Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen
Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen
29.11.2006 | NL | Publicatieblad van de Europese Unie | C 290/20 |
Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen
(2006/C 290/04)
Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 7 van Verordening (EG) nr. 510/2006 bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag. Bezwaren moeten de Commissie bereiken binnen zes maanden te rekenen vanaf de datum van deze bekendmaking.
SAMENVATTING
VERORDENING (EG) Nr. 510/2006 VAN DE RAAD
Registratieaanvraag als bedoeld in artikel 5 en artikel 17, lid 2
„KARLOVARSKÝ SUCHAR”
EG-nummer: CZ/PGI/005/0404/20.10.2004
BOB ( ) BGA ( X )
Deze samenvatting is uitsluitend ter informatie opgesteld. Belanghebbenden wordt verzocht om voor volledige informatie kennis te nemen van de volledige versie van het productdossier, die verkrijgbaar is bij de in punt 1 genoemde nationale autoriteiten en bij de Europese Commissie(1).
1. Bevoegde dienst van de lidstaat:
Naam: | Úřad průmyslového vlastnictví | ||
Adres: |
| ||
Telefoon: | (420) 220 38 31 11 | ||
Fax: | (420) 224 32 47 18 | ||
E-mail: | posta@upv.cz |
2. Groepering:
Naam: | CORNIA, spol. s r.o. | ||
Adres: |
| ||
Telefoon: | (420) 353 43 38 26 | ||
Fax: | (420) 353 22 35 65 | ||
E-mail: | cornia@iol.cz | ||
Samenstelling: | Producenten/verwerkers ( X ) Andere samenstelling( ) |
De uitzondering bedoeld in artikel 5, lid 1, van Verordening (EG) nr. 510/2006 an de Raad is van toepassing, omdat het product in de regio door slechts één producent wordt vervaardigd. Aan de voorwaarden van artikel 1 van Verordening (EEG) nr. 2037/93 van de Commissie is voldaan.
3. Productcategorie:
Categorie 2.4.: Brood, gebak, suikerwerk, biscuits en andere bakkerswaren
4. Overzicht van het productdossier (samenvatting van de in artikel 4, lid 2, voorgeschreven gegevens):
4.1. Naam: „Karlovarský suchar”
4.2. Beschrijving: Het product „Karlovarský suchar” wordt tegenwoordig vervaardigd in twee variëteiten: „Karlovarský suchar special” en „Karlovarský suchar dietní”.
Vorm: sneetjes witbrood van regelmatige vorm, die overeenstemt met de vorm waarin het product is gebakken; een omschrijving van de vorm is tevens opgenomen onder punt 4.5 (Werkwijze voor het verkrijgen van het product).
Uiterlijk: gelijkmatig poreus, goed doorbakken, schoon, krokant, droog, niet aangebrand, bevat geen vreemde substanties.
Kleur: goudbruin, maar niet donker.
Smaak: met de smaak van fijne bakkerswaren, niet bitter of zuur of met een andere vreemde bijsmaak.
Geur: met de natuurlijke geur van bakkerswaren, niet muf of met een vreemd luchtje.
Voor de productie worden de volgende grondstoffen gebruikt:
„Karlovarský suchar special”: tarwemeel, thermaal water uit Karlovy Vary, drinkwater, meelverbeteraar, suiker, gehard plantaardig vet, gist, keukenzout, gedroogd eigeel, thermaal zout uit Karlovy Vary.
„Karlovarský suchar dietní”: tarwemeel, thermaal water uit Karlovy Vary, drinkwater, meelverbeteraar, gehard plantaardig vet, gist, keukenzout.
Het product wordt op de markt gebracht in kartonnen doosjes met een inhoud van 200 g.
4.3. Geografisch gebied: Het gebied van de regio Karlovy Vary dat begrensd wordt door de gemeenten Karlovy Vary — Šemnice — Kyselka — Velichov — Ostrov — Hroznětín — Mezirolí — Stará Role — Karlovy Vary, met inbegrip van die gemeenten.
4.4. Bewijs van de oorsprong: De producent houdt een register bij van de leveranciers van de grondstoffen. Van alle grondstoffen, met name de belangrijkste (thermaal water uit Karlovy Vary, thermaal zout uit Karlovy Vary), zijn ook leveringscertificaten en facturen beschikbaar. De producent houdt tevens een register bij van de afnemers van het eindproduct. Op elke verpakking van het product worden de naam en het adres van de producent vermeld, wat onder andere het product traceerbaar maakt.
Eenmaal per zes maanden wordt door een technoloog van het bedrijf door middel van een interne controle geverifieerd dat de productspecificaties zijn nageleefd. Die controle heeft met name betrekking op het technologische productieprocédé. Voor elke partij wordt een aantal kritische punten beoordeeld, in het bijzonder de temperatuur en de duur van de desbetreffende productiefase. De resultaten van de controle worden op controlelijsten geregistreerd.
Een externe controle van de naleving van de specificaties wordt uitgevoerd door de bevoegde controle-instantie, de Nationale landbouw- en levensmiddeleninspectie (Státní zemědělská a potravinářská inspekce), inspectiedienst Plzeň. De bevoegde controle-instantie controleert onder andere de naleving van de hygiënische voorschriften, de kritische punten en de specifieke eigenschappen van het product.
