Verordening (EG) nr. 547/2000 van de Commissie van 14 maart 2000 tot aanvulling van de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2400/96 betreffende de inschrijving van bepaalde benamingen in het Register van beschermde oorsprongsbenamingen en beschermde geografische aanduidingen bedoeld in Verordening (EEG) nr. 2081/92 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen
Verordening (EG) nr. 547/2000 van de Commissie van 14 maart 2000 tot aanvulling van de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2400/96 betreffende de inschrijving van bepaalde benamingen in het Register van beschermde oorsprongsbenamingen en beschermde geografische aanduidingen bedoeld in Verordening (EEG) nr. 2081/92 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen
VERORDENING (EG) Nr. 547/2000 VAN DE COMMISSIE
van 14 maart 2000
tot aanvulling van de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2400/96 betreffende de inschrijving van bepaalde benamingen in het Register van beschermde oorsprongsbenamingen en beschermde geografische aanduidingen bedoeld in Verordening (EEG) nr. 2081/92 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen
DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,
Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,
Gelet op Verordening (EEG) nr. 2081/92 van de Raad van 14 juli 1992 inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen(1), laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1068/97 van de Commissie(2), en met name op artikel 6, leden 3 en 4,
Overwegende hetgeen volgt:
(1) Spanje heeft overeenkomstig artikel 5 van Verordening (EEG) nr. 2081/92 voor een benaming een aanvraag tot registratie als geografische aanduiding ingediend bij de Commissie.
(2) Bij de Commissie is, nadat de in bijlage I bij deze verordening opgenomen benaming in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen(3) was bekendgemaakt, een bezwaar als bedoeld in artikel 7 van voornoemde verordening ingediend, en de kwestie is vervolgens opgelost door de vaststelling van een nieuwe verordening, namelijk Verordening (EEG) nr. 2377/1999 van de Commissie(4), waarbij de communautaire norm voor asperges is gewijzigd.
(3) In de in artikel 4, lid 2, onder b), van Verordening (EEG) nr. 2081/92 bedoelde productbeschrijving is vermeld dat de groottesortering en de toleranties voor de betrokken asperges zijn aangepast en dus voldoen aan de nieuwe communautaire regelgeving op dit gebied. Duidelijkheidshalve moeten deze elementen nader worden gepreciseerd. Zij behoren tot de belangrijkste elementen van het productdossier.
(4) Overeenkomstig artikel 6, lid 1, van voornoemde verordening is geconstateerd dat deze registratieaanvraag aan de voorschriften van die verordening voldoet, en met name dat zij alle in artikel 4 van die verordening bedoelde gegevens bevat.
(5) Deze benaming komt derhalve in aanmerking voor opneming in het Register van beschermde oorsprongsbenamingen en beschermde geografische aanduidingen en dus voor bescherming in de hele Gemeenschap als beschermde geografische aanduiding.
(6) Bijlage I bij deze verordening vormt een aanvulling op de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2400/96 van de Commissie(5), laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 2107/1999(6),
HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:
Artikel 1
De bijlage bij Verordening (EG) nr. 2400/96 wordt aangevuld met de in bijlage I bij deze verordening vermelde benaming, die in het in artikel 6, lid 3, van Verordening (EEG) nr. 2081/92 bedoelde Register van beschermde oorsprongsbenamingen en beschermde geografische aanduidingen wordt opgenomen als beschermde geografische aanduiding.
De belangrijkste gegevens van het productdossier zijn opgenomen in bijlage II. Bijlage II vervangt de in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen C 207 bekendgemaakte registratieaanvraag.
Artikel 2
Deze verordening treedt in werking op de dag van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen.
Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.
Gedaan te Brussel, 14 maart 2000.
Voor de Commissie
Franz FISCHLER
Lid van de Commissie
(1) PB L 208 van 24.7.1992, blz. 1.
(2) PB L 156 van 13.6.1997, blz. 10.
(3) PB C 207 van 3.7.1998, blz. 8.
(4) PB L 287 van 10.11.1999, blz. 6.
(5) PB L 327 van 18.12.1996, blz. 11.
(6) PB L 258 van 5.10.1999, blz. 3.
