De onafhankelijke deskundigengroep voor de beoordeling van de prestaties van luchtvaartnavigatiediensten en netwerkfuncties in het gemeenschappelijk Europees luchtruim wordt hierbij opgericht voor de periode van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2024.
Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/2296 van de Commissie van 16 december 2016 tot oprichting van de onafhankelijke deskundigengroep die wordt aangewezen als prestatiebeoordelingsorgaan van het gemeenschappelijk Europees luchtruim
Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/2296 van de Commissie van 16 december 2016 tot oprichting van de onafhankelijke deskundigengroep die wordt aangewezen als prestatiebeoordelingsorgaan van het gemeenschappelijk Europees luchtruim
DE EUROPESE COMMISSIE,
Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,
Gezien Verordening (EG) nr. 549/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 10 maart 2004 tot vaststelling van het kader voor de totstandbrenging van het gemeenschappelijke Europese luchtruim (de kaderverordening)(1), en met name artikel 11, lid 2,
Overwegende hetgeen volgt:
De werkzaamheden van het prestatiebeoordelingsorgaan van het gemeenschappelijk Europees luchtruim leveren een positieve bijdrage tot de verbetering van het Europees netwerk voor luchtverkeersbeheer, met name door onafhankelijke, wetenschappelijk onderbouwde aanbevelingen te doen aan de Commissie over de prestaties van luchtvaartnavigatiediensten op het niveau van de Unie en op lokaal niveau, en over de prestaties van netwerkfuncties. De steun van het prestatiebeoordelingsorgaan is onontbeerlijk voor de verdere voltooiing van het gemeenschappelijk Europees luchtruim, met als belangrijkste drijvende krachten de prestatieregeling, die is vastgesteld overeenkomstig Uitvoeringsverordening (EU) nr. 390/2013 van de Commissie(2), met inbegrip van verdere ontwikkelingen die noodzakelijk zijn in het licht van de ervaringen die tot dusver zijn opgedaan met de toepassing ervan, en het nauw daarmee verband houdende heffingenstelsel, dat is vastgesteld overeenkomstig Uitvoeringsverordening (EU) nr. 391/2013 van de Commissie(3), en voor de verwezenlijking van de algemene doelstellingen van de luchtvaartstrategie van de Commissie(4).
De aanwijzing van het prestatiebeoordelingsorgaan eindigt op 31 december 2016, overeenkomstig Uitvoeringsbesluit 2014/672/EU van de Commissie(5). De Commissie dient een nieuw prestatiebeoordelingsorgaan aan te wijzen om na die datum bijstand te blijven verlenen aan de Commissie en de nationale toezichthoudende autoriteiten. Om de continuïteit en stabiliteit te garanderen, moet die aanwijzing gelden voor een voldoende lange periode, van 1 januari 2017 tot 31 december 2024, en voor een vaste termijn die samenvalt met de referentieperioden, zoals voorgeschreven bij artikel 3, lid 1, van Verordening (EU) nr. 390/2013.
Overwegende dat deze periode een gedeelte van de tweede en de volledige derde referentieperiode omvat, moeten de vernieuwingen van het lidmaatschap van het prestatiebeoordelingsorgaan zodanig zijn dat een soepele overgang en continuïteit van de beschikbare kennis en ervaring gegarandeerd zijn.
Om de onafhankelijkheid van het prestatiebeoordelingsorgaan te versterken, moet een onafhankelijke deskundigengroep worden opgericht om bijstand te verlenen bij de tenuitvoerlegging van de prestatieregeling; die deskundigengroep moet worden aangewezen als het prestatiebeoordelingsorgaan.
In artikel 11, lid 2, van Verordening (EG) nr. 549/2004 is in het algemeen vastgesteld welke rol het prestatiebeoordelingsorgaan moet spelen in het kader van de prestatieregeling. In artikel 3 van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 390/2013 zijn de taken en activiteiten van het prestatiebeoordelingsorgaan op niet-uitputtende wijze gespecificeerd. Bij artikel 6, lid 1, van Verordening (EU) nr. 598/2014 van het Europees Parlement en de Raad(6) worden eveneens bepaalde taken toegewezen aan het prestatiebeoordelingsorgaan. Voor de duidelijkheid en volledigheid moeten alle taken van het prestatiebeoordelingsorgaan nu worden opgesomd, overeenkomstig die bepalingen. Het prestatiebeoordelingsorgaan moet de Commissie bijstaan door advies, deskundigheid en andere diensten te verstrekken. Daartoe moet het overleg plegen met de nationale toezichthoudende autoriteiten. Het moet de nationale toezichthoudende autoriteiten ook bijstand verlenen, op hun verzoek.
