Home

Uitvoeringsverordening (EU) 2021/668 van de Commissie van 23 april 2021 tot goedkeuring van een wijziging van de gebruiksvoorwaarden voor chiazaden (Salvia hispanica) als nieuw voedingsmiddel krachtens Verordening (EU) 2015/2283 van het Europees Parlement en de Raad, en tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) 2017/2470 van de Commissie (Voor de EER relevante tekst)

Uitvoeringsverordening (EU) 2021/668 van de Commissie van 23 april 2021 tot goedkeuring van een wijziging van de gebruiksvoorwaarden voor chiazaden (Salvia hispanica) als nieuw voedingsmiddel krachtens Verordening (EU) 2015/2283 van het Europees Parlement en de Raad, en tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) 2017/2470 van de Commissie (Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EU) 2015/2283 van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2015 betreffende nieuwe voedingsmiddelen, tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 258/97 van het Europees Parlement en de Raad en Verordening (EG) nr. 1852/2001 van de Commissie(1), en met name artikel 12,

Overwegende hetgeen volgt:

  1. Bij Verordening (EU) 2015/2283 is vastgesteld dat alleen nieuwe voedingsmiddelen die zijn toegelaten en in de Unielijst zijn opgenomen, in de Unie in de handel mogen worden gebracht.

  2. Krachtens artikel 8 van Verordening (EU) 2015/2283 is Uitvoeringsverordening (EU) 2017/2470 van de Commissie(2) vastgesteld met een Unielijst van toegelaten nieuwe voedingsmiddelen.

  3. Bij Beschikking 2009/827/EG van de Commissie(3) is krachtens Verordening (EG) nr. 258/97 van het Europees Parlement en de Raad(4) een vergunning verleend voor het in de Unie in de handel brengen van chiazaden (Salvia hispanica) als nieuw voedingsmiddel voor gebruik in broodproducten.

  4. Bij Uitvoeringsbesluit 2013/50/EU van de Commissie(5) is krachtens Verordening (EG) nr. 258/97 een vergunning verleend voor uitbreiding van het gebruik van chiazaden als nieuw voedingsmiddel tot meer levensmiddelencategorieën, te weten: gebakken producten; ontbijtgranen; mengsels van vruchten, noten en zaden, en voorverpakt chiazaad als zodanig.

  5. Op 18 september 2015 heeft de Ierse bevoegde autoriteit krachtens Verordening (EG) nr. 258/97 bij brief(6) een vergunning verleend voor uitbreiding van het gebruik van het nieuwe voedingsmiddel chiazaad tot meer levensmiddelencategorieën, te weten tot vruchtensappen en gemengde groente-/vruchtendranken.

  6. Op 17 oktober 2017 heeft de Oostenrijkse bevoegde autoriteit krachtens Verordening (EG) nr. 258/97 bij brief(7) een vergunning verleend voor uitbreiding van het gebruik van het nieuwe voedingsmiddel chiazaad tot een aanvullende levensmiddelencategorie, te weten tot smeerbare vruchtenproducten.

  7. Op 2 november 2017 heeft de Spaanse bevoegde autoriteit krachtens Verordening (EG) nr. 258/97 bij brief(8) een vergunning verleend voor uitbreiding van het gebruik van het nieuwe voedingsmiddel chiazaad tot aanvullende levensmiddelencategorieën, te weten tot gesteriliseerde kant-en-klaarmaaltijden op basis van graankorrels, pseudogranen en/of peulvruchten.

  8. Bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2017/2354 van de Commissie(9) is krachtens Verordening (EG) nr. 258/97 een vergunning verleend voor uitbreiding van het gebruik van het nieuwe voedingsmiddel chiazaad tot een aanvullende levensmiddelencategorie, te weten yoghurt.

  9. Bij Uitvoeringsverordening (EU) 2020/24 van de Commissie(10) is een vergunning verleend voor een uitbreiding van het gebruik van het nieuwe voedingsmiddel chiazaad tot een aantal aanvullende levensmiddelencategorieën, bepaalde wijzigingen van de gebruiksvoorwaarden en de specifieke etiketteringsvoorschriften voor chiazaad overeenkomstig Verordening (EU) 2015/2283.

  10. Overeenkomstig eerdere toelatingen mogen chiazaden onder de gespecificeerde gebruiksvoorwaarden in de Unie in de handel worden gebracht, met inbegrip van “voorverpakt chiazaad als zodanig”. In januari 2020 heeft de vereniging “Réseau Vrac” de Commissie de vraag gesteld of niet-voorverpakte chiazaden (bulk) als zodanig ook in de Unie in de handel mogen worden gebracht.

