Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van richtlijn 78/855/EEG van de Raad betreffende fusies van naamloze vennootschappen en richtlijn 82/891/EEG van de Raad betreffende splitsingen van naamloze vennootschappen, wat betreft de verplichte opstelling van een verslag van een onafhankelijke deskundige bij fusies of splitsingen [SEC(2007) 298] [SEC(2007) 300]
Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van richtlijn 78/855/EEG van de Raad betreffende fusies van naamloze vennootschappen en richtlijn 82/891/EEG van de Raad betreffende splitsingen van naamloze vennootschappen, wat betreft de verplichte opstelling van een verslag van een onafhankelijke deskundige bij fusies of splitsingen [SEC(2007) 298] [SEC(2007) 300]
[pic] | COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN |
Brussel, 6.3.2007
COM(2007) 91 definitief
2007/0035 (COD)
Voorstel voor een
RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD
tot wijziging van Richtlijn 78/855/EEG van de Raad betreffende fusies van naamloze vennootschappen en Richtlijn 82/891/EEG van de Raad betreffende splitsingen van naamloze vennootschappen, wat betreft de verplichte opstelling van een verslag van een onafhankelijke deskundige bij fusies of splitsingen
(door de Commissie ingediend)[SEC(2007) 298][SEC(2007) 300]
TOELICHTING
1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL
- Motivering en doel van het voorstel
Een groot deel van de Gemeenschapswetgeving is ingevoerd om marktfalen te corrigeren en gelijke concurrentievoorwaarden te garanderen. Deze doeleinden konden veelal alleen worden verwezenlijkt door bedrijven te verplichten bepaalde informatie te verstrekken en over de toepassing van de wetgeving te rapporteren.
Sommige van deze procedures zijn inmiddels onnodig tijdrovend geworden of achterhaald. Deze onnodige administratieve lasten vormen een belemmering voor de economische activiteit en hebben een negatieve invloed op de concurrentiekracht van Europese bedrijven.
De Commissie streeft ernaar deze onnodige lasten zo veel mogelijk weg te nemen. Dit vormt een onderdeel van de strategie voor betere regelgeving en is van cruciaal belang voor de verwezenlijking van onze “Lissabondoelstellingen” voor groei en werkgelegenheid.
- Algemene context
Op 14 november 2006 heeft de Commissie de mededeling Betere regelgeving in de Europese Unie: Een strategische evaluatie (COM(2006) 689) gepresenteerd, waarin wordt voorgesteld ernaar te streven de administratieve lasten voor bedrijven uiterlijk in 2012 met 25% te verminderen.
Vervolgens zijn aan de hand van een brede raadpleging van belanghebbenden en suggesties van de lidstaten en van deskundigen van de Commissie tien concrete voorstellen voor dringende acties opgenomen in bijlage III bij het Actieprogramma ter vermindering van de administratieve lasten in de Europese Unie (COM(2007) 23). Met deze dringende acties wordt beoogd de administratieve lasten voor bedrijven aanzienlijk terug te dringen met kleine ingrepen in de wetgeving, zonder het beschermingsniveau of het oorspronkelijke doel van de wetgeving aan te tasten.
Een van de voorgestelde dringende acties betreft Richtlijn 78/855/EEG van de Raad betreffende fusies van naamloze vennootschappen en Richtlijn 82/891/EEG van de Raad betreffende splitsingen van naamloze vennootschappen. Dit voorstel is bedoeld om onnodige administratieve lasten voor bedrijven weg te nemen door aandeelhouders rechtstreeks[1] de mogelijkheid te geven desgewenst geen schriftelijk deskundigenverslag over een fusie- of splitsingsvoorstel te laten opstellen. Hiermee worden beide richtlijnen in overeenstemming gebracht met de voorschriften in de Tiende Vennootschapsrichtlijn (Richtlijn 2005/56/EG van het Europees Parlement en de Raad van 26 oktober 2005 betreffende grensoverschrijdende fusies van kapitaalvennootschappen).
- Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied
Dit voorstel wijzigt de artikelen 9 en 11 van Richtlijn 78/855/EEG van de Raad betreffende fusies van naamloze vennootschappen en de artikelen 8 en 9 van Richtlijn 82/891/EEG van de Raad betreffende splitsingen van naamloze vennootschappen.
2. RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDE PARTIJEN EN EFFECTBEOORDELING
- Raadpleging van belanghebbende partijen
Wijze van raadpleging
In het actieprogramma van 24 januari 2007 heeft de Commissie tien concrete voorstellen voor dringende acties gedaan. Deze voorstellen vloeiden voort uit de raadpleging van deskundigen, en met name uit een proefproject uit 2006 waarin de nulmetingen voor administratieve lasten in Tsjechië, Denemarken, Nederland en het Verenigd Koninkrijk met elkaar zijn vergeleken.
Een van deze dringende acties betrof het vennootschapsrecht; voorgesteld werd de voorschriften voor schriftelijke verslagen voor de aandeelhouders bij fusies en splitsingen te versoepelen. De Richtlijnen 78/855/EEG en 82/891/EEG van de Raad schrijven voor dat bedrijven door deskundigen een verslag over fusie- en splitsingsvoorstellen laten opstellen. Richtlijn 82/891/EEG biedt de lidstaten de mogelijkheid toe te staan dat deze bepalingen niet worden toegepast indien alle aandeelhouders en houders van andere effecten waaraan stemrecht is verbonden daarmee hebben ingestemd. Op instigatie van enkele lidstaten is de groep van niet-gouvernementele deskundigen op het gebied van corporate governance en vennootschapsrecht in de Gemeenschap hierover geraadpleegd.
Samenvatting van de reacties
De raadpleging van de bovengenoemde adviesgroep van de Commissie heeft bevestigd dat dit voorschrift van Richtlijn 78/855/EEG van de Raad betreffende het deskundigenverslag over fusievoorstellen buitensporig is. Zoals bij de vaststelling van Richtlijn 2005/56/EG al is erkend, vormt dit voorschrift een overbodige formaliteit wanneer de aandeelhouders van alle bij de fusie betrokken ondernemingen een dergelijk rapport niet nodig vinden.
Bovendien is het actieprogramma van de Commissie, waarin de dringende actie betreffende het vennootschapsrecht is opgenomen, positief onthaald. Uit enkele reacties sprak bezorgdheid over de transparantie en de bescherming van aandeelhouders. Hiermee is in het voorstel rekening gehouden. Het lijkt daarom passend de bepalingen van de Richtlijnen 78/855/EEG en 82/891/EEG van de Raad aan te passen aan de uitzonderingsbepaling in Richtlijn 2005/56/EG.
Effectbeoordeling
Tijdens de effectbeoordeling werden drie opties onderzocht:
optie 1: geen beleidswijziging;
optie 2: afschaffing van de verplichting, tenzij de aandeelhouders om een verslag vragen;
optie 3: afschaffing van de verplichting wanneer alle aandeelhouders ermee instemmen dat een verslag niet nodig is.
De voorkeur ging uit naar optie 3 omdat hiermee een bevredigende mate van transparantie wordt geboden en tegelijkertijd wordt bijgedragen aan het verwezenlijken van de doelstelling om de administratieve lasten voor bedrijven te verminderen.
3. JURIDISCHE ELEMENTEN VAN HET VOORSTEL
- Samenvatting van de voorgestelde maatregel
Voorgesteld wordt de bepalingen van de Richtlijnen 78/855/EEG en 82/891/EEG betreffende het deskundigenverslag over fusie- en splitsingsvoorstellen in overeenstemming te brengen met de desbetreffende bepaling in artikel 8 van Richtlijn 2005/56/EG.
- Rechtsgrondslag
De rechtsgrondslag voor communautair optreden op dit gebied is artikel 44 van het EG-Verdrag.
