Home

Verordening (EU) nr. 1282/2009 van de Commissie van 22 december 2009 houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 409/2009 tot vaststelling van communautaire omrekeningsfactoren en codes van aanbiedingsvormen voor de omzetting van verwerkt gewicht aan vis in levend gewicht aan vis

Verordening (EU) nr. 1282/2009 van de Commissie van 22 december 2009 houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 409/2009 tot vaststelling van communautaire omrekeningsfactoren en codes van aanbiedingsvormen voor de omzetting van verwerkt gewicht aan vis in levend gewicht aan vis

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gelet op het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gelet op Verordening (EEG) nr. 2847/93 van de Raad van 12 oktober 1993 tot invoering van een controleregeling voor het gemeenschappelijk visserijbeleid(1), en met name op artikel 5,

Overwegende hetgeen volgt:

  1. Bij Verordening (EG) nr. 409/2009 van de Commissie(2) zijn communautaire omrekeningsfactoren en codes van aanbiedingsvormen vastgesteld voor de staten van verwerking „vers” en „vers gezouten”.

  2. De soorten waarvoor vangstquota gelden, worden hoofdzakelijk aangeland in de staten van verwerking „vers”, „vers gezouten” en „bevroren”. Bijgevolg moet Verordening (EG) nr. 409/2009 worden aangevuld met communautaire omrekeningsfactoren voor bevroren vis, zodat er voor alle relevante staten van verwerking communautaire omrekeningsfactoren beschikbaar zijn.

  3. Bij Verordening (EG) nr. 1077/2008 van de Commissie(3) zijn uitvoeringsbepalingen vastgesteld met betrekking tot de elektronische registratie en doorgifte van gegevens uit het logboek, uit de aangifte van aanlanding en uit de aangifte van overlading.

  4. Verordening (EG) nr. 409/2009 moet derhalve dienovereenkomstig worden gewijzigd.

  5. De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Comité voor de visserij en de aquacultuur,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Verordening (EG) nr. 409/2009 wordt als volgt gewijzigd:

  1. Artikel 3, onder g), wordt vervangen door:

    1. „staat van verwerking”: de wijze waarop de vis wordt bewaard (vers, vers gezouten en bevroren).”.

  2. Artikel 4, lid 1, wordt vervangen door:

    „1.

    De communautaire omrekeningsfactoren die in de bijlagen II, III en IV worden vastgesteld, zijn van toepassing om verwerkt gewicht aan vis om te zetten in levend gewicht aan vis.”.

  3. Artikel 6, lid 1, wordt vervangen door:

    „1.

    De kapitein van een communautair vissersvaartuig past de in artikel 4 bedoelde omrekeningsfactoren toe in het in artikel 6 van Verordening (EEG) nr. 2847/93 en artikel 4 van Verordening (EG) nr. 1077/2008 van de Commissie(*) bedoelde logboek om:

    1. het levend gewicht te ramen van de hoeveelheden die zich aan boord van het vissersvaartuig bevinden, en

    2. het levend gewicht te berekenen van de hoeveelheden die worden aangeland.

  4. Bijlage I wordt vervangen door de tekst in bijlage I bij de onderhavige verordening.

  5. De tekst in bijlage II bij de onderhavige verordening wordt toegevoegd als bijlage IV.

Artikel 2 Inwerkingtreding en toepassing

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij is van toepassing met ingang van 1 januari 2010.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 22 december 2009.

Voor de Commissie

De voorzitter

José Manuel Barroso

BIJLAGE I

„BIJLAGE I

ALFA-3-CODES VAN DE AANBIEDINGSVORMEN

Alfa-3-code van de aanbiedingsvorm

Aanbiedingsvorm

Omschrijving

FIL

filets

Ontdaan van kop, ingewanden, graten en vinnen. Elke vis levert twee filets op, die op geen enkele plaats aan elkaar zijn vastgehecht.

FIS

filets zonder huid

Ontdaan van kop, ingewanden, graten, vinnen en huid. Elke vis levert twee filets op, die op geen enkele plaats aan elkaar zijn vastgehecht.

FSB

gefileerd, met huid en graten

Gefileerd, met behoud van huid en graten

FSP

gefileerd, zonder huid, maar met pinbones

Gefileerd, ontdaan van de huid, maar met pinbones

GHT

zonder ingewanden, kop of staart

Ontdaan van ingewanden, kop en staart

GUG

zonder ingewanden en kieuwen

Ontdaan van ingewanden en kieuwen

GUH

zonder ingewanden en kop

Ontdaan van ingewanden en kop

GUL

zonder ingewanden, maar met lever

Ontdaan van de ingewanden, behalve de lever

GUS

zonder ingewanden, kop en huid

Ontdaan van ingewanden, kop en huid

GUT

zonder ingewanden

Ontdaan van alle ingewanden

HEA

zonder kop

Ontdaan van de kop

JAT

Japanse versnijding zonder staart

Japanse versnijding, ontdaan van de staart

LVR

lever

Uitsluitend de lever; bij een collectieve aanbiedingsvorm moet de code LVR-C worden gebruikt.

OTH

overige

Alle andere aanbiedingsvormen

ROE

kuit

Uitsluitend kuit; bij een collectieve aanbiedingsvorm moet de code ROE-C worden gebruikt.

CBF

dubbele kabeljauwfilet

Zonder kop, maar met huid, graat en staart

SUR

surimi

Surimi

SGT

zonder ingewanden, gezouten

Gezouten en ontdaan van de ingewanden

TAL

staart

Uitsluitend de staart

TNG

tong

Uitsluitend de tong; bij een collectieve aanbiedingsvorm moet de code TNG-C worden gebruikt.

WHL

het hele dier

Geen enkele vorm van verwerking

WNG

vleugels

Uitsluitend de vleugels”

„BIJLAGE I

BIJLAGE II

BIJLAGE IV