Bekendmaking van een registratieaanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EEG) nr. 2081/92 inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen
Bekendmaking van een registratieaanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EEG) nr. 2081/92 inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen
Bekendmaking van een registratieaanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EEG) nr. 2081/92 inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen
Publicatieblad Nr. C 186 van 06/08/2003 blz. 0009 - 0013
Bekendmaking van een registratieaanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EEG) nr. 2081/92 inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen
(2003/C 186/06)
Naar aanleiding van deze bekendmaking kan bezwaar worden aangetekend op grond van artikel 7 of artikel 12 quinquies van de genoemde verordening. Elk bezwaar tegen deze registratieaanvraag moet binnen zes maanden na deze bekendmaking worden ingediend via de bevoegde autoriteit van een lidstaat, van een staat die lid van de WTO is, of van een overeenkomstig artikel 12, lid 3, erkend derde land. Geoordeeld wordt dat de hiernavolgende gegevens, met name die in punt 4.6, de registratieaanvraag rechtvaardigen in de zin van Verordening (EEG) nr. 2081/92; zij zijn het motief voor deze bekendmaking.
VERORDENING (EEG) nr. 2081/92 VAN DE RAAD
REGISTRATIEAANVRAAG ARTIKEL 5
BOB (X) BGA ( )
Nationaal nummer van het aanvraagdossier: 94
1. Bevoegde dienst van de lidstaat Naam: Subdirección General de Denominaciones de Calidad y Relaciones Interprofesionales y Contractuales - Dirección General de Alimentación - Subsecretaría de Agricultura, Pesca y Alimentación del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación de España
Adres: Infanta Isabel, 1, E-28071 Madrid
Tel. (34) 913 47 53 94
Fax (34) 913 47 54 10
2. Aanvragende groepering 2.1. Naam: Asociación para la promoción de la Pera de Rincón de Soto
2.2. Adres: Avenida Príncipe Felipe, 7 bajo. Rincón de Soto. E-26071 Logroño (La Rioja)
Tel. (34) 941 14 19 54
Fax (34) 941 14 19 55
2.3. Samenstelling: Producenten/verwerkers (x) Anderen ( )
3. Productcategorie: Peren - Klasse 1.6: fruit, groenten en granen, in natuurlijke of verwerkte staat
4. Overzicht van het productdossier
(samenvatting van de in artikel 4, lid 2, voorgeschreven gegevens)
4.1. Naam: Peras de Rincón de Soto
4.2. Beschrijving: Fruit van de soort Pyrus Communis L., afkomstig van de variëteiten Blanquilla en Conference, behorend tot de klasse "Extra" en "I", bestemd om vers te worden geconsumeerd.
De peer die in het beschermde geografische gebied wordt geproduceerd, is groter, langwerpiger, zoeter, iets harder en heeft een groeniger schil dan andere peren die in aangrenzende gebieden worden geproduceerd. Daardoor heeft hij een hogere marktwaarde. Hij dient daarbij op het moment van de pluk aan de volgende onderscheidende parameters te voldoen:
Hardheid: waarde tussen 5,44-6,12 kg/cm2
Oplosbare stoffen: gehalte aan oplosbare stoffen bedraagt 13-19 graden Brix
Minimumgrootte: de grootte, bepaald door de maximale diameter van de dwarsdoorsnede, bedraagt 58 mm voor een Blanquilla-peer en 60 mm voor een Conference-peer.
Natuurlijke russetting, zonder gebruik van bijtende chemische producten
Intacte steel, heel, rond en onbeschadigd, zodat het overige fruit gegarandeerd niet beschadigd wordt.
4.3. Geografisch gebied: Het begrensde geografische gebied bestaat uit vier gemeenten in de streek Rioja Baja: Aldeanueva de Ebro, Alfaro, Calahorra en Rincón de Soto. Deze laatste gemeente verleent zijn naam aan de oorsprongsbenaming.
Ook de opslag, het gereedmaken en het verpakken van de peren vinden in het productiegebied plaats.
4.4. Bewijs van oorsprong: De peren zijn afkomstig uit boomgaarden en fruit- en tuinbouwcentrales die gelegen zijn in het beschermde geografische gebied en perenvariëteiten produceren die vallen onder de oorsprongsbenaming en ingeschreven staan in het desbetreffende register van de "Asociación para la promoción de la Pera de Rincón de Soto" (Vereniging voor de promotie van Peren uit Rincón de Soto).
