Home

Richtl?n 2001/50/EG van de Commissie van 3 juli 2001 tot w?ziging van Richtl?n 95/45/EG houdende vaststelling van b?zondere zuiverheidseisen voor kleurstoffen die in levensmiddelen mogen worden gebruikt (Voor de EER relevante tekst)

Richtl?n 2001/50/EG van de Commissie van 3 juli 2001 tot w?ziging van Richtl?n 95/45/EG houdende vaststelling van b?zondere zuiverheidseisen voor kleurstoffen die in levensmiddelen mogen worden gebruikt (Voor de EER relevante tekst)

Richtlijn 2001/50/EG van de Commissie

van 3 juli 2001

tot wijziging van Richtlijn 95/45/EG houdende vaststelling van bijzondere zuiverheidseisen voor kleurstoffen die in levensmiddelen mogen worden gebruikt

(Voor de EER relevante tekst)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Richtlijn 89/107/EEG van de Raad van 21 december 1988 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake levensmiddelenadditieven die in voor menselijke voeding bestemde waren mogen worden gebruikt(1), gewijzigd bij Richtlijn 94/34/EG van het Europees Parlement en de Raad(2), en met name op artikel 3, lid 3, onder a),

Na raadpleging van het Wetenschappelijk Comité voor de menselijke voeding,

Overwegende hetgeen volgt:

(1) Richtlijn 94/36/EG van het Europees Parlement en de Raad van 30 juni 1994 inzake kleurstoffen die in levensmiddelen mogen worden gebruikt(3) bevat de lijst van de stoffen die als kleurstoffen in levensmiddelen mogen worden gebruikt.

(2) Richtlijn 95/45/EG van de Commissie van 26 juli 1995 tot vaststelling van specifieke zuiverheidseisen voor kleurstoffen die in levensmiddelen mogen worden gebruikt(4), gewijzigd bij Richtlijn 1999/75/EG(5), omschrijft de zuiverheidseisen ten aanzien van de in Richtlijn 94/36/EG genoemde kleurstoffen.

(3) In het licht van de vooruitgang van de techniek is het noodzakelijk gebleken de in Richtlijn 95/45/EG voor gemengde carotenen (E 160a (i)) en ?-caroteen (E 160a (ii)) vastgestelde zuiverheidseisen aan te passen.

(4) Er moet rekening worden gehouden met de specificaties en analysetechnieken voor kleurstoffen zoals die in het kader van de Codex Alimentarius en het Gemengd Comité van deskundigen voor levensmiddelenadditieven van de FAO/WHO (JECFA) werden omschreven.

(5) Het is derhalve noodzakelijk om Richtlijn 95/45/EG aan te passen.

(6) De in deze richtlijn vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor levensmiddelen,

HEEFT DE VOLGENDE RICHTLIJN VASTGESTELD:

Artikel 1

In deel B van de bijlage bij Richtlijn 95/45/EG wordt de tekst betreffende (E160a (i)) (gemengde carotenen) en ?-caroteen (E160a (ii)) vervangen door de tekst van de de bijlage van deze richtlijn.

Artikel 2

De lidstaten doen de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in werking treden om vóór 30 juni 2002 aan deze richtlijn te voldoen. Zij stellen de Commissie daarvan onverwijld in kennis.

Wanneer de lidstaten deze bepalingen aannemen, wordt in die bepalingen naar de onderhavige richtlijn verwezen of wordt hiernaar verwezen bij de officiële bekendmaking van die bepalingen. De regels voor deze verwijzing worden vastgesteld door de lidstaten.

Artikel 3

Deze richtlijn treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen.

Artikel 4

Deze richtlijn is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 3 juli 2001.

Voor de Commissie

David Byrne

Lid van de Commissie

(1) PB L 40 van 11.2.1989, blz. 27.

(2) PB L 237 van 10.9.1994, blz. 1.

(3) PB L 237 van 10.9.1994, blz. 13.

(4) PB L 226 van 22.9.1995, blz. 1.

(5) PB L 206 van 5.8.1999, blz. 19.

BIJLAGE

">RUIMTE VOOR DE TABEL>"