Home

2002/85/EG: Besluit van de Raad van 28 januari 2002 inzake de beginselen, prioriteiten, tussentijdse doelstellingen en voorwaarden van het partnerschap voor de toetreding met Tsjechië

2002/85/EG: Besluit van de Raad van 28 januari 2002 inzake de beginselen, prioriteiten, tussentijdse doelstellingen en voorwaarden van het partnerschap voor de toetreding met Tsjechië

Besluit van de Raad

van 28 januari 2002

inzake de beginselen, prioriteiten, tussentijdse doelstellingen en voorwaarden van het partnerschap voor de toetreding met Tsjechië

(2002/85/EG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 622/98 van de Raad van 16 maart 1998 betreffende de hulp aan de kandidaat-lidstaten in het kader van de pretoetredingsstrategie, en inzonderheid de invoering van partnerschappen voor de toetreding(1), inzonderheid op artikel 2,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

(1) De Europese Raad van Luxemburg heeft verklaard dat het partnerschap voor toetreding een nieuw instrument is, dat de spil vormt van de versterkte pretoetredingsstrategie.

(2) Verordening (EG) nr. 622/98 bepaalt dat de Raad op voorstel van de Commissie met gekwalificeerde meerderheid van stemmen een besluit neemt over de beginselen, prioriteiten, tussentijdse doelstellingen en voorwaarden van de onderscheiden partnerschappen voor de toetreding, zoals deze aan elke kandidaat-lidstaat worden voorgelegd, alsook over belangrijke wijzigingen die daarin naderhand worden aangebracht.

(3) Voor de hulpverlening van de Gemeenschap moet worden voldaan aan een aantal essentiële voorwaarden, zoals met name de naleving van de in de Europaovereenkomsten vervatte verbintenissen en vooruitgang bij het voldoen aan de criteria van Kopenhagen. De Raad kan, wanneer een essentieel element ontbreekt, op voorstel van de Commissie met gekwalificeerde meerderheid van stemmen passende maatregelen nemen met betrekking tot de pretoetredingssteun.

(4) De Europese Raad van Luxemburg heeft besloten dat de uitvoering van het partnerschap voor de toetreding en de vorderingen bij het overnemen van het acquis in het kader van de bij de Europaovereenkomsten ingestelde organen zullen worden beoordeeld.

(5) In haar periodiek verslag voor 2001 geeft de Commissie een objectieve analyse van de voorbereidingen van Tsjechië op het lidmaatschap en geeft zij prioritaire gebieden aan waarvoor aanvullende inspanningen vereist zijn.

(6) Om zich op het lidmaatschap voor te bereiden, moet Tsjechië zijn nationaal programma voor de overname van het acquis verder aanpassen. In dit programma moet een tijdschema zijn opgenomen voor de verwezenlijking van de prioriteiten en tussentijdse doelstellingen van het partnerschap voor de toetreding.

(7) Tsjechië moet er voor zorgen dat de voor de programmering, coördinatie, beheer, controle en evaluatie van de communautaire pretoetredingsfondsen vereiste wettelijke en bestuurlijke structuren aanwezig zijn,

BESLUIT:

Artikel 1

Overeenkomstig artikel 2 van Verordening (EG) nr. 622/98 zijn de beginselen, prioriteiten, tussentijdse doelstellingen en voorwaarden van het partnerschap voor de toetreding van Tsjechië opgenomen in de bijlage bij dit besluit, die een integrerend onderdeel van dit besluit vormt.

Artikel 2

De uitvoering van het partnerschap voor de toetreding wordt beoordeeld in het kader van de instanties die bij de Europaovereenkomst zijn ingesteld en door de passende instanties van de Raad, waaraan de Commissie regelmatig verslag uitbrengt.

Artikel 3

Dit besluit wordt van kracht op de derde dag volgende op de datum van zijn bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen.

Gedaan te Brussel, 28 januari 2002.

Voor de Raad

De voorzitter

J. Piqué i Camps

(1) PB L 85 van 20.3.1998, blz. 1.

BIJLAGE

1. Inleiding

De Europese Raad van Luxemburg besloot in december 1997 dat het partnerschap voor toetreding de spil vormt van de versterkte pretoetredingsstrategie, waarbij alle vormen van bijstand aan de kandidaat-lidstaten worden ingezet binnen één enkel kader. De Gemeenschap kan zo haar steun aanpassen aan de specifieke behoeften van elke kandidaat-lidstaat, zodat hulp kan worden geboden bij het oplossen van bijzondere problemen in verband met de toetreding.