Die boomgaarden en fruit- en tuinbouwcentrales zijn niet alleen onderworpen aan een eigen controlesysteem, maar ook aan een externe controle door een extern controle- en certificeringsinstituut dat door de vereniging zelf is aangesteld en dat door de bevoegde overheid (departement van Landbouw, Veeteelt en Plattelandsontwikkeling van de regionale regering van La Rioja) is erkend conform UNE EN-NORM 45.011. Zo kan op onpartijdige wijze worden vastgesteld of de peren die de oorsprongsbenaming dragen, voldoen aan de vereisten die in de verordening worden gesteld.
Elk bedrijf of fruit- en tuinbouwcentrale dient bij de vereniging een aanvraag tot inschrijving in het "controleplan" in te dienen, en het bevoegde externe controle- en certificeringsinstituut dient de aanvraag te beoordelen door middel van een registratie-onderzoek. Na goedkeuring door het instituut kan de betrokkene zich inschrijven in het desbetreffende register van de vereniging, die ervoor zorgt dat dit register voortdurend wordt bijgehouden. Vervolgens stelt het externe controle-instituut een "onderzoeksplan" op, waarna een rapport wordt uitgebracht dat door de vereniging wordt beoordeeld. Indien het besluit gunstig uitvalt, wordt de productcertificering toegekend, die garandeert dat alle peren die met een oorsprongsgarantie op de markt worden gebracht, alle controles tijdens het proces hebben doorstaan. Tevens is er een coördinerende raad die de onpartijdigheid van zowel de vereniging zelf als van het externe controle- en certificeringsinstituut garandeert. Deze is samengesteld uit vertegenwoordigers van de vereniging, het externe instituut en het departement van Landbouw van La Rioja.
De traceerbaarheid van het product wordt gegarandeerd door de identificatie ervan in elke productie- en verhandelingsfase.
De etiketten op het product zijn genummerd. Op die manier kan worden vastgesteld of het aantal gebruikte etiketten overeenkomt met de verzonden hoeveelheid gecertificeerd product. Zo wordt voorkomen dat peren die niet onder de oorsprongsbenaming vallen, toch het etiket met het logo dragen.
4.5. Werkwijze voor het verkrijgen van het product: De plaatselijke, specifieke, authentieke werkwijze wordt traditiegetrouw sinds de oudheid beoefend. De bijzondere kenmerken van "Peras de Rincón de Soto" zijn nauw verbonden met de geografische ligging en met de inspanningen, de inzet en de zorg van de landbouwers en fruittelers in het gebied die natuurlijk essentieel en van onschatbare waarde zijn voor de instandhouding van deze traditie van welverdiende kwaliteit.
De basis wordt gevormd door een goed ontwerp van de boomgaard en gaat uit van de juiste criteria en een evenwicht en juiste toepassing van de gebruikte teelttechnieken.
- Het uitdunnen en het snoeien worden handmatig gedaan.
- Aangezien dit tot barsten in het fruit, en daarmee tot een waardevermindering leidt, mag er tijdens de bloei en kort voor de oogst niet beregend worden, tenzij de weersomstandigheden ongunstig zijn en de coördinerende raad daar toestemming voor heeft gegeven.
- Het fenomeen van de rijping is fundamenteel, niet alleen voor het verkrijgen van fruit van hoge kwaliteit, maar ook om het lang en in perfecte staat te kunnen bewaren. Daarom is de keuze van het moment van plukken van primair belang. Dat wordt bepaald door een specialist op grond van de grootte van het fruit, de kleur, de kleur van de pitten, het gemak waarmee de vrucht geplukt kan worden en de hardheid van het vruchtvlees.
- De pluk wordt altijd met de hand gedaan en vindt minstens in twee plukgangen plaats.
- Het fruit dient precies op het punt waar het steeltje aan de tak vastzit, losgetrokken te worden, waarbij het fruit aan de onderkant wordt vastgepakt en naar boven getrokken wordt. Op die manier blijft het steeltje heel, afgerond en onbeschadigd en wordt voorkomen dat het de rest van het fruit beschadigt tijdens de behandeling en de opslag. Er worden uitsluitend peren geplukt die geen vlekken of misvormingen vertonen en die een minimumgrootte hebben van 58 mm bij Blanquilla-peren en 60 mm bij Conference-peren.
