Home

Uitvoeringsverordening (EU) 2019/1289 van de Commissie van 31 juli 2019 tot verlening van een vergunning voor L-valine, geproduceerd door Corynebacterium glutamicum KCCM 11201P, als toevoegingsmiddel voor diervoeding voor alle diersoorten (Voor de EER relevante tekst.)

Uitvoeringsverordening (EU) 2019/1289 van de Commissie van 31 juli 2019 tot verlening van een vergunning voor L-valine, geproduceerd door Corynebacterium glutamicum KCCM 11201P, als toevoegingsmiddel voor diervoeding voor alle diersoorten (Voor de EER relevante tekst.)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EG) nr. 1831/2003 van het Europees Parlement en de Raad van 22 september 2003 betreffende toevoegingsmiddelen voor diervoeding(1), en met name artikel 9, lid 2,

Overwegende hetgeen volgt:

  1. De verlening van vergunningen voor toevoegingsmiddelen voor diervoeding, met inbegrip van de vergunningsgronden en -procedures, is geregeld bij Verordening (EG) nr. 1831/2003.

  2. Overeenkomstig artikel 7 van Verordening (EG) nr. 1831/2003 is een aanvraag voor een vergunning voor L-valine ingediend. De krachtens artikel 7, lid 3, van die verordening vereiste nadere gegevens en documenten zijn bij de aanvraag verstrekt.

  3. De aanvraag betreft de verlening van een vergunning voor L-valine, geproduceerd door Corynebacterium glutamicum KCCM 11201P, als toevoegingsmiddel in de categorie “nutritionele toevoegingsmiddelen” voor diervoeding voor alle diersoorten.

  4. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft in haar advies van 28 november 2018(2) geconcludeerd dat L-valine, geproduceerd door Corynebacterium glutamicum KCCM 11201P, indien in passende hoeveelheden aan de voeding toegevoegd, geen ongunstige gevolgen heeft voor de diergezondheid, de menselijke gezondheid of het milieu. Voorts heeft de EFSA geconcludeerd dat het als een effectieve bron van het essentiële aminozuur L-valine voor diervoeding wordt beschouwd en dat het toevoegingsmiddel tegen afbraak in de pens moet worden beschermd om bij herkauwers doeltreffend te zijn. Specifieke eisen voor monitoring na het in de handel brengen acht de EFSA niet nodig. Zij heeft ook het verslag over de analysemethode voor het toevoegingsmiddel voor diervoeding geverifieerd dat door het bij Verordening (EG) nr. 1831/2003 ingestelde referentielaboratorium was ingediend.

  5. Uit de beoordeling van die stof blijkt dat aan de in artikel 5 van Verordening (EG) nr. 1831/2003 vermelde voorwaarden voor de verlening van een vergunning is voldaan. Het gebruik van die stof zoals omschreven in de bijlage bij deze verordening moet daarom worden toegestaan.

  6. De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Voor de in de bijlage gespecificeerde stof, die behoort tot de categorie “nutritionele toevoegingsmiddelen” en de functionele groep “aminozuren, de zouten en de analogen daarvan”, wordt onder de in die bijlage vastgestelde voorwaarden een vergunning voor gebruik als toevoegingsmiddel voor diervoeding verleend.

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 31 juli 2019.

Voor de Commissie

De voorzitter

Jean-Claude Juncker

BIJLAGE

Identificatienummer van het toevoegingsmiddel

Naam van de vergunninghouder

Toevoegingsmiddel

Samenstelling, chemische formule, beschrijving, analysemethode

Diersoort of -categorie

Maximumleeftijd

Minimumgehalte

Maximumgehalte

Overige bepalingen

Einde van de vergunningsperiode

mg/kg volledig diervoeder met een vochtgehalte van 12 %

Categorie: nutritionele toevoegingsmiddelen. Functionele groep: aminozuren, de zouten en de analogen daarvan.

3c371

L-valine

Samenstelling van het toevoegingsmiddel

Poeder met een minimumgehalte aan L-valine van 98 % (op basis van de droge stof) en een maximumgehalte aan water van 1,5 %

Karakterisering van de werkzame stof

L-valine ((2S)-2-amino-3-methylbutaanzuur), geproduceerd door Corynebacterium glutamicum KCCM 11201P

Chemische formule: C5H11NO2

CAS-nummer: 72-18-4

Analysemethode(1)

Voor de identificatie van L-valine in het toevoegingsmiddel voor diervoeding:

  • monografie van de Food Chemical Codex over L-valine

Voor de kwantificering van valine in het toevoegingsmiddel voor diervoeding:

  • ionenwisselingschromatografie met nakolomsderivatisering en fotometrische detectie (IEC-VIS)

Voor de kwantificering van valine in voormengsels, voedermiddelen en mengvoeders:

  • ionenwisselingschromatografie met nakolomsderivatisering en fotometrische detectie (IEC-VIS): bijlage III, deel F, bij Verordening (EG) nr. 152/2009 van de Commissie

Voor de kwantificering van valine in water:

  • ionenwisselingschromatografie met nakolomsderivatisering en optische detectie (IEC-VIS/FD)

Alle soorten

1. L-valine mag als een uit een preparaat bestaand toevoegingsmiddel in de handel worden gebracht en worden gebruikt.

2. Het toevoegingsmiddel mag via het drinkwater worden toegediend.

3. In de gebruiksaanwijzing voor het toevoegingsmiddel en het voormengsel moeten de opslagomstandigheden, de stabiliteit bij warmtebehandeling en de stabiliteit in drinkwater worden vermeld.

4. Op het etiket van het toevoegingsmiddel en het voormengsel moet het volgende worden vermeld: “Bij de toevoeging van L-valine, met name via het drinkwater, moet rekening worden gehouden met alle essentiële en voorwaardelijk essentiële aminozuren om onevenwichtigheden te voorkomen.”

21 augustus 2029