Het eerste partnerschap voor de toetreding voor Tsjechië is vastgesteld in maart 1998. Overeenkomstig Verordening (EG) nr. 622/98 (artikel 2) is het partnerschap voor de toetreding een eerste maal aangepast in december 1999, waarbij rekening is gehouden met de verdere ontwikkelingen in Tsjechië. Voor deze tweede herziening dient het voorstel dat de Commissie heeft ingediend na besprekingen met Tsjechië als basis, en is uitgegaan van de analyse die de Commissie geeft in haar periodiek verslag voor 2001 over de vorderingen van Tsjechië op de weg naar toetreding.

2. Doelstellingen

Het partnerschap voor de toetreding heeft als doel in één kader vast te leggen welke de prioritaire gebieden voor verdere werkzaamheden zijn, als omschreven in het periodiek verslag voor 2001 van de Commissie over de vorderingen van Tsjechië op de weg naar toetreding, welke financiële middelen beschikbaar zijn om Tsjechië te helpen bij de tenuitvoerlegging van deze prioriteiten, en welke voorwaarden aan deze bijstand zijn verbonden. Dit partnerschap voor de toetreding vormt de basis voor een aantal beleidsinstrumenten die zullen worden gebruikt om de kandidaat-lidstaten te helpen bij de voorbereiding op het lidmaatschap. Tot die instrumenten behoren het bijgewerkte nationale programma van Tsjechië voor de overname van het acquis, de procedure voor budgettaire controle in de pretoetredingsfase, het economisch pretoetredingsprogramma, het pretoetredingspact inzake georganiseerde criminaliteit, de nationale ontwikkelingsplannen, de plannen voor plattelandsontwikkeling, een nationale tewerkstellingsstrategie in lijn met de Europese Tewerkstellingsstrategie, en de sectorale plannen die nodig zijn voor de deelname aan de structuurfondsen na de toetreding en de tenuitvoerlegging van ISPA en Sapard vóór de toetreding. Al die instrumenten zijn verschillend van aard, worden overeenkomstig specifieke procedures uitgewerkt en ten uitvoer gelegd en kunnen met pretoetredingssteun worden gesteund. Zij vormen geen integrerend deel van dit partnerschap, maar de prioriteiten die erin zijn vervat zijn daarmee verenigbaar.

3. Beginselen

De belangrijkste prioritaire gebieden die voor elke kandidaat-lidstaat zijn vastgesteld hebben betrekking op hun vermogen om de verplichtingen na te komen die voortvloeien uit de criteria van Kopenhagen, volgens welke het lidmaatschap vereist:

- stabiele instellingen die de democratie, de rechtsorde, de mensenrechten en de eerbiediging en de bescherming van minderheden garanderen;

- een functionerende markteconomie en het vermogen het hoofd te bieden aan de concurrentiedruk en de marktkrachten binnen de Unie;

- het vermogen de verplichtingen van het lidmaatschap op zich te nemen, hetgeen mede inhoudt dat de doelstellingen van een politieke, economische en monetaire unie worden onderschreven.

De Europese Raad van Madrid (1995) wees erop dat de kandidaat-lidstaten hun administratieve structuren moeten aanpassen om het harmonisch functioneren van het Gemeenschapsbeleid na de toetreding te waarborgen. De Europese Raad van Luxemburg (1997) beklemtoonde dat omzetting van het acquis in wetgeving noodzakelijk is, maar niet voldoende; het moet ook daadwerkelijk worden toegepast. De Europese Raad van Feira (2000) en die van Göteborg (2001) bevestigden het cruciale belang van het vermogen van de kandidaat-lidstaten tot tenuitvoerlegging en handhaving van het acquis en voegden daaraan toe dat dit van de kandidaten omvangrijke inspanningen vereist ter versterking en hervorming van hun bestuurlijke en justitiële structuren.

