Bekendmaking van een registratieaanvraag in de zin van artikel 6, lid 2, van Verordening (EEG) nr. 2081/92 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen
Bekendmaking van een registratieaanvraag in de zin van artikel 6, lid 2, van Verordening (EEG) nr. 2081/92 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen
Bekendmaking van een registratieaanvraag in de zin van artikel 6, lid 2, van Verordening (EEG) nr. 2081/92 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen
Publicatieblad Nr. C 040 van 19/02/2003 blz. 0007 - 0009
Bekendmaking van een registratieaanvraag in de zin van artikel 6, lid 2, van Verordening (EEG) nr. 2081/92 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen
(2003/C 40/04)
Naar aanleiding van deze bekendmaking kan bezwaar worden aangetekend op grond van artikel 7 van benoemde verordening. Elk bezwaar tegen deze registratieaanvraag moet via de bevoegde autoriteit van een lidstaat binnen zes maanden na deze bekendmaking, worden ingediend. De bekendmaking houdt verband met de hiernavolgende gegevens, met name punt 4.6, die de reden zijn voor de registratieaanvraag in de zin van Verordening (EEG) nr. 2081/92.
VERORDENING (EEG) Nr. 2081/92 VAN DE RAAD
REGISTRATIEAANVRAAG: ARTIKEL 5
BOB (x) BGA ( )
Nationaal nummer van het aanvraagdossier: 82
1. Bevoegde dienst van de lidstaat Naam: Subdirección General de Denominaciones de Calidad y Relaciones Interprofesionales y Contractuales
Dirección General de Alimentación
Subsecretaría de Agricultura, Pesca y Alimentación
Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación
Adres: Paseo Infanta Isabel, 1, E-28071 Madrid
Tel. (34-91) 347 53 94
Fax (34-91) 347 54 10
2. Aanvragende groepering 2.1. Naam: Consejo Rector Producto de Calidad "Alcachofa de Benicarló"
2.2. Adres: c/ Cesar Cataldo n° 2 (Edificio Cámara Agraria)
E-12580 Benicarló (Castellón)
Tel. en fax (34) 96-46 16 74
2.3. Samenstelling: producenten/verwerkers (x) overigen ( ).
3. Productcategorie: Artisjok. Klasse 1.6: groenten
4. Overzicht van het productdossier
(samenvatting van de in artikel 4, lid 2, voorgeschreven gegevens)
4.1. Naam: "Alcachofa de Benicarló" of "Carxofa de Benicarló"
4.2. Beschrijving: Bloemknoppen van de artisjokplant (Cynarus Scolymus L.) behorend tot de variëteit "Blanca de Tudela", bestemd om vers geconsumeerd te worden en behorend tot de klassen "Extra" en "I", mits ze voldoen aan de voorwaarden die in onderstaand productdossier worden vastgesteld, en aan de overige vereisten van de geldende wetgeving die erop van toepassing zijn.
4.3. Geografisch gebied: Het gebied bestaat uit de gemeenten Benicarló, Cálig, Peñíscola en Vinaroz. Al deze gemeenten liggen vlak bij de kust in de landstreek "Baix Maestrat", die behoort tot de provincie Castellón (Regio Valencia). Dit productiegebied beslaat 25129 ha, waarvan ongeveer 16000 ha bebouwd is. Op 3800 ha daarvan worden groenten verbouwd, waarbij 18 procent bestemd is voor de teelt van artisjokken. In het productiegebied vindt tevens de verwerking en de verpakking plaats.
4.4. Bewijs van oorsprong: De raad van toezicht houdt de volgende registers bij: a) aanplantingsregister, b) register van opslagplaatsen en installaties voor het gereedmaken en verpakken van de artisjok. Uitsluitend artisjokken die geproduceerd zijn op percelen die ingeschreven staan in de aanplantingsregisters en verwerkt zijn door bedrijven die in het desbetreffende register staan ingeschreven, mogen verkocht worden onder de oorsprongsbenaming. Deze zijn herkenbaar aan een genummerd contra-etiket.
De ingeschreven percelen worden regelmatig gecontroleerd, evenals de producten die met het contra-etiket van de oorsprongsbenaming op de markt worden gebracht. Ook worden er regelmatig controles gehouden om er zeker van te zijn dat de artisjokken die aan de voorwaarden voor de beschermde oorsprongsbenaming voldoen, volledig gescheiden blijven van de artisjokken die daar niet aan voldoen.
4.5. Werkwijze voor het verkrijgen van het product Aanplanting: De plant wordt vermeerderd door middel van stekken die afkomstig zijn van planten die door de teler zelf zijn geselecteerd. Deze stekken worden in juli en augustus geplant.
Teeltwerkzaamheden: De irrigatie verloopt van oudsher via geulen, maar wordt langzamerhand vervangen door plaatselijke irrigatie, aangezien dat een verstandiger gebruik van water betekent en een betere beheersing van de meststoffen die het hele seizoen door worden toegediend, afhankelijk van de behoeften van de plant. In de eerste fase van de teelt wordt handmatig en met behulp van chemische stoffen het onkruid verwijderd. Wanneer de planten drie of vier bladeren hebben wordt de grond geleidelijk minder vaak gehakt totdat de schaduw van de plant ervoor zorgt dat het onkruid niet kan voortwoekeren.