- Subsidiariteitsbeginsel
De administratieve lasten op dit gebied kunnen niet door de lidstaten worden verminderd omdat de informatieverplichtingen voor fusies en splitsingen van naamloze vennootschappen bij EG-richtlijnen waren opgelegd.
Met een optreden van de Gemeenschap wordt gewaarborgd dat alle toekomstige fusies en splitsingen van naamloze vennootschappen in de EU van deze administratieve lastenreductie kunnen profiteren.
Het voorstel is derhalve in overeenstemming met het subsidiariteitsbeginsel.
- Evenredigheidsbeginsel
Het voorstel voor een richtlijn tot wijziging van de desbetreffende artikelen van de Richtlijnen 78/855/EEG en 82/891/EEG van de Raad laat de lidstaten voldoende ruimte om de richtlijn om te zetten en de vereiste resultaten te bereiken op een wijze die zij geschikt achten en die het beste is toegesneden op hun nationale rechtssysteem.
Met dit voorstel wordt gewaarborgd dat de administratieve lasten voor marktdeelnemers bij fusies en splitsingen van naamloze vennootschappen tot een minimum worden beperkt.
- Keuze van instrumenten
Voorgesteld instrument: richtlijn.
De doelstelling om de administratieve lasten als gevolg van de informatieverplichtingen uit hoofde van de Richtlijnen 78/855/EEG en 82/891/EEG van de Raad te verminderen, kan alleen worden verwezenlijkt door deze richtlijnen te wijzigen. Dit is uitsluitend mogelijk door middel van een bindend juridisch instrument van hetzelfde type en niveau (een richtlijn).
4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING
Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Gemeenschap.
5. AANVULLENDE INFORMATIE
- Vereenvoudiging
Het voorstel vereenvoudigt de administratieve procedures voor ondernemingen.
De administratieve procedure die naamloze vennootschappen bij fusies en splitsingen moeten toepassen, wordt vereenvoudigd doordat bepaalde informatieverplichtingen facultatief worden.
- Transponeringstabel
De lidstaten delen de Commissie de tekst van de nationale bepalingen tot omzetting van de richtlijn mee, alsmede een tabel ter weergave van het verband tussen die bepalingen en deze richtlijn.
2007/0035 (COD)
Voorstel voor een
RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD
tot wijziging van Richtlijn 78/855/EEG van de Raad betreffende fusies van naamloze vennootschappen en Richtlijn 82/891/EEG van de Raad betreffende splitsingen van naamloze vennootschappen, wat betreft de verplichte opstelling van een verslag van een onafhankelijke deskundige bij fusies of splitsingen
HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,
Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 44, lid 2, onder g),
Gezien het voorstel van de Commissie[2],
Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité[3],
Volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag[4],
Overwegende hetgeen volgt:
(1) In het Gemeenschapsbeleid voor betere regelgeving wordt gewezen op het belang van het terugdringen van de uit de bestaande wetgeving voortvloeiende administratieve lasten voor bedrijven als cruciaal aspect om de concurrentiekracht van bedrijven te vergroten en de doelstellingen van de Lissabonagenda te verwezenlijken; dit gebeurt in het bijzonder in de mededeling van de Commissie aan de Raad, het Europees Parlement, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's "Betere regelgeving in de Europese Unie: Een strategische evaluatie"[5] en de mededeling van de Commissie aan de Raad, het Europees Parlement, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's "Actieprogramma ter vermindering van de administratieve lasten in de Europese Unie"[6].
(2) In Richtlijn 2005/56/EG van het Europees Parlement en de Raad van 26 oktober 2005 betreffende grensoverschrijdende fusies van kapitaalvennootschappen[7] is bepaald dat de verplichting om fusievoorstellen door een onafhankelijke deskundige te laten onderzoeken en deze deskundige een verslag te laten opstellen, niet geldt indien alle aandeelhouders van oordeel zijn dat een dergelijk verslag niet nodig is.
