Bekendmaking van een registratieaanvraag in de zin van artikel 6, lid 2, van Verordening (EEG) nr. 2081/92 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen
Bekendmaking van een registratieaanvraag in de zin van artikel 6, lid 2, van Verordening (EEG) nr. 2081/92 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen
Bekendmaking van een registratieaanvraag in de zin van artikel 6, lid 2, van Verordening (EEG) nr. 2081/92 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen
Publicatieblad Nr. C 114 van 15/05/2002 blz. 0016 - 0020
Bekendmaking van een registratieaanvraag in de zin van artikel 6, lid 2, van Verordening (EEG) nr. 2081/92 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen
(2002/C 114/08)
Naar aanleiding van deze bekendmaking kan bezwaar worden aangetekend op grond van artikel 7 van benoemde verordening. Elk bezwaar tegen deze registratieaanvraag moet via de bevoegde autoriteit van een lidstaat binnen zes maanden na deze bekendmaking, worden ingediend. De bekendmaking houdt verband met de hiernavolgende gegevens, met name punt 4.6, die de reden zijn voor de registratieaanvraag in de zin van Verordening (EEG) nr. 2081/92.
VERORDENING (EEG) Nr. 2081/92 VAN DE RAAD
REGISTRATIEAANVRAAG: ARTIKEL 5
BOB (x) BGA ( )
Nationaal nummer van het aanvraagdossier: 6/2000
1. Bevoegde dienst van de lidstaat Naam: Ministero delle Politiche agricole e forestali (/Ministerie van Landbouw- en bosbouwbeleid)
Adres: Via XX Settembre, 20, I-00187 Roma
Tel. (39-06) 481 99 68
Fax (39-06) 42 01 31 26
2. Aanvragende groepering 2.1. Naam: Consorzio Salumifici Artigiani Vicentini
2.2. Adres: Via Enrico Fermi, 134, I-36100 Vicenza
2.3. Samenstelling: Producenten/verwerkers
3. Productcategorie: Bereidingen van vlees - Klasse 1.2.
4. Overzicht van het productdossier (samenvatting van de in artikel 4, lid 2, voorgeschreven gegevens):
4.1. Naam: Soprèssa Vicentina
4.2. Beschrijving: Soprèssa Vicentina is een middelgrote tot grote verduurzaamde worst die wordt verkregen door verwerking van rauw vlees van alle edele delen van varkensvlees.
Wanneer de "Soprèssa Vicentina" voor consumptie in de handel wordt gebracht, vertoont ze de volgende kenmerken:
Materiële kenmerken
Uitzicht: Cilindrische vorm, ingebonden door middel van een kleurloos, eventueel elastisch, touwtje dat in de lengterichting, en in een reeks ringen rond de worst is gebonden over de hele lengte. Voor het opbinden van de worst mogen geen netten worden gebruikt. Voor Soprèssa met look mag een gekleurd touwtje worden gebruikt, maar alleen voor het uiteinde (lus). De ringen moeten op 2-4 cm van elkaar liggen en er moeten er ten minste drie zijn. De buitenkant moet bedekt zijn met een bleke patinalaag die zich van nature ontwikkelt tijdens de rijping.
Uitzicht van het snijvlak van de Soprèssa: De consistentie is tegelijk vast en zacht. In het snijvlak ziet men vetdeeltjes die zodanig zijn verdeeld dat ze de spierdeeltjes omgeven, waardoor het product ook na lange rijping nog mals blijft. De plakjes Soprèssa zijn ondoorzichtig, de vette en magere deeltjes zijn niet duidelijk gescheiden en zijn middelgroot.
Chemische kenmerken
Totaal eiwitgehalte meer dan 15 %, vetgehalte tussen 30 % en 43 %, minerale zouten (as) tussen 3,5 % en 5 %, vochtgehalte onder 55 %, pH tussen 5,4 en 6,2.
Microbiologische kenmerken Mesofile microbiële lading: overwegend melkzuurbacteriën en micrococcaceae.
Organoleptische kenmerken Geur: kruidig, met eventueel een geur van aromatische kruiden, al dan niet met look;
Smaak: delicaat, lichtzoet;
Kleur: roosachtige tot rode kleur;
Consistentie: middelgrote korrel, weinig weerstand bij het kauwen.
4.3. Geografisch gebied: Het productiegebied van de Soprèssa Vicentina omvat het grondgebied van de hele provincie Vicenza.