4. Prioriteiten en tussentijdse doelstellingen

Uit de periodieke verslagen van de Commissie is, naast de reeds gemaakte vorderingen, duidelijk de omvang gebleken van de inspanningen die de kandidaat-lidstaten op bepaalde gebieden nog moeten leveren om zich op de toetreding voor te bereiden. Daarom moeten tussentijdse prioriteiten worden vastgesteld, waarbij voor elke prioriteit samen met de betrokken landen nauwkeurig omschreven doelstellingen worden opgesteld. De te verlenen steun en het verloop van de onderhandelingen met Tsjechië zijn afhankelijk van de mate waarin deze doelstellingen zijn bereikt. De prioriteiten in het herziene partnerschap voor de toetreding zijn geselecteerd op grond van de omstandigheid dat redelijkerwijs kan worden verwacht dat Tsjechië ze in de komende twee jaar (2002-2003) volledig dan wel voor een groot deel zal kunnen verwezenlijken. Binnen deze lijst zijn kwesties die bijzonder dringende maatregelen vereisen als zodanig aangeduid. De vooruitgang ten aanzien van de prioriteiten van het partnerschap voor toetreding voor 1999 worden geëvalueerd in het periodiek verslag voor 2001. Deze evaluatie is gebruikt bij de vaststelling van de prioriteiten voor het huidige partnerschap.

Tsjechië heeft op 25 juni 2001 een herziene versie van zijn nationale programma voor de overname van het acquis ingediend. Dit programma bevat een tijdschema voor de verwezenlijking van de prioriteiten en tussentijdse doelstellingen, gebaseerd op het partnerschap voor toetreding voor 1999, alsmede de nodige administratieve structuren en financiële middelen.

Het toetredingspartnerschap geeft prioriteitsgebieden aan voor de toetredingsvoorbereidingen van Tsjechië. Tsjechië moet echter alle in het periodiek verslag voor 2001 genoemde problemen aanpakken. Het is tevens van belang dat Tsjechië zijn verplichtingen nakomt op het gebied van aanpassing van de wetgeving en tenuitvoerlegging van het acquis, in overeenstemming met de verbintenissen die het in het kader van de Europaovereenkomst en de onderhandelingen is aangegaan. Zoals gezegd is opname van het acquis in de wetgeving op zich niet voldoende: het moet ook daadwerkelijk worden toegepast volgens dezelfde normen als die welke binnen de Unie gelden. Op alle onderstaande terreinen is geloofwaardige en effectieve tenuitvoerlegging en handhaving van het acquis noodzakelijk.

Aan de hand van de analyse van het periodiek verslag van de Commissie voor 2001 zijn voor Tsjechië onderstaande prioriteiten en tussentijdse doelstellingen vastgesteld. De presentatie van deze prioriteiten stemt overeen met de opbouw van het periodiek verslag(1).

Politieke criteria

Democratie en rechtstaat

- Bijzonder dringende maatregelen vereist: voltooiing van de hervorming van de openbare administratie op nationaal niveau door het creëren van een wettelijk kader dat borg staat voor stabiliteit, onafhankelijkheid van ongepaste invloeden en vakbekwaamheid; verdere versterking van de opleiding, ook op het vlak van met het acquis verband houdende kwesties.

- Voltooiing van de hervorming van de rechterlijke macht, rekening houdend met de wettelijke, organisatorische, bestuurlijke, met de opleiding verband houdende en budgettaire aspecten, om een daadwerkelijke toepassing van de wetten, met inbegrip van de EG-wetgeving, en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te waarborgen.

- Voortzetting van de inspanningen met het oog op een efficiëntere bestrijding van corruptie en economische misdaad.

Mensenrechten en bescherming van minderheden

- Een doeltreffend systeem opzetten voor verhaal in geval van wangedrag van de politie.

- Voortzetting van de inspanningen op nationaal, regionaal en gemeentelijk niveau ter verbetering van de leefsituatie voor de Roma-minderheid. De inspanningen moeten zijn gericht op het creëren van werkgelegenheid, toegang tot onderwijs, passende maatregelen om de Roma-kinderen te integreren in de gewone scholen, maatregelen ter bestrijding van discriminatie in de maatschappij en toegang tot huisvesting. In het bijzonder tenuitvoerlegging van de taken vervat in het regeringsbeleid van juni 2000 voor de integratie van de Roma.