BIJLAGE I
PRODUCTEN VAN BIJLAGE I VAN HET VERDRAG BESTEMD VOOR MENSELIJKE VOEDING
Groenten en fruit
SPANJE
Espárrago de Huétor-Tájar (BGA)
BIJLAGE II
VERORDENING (EEG) Nr. 2081/92
REGISTRATIEAANVRAAG: ARTIKEL 5
BOB ( ) BGA (X)
Nationaal nummer van het aanvraagdossier: -
1. Bevoegde dienst van de lidstaat:
>RUIMTE VOOR DE TABEL>
2. Aanvragende groepering:
>RUIMTE VOOR DE TABEL>
3. Productcategorie: Asperges - Klasse 1.8 - Groente
4. Overzicht van het productdossier:
(Samenvatting van de in artikel 4, lid 2, voorgeschreven gegevens)
4.1. Naam: Espárrago de Huétor-Tájar
4.2. Beschrijving: Malse, gezonde en schone, violetgroene scheuten van een autochtoon genetische tetraploïde ras van de soort Asparagus officinalis L.
Kenmerken:
- Morfologisch: dunne asperges waarvan de stengel een diameter heeft die varieert van 4 tot 12 mm. De asperges hebben een spitse of spits toelopende kop die dikker is dan de stengel. De scheuten hebben een violetachtige, brons-violetachtige, bronsachtige, violetgroene of groene kleur.
- Sensorisch: de asperges hebben een malse, vlezige en vaste textuur, een delicate bitterzoete smaak en een uitgesproken aroma.
- Cytologisch: aantal tetraploïde chromosomen 2n = 40.
Beschermende klassen: "Extra" en "I".
Groottesortering: (overeenkomstig Verordening (EG) nr. 2377/1999).
a) Sortering naar lengte: de stengels zijn 20 tot 27 cm lang met een verschil van maximaal 5 cm in eenzelfde bos.
b) Sortering naar diameter: 4-10 mm of meer dan 10 mm.
Toleranties:
a) Toleranties in kwaliteit:
i) Klasse "Extra": krachtens Verordening (EG) nr. 2377/1999 mag 5 % van het aantal asperges of het gewicht bestaan uit asperges die niet aan de eisen voor deze klasse beantwoorden, maar wel aan die van klasse "I" of die, bij uitzondering, binnen de toleranties voor deze klasse vallen.
ii) Klasse "I": krachtens Verordening (EG) nr. 2377/1999 mag 10 % van het aantal asperges of het gewicht bestaan uit asperges die niet aan de eisen voor deze klasse beantwoorden, maar wel aan die van klasse "II".
b) Toleranties in grootte: krachtens Verordening (EG) nr. 2377/1999 mag voor alle klassen 10 % van het aantal asperges of het gewicht bestaan uit asperges die niet aan de vermelde sortering beantwoorden en die maximaal 1 cm in lengte en 2 mm in diameter van de vastgestelde grenswaarden afwijken.
De asperges worden vers in de handel gebracht of verwerkt tot conserven.
4.3. Geografisch gebied: Het westelijke deel van de provincie Granada in de "vega baja" (laaggelegen bevloeide vlakte) van het stroomgebied van de Genil, die in het noorden wordt begrensd door de Cordillera Subbética en in het zuiden door de Cordillera Penibética. Het teeltgebied is 78000 ha groot en omvat de gemeenten Huétor-Tájar, Illora, Loja, Moraleda de Zafayona, Salar en Villanueva de Mesías.
4.4. Bewijs van oorsprong: De landbouwers in het gebied produceren, selecteren en behandelen zelf het zaaigoed in door de "Consejo Regulador" erkende en gecontroleerde bedrijven. Hat zaaigoed en de kweekplantjes worden bewaard in kwekerijen die in het teeltgebied zijn gelegen. De "Consejo Regulador" houdt toezicht op de productie en de verkoop van het plantaardige materiaal. De bedrijven waar de asperges worden geteeld, zijn in het productiegebied gelegen en zijn officieel geregistreerd. De asperges worden geteeld, geoogst en naar de behandelingscentra vervoerd overeenkomstig de in het reglement vastgelegde voorschriften en onder toezicht van de "Consejo Regulador". De "Consejo Regulador" houdt ook toezicht op de behandeling van de voor de verse markt en voor de conservenindustrie bestemde asperges.
