Home

Gedelegeerde Verordening (EU) 2024/1401 van de Commissie van 7 maart 2024 tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2022/2104 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft handelsnormen voor olijfolie

Gedelegeerde Verordening (EU) 2024/1401 van de Commissie van 7 maart 2024 tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2022/2104 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft handelsnormen voor olijfolie

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten en tot intrekking van de Verordeningen (EEG) nr. 922/72, (EEG) nr. 234/79, (EG) nr. 1037/2001 en (EG) nr. 1234/2007 van de Raad(1), en met name artikel 75, lid 2,

Overwegende hetgeen volgt:

  1. Bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2022/2104 van de Commissie(2) zijn regels vastgesteld betreffende de kenmerken van olijfolie als bedoeld in deel VIII, punten 1 tot en met 6, van bijlage VII bij Verordening (EU) nr. 1308/2013.

  2. De in Gedelegeerde Verordening (EU) 2022/2104 vastgestelde grenswaarden voor de kenmerken van olijfolie weerspiegelen de handelsnorm voor olijfolie en olie uit perskoeken van olijven van de Internationale Olijfraad (IOR)(3) (hierna “IOR-handelsnorm” genoemd).

  3. Tijdens de 116e zitting van de IOR op 30 november 2022 heeft de IOR zijn goedkeuring gehecht aan Besluit DEC-III.2/116-VI/2022 tot wijziging van de handelsnorm van de IOR wat betreft de grenswaarde van Δ7-stigmastenol voor alle categorieën olijfolie. De Unie heeft overeenkomstig Besluit (EU) 2022/2391 van de Raad(4) vóór deze wijziging gestemd.

  4. Met het oog op de implementatie op Unieniveau van de meest recente, door de IOR vastgestelde internationale norm inzake grenswaarden voor de parameter Δ7-stigmastenol moet Gedelegeerde Verordening (EU) 2022/2104 dienovereenkomstig worden gewijzigd,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Gedelegeerde Verordening (EU) 2022/2104 wordt als volgt gewijzigd:

  1. Bijlage I wordt als volgt gewijzigd:

    1. tabel B wordt vervangen door de tabel in bijlage I bij deze verordening;

    2. het aanhangsel wordt geschrapt.

  2. Bijlage III wordt vervangen door de tekst in bijlage II bij deze verordening.

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 7 maart 2024.

Voor de Commissie

De voorzitter

Ursula von der Leyen

BIJLAGE I

“B. Zuiverheidskenmerken

Categorie

Vetzuursamenstelling (1)

Totaal transoliezuurisomeren

(%)

Totaal translinolzuur- + translinoleenzuurisomeren

(%)

Stigmastadiënen

(mg/kg)(2)

ΔΕCN42

2-glyceryl-monopalmitaat

(%)

Myristinezuur

(%)

Linoleenzuur

(%)

Arachidezuur

(%)

Eicoseenzuur

(%)

Beheenzuur

(%)

Lignocerinezuur

(%)

1. Extra olijfolie van de eerste persing

≤ 0,03

≤ 1,00 (3)

≤ 0,60

≤ 0,50

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,05

≤ 0,05

≤ 0,05

≤ |0,20|

≤ 0,9 als totaal palmitinezuur ≤ 14,00 %

≤ 1,0 als totaal palmitinezuur > 14,00 %

2. Olijfolie van de eerste persing

≤ 0,03

≤ 1,00 (3)

