Home

Verordening (EG) nr. 594/95 van de Commissie van 17 maart 1995 tot vaststelling, voor het jaar 1995, van een overgangsmaatregel met betrekking tot het totale zuurgehalte van in Spanje en Portugal vervaardigde tafelwijn die op de markt van deze Lid-Staten ter consumptie wordt aangeboden

Verordening (EG) nr. 594/95 van de Commissie van 17 maart 1995 tot vaststelling, voor het jaar 1995, van een overgangsmaatregel met betrekking tot het totale zuurgehalte van in Spanje en Portugal vervaardigde tafelwijn die op de markt van deze Lid-Staten ter consumptie wordt aangeboden

VERORDENING (EG) Nr. 594/95 VAN DE COMMISSIE van 17 maart 1995 tot vaststelling, voor het jaar 1995, van een overgangsmaatregel met betrekking tot het totale zuurgehalte van in Spanje en Portugal vervaardigde tafelwijn die op de markt van deze Lid-Staten ter consumptie wordt aangeboden

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op de Akte van Toetreding van Spanje en Portugal (1), en met name op artikel 90, waarvan de geldigheidsduur bij Verordening (EEG) nr. 4007/87 van de Raad (2), laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 497/95 (3), is verlengd tot en met 31 december 1995,

Overwegende dat het totale gehalte aan zuren van tafelwijn, uitgedrukt in wijnsteenzuur, ten minste 4,5 gram per liter moet bedragen, overeenkomstig het bepaalde in punt 13 van bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 822/87 van de Raad van 16 maart 1987 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt (4), laatstelijk gewijzigd bij de Akte van Toetreding van Oostenrijk, Finland en Zweden; dat in artikel 127 van de Toetredingsakte voor Spanje en Portugal is bepaald dat in Spanje vervaardigde tafelwijn die op de markt van deze Lid-Staat ter consumptie wordt aangeboden, tot en met 31 december 1990 een totaal zuurgehalte moet hebben van ten minste 3,5 gram per liter; dat in deze mogelijkheid is voorzien op grond van niet alleen de klimatologische omstandigheden, maar ook de structuur van de wijnbouw die een betrekkelijk langzame ontwikkeling te zien geeft; dat, aangezien de omstandigheden in Portugal dezelfde zijn, de maatregel tot deze Lid-Staat moet worden uitgebreid;

Overwegende dat verstoring van de Spaanse en de Portugese tafelwijnmarkt moet worden voorkomen en dat daarom moet worden voorzien in een afwijking ten aanzien van het totale zuurgehalte voor in deze landen geproduceerde en ter consumptie aangeboden tafelwijn; dat bij Verordening (EG) nr. 557/94 van de Commissie (5) voor de periode tot en met 31 december 1994 een afwijking is vastgesteld; dat deze afwijking om dezelfde redenen tot en met 31 december 1995 moet worden gehandhaafd;

Overwegende dat een geleidelijke aanpassing aan het totale zuurgehalte van tafelwijnen van de overige Lid-Staten dient te worden overwogen en dat er in dit verband mee kan worden volstaan de toepassing van de afwijking te beperken tot deel B van gebied 6 en tot gebied 7 zoals bedoeld in artikel 1 van Verordening (EG) nr. 343/94 van de Commissie (6);

Overwegende dat de in deze verordening vervatte maatregelen in overeenstemming zijn met het advies van het Comité van beheer voor wijn,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Tot en met 31 december 1995 mag tafelwijn die is geproduceerd in deel B van gebied 6 en in gebied 7 zoals bedoeld in artikel 1 van Verordening (EG) nr. 343/94, en die op de markten van Spanje en Portugal ter consumptie wordt aangeboden, een totaal zuurgehalte, uitgedrukt in wijnsteenzuur, van ten minste 3,5 gram per liter hebben.

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de dag van haar bekendmaking in het Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen.

Zij is van toepassing met ingang van 1 januari 1995.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke Lid-Staat.

Gedaan te Brussel, 17 maart 1995.

Voor de Commissie

Franz FISCHLER

Lid van de Commissie

(1) PB nr. L 302 van 15. 11. 1985, blz. 9.

(2) PB nr. L 378 van 31. 12. 1987, blz. 1.

(3) PB nr. L 50 van 7. 3. 1995, blz. 1.

(4) PB nr. L 84 van 27. 3. 1987, blz. 1.

(5) PB nr. L 71 van 15. 3. 1994, blz. 10.

(6) PB nr. L 44 van 17. 2. 1994, blz. 9.