Economische criteria

- Bijzonder dringende maatregelen vereist: tenuitvoerlegging van een herstructureringsplan voor de ijzer- en staalsector in overeenstemming met de communautaire vereisten en uitvoering van plannen voor het herstel van de levensvatbaarheid van de ijzer- en staalbedrijven.

- Verbetering van het bedrijfsklimaat door: i) verbetering van de werking van het handelsregister, ii) verbetering van de faillissementswetgeving en de tenuitvoerlegging daarvan en iii) het probleem van slechte leningen oplossen op een doorzichtige en economisch efficiënte manier.

- Voltooiing van de privatisering in de bedrijfssector en voortzetting van het programma voor de liberalisatie van nutsbedrijven.

- Verdere herstructurering van ondernemingen, met name via het revitaliseringsprogramma en het Tsjechisch Consolidatiebureau, en verstrekken van aangepaste steun voor de ontwikkeling van kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's).

- Voortzetting van de fiscale hervormingen, met inbegrip van de hervorming van de financiering van het gezondheidszorg- en pensioenstelsel om te zorgen voor een op middellange termijn haalbaar beleid inzake overheidsfinanciën.

Vermogen om de verplichtingen van het lidmaatschap na te komen

Vrij verkeer van goederen

- Volledige aanpassing en daadwerkelijke tenuitvoerlegging op het gebied van voedingsmiddelen; sectorale en horizontale wetgeving. Volledige tenuitvoerlegging van de resterende richtlijnen van de nieuwe aanpak en goedkeuring van Europese normen.

- Waarborgen van de effectiviteit van de uitvoerende structuren, voltooiing van de versterking van markttoezicht en conformiteitsbeoordeling. Oprichting van een orgaan voor het uitwisselen van informatie en kennisgeving inzake technische voorschriften.

- Voltooiing van de aanpassing en zorgen voor transparantie op het gebied van overheidsopdrachten, afschaffing van de clausule inzake nationale preferentie voor overheidopdrachten door de gunningsprocedures in Tsjechië open te stellen voor alle ondernemingen van de Gemeenschap.

- Screening van de Tsjechische wetgeving op niet-geharmoniseerde terreinen, teneinde na te gaan of deze in overeenstemming is met de artikelen 28, 29 en 30 van het Verdrag en voltooien van de bestuurlijke regelingen voor de uitoefening van toezicht op dit terrein in de toekomst.

Vrij verkeer van personen

- Met betrekking tot de vóór de harmonisatie verkregen beroepskwalificaties dient Tsjechië bij voorrang maatregelen te nemen om te waarborgen dat al zijn beroepsmensen bij de toetreding kunnen voldoen aan de door de richtlijnen vastgelegde voorwaarden.

- Voltooiing van de aanpassing van de wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties en diploma's en verdere ontwikkeling van de vereiste bestuurlijke structuren, onderwijs- en opleidingsprogramma's.

- Versterking van de bestuurlijke structuren voor de coördinatie van de sociale zekerheid.

Vrij verkeer van diensten

- Voltooiing van de aanpassing van de wetgeving op het gebied van verzekeringen, gegevensbescherming en de informatiemaatschappij.

- Versterking van het toezicht op financiële diensten.

- Waarborgen van de effectiviteit van het bureau voor de bescherming van persoonsgegevens.

Vrij verkeer van kapitaal

- Voortzetting van de inspanningen met het oog op de afschaffing van de bestaande anonieme rekeningen.

- Aanpassing van de wetgeving aan de tweede richtlijn inzake witwassen van geld afronden.

- Ervoor zorgen dat wordt voldaan aan de aanbevelingen van de Financial Action Task Force.

Vennootschapsrecht

- Versterking van de handhaving van de intellectuele eigendomsrechten, met name door de politie- en douaneautoriteiten, en verbetering van de samenwerking tussen die diensten. Vergroten van de inspanningen ter bestrijding van piraterij en namaak; intensiveren van de opleiding voor wetshandhavingsinstanties, met inbegrip van rechters en openbare aanklagers.

Mededingingsbeleid

- Handhaving van de anti-trustregels en regels op het gebied van staatssteun (met inbegrip van de tenuitvoerlegging van de richtsnoeren inzake regionale steun); verbetering van de doorzichtigheid en doorstroming van informatie, vooral inzake staatssteun; vergroten van het inzicht in de voorschriften bij alle marktdeelnemers en steunverleners; verdiepen van de opleiding van de magistratuur op het specifieke terrein van de anti-trustwetgeving en staatssteun.