- Het vervoer dient snel (er mag niet meer dan zes uur liggen tussen de pluk van de peer en de aankomst in de opslagplaats) en in goede omstandigheden gebeuren.
- De fruit- en tuinbouwcentrales dienen de telers te voorzien van houten kisten, die vooraf zijn ontsmet en van binnen bekleed zijn met gecapitonneerd golfkarton dat goed aan de zijwanden is bevestigd, en waarin de peren na de pluk bewaard worden. De telers zorgen voor het vervoer van de lege kisten naar de kwekerij en van de volle, gewogen kisten naar de opslagplaats.
- Als de volle kisten in de opslagplaats staan, worden ze voorzien van de naam van de teler, de datum en het nummer van de kwekerij. De gegevens blijven op de kisten staan zolang de peren worden opgeslagen om verpakt te worden. Na een eerste selectie worden de peren opnieuw in kisten gedaan om later gereed te worden gemaakt en/of te worden opgeslagen. Al deze handelingen vinden handmatig plaats, uiterst zorgvuldig en voorzichtig, waarbij te allen tijde moet worden voorkomen dat de kwaliteit van het product achteruitgaat.
- Alle fruit- en tuinbouwcentrales dienen te beschikken over een systeem dat garandeert dat de peren met oorsprongsbenaming apart worden gelost, zodat er tijdens de behandeling geen vermenging plaatsvindt van de verschillende kwaliteiten. Ook moeten ze beschikken over een grote, koele en goed geventileerde ruimte, om ervoor te zorgen dat de temperatuur van de net aangekomen peren geleidelijk daalt voor ze in de koelcellen geplaatst worden.
- Nadat de peren op de juiste manier in gewone koelcellen of in ruimten met klimaatbeheersing zijn opgeslagen, worden ze weer gewogen en daarna handmatig ingepakt. Daarbij worden de peren een voor een gepakt. Exemplaren die na het bewaren gebreken vertonen, worden verwijderd. Daarna worden ze al naargelang hun grootte in de eindverpakking gedaan en zijn ze klaar voor transport.
- De verpakking bestaat uit één laag en is voorzien van raten om de peren op hun plaats te houden. Op deze wijze wordt voorkomen dat de peer in kwaliteit achteruitgaat door schokken of wrijving.
4.6. Verband: Historische data waarmee het belang van de productie en verhandeling van het fruit in het gebied wordt aangetoond, zijn 1747, wanneer voor het eerst naar de Blanquilla-peer verwezen wordt als "overheerlijk fruit" dat al gegeten werd aan het hof van Filips V, en 1752, wanneer in enkele geschriften wordt gemeld dat er al peren werden geteeld en geplukt in de gemeente Rincón de Soto.
In de 19e eeuw liet Alfaro het hele land en het buitenland met zijn voortreffelijke fruit en zijn uitzonderlijke Blanquilla-peren kennismaken, en begonnen de Conference-peren al belangrijk te worden.
Verder zijn de kwaliteit en de specifieke kenmerken van de "Peren uit Rincón de Soto" met name of uitsluitend te danken aan de geografische ligging, met inbegrip van de natuurlijke en menselijke factoren. Bovendien vinden de productie, het gereedmaken en de verpakking plaats in het begrensde geografische gebied.
Natuurlijke factoren: De situering van de teelt van perenbomen op de onderste terrassen van de Ebro, Cidacos en Alhama is ideaal voor de juiste ontwikkeling van peren van uitzonderlijke kwaliteit. Het zijn vlakke gebieden, ruim, zonder obstakels, met een goede luchtdoorstroming, diep, vochtig, goed gedraineerd, zonder aanwezigheid van ongebluste kalk en kleigronden of kleihoudende kiezel. Daardoor wordt een hoge uitstralingsindex gegarandeerd en worden vorst door verdamping en het natuurlijke optreden van russetting als gevolg van mist voorkomen, zonder dat er chemische producten gebruikt hoeven te worden die het oppervlak van het fruit aantasten.
Maar het zijn de weersomstandigheden van het beschermde geografische gebied die er duidelijk voor zorgen dat de kleur, de geur, de grootte, de zuurgraad, de stevigheid van het vruchtvlees en het hoge gehalte aan oplosbare stoffen van "Peren uit Rincón de Soto" zo exclusief zijn voor het gebied.
