Bekendmaking van een registratieaanvraag in de zin van artikel 8, lid 1, tweede alinea, van Verordening (EEG) nr. 2082/92 van de Raad inzake de specificiteitcertificering voor landbouwproducten en levensmiddelen
Bekendmaking van een registratieaanvraag in de zin van artikel 8, lid 1, tweede alinea, van Verordening (EEG) nr. 2082/92 van de Raad inzake de specificiteitcertificering voor landbouwproducten en levensmiddelen
Bekendmaking van een registratieaanvraag in de zin van artikel 8, lid 1, tweede alinea, van Verordening (EEG) nr. 2082/92 van de Raad inzake de specificiteitcertificering voor landbouwproducten en levensmiddelen
Publicatieblad Nr. C 063 van 12/03/2002 blz. 0023 - 0024
Bekendmaking van een registratieaanvraag in de zin van artikel 8, lid 1, tweede alinea, van Verordening (EEG) nr. 2082/92 van de Raad inzake de specificiteitcertificering voor landbouwproducten en levensmiddelen
(2002/C 63/06)
Naar aanleiding van deze bekendmaking kan bezwaar worden aangetekend op grond van de artikelen 8 en 9 van genoemde verordening. Elk bezwaar tegen deze registratieaanvraag moet via de bevoegde autoriteit van een lidstaat binnen vijf maanden na deze bekendmaking, worden ingediend. De bekendmaking houdt verband met de hiernavolgende gegevens, met name de punten 4.2, 4.3 en 4.4, die de reden zijn voor de registratieaanvraag in de zin van Verordening (EEG) nr. 2082/92.
REGISTRATIEAANVRAAG VAN EEN SPECIFIEK PRODUCT
VERORDENING (EEG) Nr. 2082/92
Nationaal nummer van het dossier: -
1. Bevoegde instantie
Naam: Ministero delle Politiche agricole e forestali
Adres: Via XX Settembre, 20, I-00187 Roma
Telefoon (39-06) 46 65 51 09
Fax (39-06) 42 01 31 26.
2. Groepering die de aanvraag indient
2.1. Naam: Associazione nazionale per il miele vergine integrale
2.2. Adres: Zetel: Piazza XX Settembre, 3, I-40024 Castel San Pietro Terme (Bologna)
Centrum activiteiten: Via Reggio, 8, I-10153 Torino
Telefoon en fax (39-011) 248 23 39.
2.3. Aangeslotenen: vier regionale producentencoöperaties, één nationaal consortium van producentencoöperaties, één nationale unie van producentenverenigingen, 15 productie- en verwerkende bedrijven.
3. Productcategorie: diversen (IV, 12).
4. Overzicht van het productdossier (samenvatting van de in artikel 6, lid 2, voorgeschreven gegevens)
4.1. Naam: Miele Vergine Integrale.
4.2. Specifieke productie- of bereidingsmethode: De honing wordt geproduceerd in rationele bijenkasten (met uitneembare honingraten) die op elkaar kunnen worden gestapeld, in honingraten zonder broed noch stuifmeel, en wordt uitsluitend op mechanische wijze uit de kasten genomen en wordt gecentrifugeerd; de honing wordt gezuiverd door decantering en/of filtrering, in lokalen met een relatieve vochtigheidsgraad van minder dan 60 %. Er gelden beperkingen ten aanzien van het gebruik van rook, de plaats van de bijenkasten en de behandelingen om het vochtgehalte te verlagen. Om de honing geschikt te maken voor consumptie mogen alleen traditionele technologische behandelingen worden toegepast die de samenstelling van de pas gewonnen honing niet aantasten en die het natuurlijke verloop van de kristalliseringsprocessen niet verhinderen: zo gelden met name beperkingen voor de behandelingen op een temperatuur van meer dan 25 °C. Verhitting tot een temperatuur van meer dan 40 °C is verboden en de honing mag niet langer dan 30 dagen op een temperatuur tussen 25 en 32 °C worden gehouden, niet langer dan seven dagen op een temperatuur tussen 32 en 38 °C en niet langer dan 72 uur op een temperatuur tussen 38 en 40 °C. In de periode voordat hij in de handel wordt gebracht moet de honing worden bewaard op een temperatuur van ten hoogste 25 °C. Hij moet binnen 24 maanden na de datum van de winning voor consumptie in de handel worden gebracht.
4.3. Traditioneel karakter: De "miele vergine integrale" is in feite het best mogelijke product dat beschikbaar was voordat industriële technologieën op de honing zijn toegepast. Omdat deze honing niet wordt verhit blijven de fysische, chemische en organoleptische kenmerken behouden en is het product gemakkelijk door de consument te herkennen. De benaming "vergine integrale" vindt zijn oorsprong in begrippen die verwijzen naar de "maagdelijkheid" van de (zuivere en natuurlijke) honing en de natuurgetrouwheid ervan (zonder verwijdering, toevoeging of wijziging van bestanddelen).
4.4. Beschrijving van het product: De "miele vergine integrale" heeft organoleptische kenmerken die uitsluitend zijn toe te schrijven aan zijn natuurlijke oorsprong; het uitzicht ervan is afhankelijk van de samenstelling en het seizoen en dus ook van de inachtneming van de productievoorschriften. De honing is onderworpen aan strengere fysische en chemische kwaliteitsnormen dan de Europese normen (maximumvochtgehalte 18,0 % en hydroximethylfurfuralgehalte van ten hoogste 25 mg/kg). Voorts zijn ook de organoleptische, melissopalinologische en fysisch-chemische kenmerken van 14 naar één bloemsoort genoemde "mieli vergini integrale" nauwkeurig gedefinieerd.
4.5. Minimumeisen en controleprocedurespecificiteit: De controle is voornamelijk gebaseerd op een analytische controle van organoleptische, melissopalinologische en fysisch-chemische kenmerken van de "miele vergine integrale" op elk willekeurig tijdstip na het verwijderen van de raten uit de kasten. In de bijlage bij de productievoorschriften zijn de voor de controle vereiste analysemethoden beschreven.
5. Bescherming op grond van artikel 13, lid 2, aangevraagd: De vereniging vraagt de bescherming van de naam van het betrokken landbouwproduct overeenkomstig artikel 13, lid 2, onder a). De bescherming wordt gevraagd in alle officiële talen.
EG-nummer: S/IT/0002/95.01.12.
Datum van ontvangst van het volledige aanvraagdossier: 26 mei 2000.