Landbouw

- Verbetering van de capaciteit van de landbouwadministratie en voltooiing van de voorbereidingen voor de handhaving en toepassing in de praktijk van de beheersmechanismen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, met name marktinformatiesystemen (met inbegrip van rapportering van prijzen), het geïntegreerde beheers- en controlesysteem, het betaalorgaan, het informatienet inzake landbouwbedrijfsboekhoudingen en de indelingscriteria voor geslachte dieren, alsmede uitvoering en handhaving van de veterinaire en fytosantitaire wetgeving en de voedselveiligheidswetgeving.

- Versterking van de bestuurlijke structuren die nodig zijn voor het opzetten, uitvoeren, beheren, controleren en evalueren van de door de Gemeenschap gefinancierde plattelandsontwikkelingsprogramma's.

- Voltooiing van het systeem voor de identificatie van dieren; verdere aanpassing aan het acquis op veterinair en fytosanitair gebied en verbetering van de inspectievoorschriften; verdere modernisering van de verwerkende bedrijven in de levensmiddelensector, met name vlees- en zuivelbedrijven, om hen in staat te stellen te voldoen aan de communautaire voedselveiligheidsnormen.

- De omzetting van de wetgeving inzake overdraagbare spongiforme encefalopathieën, plantenpaspoorten, maximumwaarden voor residuen en diervoeding, en uitvoering en handhaving, met inbegrip van controle op dierziekten, met name overdraagbare spongiforme encefalopathieën, overeenkomstig het acquis afronden.

Vervoer

- Voltooiing van de aanpassing van de wetgeving en versterking van de bestuurlijke capaciteit in het wegvervoer (met name inzake technische en veiligheidsnormen, voertuigbelasting en regels voor het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg) alsook voor het spoorvervoer met het oog op de tenuitvoerlegging van het herziene acquis betreffende de spoorwegen, inclusief regels inzake de interoperabiliteit van de spoorwegen en openbare-dienstverplichtingen.

- Voltooiing van de aanpassing van de wetgeving inzake het luchtvervoer (met name veiligheid van de luchtvaart - oprichting van een onafhankelijk onderzoekorgaan voor luchtvaartongevallen - en beheer van het luchtverkeer).

Belastingen

- Zorgen voor een correcte aanpassing aan het acquis op belastinggebied, met inbegrip van de overgangsregeling voor de BTW.

- Bijzonder dringende maatregelen vereist: aanpassing van de BTW- en accijnstarieven aan die van het communautaire acquis alsook sluiting van belastingvrije winkels aan de landsgrenzen met de EU.

- Ervoor zorgen dat de bestaande en toekomstige wetgeving in overeenstemming is met de beginselen van de gedragscode inzake de belastingregelingen voor ondernemingen.

- Versterking van de bestuurlijke capaciteit, met inbegrip van de controle- en handhavingsprocedures, administratieve samenwerking en wederzijdse bijstand.

- Uitvoeren van de richtlijn inzake het voorhanden hebben en het verkeer van accijnsproducten.

- Bijzonder dringende maatregelen vereist: ontwikkelen van IT-systemen om de uitwisseling van computergegevens met de Gemeenschap en haar lidstaten mogelijk te maken.

Economische en Monetaire Unie

- Bijzonder dringende maatregelen vereist: zorgen voor de aanpassing van de wet op de Tsjechische Nationale Bank aan het acquis om haar onafhankelijkheid te consolideren.

Statistiek

- Verdere verbetering van de kwaliteit en de dekking van de statistieken; ervoor zorgen dat er voldoende middelen beschikbaar zijn voor verdere versterking van de statistische capaciteit, ook op regionaal niveau.

Sociaal beleid en werkgelegenheid

- Voltooiing van de aanpassing aan de communautaire wetgeving, met name wat betreft de gelijke behandeling van mannen en vrouwen, en aan het acquis op het gebied van volksgezondheid en veiligheid en vergroten van de inspanningen voor de handhaving van het gehele sociale acquis. Versterking van de desbetreffende institutionele structuren, met name de arbeidsinspectie. Voortzetting van de goedkeuring van wetten die in overeenstemming zijn met het anti-discriminatieacquis en voorbereiding op de tenuitvoerlegging daarvan.