4.4. Bewijs van oorsprong: De historisch-traditionele en culturele elementen die getuigen van de oorsprong van de Soprèssa Vicentina zijn:
- de nauwkeurige historische verwijzingen die de oorsprong en de band van het product met het grondgebied en de aanwezigheid ervan in de recepten en de gastronomische tradities van de regio Vicenza bewijzen;
- uit cultureel oogpunt heeft het typische kwaliteitsproduct een nauwe band met het grondgebied, die tot uiting komt in de traditionele vieringen en volksfeesten die sedert de jaren 50 aan de "Soprèssa Vicentina" worden gewijd. Het feest dat momenteel de grootste weerklank op provinciaal en regionaal niveau heeft vindt plaats in de gemeente Valli del Pasubio, in de tweede helft van augustus;
- de aanwezigheid van verwerkers met kleine installaties voor het slachten en verwerken, die door plaatselijke landbouwbedrijven geproduceerde varkens als grondstof gebruiken, en de traditionele methode voor het produceren van Soprèssa Vicentina, die typisch is voor de landbouwtraditie in de provincie Vicenza, in stand houden;
- Traceerbaarheid - In het kader van de controles voor de erkenning van de herkomst (oorsprong) van de BOB-productie, wordt het bewijs van de oorsprong van de "Soprèssa Vicentina" uit het bepaalde productiegebied gecertificeerd door de in punt 4.7 bedoelde controle-instantie, op voorwaarde dat is voldaan aan de talrijke verplichtingen waaraan de betrokken producenten gedurende de hele productiecyclus moeten voldoen.
De voornaamste van deze verplichtingen, die de traceerbaarheid van het product in elk stadium van het productieproces waarborgt, zijn: het kweken van de varkens - het slachten - verwerking en bereiding van het vlees - rijping - verpakking, waardoor wordt gegarandeerd dat het product uitsluitend afkomstig is uit het productiegebied waar de grondstoffen zijn geproduceerd en verwerkt:
a) een voorafgaande inschrijving van de producenten-verwerkers in de desbetreffende registers (register van varkenshouderijen, register van slachthuizen, register van verwerkingsinstallaties en/of rijpingsinstallaties), die zijn ingesteld, worden bijgehouden en worden bijgewerkt door de controle-instantie;
b) tatoeëring op de heup van het varken binnen 30 dagen na de geboorte;
c) chronologische registratie door de producenten-verwerkers in vooraf door de controle-instantie geviseerde registers van de hoeveelheden varkensvlees of producten in de diverse stadia van het vorengenoemde productieproces;
d) melding door de uiteindelijke bezitters van de producten aan de controle-instantie van de partijen producten die klaar zijn om voor consumptie in het verkeer te worden gebracht;
e) ten slotte certificering van alle verpakte en geëtiketteerde producten met de beschermde oorsprongsbenaming "Soprèssa-Vicentina", voordat ze voor consumptie in het verkeer worden gebracht.
4.5. Werkwijze voor het verkrijgen van het product: Varkenshouderijen. De voor de productie van Soprèssa Vicentina gebruikte grondstoffen zijn varkensvlees dat afkomstig is van dieren die in varkenshouderijen op het grondgebied van de provincie Vicenza zijn geboren en gemest.
De genetische kenmerken van de in aanmerking komende dieren zijn die van zuiver gefokte dieren of kruisingen - maar niet genetisch gewijzigde dieren - van de traditionele rassen: Large White, Landrace en Duroc, die in het Italiaanse stamboek of in door het Italiaanse stamboek erkende buitenlandse stamboeken zijn opgenomen en waarvan het kweekdoel overeenkomt met dat van het Italiaanse stamboek voor de productie van zware varkens.
De varkens moeten een hoog slachtgewicht (130 kg) kunnen bereiken.
De varkens moeten ten minste negen maanden oud zijn wanneer ze worden geslacht en dit moet kunnen worden geverifieerd aan de hand van de gegevens die zijn vermeld in het op de heup van het varken binnen de 30 dagen na de geboorte getatoeëerde stempel.
De installaties en uitrusting van de varkenshouderij moet goed geïsoleerd en goed verlucht zijn zodat een goede temperatuur, een optimale luchtverversing en de afvoer van schadelijke gassen gegarandeerd zijn.
De vloeren moeten zijn uitgevoerd in vochtwerend, warm en slipvrij materiaal.
Wat de voeding betreft moeten alle installaties en apparatuur corrosiebestendig zijn voor het voedertype waarvoor ze bestemd zijn.
Er kunnen ook varkens worden gebruikt die in het wild of gedeeltelijk in het wild worden gehouden.