Oogst: Er wordt gefaseerd geoogst vanaf oktober tot ongeveer april. Het oogsten gebeurt handmatig met behulp van een mes, waarbij het product uiterst nauwkeurig wordt geselecteerd.
Klaarmaken en verpakken: Nadat het product in de installaties voor het gereedmaken en verpakken is aangekomen, volgt er een strenge selectie en wordt het product gesorteerd.
4.6. Verband Historisch: De artisjok is een product met een lange traditie in het gebied, met name in de stad Benicarló. Hij is perfect aangepast aan het gebied en het belang ervan voor genoemde gemeente blijkt uit het wapen, waarop een artisjok staat afgebeeld. De aanwezigheid van de artisjok en de plant in de gemeente gaat al eeuwen terug, naar men denkt al tot de 13e eeuw. De botanicus Cabanilles noemt ze Scolimus hispanicus en schrijft dat ze in zijn tijd (eind 18e eeuw) overvloedig in de bevloeide gebieden van Valencia aanwezig waren.
De huidige productie en verhandeling van de artisjok neemt een halve eeuw geleden een aanvang, aan het eind van de jaren '40, toen de telers, die al gewend waren hem te verbouwen, direct besloten om hem op grote schaal te verbouwen toen de handel zich uitbreidde en de markten dankzij de vervoermiddelen dichterbij kwamen.
Natuurlijk: De artisjok die wordt geteeld in de gemeenten waarvoor de oorsprongsbenaming geldt, groeit in optimale omstandigheden en profiteert van de specifieke klimatologie van het gebied en de bodemgesteldheid van de kustvlakten in het noorden van de regio Valencia.
Orografie: Het betreft een kustgebied met zacht glooiende hellingen van gemiddeld twee procent, dat beschermd wordt door een bergketen.
Bodem: De overheersende steensoort in de bodem is koolzuurhoudend en wordt gekenmerkt door een licht basische pH en een open textuur.
Klimaat: Subhumide, droog Middellandse-Zeeklimaat, met zachte, niet warme winters, en weinig kans op vorst. De gemiddelde jaarlijkse neerslag is 400 mm. De verdeling van de neerslag is onregelmatig, waardoor irrigatie noodzakelijk is.
Onder deze omstandigheden en dankzij een zorgvuldige teelt kunnen de witte variëteiten bloemknoppen met bijzondere kwaliteiten ontwikkelen. Bovendien zien ze er goed uit, compact en kegelvormig, en wordt de artisjok uit het gebied niet zo snel zwart na het afsnijden, wat door de handel zeer gewaardeerd wordt.
De artisjok wordt handmatig en zorgvuldig geteeld, vanaf de selectie van de stekken door de teler zelf tot de oogst, waarbij elke dag die artisjokken geselecteerd worden die rijp zijn om geoogst te worden. Deze fasen en de tussenliggende fasen voert de teler met grote zorg uit. Het is het resultaat van vakmanschap en van een traditie die teruggaat op verschillende generaties.
4.7. Controlestructuur Naam: Instituto de Calidad Alimentaria de la Comunidad Valenciana
Adres: Plaza Polo de Bernabé, 8. bajo, E-46020 Valencia
Tel: (34) 96 38 41 24; fax (34) 96 38 41 79
E-mail: instituto.calidad@agricultura.m400.gva.es
Het instituut voor de kwaliteit van voedingsmiddelen neemt, als bevoegd orgaan op het gebied van kwaliteitsaanduidingen van de regio Valencia, voorlopig de controletaken betreffende de productie op zich, tot de raad van toezicht van de beschermde oorsprongsbenaming "Alcachofa de Benicarló" aan norm EN-45011 voldoet.
4.8. Etikettering: Artisjokken die beschermd worden door de beschermde oorsprongsbenaming, mogen uitsluitend verhandeld worden in verpakkingen die voorzien zijn van een genummerd contra-etiket dat verstrekt en gecontroleerd wordt door de raad van toezicht, en waar verplicht op vermeld dient te worden: beschermde oorsprongsbenaming "Alcachofa de Benicarló" of "Carxofa de Benicarló"
4.9. Nationale eisen - Wet 25/1970, van 2 december 1970, statuut van wijngaarden, wijnen en alcohol.
- Besluit 835/1972, van 28 maart 1972, houdende goedkeuring van de verordening van Wet 25/1970.
- Besluit van 25 januari 1994 tot vaststelling van de overeenstemming tussen de Spaanse wetgeving en Verordening (EEG) nr. 2081/92 inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen.
- Koninklijk besluit 1643/99 van 22 oktober 1999 tot vaststelling van de procedure voor de behandeling van aanvragen tot inschrijving in het communautaire register van beschermde oorsprongsbenamingen en beschermde geografische aanduidingen.
EG-nummer: G/ES/00202/01.07.31.
Datum van ontvangst van het volledige aanvraagdossier: 9 september 2002.