- Omzetting van het acquis op het gebied van volksgezondheid en verdere ontwikkeling van maatregelen op het gebied van toezicht en controle op besmettelijke ziekten en gezondheidsmonitoring en informatie.

- Verdere ondersteuning van de inspanningen van de sociale partners ter versterking van hun capaciteit, met name met het oog op hun toekomstige rol bij de ontwikkeling van het communautair sociaal en werkgelegenheidsbeleid, met inbegrip van het Europees Sociaal Fonds. met name via autonoom bipartiet sociaal overleg.

- Uitstippeling van een nationale strategie, met inbegrip van het verzamelen van gegevens, met het oog op de toekomstige deelname aan de Europese strategie inzake sociale integratie.

Energie

- Voorbereiding op de interne energiemarkt, met name door het voltooien van de aanpassing aan de gas- en elektriciteitsrichtlijnen; afschaffing van de overblijvende prijsdistorties; versterking van de onafhankelijkheid en middelen van regelgevende instanties.

- Verdere aanpassing aan de voorwaarden inzake de olievoorraden en vooruitgang boeken bij het aanleggen van de voorraden, inclusief de nodige investeringen, naar een niveau van 90 dagen.

- Verbetering van de energie-efficiëntie, groter gebruik van hernieuwbare energiebronnen en versterking van de terzake bevoegde instellingen.

- Tenuitvoerlegging van de aanbevelingen van het verslag van de Raad over "Kernveiligheid in het kader van de uitbreiding", waarbij terdege rekening wordt gehouden met de in het verslag aangegeven prioriteiten.

- Blijven waarborgen van een hoog niveau van nucleaire veiligheid in de kerncentrales van Dukovany en Temelin.

Telecommunicatie en informatietechnologie

- Voltooiing van de omzetting en tenuitvoerlegging van het acquis, met name kostenoriëntatie, asymmetrie en ontbundeling van het aansluitnetwerk.

- Waarborgen van de onafhankelijkheid van de nationale regelgevende instantie voor telecommunicatie.

- Zorgen voor de daadwerkelijke functionering van de geliberaliseerde markt middels effectieve interconnectieprijzen.

- Zorgen voor een ruime beschikbaarheid van de keuzemogelijkheid van telecommunicatiedienst per gesprek.

Cultuur en mediabeleid

- Versterking van de bestuurlijke capaciteit van de Tsjechische Omroepraad.

Regionaal beleid en coördinatie van structurele instrumenten

- Bijzonder dringende maatregelen vereist: afbakening van de wettelijke en budgettaire bevoegdheden tussen de centrale en regionale niveaus en vastleggen van het kader voor de tenuitvoerlegging van de structuurfondsen.

- Verdere ontwikkeling, rationalisering en aanpassing van het nationale ontwikkelingsplan en vaststelling van de uitvoerende structuren van het definitieve plan; ontwikkeling van de capaciteit voor het opzetten en uitvoeren van projecten en programma's op centraal en regionaal niveau; verdere ontwikkeling van de toezicht- en evaluatiecapaciteit; beschikbaarstelling van alle relevante statistische gegevens.

- Aanwijzen van de instellingen die zijn belast met de tenuitvoerlegging van de structuurfondsen en het cohesiefonds, met name de beheers- en betaalorganen; duidelijke afbakening van de verantwoordelijkheden en verbetering van de bestuurlijke capaciteit, met name wat betreft aanwerving en opleiding; zorgen voor een daadwerkelijke interministeriële coördinatie.

- Aanpassing aan de specifieke procedures inzake financieel beheer en controle voor de toekomstige structuur- en cohesiefondsen in het kader van de desbetreffende verordeningen van de Gemeenschap.

- Ontwikkeling van de technische voorbereiding van projecten die voor steun uit het structuur- en cohesiefonds in aanmerking komen (project pipeline).

Milieu

- Voltooiing van de omzetting van het acquis, met speciale nadruk op geïntegreerde verontreinigingspreventie en -controle en op wijzigingen in de wetgeving die niet voldoet aan het acquis, met name in de sectoren water en afval.