Om de efficiënte en effectieve werking van het prestatiebeoordelingsorgaan te garanderen, moet het worden ondersteund door een secretariaat, dat wordt verzorgd door de Commissie.
De leden van het prestatiebeoordelingsorgaan moeten hooggekwalificeerde specialisten zijn, met passende deskundigheid op de prestatiekerngebieden. Alle leden, behalve de voorzitter, moeten worden geselecteerd via een sollicitatieoproep en een selectieprocedure, waarbij de beginselen van objectiviteit, gelijke kansen en transparantie in acht worden genomen en wordt nagegaan of er sprake is van feitelijke of potentiële belangenconflicten, en zij moeten op persoonlijke titel worden benoemd. Gezien de specifieke taken en verantwoordelijkheden van de voorzitter wordt deze benoemd door de Commissie, overeenkomstig haar interne administratieve regelingen, waarbij de bovengenoemde beginselen in acht worden genomen en wordt nagegaan of er sprake is van een belangenconflict.
Gezien hun bekwaamheden en deskundigheid, de eisen op het gebied van onpartijdigheid en afwezigheid van belangenconflicten, het feit dat zij op persoonlijke titel worden benoemd en het belang van hun werkzaamheden, moeten alle leden, behalve de voorzitter, bovenop de vergoeding van hun uitgaven een bezoldiging ontvangen die in verhouding moet staan tot de hen toegewezen taken. De voorzitter moet worden vergoed overeenkomstig de interne administratieve regelingen van de Commissie.
Het is dan ook passend dat de activiteiten van het prestatiebeoordelingsorgaan en de kosten van de administratieve en technische ondersteuning van dit orgaan worden gefinancierd uit de begroting van de Unie.
Om zijn werkzaamheden te kunnen uitvoeren, moet het prestatiebeoordelingsorgaan toegang krijgen tot de in Uitvoeringsverordening (EU) nr. 390/2013 genoemde prestatiegegevens waarover Eurocontrol beschikt. De Commissie moet passende regelingen treffen met Eurocontrol om de toegang te garanderen, met inbegrip van de verzameling, validering, voorafgaande analyse en verstrekking van deze gegevens. In deze regelingen moet de pan-Europese dimensie van prestatiebeoordelingen worden erkend, overeenkomstig Besluit (EU) 2015/2394 van de Raad(7).
Om de goede werking van het prestatiebeoordelingsorgaan te garanderen, moeten passende regels worden vastgesteld betreffende het reglement van het prestatiebeoordelingsorgaan en de rapportering ervan aan de Commissie. Er dienen ook regels inzake de openbaarmaking van informatie te worden vastgesteld.
Persoonsgegevens moeten worden verwerkt overeenkomstig Verordening (EG) nr. 45/2001 van het Europees Parlement en de Raad(8).
Dit besluit is niet meer van toepassing van zodra de termijn waarvoor het prestatiebeoordelingsorgaan wordt aangewezen, als bepaald in dit besluit, is verstreken.
De in dit besluit vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het bij artikel 5, lid 1, van Verordening (EG) nr. 549/2004 opgerichte Comité voor het gemeenschappelijke luchtruim,
HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:
Artikel 1 Aanwijzing van het Prestatiebeoordelingsorgaan
De in lid 1 bedoelde deskundigengroep wordt hierbij aangewezen als het prestatiebeoordelingsorgaan van het gemeenschappelijk Europees luchtruim, voor de periode van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2024.
