Home

Voorstel voor een UITVOERINGSVERORDENING VAN DE RAAD tot beëindiging van de antidumpingprocedure betreffende de invoer van glyfosaat van oorsprong uit de Volksrepubliek China

Voorstel voor een UITVOERINGSVERORDENING VAN DE RAAD tot beëindiging van de antidumpingprocedure betreffende de invoer van glyfosaat van oorsprong uit de Volksrepubliek China

[pic] | EUROPESE COMMISSIE |

Brussel, 19.11.2010

COM(2010) 684 definitief

2010/0332 (NLE)

Voorstel voor een

UITVOERINGSVERORDENING VAN DE RAAD

tot beëindiging van de antidumpingprocedure betreffende de invoer van glyfosaat van oorsprong uit de Volksrepubliek China

TOELICHTING

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

2. Motivering en doel van het voorstel

Dit voorstel betreft de toepassing van Verordening (EG) nr. 1225/2009 van de Raad van 30 november 2009 betreffende beschermende maatregelen tegen invoer met dumping uit landen die geen lid zijn van de Europese Gemeenschap ("de basisverordening"), in het kader van de procedure betreffende de invoer van glyfosaat van oorsprong uit de Volksrepubliek China.

- Algemene context

Dit voorstel past in het kader van de tenuitvoerlegging van de basisverordening en is het resultaat van een onderzoek dat is uitgevoerd overeenkomstig de materiële en formele eisen van de basisverordening.

- Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied

Verordening (EG) nr. 1683/2004 van de Raad[1] van 24 september 2004 tot instelling van een definitief antidumpingrecht op glyfosaat uit de Volksrepubliek China.

Besluit nr. 383/2009 van de Commissie[2] van 14 mei 2009 tot schorsing van de bij Verordening (EG) nr. 1683/2004 van de Raad ingestelde definitieve antidumpingrechten op glyfosaat van oorsprong uit de Volksrepubliek China.

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 126/2010 van de Raad[3] van 11 februari 2010 tot verlenging van de schorsing van het bij Verordening (EG) nr. 1683/2004 ingestelde definitieve antidumpingrecht op glyfosaat van oorsprong uit de Volksrepubliek China.

- Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de Unie

Niet van toepassing.

3. RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDE PARTIJEN EN EFFECTBEOORDELING

4. Raadpleging van belanghebbende partijen

Partijen die belang hebben bij de procedure werden overeenkomstig de bepalingen van de basisverordening in de loop van het onderzoek in de gelegenheid gesteld hun belangen te verdedigen.

- Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid

Er hoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

- Effectbeoordeling

Dit voorstel vloeit voort uit de tenuitvoerlegging van de basisverordening.

De basisverordening voorziet niet in een algemene effectbeoordeling, maar bevat wel een uitputtende lijst van factoren die moeten worden beoordeeld.

5. JURIDISCHE ELEMENTEN VAN HET VOORSTEL

6. Samenvatting van de voorgestelde maatregel

Op 29 september 2009 heeft de Commissie een nieuw onderzoek geopend bij het vervallen van de geldende antidumpingmaatregelen ten aanzien van glyfosaat van oorsprong uit de Volksrepubliek China. Het verzoek was ingediend door de European Glyphosate Association ("de indiener van het verzoek") namens producenten die goed zijn voor de totale productie van glyfosaat in de Unie.

Het doel van dit onderzoek was na te gaan of het vervallen van de maatregelen waarschijnlijk zou leiden tot voortzetting of herhaling van de dumping en schade voor de bedrijfstak van de Unie.

Tijdens het onderzoek heeft de indiener van het verzoek zijn verzoek om een nieuw onderzoek bij het vervallen van de maatregelen formeel ingetrokken.

Ingevolge deze intrekking heeft de Commissie geen argumenten gevonden waaruit blijkt dat het in het belang van de Unie is om het nieuwe onderzoek bij het vervallen van de maatregelen voort te zetten en stelt zij daarom voor om het onderzoek te beëindigen en de maatregelen in te trekken.

Daarom wordt voorgesteld dat de Raad het bijgevoegde voorstel voor een verordening, die zo spoedig mogelijk en in geen geval later dan 22 december 2010 in het Publicatieblad van de Europese Unie moet worden bekendgemaakt, goedkeurt.

- Rechtsgrondslag

Verordening (EG) nr. 1225/2009 van de Raad van 30 november 2009 betreffende beschermende maatregelen tegen invoer met dumping uit landen die geen lid zijn van de Europese Gemeenschap.

- Subsidiariteitsbeginsel

Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

- Evenredigheidsbeginsel

Het voorstel is om de volgende reden in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel:

de vorm van de maatregel wordt voorgeschreven in de basisverordening en laat geen ruimte voor nationale besluitvorming.

Beschrijving van de wijze waarop de financiële en administratieve lasten voor de Unie, de nationale, regionale en plaatselijke overheden, de bedrijven en de burgers zo veel mogelijk worden beperkt en hoe zij in verhouding staan tot het doel van het voorstel: niet van toepassing.

- Keuze van instrumenten

Voorgesteld instrument: verordening.

Andere instrumenten zouden om de volgende reden ongeschikt zijn:

andere instrumenten zouden ongeschikt zijn omdat de basisverordening niet in andere mogelijkheden voorziet.

7. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Unie.