(3) Een dergelijke uitzonderingsbepaling is niet opgenomen in Richtlijn 78/855/EEG van de Raad[8], terwijl Richtlijn 82/891/EEG van de Raad[9] het aan de lidstaten overlaat om te beslissen of zij een dergelijke mogelijkheid bieden voor deskundigenverslagen over splitsingsvoorstellen.
(4) Er is geen enkele reden om een dergelijk onderzoek door een onafhankelijke deskundige verplicht te stellen indien alle aandeelhouders het erover eens zijn dat het achterwege kan blijven.
(5) Daarom moeten de Richtlijnen 78/855/EEG en 82/891/EEG dienovereenkomstig worden gewijzigd,
HEBBEN DE VOLGENDE RICHTLIJN VASTGESTELD:
Artikel 1
Richtlijn 78/855/EEG wordt als volgt gewijzigd:
1) Aan artikel 10 wordt het volgende lid 4 toegevoegd:
"4. Indien alle aandeelhouders en houders van andere effecten waaraan stemrecht is verbonden van alle vennootschappen die aan de fusie deelnemen hiermee hebben ingestemd, is noch een onderzoek van het fusievoorstel, noch een deskundigenverslag vereist.".
2) Artikel 11, lid 1, onder e), komt als volgt te luiden:
"e) in voorkomend geval, de in artikel 10 bedoelde verslagen.".
Artikel 2
Richtlijn 82/891/EEG wordt als volgt gewijzigd:
1) Artikel 9, lid 1, onder e), komt als volgt te luiden:
"e) in voorkomend geval, de in artikel 8 bedoelde verslagen en rapporten.".
2) Artikel 10 komt als volgt te luiden:
"Artikel 10
1. Indien alle aandeelhouders en houders van andere effecten waaraan stemrecht is verbonden van alle vennootschappen die aan de splitsing deelnemen hiermee hebben ingestemd, is noch een onderzoek van het splitsingsvoorstel, noch een deskundigenverslag als bedoeld in artikel 8, lid 1, vereist.
2. De lidstaten kunnen toestaan dat artikel 7 en artikel 9, lid 1, onder c) en d), niet worden toegepast indien alle aandeelhouders en houders van andere effecten waaraan stemrecht is verbonden van de vennootschappen die aan de splitsing deelnemen, hiermee hebben ingestemd.".
Artikel 3 Omzetting
1. De lidstaten doen de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in werking treden om uiterlijk op 31 juli 2008 aan deze richtlijn te voldoen. Zij delen de Commissie de tekst van die bepalingen onverwijld mede, alsmede een tabel ter weergave van het verband tussen die bepalingen en deze richtlijn.
Wanneer de lidstaten die bepalingen aannemen, wordt in die bepalingen zelf of bij de officiële bekendmaking daarvan naar deze richtlijn verwezen. De regels voor die verwijzing worden vastgesteld door de lidstaten.
2. De lidstaten delen de Commissie de tekst van de belangrijkste bepalingen van intern recht mede die zij op het onder deze richtlijn vallende gebied vaststellen.
Artikel 4
Deze richtlijn treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie .
Artikel 5
Deze richtlijn is gericht tot de lidstaten.
Gedaan te Brussel, op
Voor het Europees Parlement Voor de Raad
De Voorzitter De Voorzitter
[1] Momenteel biedt Richtlijn 82/891/EEG de lidstaten de mogelijkheid toe te staan dat de aandeelhouders geen verslag over het splitsingsvoorstel door deskundigen laten opstellen.
[2] PB C [...] van [...], blz. [...].
[3] PB C [...] van [...], blz. [...].
[4] PB C [...] van [...], blz. [...].
[5] COM(2006) 689.
[6] COM(2007) 23.
[7] PB L 310 van 25.11.2005, blz. 1.
[8] PB L 295 van 20.10.1978, blz. 36. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Richtlijn 2006/99/EG van de Raad (PB L 363 van 20.12.2006, blz. 37).
[9] PB L 378 van 31.12.1982, blz. 47.