Artikel 2 Taken
Het prestatiebeoordelingsorgaan heeft de volgende taken:
-
de Commissie bijstaan bij de tenuitvoerlegging van de prestatieregeling, met name wat betreft de in artikel 3, lid 3 en lid 6, onder a), van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 390/2013 bedoelde werkzaamheden;
-
ad-hocinformatie of -rapporten verstrekken over prestatiegerelateerde kwesties op verzoek van de Commissie, in overeenstemming met artikel 3, lid 4, van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 390/2013;
-
de Commissie, op haar verzoek, bijstaan bij de vaststelling van de voorwaarden voor de toegang tot prestatiegerelateerde gegevens als bedoeld in de artikelen 21 en 22 van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 390/2013;
-
de nationale toezichthoudende autoriteiten, op hun verzoek, bijstaan bij de tenuitvoerlegging van de prestatieregeling door een onafhankelijke beoordeling van prestatieproblemen op te stellen en reeksen richtwaarden te definiëren voor het vaststellen van doelstellingen, overeenkomstig artikel 3, lid 6, onder b) en c), van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 390/2013;
-
de bevoegde autoriteiten, op hun verzoek, ondersteunen bij de beoordeling van de geluidssituatie op luchthavens waarvoor zij verantwoordelijk zijn, overeenkomstig artikel 6, lid 1, van Verordening (EU) nr. 598/2014.
Artikel 3 Adviserende rol
De Commissie kan het prestatiebeoordelingsorgaan raadplegen over elk onderwerp dat verband houdt met de prestaties van luchtvaartnavigatiediensten en netwerkfuncties in het gemeenschappelijk Europees luchtruim.
Het prestatiebeoordelingsorgaan kan op eigen initiatief verslag uitbrengen en aanbevelingen doen aan de Commissie voor de verbetering van de prestatieregeling, overeenkomstig artikel 3, lid 5, van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 390/2013.
Artikel 4 Samenstelling en benoeming van de leden en de voorzitter
Het prestatiebeoordelingsorgaan bestaat uit negen leden, met inbegrip van de voorzitter.
Alle leden, behalve de voorzitter, zijn individuen die op persoonlijke titel worden aangesteld nadat zij geselecteerd zijn via een sollicitatieoproep.
Alle leden, behalve de voorzitter, zijn specialisten die over passende deskundigheid beschikken en gereageerd hebben op de sollicitatieoproep; zij worden namens de Commissie aangesteld door de directeur-generaal van het directoraat-generaal Mobiliteit en vervoer van de Commissie, na raadpleging van de lidstaten. Zij worden onder meer geselecteerd op basis van de selectiecriteria en toelatingsvoorwaarden in de bijlage.
De directeur-generaal van het directoraat-generaal Mobiliteit en vervoer van de Commissie zal, namens de Commissie, in overeenstemming met haar administratieve regelingen en na raadpleging van de lidstaten, een specialist met passende bekwaamheid benoemen tot voorzitter van het prestatiebeoordelingsorgaan. De voorzitter vertegenwoordigt het prestatiebeoordelingsorgaan en zit de vergaderingen voor.
De ambtstermijn van de voorzitter en de andere leden bedraagt twee jaar en kan tweemaal worden verlengd. Hoogstens twee derde van de leden mag tegelijk worden vervangen.
Een lid dat niet langer in staat is een effectieve bijdrage te leveren aan de beraadslagingen van het prestatiebeoordelingsorgaan, dat ontslag neemt of niet voldoet aan de voorwaarden van de artikelen 5 en 6, kan worden vervangen voor de resterende duur van de ambtstermijn van dat lid, overeenkomstig de leden 2, 3 en 4, naar gelang van het geval.
De directeur-generaal van het directoraat-generaal Mobiliteit en vervoer van de Commissie kan namens de Commissie een reservelijst met geschikte kandidaten opstellen die kan worden gebruikt om vervangers van alle leden behalve de voorzitter aan te stellen. De Commissie vraagt kandidaten om toestemming alvorens hun naam op de reservelijst te plaatsen.
De namen van de personen die zijn aangesteld als leden van het prestatiebeoordelingsorgaan wordt bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie.
Persoonsgegevens worden verzameld, verwerkt en bekendgemaakt overeenkomstig Verordening (EG) nr. 45/2001.