Voor de voeding van de dieren vanaf de geboorte tot het einde van het stadium van de "magronaggio" (het stadium waarin de groei wordt bevorderd zonder dat de varkens vet aanzetten) mag geen vleesmeel worden gebruikt en voor de voeding in het stadium van het afmesten mag geen voeder van dierlijke oorsprong, andere dan melkproducten, worden gebruikt.
De voorkeur wordt gegeven aan voeder in vloeibare vorm of in de vorm van een brij, met toevoeging van water of, indien mogelijk, van wei. Om een vetlaag van goede kwaliteit te krijgen is een gehalte aan linolzuur van ten hoogste 2 % van de droge stof van de voeding nodig. Van wei en karnemelk samen mogen in totaal niet meer dan 15 liter per dag en per dier worden gevoederd.
Onder karnemelk wordt verstaan het bijproduct van de boterproductie en onder wei het bijproduct van wrongel.
Het slachten van de varkens. De varkens moeten worden geslacht in inrichtingen die de nodige hygiënische en gezondheidsvergunningen hebben die zijn voorgeschreven door de nationale en communautaire regelgeving en moeten zijn gelegen binnen het erkende BOP-grondgebied.
Bij het slachten moeten de varkens een gewicht hebben van ten minste 130 kg (slachtgewicht).
Vlees van varkens die drager zijn van bewezen myopatieën (PSE; DFD; sequellen van klaarblijkelijke vroegere ontstekingen en trauma's) die door een veearts in de slachtinstallatie zijn geconstateerd, mag niet voor verwerking worden gebruikt.
Verwerking van het vlees. De verwerking van het vlees en de rijping van de producten moet plaatsvinden in installaties die zijn gelegen binnen het bepaalde gebied. De verwerkingsinrichtingen moeten in het bezit zijn van de door de nationale en communautaire regelgeving voorgeschreven hygiënische en sanitaire vergunningen.
Recept en ingrediënten: Voor de productie van "Soprèssa Vicentina" wordt uitgegaan van een geselecteerde karkashelft waarvan de meest waardevolle delen worden gebruikt: ham, "coppa", schouder, buikspek, keelvet, lende.
Als ingrediënten mogen maximaal de volgende hoeveelheden worden toegevoegd:
- zout: 2700 g in 100 kg vleesmengsel;
- peper 1/4 korrels: 300 g in 100 kg vleesmengsel;
- mengsel van fijngemalen kruiden (kruidnagel en rozemarijn) 50 g in 100 kg vleesmengsel;
- look 100 g in 100 kg vleesmengsel;
- suiker 150 g in 100 kg vleesmengsel;
- kaliumnitraat binnen de toegestane grenzen.
Productiemethode: De productiemethode is als volgt:
De halve varkenskarkassen worden versneden en de diverse delen worden gekoeld tot een temperatuur tussen 0 °C en + 3 °C gedurende ten minste 24 uur. Daarna volgt de uitbening, opschoning en verwijdering van de pezen. De geselecteerde delen worden gemalen in een vleesmolen die is voorzien van roosters met gaten met een diameter tussen 6 en 7 mm. Aan het gemalen vlees, dat op een temperatuur tussen + 3 °C en + 6 °C wordt gebracht, worden de vooraf gemengde ingrediënten toegevoegd. Daarnaast kunnen ook preparaten van autochtone microbiële cultures voor het op gang brengen van de fermentatie worden toegevoegd. Vervolgens wordt alles goed gemengd totdat de vette en magere deeltjes bijna met elkaar versmolten zijn. Het aldus verkregen mengsel wordt in natuurdarmen met een diameter van ten minste 8 cm gestopt.
Het gewicht van de producten bij het vullen bedraagt 1-1,5 kg, 1,5-2,5 kg, 2,5-3,5 kg, 3,5 kg-8 kg.
Droging: Het drogen omvat: a) uitdrupping gedurende 12 uur bij temperaturen tussen 20 en 24 °C, b) droging gedurende 4-5 dagen bij dalende temperaturen van 22-24 °C tot 12-14 °C.
Rijping: De rijpingsperiode voor de "Soprèssa Vicentina", met inbegrip van de periode voor het uitdruppelen en het opdrogen varieert naargelang van het gewicht:
ten minste 60 dagen voor producten met een gewicht tussen 1 en 1,5 kg,
ten minste 80 dagen voor producten met een gewicht tussen 1,5 en 2,5 kg,
ten minste 90 dagen voor producten met een gewicht tussen 2,5 en 3,5 kg,
ten minste 120 dagen voor producten met een gewicht tussen 3,5 en 8 kg.