4.5. Werkwijze voor het verkrijgen van het product: De stengels die van dit autochtone aspergeras worden geoogst, worden in geregistreerde bedrijven gesorteerd en voor de verse markt klaargemaakt in homogene bundels van 1/2, 1 of 2 kg. De bundels worden in kistjes vervoerd.
De voor verwerking tot conserven bestemde asperges worden machinaal gewassen en machinaal op maat van het conservenblik of -glas gesneden (de stengel wordt ongeveer in tweeën gesneden). De asperges worden geblancheerd, vervolgens opnieuw gewassen en gesorteerd. De aperges worden in de recipiënten gedaan, overgoten met opgietvloeistof, opgewarmd voordat de recipiënten worden gesloten, gesteriliseerd, gekoeld enz. De "Consejo Regulador" voert in alle productiestadia controles uit.
4.6. Verband: De Romeinen waren de eersten om deze aspergesoort te telen. In de verschillende boeken die de Andalusische geschiedschrijver Ibu Bassal over de gastronomie van Al-Andalus heeft geschreven, wordt het gebruik van de groene bosasperge in gerechten aangemerkt als een delicatesse. Het gebruik van deze asperges in gerechten bleef voortbestaan tot de val van de dynastie der Nazarí (einde van de XIVe eeuw).
In de "vega" van de Genil bleef men deze oorspronkelijk "wilde" asperges in particuliere moestuintjes verder telen voor eigen gebruik. Het gebied heeft dan ook een voortrekkersrol vervuld op het gebied van de teelt die vanaf de jaren 1930 een hoge vlucht heeft genomen.
Het productiegebied bestaat uit een alluviale vlakte en terrassen, bezaaid met Secundair en Tertiair materiaal. De teelt vindt plaats op velden die op 450-650 m hoogte gelegen zijn. De aspergesoort wordt geteeld op doorlatende kleigrond, doorlatende kleiachtige zandgrond en in mindere mate op doorlatende zandgrond en doorlatende slibgrond; de grond heeft een pH van 7,8 tot 8,4 en een calciumgehalte van meer dan 40 %, uitgedrukt in calciumcarbonaat, een hoog kalium- en magnesiumgehalte te wijten aan het dolomietkarakter van de daar voorkomende carbonaten en een laag gehalte aan opneembare fosfor en organisch materiaal. Het hoge magnesiumgehalte en het lage fosforgehalte bevorderen de sterke pigmentatie van de scheut waarvan de stengel felgroen is en de kop eerder violetachtig. Het hoge kaliumgehalte voorkomt dat de kop van de stengel doorschiet. Het gebied heeft een continentaal mediterraan klimaat met een gemiddelde temperatuur van 16,3 °C en een jaarlijkse gemiddelde neerslag van 350 mm; er waait overwegend een zachte wind. De teeltmethode, de adequate bewerking van de grond en de bestrijding van plagen en ziekten dragen ertoe bij dat dit gebied zich uitstekend leent voor de teelt van asperges die voor hun kenmerken sterk afhankelijk zijn van het geografische milieu.
4.7. Controlestructuur:
>RUIMTE VOOR DE TABEL>
4.8. Etikettering: Op het etiket dient verplicht te worden vermeld: "Denominación específica Espárrago de Huétor-Tájar". Voor het aanbrengen van de etiketten is toestemming vererist van de "Consejo Regulador". Door de "Consejo Regulador" afgegeven, genummerde controle-etiketten.
4.9. Nationale eisen: Wet nr. 25/1970 van 2 december 1970. Besluit van 2 april 1997 tot goedkeuring van het reglement inzake benaming van oorsprong "Espárrago de Huétor-Tájar" en tot instelling van de "Consejo Regulador" voor dit product.
EG-nummer: G/ES/00056/97.12.04.
Datum van ontvangst van het volledige aanvraagdossier: 11.2.2000.