  11. Naar aanleiding van deze vraag heeft de Commissie verder onderzocht of het schrappen van de term “voorverpakt” uit de categorie “voorverpakt chiazaad als zodanig” ook veilig is. Die wijziging zou exploitanten van levensmiddelenbedrijven in staat stellen chiazaden als zodanig zowel voorverpakt als niet-voorverpakt (bulk) in de Unie in de handel te brengen. Daarom is de Commissie van mening dat de Unielijst dienovereenkomstig moet worden gewijzigd.

  12. Overeenkomstig artikel 10, lid 1, van Verordening (EU) 2015/2283 heeft de Commissie op eigen initiatief de procedure voor de actualisering van de Unielijst van nieuwe voedingsmiddelen ingeleid.

  13. In haar advies van 14 maart 2019 over de veiligheid van chiazaad (Salvia hispanica L.) als nieuw voedingsmiddel voor uitgebreid gebruik overeenkomstig Verordening (EU) 2015/2283(11) heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) geconcludeerd dat het gebruik van chiazaden in levensmiddelen waarvoor bij de vervaardiging, de verwerking of de bereiding geen warmtebehandeling bij of boven 120 °C nodig is, veilig is zonder specifieke beperkingen en voorzorgen met betrekking tot de gebruiksconcentraties ervan.

  14. De Commissie is van oordeel dat een veiligheidsbeoordeling door de EFSA van de voorgestelde wijziging van de gebruiksvoorwaarden overeenkomstig artikel 10, lid 3, van Verordening (EU) 2015/2283 niet nodig is, aangezien de wijziging van de gebruiksvoorwaarden van het nieuwe voedingsmiddel chiazaden (Salvia hispanica) door het schrappen van de vermelding van de vormen waarin chiazaden als zodanig in de handel mogen worden gebracht, geen gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de mens.

  15. Daarom moet het in de handel brengen van chiazaad ook zonder voorverpakking worden toegestaan.

  16. Uitvoeringsverordening (EU) 2017/2470 moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.

  17. De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

1.

De in artikel 6 van Verordening (EU) 2015/2283 bedoelde en in de bijlage bij Uitvoeringsverordening (EU) 2017/2470 opgenomen vermelding in de Unielijst, die betrekking heeft op het nieuwe voedingsmiddel chiazaden (Salvia hispanica), wordt gewijzigd overeenkomstig de bijlage bij deze verordening.

2.

De in lid 1 bedoelde vermelding in de Unielijst omvat de gebruiksvoorwaarden en de etiketteringsvoorschriften als vastgesteld in de bijlage bij de onderhavige verordening.

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 23 april 2021.

Voor de Commissie

De voorzitter

Ursula von der Leyen

BIJLAGE

De vermelding voor “Chiazaden (Salvia hispanica)” in tabel 1 (Toegelaten nieuwe voedingsmiddelen) van de bijlage bij Uitvoeringsverordening (EU) 2017/2470 wordt vervangen door:

Toegelaten nieuw voedingsmiddel

Voorwaarden waaronder het nieuwe voedingsmiddel mag worden gebruikt

Aanvullende specifieke etiketteringsvoorschriften

Andere voorschriften

“Chiazaden (Salvia hispanica)

Gespecificeerde levensmiddelencategorie

Maximumgehalten

Het nieuwe voedingsmiddel wordt op de etikettering van het voedingsmiddel dat het bevat, aangeduid met “chiazaden (Salvia hispanica)” ”

Broodproducten

5 % (integrale of gemalen chiazaden)

Gebakken producten

10 % integrale chiazaden

Ontbijtgranen

10 % integrale chiazaden

Gesteriliseerde bereide maaltijden op basis van granen, pseudogranen en peulvruchten

5 % integrale chiazaden

Mengsels van vruchten, noten en zaden

Chiazaad als zodanig

Snoepgoed (met inbegrip van chocolade en chocoladeproducten), met uitzondering van kauwgom

Zuivelproducten (met inbegrip van yoghurt) en zuivelanalogen

Consumptie-ijs

Groente- en fruitproducten (met inbegrip van fruitsmeersels, moes met/zonder granen, fruitbereidingen om te gebruiken als onderste laag in zuivelproducten of om met die producten te mengen, fruitdesserts, fruitsalades met kokosmelk voor tweedelige kuipjes)

Alcoholvrije dranken (vruchtensappen en gemengde groente-/vruchtendranken daaronder begrepen)

Puddings die kunnen worden geproduceerd, verwerkt of bereid zonder een warmtebehandeling bij minstens 120 °C