Algehele controle: Het gehele productieproces wordt voortdurend gecontroleerd, waarbij met name wordt gelet op de gebruikte grondstoffen, de voorbereiding van de productie, de naleving van de productspecificaties, de naleving van de hygiënische normen, de eerbiediging van de microbiologische parameters en de eigenschappen van het eindproduct.
4.5. Werkwijze voor het verkrijgen van het product: Het product „Karlovarský suchar” wordt vervaardigd uit de bovengenoemde grondstoffen (zie punt 4.2).
De belangrijkste grondstoffen (thermaal water uit Karlovy Vary, thermaal zout uit Karlovy Vary) worden verkregen in het betrokken geografische gebied. De verwerking van de grondstoffen, alle productiefasen en de verpakking geschieden in het betrokken geografische gebied.
Het thermale water uit Karlovy Vary moet vers zijn. Dit is een reden te meer waarom de productie moet gebeuren in het betrokken geografische gebied.
Het thermale water uit Karlovy Vary is een koolzuur-, sulfaat-, chloor- en natriumhoudend thermaal water met een totale mineralisatie van ongeveer 6,45 g/l en een mineraalgehalte van tussen 560 en 980 mg/l.
Het thermale zout uit Karlovy Vary is een mengsel van natriumsulfaat, kaliumsulfaat en natriumbicarbonaat.
Productieproces van „Karlovarský suchar”:
Bij de deegbereiding wordt gebruik gemaakt van gist. Na de dosering van de grondstoffen worden deze gemengd in een kuip met warm water. Met een deegmenger wordt een gemiddeld vast deeg gekneed, dat men daarna laat rusten. Na het rusten wordt het gerijpte deeg in de snijmachine in stukken gesneden, die gevormd worden tot deegbollen en in ingevette vormen worden gestort, waarna men het deeg laat rijzen. Na het rijzen worden de broden in geopende vormen in een stoomoven geplaatst, waar ze worden gebakken. Na het bakken worden de producten uit de vorm genomen en op een kar geplaatst, waar ze kunnen afkoelen. In een snijmachine worden ze in plakken gesneden, op een band geplaatst en geroosterd. De geroosterde sneetjes worden in een bak geplaatst en, na goed te zijn afgekoeld, verpakt in een met papier beklede aluminium verpakking. De zo verpakte beschuitjes worden in doosjes van bedrukt karton verpakt, die in grote kartonnen dozen worden verzameld. Het gewicht van het product bedraagt 200 g met een tolerantie van maximaal 7 %. De gesloten dozen worden in een schone bestelwagen gedistribueerd.
De productie zelf moet geschieden binnen het in punt 4.3 vermelde afgebakende geografische gebied. Het product moet worden verpakt op de plaats waar het is vervaardigd. De redenen hiervoor zijn dat het product kwetsbaar is en zeer gevoelig voor vocht, en dat zo een betere traceerbaarheid van het product is gewaarborgd.
4.6. Verband: De „Karlovarský suchar” is een uniek product, dat historisch met Karlovy Vary is verbonden. Het product maakt naast de kuurbaden en de minerale bronnen deel uit van het plaatselijke koloriet van Karlovy Vary en draagt bij tot de wereldwijde vermaardheid van dit kuuroord.
De verbondenheid van de „Karlovarský suchar” met Karlovy Vary komt ook tot uitdrukking in de naam ervan.
De producent gebruikt een traditionele productiemethode die al tientallen jaren onveranderd is. Aan de kwaliteit van het product wordt bijgedragen door zowel de plaatselijke grondstoffen (het thermale water en zout uit Karlovy Vary) als de plaatselijke traditie en de ervaring van de mensen.
Het product bevat thermaal water uit Karlovy Vary en in het geval van „Karlovarský suchar special” ook thermaal zout uit Karlovy Vary. Het thermale water uit Karlovy Vary moet vers zijn. Dit water is afkomstig uit de thermale bronnen van Karlovy Vary, die wereldwijd tot de bekendste en belangrijkste in hun soort worden gerekend. De bronnen ontspringen precies op deze plek als gevolg van een breuk in de aardkorst en het feit dat verschillende grote breuklijnen elkaar in de omgeving van het bronnenstelsel van Karlovy Vary kruisen. Het thermale water uit Karlovy Vary verbetert en vergemakkelijkt de spijsvertering en de intestinale absorptie.
Het product is ingeschreven in het register van oorsprongsbenamingen van de Tsjechische Republiek op 1 februari 1974 onder het nummer 4 en in het internationale register volgens de Overeenkomst van Lissabon op 22 november 1967 onder nummer 4.
Het product is in 1974 bekroond met het Gouden Zegel van de expositie EX PLZEŇ.
De huidige producent is de rechtsopvolger van de vorige producent. Bij de privatisering is op deze continuïteit toegezien.
4.7. Controle-instantie:
Naam: | Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Inspektorát v Plzni | ||
Adres: |
| ||
Telefoon: | (420) 377 24 45 97 | ||
Fax: | (420) 377 45 52 29 | ||
E-mail: | plzen@szpi.gov.cz |
4.8. Etikettering: Op de verpakking moet de vermelding „Karlovarský suchar” zijn aangebracht. Er zijn geen specifieke voorschriften vastgesteld voor de plaats, het lettertype of de kleur van deze vermelding.
4.9. Nationale eisen: —