- Volledige tenuitvoerlegging van het acquis, met name wat betreft de milieueffectbeoordeling, voor menselijke consumptie bestemd water, nitraten (aanwijzen van kwetsbare zones, actieplannen) en gevaarlijke stoffen (inventarissen, programma's ter vermindering van verontreiniging), natuurbescherming (lijst van plaatsen van communautair belang, speciaal beschermde gebieden) en geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging (instellingen, geïntegreerde vergunningen).

- Verdere versterking van de bestuurlijke, controle- en handhavingscapaciteit op nationaal, regionaal en lokaal niveau. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan een duidelijke verdeling van de bevoegdheden om tot een betere samenwerking tussen de verantwoordelijke instanties te komen, alsook aan opleiding en versterking van de capaciteit voor investeringsplanning.

- Verdere integratie van de vereisten inzake milieubescherming in de opstelling en tenuitvoerlegging van de overige sectorale beleidsmaatregelen met het oog op het bevorderen van een duurzame ontwikkeling.

Bescherming van de consument en de volksgezondheid

- Voltooiing van de aanpassing van de wetgeving en waarborgen van de effectiviteit van de bestuurlijke structuren, met inbegrip van het markttoezicht.

Justitie en binnenlandse zaken

- Waarborgen van een correcte tenuitvoerlegging van het actieplan van Schengen.

- Verdere voorbereiding op de toekomstige deelname aan het Schengen-informatiesysteem door het ontwikkelen van de nationale databanken en registers.

- Versterking van het beheer van de grenscontroles; verbetering van de coördinatie tussen organisaties die instaan voor het grensbeheer en opleiding van personeel; verbetering van de controles aan de "groene" grenzen.

- Verdere verbetering van het systeem voor de toekenning van visa om ten volle rekening te houden met migratierisico's; verbetering van de samenwerking tussen alle politiediensten die zich met migratie bezig houden.

- Tenuitvoerlegging van de nieuwe vreemdelingenwet; voorzien in een onafhankelijke beroepsinstantie in de asielprocedure.

- Waarborgen van de daadwerkelijke tenuitvoerlegging van de nieuwe strategie voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad; totstandbrenging van een kader voor samenwerking tussen de verschillende wetshandhavingsinstanties, met name wat betreft de strijd tegen de financiële misdaad en corruptie, in het bijzonder met betrekking tot het witwassen van geld, en wat betreft de mensenhandel; verdere opleiding van de politiediensten op het gebied van de georganiseerde misdaad en drugs; invoering van moderne uitrusting, zoals een geïntegreerd gecomputeriseerd onderzoekssysteem.

- Nemen van de maatregelen die nodig zijn om de tenuitvoerlegging van de communautaire instrumenten op het gebied van justitiële samenwerking in burgerlijke zaken te waarborgen.

- Nemen van de maatregelen die nodig zijn om de wetgeving aan te passen aan de Overeenkomst aangaande de bescherming van de financiële belangen van de Gemeenschap en haar protocollen.

Douane-unie

- Bijzonder dringende maatregelen vereist: verdere tenuitvoerlegging van de IT-strategie van de Tsjechische douane. Ontwikkelen van IT-systemen om de uitwisseling van computergegevens tussen de Gemeenschap en Tsjechië mogelijk te maken.

- Voortzetting van de inspanningen voor het versterken van het normbesef bij de douane, de strijd tegen fraude en corruptie, de bescherming van auteursrechten en industriële eigendomsrechten, de strijd tegen de economische en georganiseerde misdaad.

- Voortzetting van de inspanningen om de wachttijden aan de grens te verminderen.

Buitenlandse betrekkingen

- Nemen van de maatregelen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat internationale verdragen of overeenkomsten, met inbegrip van bilaterale investeringsovereenkomsten, die niet verenigbaar zijn met het acquis, het voorwerp uitmaken van nieuwe onderhandelingen of bij toetreding worden beëindigd.

Financiële controle

- Voltooiing van het wetgevend kader voor de interne financiële controle.

- Tenuitvoerlegging van het concept van de verantwoordelijkheid van beheerders.

- Oprichting van een interne controledienst met adequate functionele onafhankelijkheid die rechtstreeks onder het hoogste beheersniveau in de uitgavencentra ressorteert.

- Oprichting van een centrale dienst bij het Ministerie van financiën belast met de coördinatie en harmonisatie van de methodes voor het financieel beheer en de controle en interne audit van de gehele regering.