De hoge gemiddelde temperaturen (21,0 °C in juni), zonder grote temperatuurdalingen in de nacht en de afwezigheid van vorst in het voorjaar, bevorderen een snelle groei van het fruit. Maar het korter worden van de dagen, de daling van de temperatuur's nachts, het grote aantal uren zon en de krachtige zonnestraling tijdens het rijpingsproces zijn er de directe oorzaak van dat "Peras de Rincón de Soto" een hoger gehalte aan oplosbare stoffen (13-19 graden Brix) bevatten dan peren uit aangrenzende geografische gebieden, waarbij het suikergehalte de belangrijkste graadmeter is voor de inwendige kwaliteit, aangezien dat samen met de zuurgraad de smaak bepaalt.
Anderzijds is het verschil tussen de hoge temperaturen overdag in de zomer en de lage temperaturen's nachts in de periode vlak voor de pluk bepalend voor de kenmerkende hardheid en textuur, en zorgen de hoge temperaturen gedurende de rijping voor de afgifte van vluchtige stoffen; met name etheen en aromatische stoffen. Dit draagt bij tot de bijzondere geur van "Peras de Rincón de Soto".
Humane factoren: Ook de traditionele en bijzondere gebruiken van het gebied vormen een bindende factor tussen de specifieke kenmerken van "Peras de Rincón de Soto" enerzijds en humane aspecten en de geografische ligging anderzijds.
Het onderhoud van de bodem door toepassing van gemengde technieken is de meest gebruikte methode in het beschermde geografische gebied. De methode houdt in dat zowel de boomspiegels (bij een vrije aanplant) als de lijnen (bij een aanplant met latwerk) door middel van herbiciden vrij worden gehouden van onkruid, en dat de rest van de grond volledig is begroeid. Om te voorkomen dat de bomen en de begroeiing met elkaar wedijveren, wordt voorzien in voldoende aanvoer van water en nutriënten om te voorkomen dat de groei van de ene ten koste gaat van de groei van de andere.
Met het handmatig uitdunnen en snoeien wordt van oudsher gegarandeerd dat de boom het juiste aantal vruchten draagt, waardoor de grootte en de zoete smaak toenemen en de structuur en het evenwicht niet verslechteren.
Zo ook blijft dankzij de wijze van plukken - handmatig, waarbij de vrucht van onderen wordt vastgepakt en naar boven wordt getrokken - het steeltje intact en rond en versplintert het niet, waardoor wordt voorkomen dat de rest van het fruit tijdens verdere behandeling en opslag beschadigd wordt.
4.7. Controlestructuur: Naam: Instituto de Calidad Agroalimentaria de La Rioja (Instituut voor de kwaliteit van agro-voedingsmiddelen van La Rioja)
Adres: Avenida de La Paz, 8-10. E-26071 Logroño (La Rioja)
Tel. (34) 941 29 16 00
Fax (34) 941 29 16 02
Het Instituut voor de kwaliteit van agro-voedingsmiddelen van La Rioja neemt, als bevoegd orgaan op het gebied van kwaliteitsaanduidingen van de regering van La Rioja, voorlopig de controletaken op zich.
4.8. Etikettering: Op de etiketten dient verplicht de Beschermde Oorsprongsbenaming "Peras de Rincón de Soto" te worden vermeld en het onderscheidingsteken dat verstrekt wordt door de externe controlestructuur.
4.9. Nationale eisen: - Ley Orgánica 3/1982, de 9 de junio de 1982, Estatuto de Autonomía de La Rioja (Modificada por Leyes Orgánicas 3/1994, de 24 de marzo de 1994 y 2/1999, de 7 de enero de 1999)
- Ley 3/1995, de 8 de marzo de 1995, de Régimen Jurídico del Gobierno y la Administración Pública de la Comunidad Autónoma de La Rioja
- Ley 30/1992, de 26 de noviembre de 1992. Régimen Jurídico de las Administraciones Públicas y del Procedimiento Administrativo Común
- Orden de 25 de enero de 1994, por la que se precisa la correspondencia entre la legislación española y el reglamento (CEE) 2081/92, en materia de denominaciones de origen e indicaciones geográficas de productos agrícolas y alimenticios.
- Real Decreto 1643/1999, de 22 de octubre de 1999, por el que se regula el procedimiento para la tramitación de las solicitudes de inscripción en el Registro Comunitario de la Denominación de Origen Protegidas y de las Indicaciones Geográfica Protegidas.
EG-Nummer: ES/00251/02.09.19.
Datum van ontvangst van het volledige aanvraagdossier: 14 april 2003.