Er wordt een Comité van contribuanten aan de politiemissie van de Europese Unie (EUPOL Proxima) in de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM) (hierna „het CvC” genoemd) ingesteld.
2005/230/EG: Besluit Proxima/3/2005 van het Politiek en Veiligheidscomité van 4 maart 2005 tot instelling van het Comité van contribuanten aan de politiemissie van de Europese Unie (EUPOL Proxima) in de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM)
2005/230/EG: Besluit Proxima/3/2005 van het Politiek en Veiligheidscomité van 4 maart 2005 tot instelling van het Comité van contribuanten aan de politiemissie van de Europese Unie (EUPOL Proxima) in de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM)
HET POLITIEK EN VEILIGHEIDSCOMITÉ,
Gelet op het Verdrag betreffende de Europese Unie, en met name op artikel 25, derde alinea,
Gelet op Gemeenschappelijk Optreden 2004/789/GBVB van de Raad van 22 november 2004 inzake de politiemissie van de Europese Unie (EUPOL Proxima) in de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM)(1), en met name artikel 9, lid 7,
Overwegende hetgeen volgt:
Krachtens artikel 9, lid 7, van Gemeenschappelijk Optreden 2004/789/GBVB heeft de Raad het Politiek en Veiligheidscomité (PVC) gemachtigd de nodige besluiten te nemen betreffende de instelling van een Comité van contribuanten aan de politiemissie van de Europese Unie (EUPOL Proxima) in de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM).
In de conclusies van de Europese Raad van Göteborg van 15-16 juni 2001 zijn richtsnoeren en modaliteiten vastgesteld voor de bijdragen van derde landen aan politiemissies. De Raad heeft op 10 december 2002„Overleg en modaliteiten voor de bijdrage van staten die geen EU-lidstaat zijn aan de civiele crisisbeheersing van de Europese Unie”(2) goedgekeurd, waarin de regelingen voor de deelneming van derde staten aan civiele crisisbeheersingsoperaties nader worden uitgewerkt, waaronder de instelling van een Comité van contribuanten.
Het Comité van contribuanten zal een essentiële rol vervullen bij de dagelijkse leiding van de missie; het comité zal het voornaamste forum vormen voor het bespreken van alle problemen in verband met de dagelijkse leiding van de missie; het Politiek en Veiligheidscomité, dat de politieke controle en de strategische leiding van de missie uitoefent, zal met de opvattingen van het Comité van contribuanten rekening houden,
BESLUIT:
Artikel 1 Instelling
Artikel 2 Taken
Het CvC mag standpunten naar voren brengen; het Politiek en Veiligheidscomité, dat de politieke controle en de strategische leiding over de missie uitoefent, zal daarmee rekening houden.
Het mandaat van het CvC is neergelegd in het document „Overleg en modaliteiten voor de bijdrage van staten die geen EU-lidstaat zijn aan de civiele crisisbeheersing van de Europese Unie”.
Artikel 3 Samenstelling
Alle lidstaten van de Europese Unie zijn gerechtigd aanwezig te zijn bij de besprekingen van het CvC, maar alleen de bijdragende staten nemen deel aan de dagelijkse leiding van de missie. Vertegenwoordigers van de derde landen die deelnemen aan de missie mogen de vergaderingen van het CvC bijwonen. Ook mag een vertegenwoordiger van de Commissie de vergaderingen van het CvC bijwonen.
Het CvC wordt regelmatig geïnformeerd door de directeur van politie van de missie.
Artikel 4 Voorzitter
In overeenstemming met bovengenoemd document inzake overleg en modaliteiten wordt het CvC voor deze missie voorgezeten door een vertegenwoordiger van de secretaris-generaal/hoge vertegenwoordiger, in nauw overleg met het voorzitterschap.