2010/0332 (NLE)

Voorstel voor een

UITVOERINGSVERORDENING VAN DE RAAD

tot beëindiging van de antidumpingprocedure betreffende de invoer van glyfosaat van oorsprong uit de Volksrepubliek China

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EG) nr. 1225/2009 van de Raad van 30 november 2009 betreffende beschermende maatregelen tegen invoer met dumping uit landen die geen lid zijn van de Europese Gemeenschap[4] ("de basisverordening"), en met name artikel 9 en artikel 11, lid 2,

Gezien het voorstel dat de Europese Commissie ("de Commissie") na overleg in het Raadgevend Comité heeft ingediend,

Overwegende hetgeen volgt:

8. PROCEDURE

1.1. Geldende maatregelen

9. Ingevolge een overeenkomstig artikel 11, lid 2, van de basisverordening uitgevoerd nieuw onderzoek heeft de Raad bij Verordening (EG) nr. 1683/2004[5] een definitief antidumpingrecht ingesteld op glyfosaat van oorsprong uit de Volksrepubliek China, momenteel ingedeeld onder de GN-codes ex 2931 00 99 en ex 3808 93 27 (het "betrokken product"). Dit recht is uitgebreid tot de invoer van uit Maleisië verzonden glyfosaat (al dan niet aangegeven als van oorsprong uit Maleisië) met uitzondering van door Crop Protection (M) Sdn. Bhd. geproduceerd glyfosaat en tot de invoer van uit Taiwan verzonden glyfosaat (al dan niet aangegeven als van oorsprong uit Taiwan) met uitzondering van door Sinon Corporation geproduceerd glyfosaat. Het antidumpingrecht bedraagt 29,9%.

10. Bij Besluit 2009/383/EG[6] heeft de Commissie de definitieve antidumpingrechten voor een periode van 9 maanden, met ingang van 16 mei 2009, geschorst. Daarna heeft de Raad bij Verordening (EU) nr. 126/2010[7] de schorsing voor een periode van 1 jaar, met ingang van 14 februari 2010, verlengd.

1.2. Verzoek om een nieuw onderzoek

11. Na de bekendmaking van een bericht dat de ingestelde antidumpingmaatregelen op de invoer van glyfosaat van oorsprong uit de Volksrepubliek China op korte termijn vervallen[8], heeft de Commissie op 29 juni 2009 een verzoek om een nieuw onderzoek overeenkomstig artikel 11, lid 2, van de basisverordening ontvangen.

12. Het verzoek was ingediend door de European Glyphosate Association ("de indiener van het verzoek") namens producenten die goed zijn voor de totale productie van glyfosaat in de Unie

13. Het verzoek bevatte voorlopig bewijsmateriaal waaruit bleek dat het vervallen van de maatregelen waarschijnlijk zou leiden tot voortzetting of herhaling van de dumping en schade voor de bedrijfstak van de Unie.

1.3. Inleiding van procedure

14. Dienovereenkomstig heeft de Commissie na raadpleging van het Raadgevend Comité bij een in het Publicatieblad van de Europese Unie[9] bekendgemaakt bericht een antidumpingprocedure ingeleid betreffende de invoer in de Europese Unie van glyfosaat, momenteel ingedeeld onder de GN-codes ex 2931 00 99 en ex 3808 93 27, van oorsprong uit de Volksrepubliek China.

15. De Commissie heeft de producenten-exporteurs, de betrokken importeurs, de vertegenwoordigers van de Volksrepubliek China, de representatieve gebruikers en de producenten in de Unie officieel in kennis gesteld van de opening van het nieuwe onderzoek. Belanghebbenden werden in de gelegenheid gesteld hun standpunt schriftelijk bekend te maken en te verzoeken om te worden gehoord binnen de in het bericht van inleiding van de procedure vastgestelde termijn.

16. INTREKKING VAN HET VERZOEK

17. Bij brief van 21 september 2010 aan de Commissie heeft de indiener zijn verzoek formeel ingetrokken.

18. Overeenkomstig artikel 9, lid 1, en artikel 11, lid 2, van de basisverordening kan een procedure worden beëindigd wanneer het verzoek om een nieuw onderzoek wordt ingetrokken, tenzij dit strijdig met het belang van de Unie is.

19. De Commissie was van oordeel dat deze procedure moest worden beëindigd, daar bij het onderzoek niet is gebleken dat de beëindiging indruist tegen het belang van de Unie. De belanghebbenden werden hiervan in kennis gesteld en zij kregen de gelegenheid opmerkingen te maken. Er werden echter geen opmerkingen ontvangen die aanleiding gaven om dit oordeel te wijzigen.

20. Daarom werd geconcludeerd dat de procedure betreffende het nieuwe onderzoek bij het vervallen van de antidumpingmaatregelen inzake de invoer in de Unie van glyfosaat van oorsprong uit de Volksrepubliek China moest worden beëindigd en de bestaande maatregelen moesten worden ingetrokken.

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

De antidumpingmaatregelen betreffende de invoer van glyfosaat, momenteel ingedeeld onder de GN-codes ex 2931 00 99 en ex 3808 93 27, van oorsprong uit de Volksrepubliek China, worden ingetrokken en de procedure met betrekking tot deze invoer wordt beëindigd.

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie .

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, […].

Voor de Raad

De voorzitter

[1] PB L 303 van 30.9.2004, blz. 1.

[2] PB L 120 van 15.5.2009, blz. 20.

[3] PB L 40 van 13.2.2010, blz. 1

[4] PB L 343 van 22.12.2009, blz. 51.

[5] PB L 303 van 30.9.2004, blz. 1.

[6] PB L 120 van 15.5.2009, blz. 20.

[7] PB L 40 van 13.2.2010, blz. 1.

[8] PB C 115 van 20.5.2009, blz. 19.

[9] PB C 234 van 29.9.2009, blz. 9.