4.6. Verband: Het product "Soprèssa Vicentina" heeft in alle stadia van de productie een nauwe band met het milieu.
Het klimaat en de kenmerken van de lucht in dit geografisch gebied, dat wordt omringd door de kleine Dolomieten, de Colli Berici en de hoogvlakte van Asiago, hebben een grote invloed, zowel op de kweek van de dieren als op de rijping van de producten, en verlenen aan de Soprèssa Vicentina zijn kenmerkende eigen smaak, geur en aroma.
De band van het betrokken product met het milieu wat de menselijke factoren betreft, wordt bewezen door de traditionele aanwezigheid in het productiegebied in de provincie Vicenza van talrijke boeren en/of ambachtslieden die - met bijzondere methoden voor de kweek van de varkens en voor de verwerking van hun vlees en de daaropvolgende rijping - die hebben bijgedragen tot het ontstaan van de "Soprèssa Vicentina", een uniek product waarvan de bereidingsmethode tot op de dag van vandaag vrijwel zonder wijzigingen is gehandhaafd.
De band met het milieu wordt met name bewezen door de kenmerken van de grondstoffen, en inzonderheid de samenstelling van het dieet voor het mesten van de varkens, dat traditioneel is, en waarbij vrijwel uitsluitend in het gebied gewonnen edele graansoorten worden gebruikt.
De band van de grondstoffen met het productiegebied wordt bovendien ook bepaald door het gebruik in de voeding van de dieren, bij voorkeur in de vorm van een brij, van wei, een bijproduct van de kaasbereiding. Dit is een gebruik met een lange traditie die samenhangt met het feit dat het grondgebied van de provincie Vicenza het productiegebied is van twee belangrijke kaassoorten met beschermde oorsprongsbenaming (Asiago en Grana Padano).
Bij de verwerking van melk met het oog op de bereiding van vorengenoemde twee BOP-producten wordt, als bijproduct, wei geproduceerd.
Dit bijproduct is sterk beïnvloed door de kenmerken van melk en vooral door de kenmerken van het proces voor het afscheiden van de stoffen waaruit de kaas wordt gevormd, met als logisch gevolg dat de elementen die overblijven kenmerkend zijn voor de wei.
De veehouderijen in de provincie Vicenza gebruiken deze wei omwille van de kenmerken ervan, die worden overgedragen op het vlees van de varkens en bijgevolg ook op de uit dit vlees verkregen verwerkte producten.
De economische aspecten die verbonden zijn aan het gebruik van wei, een voedingsmiddel met een zeer laag gehalte aan voedingsstoffen omdat het een hoog watergehalte bevat, hebben tot gevolg gehad dat steeds alleen wei van deze kaassoorten is gebruikt, zodat aldus een traditie is ontstaan waarbij dit product werd gebruikt voor de voeding van de varkens die voor de productie van Soprèssa Vicentina bestemd waren.
Voorts wordt de band van de Soprèssa Vicenta met het milieu ook bewezen door de aanwezigheid in de provincie Vicenza van verwerkers met kleine installaties voor het slachten en de verwerking, die varkens van de plaatselijke landbouwbedrijven gebruiken, en die aldus door de jaren heen de traditionele methode voor de productie van Soprèssa Vicentina, die typisch is voor de landbouwtradities in de provincie Vicenza, in stand hebben gehouden.
Het rijpingsstadium wordt gekenmerkt door de luchtvochtigheid als gevolg van de temperatuurschommelingen. Deze is bepalend voor de eerste en tweede fermentatie die plaatsvindt in het rijpende product.
De vorenbeschreven band met het milieu, die zowel wordt bepaald door de natuur als door de mens, heeft geleid tot een bijzonder product, waarvan de kenmerken zich ook thans nog onderscheiden van andere soortgelijke producten die in de regio van Vicenza worden geproduceerd. Dit blijkt duidelijk uit de historische literatuur.
4.7. Controlestructuur: Naam: CSQA
Adres: Via San Gaetano, I-36016 Thiene (VI)
4.8. Etikettering: De benaming "Soprèssa Vicentina DOP" is onvertaalbaar en moet op het etiket in duidelijke en onuitwisbare letters zijn aangebracht.
Het merk van de "Soprèssa Vicentina DOP" moet op het etiket worden vermeld overeenkomstig de voorschriften ter zake in bijlage A van de grafische voorschriften bij het productdossier.
4.9. Nationale eisen: -
EG-nummer: G/IT/000145/00.07.19.
Datum van ontvangst van het volledige aanvraagdossier: 18 februari 2002.