Home

2003/867/EG: Beschikking van de Commissie van 1 december 2003 tot verlening van een vergunning voor het in de handel brengen van salatrims als nieuwe voedselingrediënten krachtens Verordening (EG) nr. 258/97 van het Europees Parlement en de Raad (kennisgeving geschied onder nummer C(2003) 4408)

2003/867/EG: Beschikking van de Commissie van 1 december 2003 tot verlening van een vergunning voor het in de handel brengen van salatrims als nieuwe voedselingrediënten krachtens Verordening (EG) nr. 258/97 van het Europees Parlement en de Raad (kennisgeving geschied onder nummer C(2003) 4408)

Beschikking van de Commissie

van 1 december 2003

tot verlening van een vergunning voor het in de handel brengen van salatrims als nieuwe voedselingrediënten krachtens Verordening (EG) nr. 258/97 van het Europees Parlement en de Raad

(kennisgeving geschied onder nummer C(2003) 4408)

(Slechts de tekst in de Deense taal is authentiek)

(2003/867/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 258/97 van het Europees Parlement en de Raad van 27 januari 1997 betreffende nieuwe voedingsmiddelen en nieuwe voedselingrediënten(1), en met name op artikel 7,

Overwegende hetgeen volgt:

(1) Op 28 juni 1999 heeft Danisco, voorheen Cultor Food Science, bij de bevoegde instanties van het Verenigd Koninkrijk een verzoek ingediend voor een vergunning om salatrims in de Gemeenschap als nieuwe voedselingrediënten in de handel te brengen.

(2) Salatrims vormen een groep caloriearme triacylglyceriden die voor gebruik als vetvervanger zijn ontwikkeld.

(3) De bevoegde instanties van het Verenigd Koninkrijk hebben de eerste beoordeling uitgevoerd. De Commissie heeft het verslag van de eerste beoordeling op 22 november 1999 aan alle lidstaten toegezonden.

(4) Binnen de in artikel 6, lid 4, van Verordening (EG) nr. 258/97 vastgestelde periode van 60 dagen zijn overeenkomstig deze bepaling met redenen omklede bezwaren tegen het in de handel brengen van dit product ingediend.

(5) Overeenkomstig artikel 11 van Verordening (EG) nr. 258/97 is het Wetenschappelijk Comité voor de menselijke voeding over deze zaak geraadpleegd. Op 13 december 2001 heeft het Wetenschappelijk Comité voor de menselijke voeding een advies uitgebracht waarin het stelt dat salatrims veilig zijn voor consumptie door de mens.

(6) Het Wetenschappelijk Comité voor de menselijke voeding merkte op dat de enige nadelige effecten van salatrims die in een aantal tolerantiestudies met mensen werden waargenomen, maagdarmklachten bij hoge inname (dat wil zeggen meer dan 30 g per dag) waren. Dergelijke maagdarmstoornissen als gevolg van intolerantie kan de consument eenvoudig verhelpen door het gebruik van het product te staken als hij het niet blijkt te verdragen. Op de etikettering moet daarom worden vermeld dat overmatig gebruik maagdarmstoornissen kan veroorzaken.

(7) Het Wetenschappelijk Comité voor de menselijke voeding merkte ook op dat er geen gegevens verzameld waren over het effect van de consumptie van levensmiddelen met salatrims door kinderen jonger dan 16 jaar, aangezien die bevolkingsgroep waarschijnlijk geen producten zal consumeren die hoofdzakelijk bedoeld zijn voor personen die hun gewicht willen beheersen door middel van een energiebeperkt dieet. Op de etikettering moet daarom worden vermeld dat producten die salatrims bevatten, niet voor kinderen bestemd zijn.

(8) Voor de vermelding van de energetische waarde van levensmiddelen en voedselingrediënten gelden de bepalingen van Richtlijn 90/496/EEG van de Raad van 24 september 1990 inzake de voedingswaarde-etikettering van levensmiddelen(2).

(9) De in deze beschikking vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:

Artikel 1

Salatrims zoals gespecificeerd in de bijlage mogen in de Gemeenschap als nieuwe voedselingrediënten voor gebruik in bakkerijproducten en zoetwaren in de handel worden gebracht.

Artikel 2

De aanduiding "vet met verminderde energetische waarde (salatrims)" moet worden vermeld op de etikettering van het product als zodanig of in de lijst van ingrediënten van levensmiddelen waarin het voorkomt.

Vermeld moet worden dat overmatig gebruik maagdarmstoornissen kan veroorzaken.

Vermeld moet worden dat de producten niet voor kinderen bestemd zijn.

Artikel 3

Deze beschikking is gericht tot Danisco A/S, Langebrogade 1, PO Box 17, DK-1001 Copenhagen K, Denemarken.

Gedaan te Brussel, 1 december 2003.

Voor de Commissie

David Byrne

Lid van de Commissie

(1) PB L 43 van 14.2.1997, blz. 1.

(2) PB L 276 van 6.10.1990, blz. 40.

BIJLAGE

SPECIFICATIES VOOR SALATRIMS

Definitie

Salatrim is het internationaal erkende(1) acroniem voor "short and long chain acyl triglyceride molecules" (kort- en langketenige acyltriglyceridemoleculen).

Salatrim wordt bereid door niet-enzymatische omestering van glyceryltriacetaat, glyceryltripropionaat, glyceryltributyraat of mengsels daarvan met gehydrogeneerde canolaolie, sojaolie, katoenzaadolie of zonnebloemolie.

Beschrijving

Heldere, licht amberkleurige vloeistof tot lichtgekleurde wasachtige vaste stof bij kamertemperatuur. Bevat geen zwevende deeltjes en heeft geen vreemde of ranzige geur.

Glycerolesterverdeling

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

Vetzuursamenstelling

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

Triacylglycerolprofiel

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

(1) FAO/WHO Joint Expert Committee on Food Additives (2002), FAO Food and Nutrition Paper No 52, Add. 10, blz. 23.