≤ 0,60

≤ 0,50

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,05

≤ 0,05

≤ 0,05

≤ |0,20|

≤ 0,9 als totaal palmitinezuur ≤ 14,00 %

≤ 1,0 als totaal palmitinezuur > 14,00 %

3. Olijfolie voor verlichting

≤ 0,03

≤ 1,00

≤ 0,60

≤ 0,50

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,10

≤ 0,10

≤ 0,50

≤ |0,30|

≤ 0,9 als totaal palmitinezuur ≤ 14,00 %

≤ 1,1 als totaal palmitinezuur > 14,00 %

4. Geraffineerde olijfolie

≤ 0,03

≤ 1,00

≤ 0,60

≤ 0,50

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,30

≤ |0,30|

≤ 0,9 als totaal palmitinezuur ≤ 14,00 %

≤ 1,1 als totaal palmitinezuur > 14,00 %

5. Olijfolie bestaande uit geraffineerde olijfolie en olijfolie van de eerste persing

≤ 0,03

≤ 1,00

≤ 0,60

≤ 0,50

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,30

≤ |0,30|

≤ 0,9 als totaal palmitinezuur ≤ 14,00 %

≤ 1,0 als totaal palmitinezuur > 14,00 %

6. Ruwe olie uit perskoeken van olijven

≤ 0,03

≤ 1,00

≤ 0,60

≤ 0,50

≤ 0,30

≤ 0,20

≤ 0,20

≤ 0,10

≤ |0,60|

≤ 1,4

7. Geraffineerde olie uit perskoeken van olijven

≤ 0,03

≤ 1,00

≤ 0,60

≤ 0,50

≤ 0,30

≤ 0,20

≤ 0,40

≤ 0,35

≤ |0,50|

≤ 1,4

8. Olie uit perskoeken van olijven

≤ 0,03

≤ 1,00

≤ 0,60

≤ 0,50

≤ 0,30

≤ 0,20

≤ 0,40

≤ 0,35

≤ |0,50|

≤ 1,2

Tabel B — vervolg

Categorie

Sterolsamenstelling

Totaal sterolen

(mg/kg)

Erytrodiol en uavol(**) (%)

Was (**) (mg/kg)

Cholesterol (%)

Brassicasterol (%)

Campesterol (%)

Stigmasterol (%)

Schijnbare β-sitosterol (%) (1)

Δ7-stigmastenol (%)

1. Extra olijfolie van de eerste persing

≤ 0,5

≤ 0,1

≤ 4,0 (2)

< Camp.

≥ 9 3,0

≤ 0,5 (3)

≥ 1 000

≤ 4,5

C42 + C44 + C46 ≤ 150

2. Olijfolie van de eerste persing

≤ 0,5

≤ 0,1

≤ 4,0 (2)

< Camp.

≥ 93,0

≤ 0,5 (3)

≥ 1 000

≤ 4,5

C42 + C44 + C46 ≤ 150

3. Olijfolie voor verlichting

≤ 0,5

≤ 0,1

≤ 4,0

≥ 93,0

≤ 0,5 (4)

≥ 1 000

≤ 4,5 (5)

C40 + C42 + C44 + C46 ≤ 300(5)

4. Geraffineerde olijfolie

≤ 0,5

≤ 0,1

≤ 4,0

< Camp.

≥ 93,0

≤ 0,5 (6)

≥ 1 000

≤ 4,5 (7)

C40 + C42 + C44 + C46 ≤ 350

5. Olijfolie bestaande uit geraffineerde olijfolie en olijfolie van de eerste persing

≤ 0,5

≤ 0,1

≤ 4,0

< Camp.

≥ 93,0

≤ 0,5 (6)

≥ 1 000

≤ 4,5

C40 + C42 + C44 + C46 ≤ 350

6. Ruwe olie uit perskoeken van olijven

≤ 0,5

≤ 0,2

≤ 4,0

≥ 93,0

≤ 0,5 (8)

≥ 2 500

> 4,5 (9)

C40 + C42 + C44 + C46 > 350(9)

7. Geraffineerde olie uit perskoeken van olijven

≤ 0,5

≤ 0,2

≤ 4,0

< Camp.

≥ 93,0

≤ 0,5 (8)

≥ 1 800

> 4,5

C40 + C42 + C44 + C46 > 350

8. Olie uit perskoeken van olijven

≤ 0,5

≤ 0,2

≤ 4,0

< Camp.

≥ 93,0

≤ 0,5 (8)

≥ 1 600

> 4,5

C40 + C42 + C44 + C46 > 350

Opmerkingen:

  1. De resultaten van de analyses moeten worden opgegeven met hetzelfde aantal decimalen als in de normen voor elk kenmerk. De laatste significante decimaal wordt naar boven afgerond als de volgende decimaal hoger is dan 4.

  2. Om olie in een andere categorie in te delen of niet-conform in de zin van deze verordening te verklaren, volstaat het dat een van de kenmerken niet aan de vastgestelde normen beantwoordt.

  3. Voor olijfolie voor verlichting mogen beide met een asterisk (*) aangegeven kwaliteitskenmerken tegelijkertijd afwijken van de voor die categorie vastgestelde grenswaarden.

  4. Bij de kenmerken met dubbele asterisk (**) geldt voor ruwe olie uit perskoeken van olijven dat beide relevante grenswaarden tegelijkertijd mogen afwijken van de vermelde waarden. Voor olie uit perskoeken van olijven en geraffineerde olie uit perskoeken van olijven mag een van de relevante grenswaarden afwijken van de vermelde waarden.”

BIJLAGE II

BIJLAGE IIICONCORDANTIETABEL