- Opvoeren van de fraudebestrijding en goedkeuring van een daarvoor geschikt wetgevend kader.

- Goedkeuring van het kader voor samenwerking met OLAF met het oog op de bescherming van de financiële belangen van de Gemeenschap en daadwerkelijk beginnen samen te werken met OLAF via het centrale contactpunt.

- Voortzetting van de inspanningen met het oog op het correcte gebruik, controle, en evaluatie van en toezicht op de pretoetredingsfondsen van de Gemeenschap als een belangrijke indicator voor het vermogen van de Tsjechische Republiek om het acquis inzake financiële controle ten uitvoer te leggen.

5. Programmering

De financiële bijstand aan Tsjechië in de periode 2000-2006 omvat naast Phare ook steun voor pretoetredingsmaatregelen op het gebied van landbouw en plattelandsontwikkeling via het pretoetredingsinstrument Sapard (Verordening (EG) nr. 1268/1999 van de Raad, PB L 161 van 26.6.1999, blz. 87) en steun voor infrastructuurprojecten op het gebied van milieu en vervoer door middel van het structuurinstrument ISPA (Verordening (EG) nr. 1267/1999 van de Raad, PB L 161 van 26.6.1999, blz. 73), dat in de pretoetredingsperiode maatregelen ondersteunt die vergelijkbaar zijn met het cohesiefonds. Uit deze nationale toewijzing kan Tsjechië ook gedeeltelijk de deelname aan communautaire programma's financieren, zoals de kaderprogramma's voor onderzoek en technologische ontwikkeling en programma's op het gebied van het onderwijs en het bedrijfsleven. Bovendien krijgt Tsjechië toegang tot financiering uit meerlandenprogramma's en horizontale programma's die direct verband houden met het acquis. Medefinanciering door de kandidaat-lidstaten is voor alle investeringsprojecten vereist. De Commissie heeft sedert 1998 samengewerkt met de Europese Investeringsbank en de internationale financiële instellingen, met name de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling en de Wereldbank, om de medefinanciering van projecten die betrekking hebben op de pretoetredingsprioriteiten te vergemakkelijken.

6. Conditionaliteit

De bijstand van de Gemeenschap voor de financiering van projecten via de drie pretoetredingsinstrumenten Phare, ISPA en Sapard wordt verstrekt op voorwaarde dat Tsjechië zijn verplichtingen krachtens de Europaovereenkomst nakomt en verdere stappen zet om te voldoen aan de criteria van Kopenhagen, en vooral dat het vorderingen maakt bij het verwezenlijken van de specifieke prioriteiten van dit herziene toetredingspartnerschap. Bij niet-naleving van deze algemene voorwaarden kan de Raad op grond van artikel 4 van Verordening (EG) nr. 622/98 besluiten de financiële bijstand op te schorten.

7. Toezicht

Op de uitvoering van het partnerschap voor toetreding wordt toezicht gehouden in het kader van de Europaovereenkomst. Zoals de Europese Raad in Luxemburg heeft benadrukt is het van belang dat de bij de Europaovereenkomst ingestelde organen het kader blijven vormen waarbinnen de stand van de overname en tenuitvoerlegging van het acquis kan worden beoordeeld. De relevante onderdelen van het partnerschap voor toetreding worden in het daarvoor bestemde subcomité besproken. Het Associatiecomité bespreekt algemene ontwikkelingen, vooruitgang en problemen bij het verwezenlijken van de prioriteiten en tussentijdse doelstellingen van het partnerschap, en specifiekere zaken die door de subcomités worden doorverwezen.

Het comité van beheer van Phare ziet erop toe dat maatregelen die krachtens de drie pretoetredingsinstrumenten Phare, ISPA en Sapard worden gefinancierd, onderling en met de partnerschappen voor toetreding verenigbaar zijn, zoals voorgeschreven in de coördinatieverordening (Verordening (EG) nr. 1266/1999 van de Raad, PB L 161 van 26.6.1999, blz. 68).

Het partnerschap voor toetreding zal ook in de toekomst indien nodig worden gewijzigd, in overeenstemming met artikel 2 van Verordening (EG) nr. 622/98.

(1) De volgorde van presentatie is die van het periodiek verslag voor 2000.