
Overwegende dat de in deze beschikking vervatte maatregelen in overeenstemming zijn met het advies van het Permanent Veterinair Comité,
HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:
Artikel 1
Voor menselijke consumptie bestemde melk of produkten op basis van melk uit derde landen of delen van derde landen waar in de laatste twaalf maanden mond- en klauwzeer is geconstateerd of tegen mond- en klauwzeer is ingeënt, mogen slechts op het grondgebied van de Gemeenschap worden binnengebracht indien zij de volgende behandeling hebben ondergaan:
a) een zodanige sterilisatie dat de F°-waarde van dat produkt ten minste 3 bedraagt,
of
b) een eerste warmtebehandeling waarvan het verhittingseffect ten minste gelijk is aan dat van een behandeling van het type pasteurisatie bij een temperatuur van ten minste 72 °C gedurende ten minste 15 seconden, en die volstaat om een negatieve reactie op de fosfatasetest te veroorzaken, gevolgd door:
i) een tweede warmtebehandeling van het type hoogpasteurisatie, UHT of sterilisatie, die een negatieve reactie op de peroxydasetest tot gevolg heeft,
of
ii) voor melkpoeder of melkpoederprodukten, een tweede warmtebehandeling voorafgaand aan het droogprocédé, die ten minste hetzelfde effect heeft als de eerste warmtebehandeling en die volstaat om een negatieve reactie op de fosfatasetest te veroorzaken,
of
iii) een aanzuringsbehandeling waarbij de pH gedurende ten minste één uur tot minder dan 6 wordt verlaagd.
Artikel 2
Deze beschikking is van toepassing met ingang van 2 februari 1996.
Artikel 3
Deze beschikking is gericht tot de Lid-Staten.
Gedaan te Brussel, 27 juli 1995.
Voor de Commissie
Franz FISCHLER
Lid van de Commissie
(1) PB nr. L 268 van 14. 9. 1992, blz. 1.