Home

Besluit van de Commissie van 22 maart 2024 tot wijziging van Besluit 2011/C 135/03 van de Commissie wat betreft de toepasselijkheid ervan, de taken van de Europese ITS-adviesgroep en de transparantie van de werking ervan

Besluit van de Commissie van 22 maart 2024 tot wijziging van Besluit 2011/C 135/03 van de Commissie wat betreft de toepasselijkheid ervan, de taken van de Europese ITS-adviesgroep en de transparantie van de werking ervan

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Richtlijn 2010/40/EU van het Europees Parlement en de Raad van 7 juli 2010 betreffende het kader voor het invoeren van intelligente vervoerssystemen op het gebied van wegvervoer en voor interfaces met andere vervoerswijzen(1), en met name artikel 16,

Overwegende hetgeen volgt:

  1. De Europese adviesgroep voor intelligente vervoerssystemen (ITS) is opgericht bij Besluit 2011/C 135/03 van de Commissie(2). Dat besluit was van toepassing tot en met 27 augustus 2017. Omdat in Richtlijn 2010/40/EU geen beperking in de tijd voor de adviesgroep is opgenomen, is het nodig die beperking op te heffen en is het niet passend om een beperking in de tijd op te nemen.

  2. Bij Besluit C(2016) 3301 final van de Commissie(3) zijn horizontale regels vastgesteld voor de oprichting en het functioneren van deskundigengroepen van de Commissie, met inbegrip van een model voor besluiten tot oprichting van deskundigengroepen. Besluit 2011/C 135/03 moet derhalve in overeenstemming zijn met Besluit C(2016) 3301 final.

  3. Volgens artikel 4 bis, lid 1, van Richtlijn 2010/40/EU, zoals gewijzigd bij Richtlijn (EU) 2023/2661 van het Europees Parlement en de Raad(4), moet de Commissie de Europese ITS-adviesgroep en relevante belanghebbenden raadplegen voor ze een uitvoeringshandeling tot vaststelling van een werkprogramma vaststelt. Daarom is het passend in Besluit 2011/C 135/03 een nieuwe taak van de Europese ITS-adviesgroep op te nemen.

  4. Het is bijgevolg noodzakelijk Besluit 2011/C 135/03 te wijzigen om die nieuwe taak erin op te nemen, om te verzekeren dat die in overeenstemming is met de vereisten van Besluit C(2016) 3301 en om de termijn voor de toepasselijkheid ervan op te heffen,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Enig artikel

Besluit 2011/C 135/03 wordt als volgt gewijzigd:

  1. Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

    1. punt c) wordt vervangen door:

      1. te zorgen voor de uitwisseling van ervaringen en goede praktijken voor de invoering en exploitatie van ITS;”;

    2. het volgende punt d) wordt toegevoegd:

      1. de Commissie te helpen bij het opstellen van de overeenkomstig Richtlijn 2010/40/EU door de Commissie vast te stellen werkprogramma’s.”.

  2. Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

    1. aan lid 3 worden de volgende alinea’s toegevoegd:

      “De oproep tot het indienen van sollicitaties wordt bekendgemaakt in het register van deskundigengroepen van de Commissie en andere adviesorganen. In de oproep tot het indienen van sollicitaties worden de selectiecriteria, waaronder de vereiste deskundigheid betreffende de uit te voeren werkzaamheden, duidelijk geformuleerd. De termijn voor sollicitaties bedraagt ten minste vier weken.

      Inschrijving in het transparantieregister is vereist voor de benoeming van personen die een gemeenschappelijk belang vertegenwoordigen en organisaties.”;

    2. de leden 7 en 8 worden geschrapt.

  3. Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

    1. lid 5 wordt vervangen door:

      “5.

      De vergaderingen van deskundigengroepen en subgroepen vinden plaats in de gebouwen van de Commissie of, indien nodig, virtueel. De Commissie verzorgt het secretariaat. Andere ambtenaren van de Commissie die belang hebben bij de handelingen, mogen de vergaderingen van de Europese ITS-adviesgroep en haar subgroepen bijwonen.”

      ;

    2. het volgende lid 8 wordt toegevoegd:

      “8.

      Voor zover mogelijk neemt de groep haar adviezen, aanbevelingen of rapporten aan bij consensus. In het geval van een stemming wordt de uitslag beslist bij gewone meerderheid van de leden. Leden die tegen hebben gestemd of zich hebben onthouden, hebben het recht een document met een samenvatting van de redenen voor hun standpunt bij de adviezen, aanbevelingen of rapporten te voegen.”

      .

  4. De volgende artikelen 5 bis en 5 ter worden ingevoegd:

    De leden van de groep en de subgroepen, alsmede uitgenodigde deskundigen en waarnemers, zijn gebonden aan het beroepsgeheim, dat op grond van de Verdragen en de uitvoeringsregels ervan van toepassing is op alle leden van de instellingen en hun personeelsleden, alsook aan de veiligheidsvoorschriften van de Commissie betreffende de bescherming van gerubriceerde informatie van de Unie, die zijn bepaald in de Besluiten (EU, Euratom) 2015/443(*) en (EU, Euratom) 2015/444(**) van de Commissie. Als zij die verplichtingen niet zouden nakomen, mag de Commissie alle passende maatregelen nemen.

    1.

    De groep en de subgroepen worden geregistreerd in het register van deskundigengroepen van de Commissie en andere adviesorganen (“het register van deskundigengroepen”).

    2.

    Wat de samenstelling van de groep en de subgroepen betreft, worden de volgende gegevens in het register van deskundigengroepen bekendgemaakt:

    1. de namen van de op persoonlijke titel benoemde personen;

    2. de namen van de personen die zijn benoemd om een gemeenschappelijk belang te vertegenwoordigen; het vertegenwoordigde belang;

    3. de namen van organisaties die lid zijn; het vertegenwoordigde belang;

    4. de namen van andere overheidsinstanties;

    5. de namen van waarnemers.

    3.

    Alle relevante documenten, inclusief de agenda’s, de notulen en de bijdragen van deelnemers, worden ter beschikking gesteld in het register van deskundigengroepen of via een link in het register naar een speciale website, waar die informatie kan worden opgevraagd. Voor de toegang tot speciale websites wordt geen gebruikersregistratie of enige andere beperking opgelegd. Met name de agenda en andere relevante achtergronddocumenten worden te zijner tijd voor aanvang van de vergadering bekendgemaakt, gevolgd door de tijdige bekendmaking van de notulen. Op die bekendmakingsplicht kan alleen een uitzondering worden gemaakt als wordt geoordeeld dat de openbaarmaking van een document de bescherming van een openbaar of persoonlijk belang zou ondermijnen, zoals bepaald in artikel 4 van Verordening (EG) nr. 1049/2001(***).

  5. Artikel 7 wordt geschrapt.

Gedaan te Brussel, 22 maart 2024.

Voor de Commissie

Adina Vălean

Lid van de Commissie