Home

Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen

Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen

15.10.2011

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 304/15


Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen

2011/C 304/10

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 7 van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad(1) bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag. Bezwaarschriften moeten de Commissie bereiken binnen zes maanden te rekenen vanaf de datum van deze bekendmaking

ENIG DOCUMENT

VERORDENING (EG) Nr. 510/2006 VAN DE RAAD

„NOSTRANO VALTROMPIA”

EG-nummer: IT-PDO-0005-0823-22.09.2010

BGA ( ) BOB ( X )

1. Naam:

„Nostrano Valtrompia”

2. Lidstaat of derde land:

Italië

3. Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel:

3.1. Productcategorie:

Categorie 1.3:

Kaas

3.2. Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is:

„Nostrano Valtrompia” DOP is een halfvette, zeer harde kaas die het hele jaar door wordt bereid uit rauwe melk waaraan saffraan wordt toegevoegd. Op het moment dat het product in de handel wordt gebracht, heeft het de volgende kenmerken: cilindervormig met een vrijwel rechte zijkant, een diameter van 30 tot 45 cm en een opstaande kant van 8 tot 12 cm; het gewicht van het kaaswiel varieert van 8 tot 18 kg; de korst is hard met een kleurschakering van geel- tot roodbruin; de kaasmassa is hard, maar niet uitzonderlijk korrelig, eventueel met regelmatig verspreide middelgrote tot kleine gaten; de kaasmassa heeft een volle en intense smaak en geur, is na minimale rijping niet zurig en kan aan het einde van het rijpingsproces een wat pikante toets krijgen; de kleur van de kaasmassa is strogeel met een groengele nuance. Het vetgehalte van de kaas tel quel is 18 tot 28 % en berekend op de droge stof 27,5 tot 42 %; het maximale vochtgehalte in de kaas tel quel is 36 %; de minimale rijpingstijd is 12 maanden.

3.3. Grondstoffen (alleen voor verwerkte producten):

De melk komt uit het productiegebied en wordt verkregen van koeien van het bruine ras waarvan ten minste 90 % in het Italiaanse stamboek is ingeschreven. De overige 10 % mag tot andere rassen of kruisingen behoren. Het saffraan mag worden toegevoegd in hoeveelheden van 0,05 tot 0,2 gram per 100 kg melk.

3.4. Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong):

Ten minste 75 % van de totale droge stof in het voerrantsoen bestaat uit gras en/of hooi van weilanden met een sterk variërende vegetatie. Het gehalte aan granen, peulgewassen en bijproducten daarvan, likzout en vitaminen- en mineralencomplexen die als voedingssupplementen dienen, is maximaal 25 % van de droge stof in het rantsoen.

De dieren moeten worden gevoerd met gras en/of hooi van weilanden met een gevarieerde vegetatie, waaronder natuurgewassen als Dactylis glomerata, Festuca ovina, Poa annua, Phleum pratense en Trifolium montanum. Dit voer komt uit het in punt 4 omschreven gebied en vormt ten minste 50 % van de totale droge stof van het dagelijkse voederrantsoen.

Afhankelijk van de weersomstandigheden, grazen de koeien in de periode van juni tot september minimaal 60 dagen op alpen- of graasweiden. Ze worden niet gevoederd met maïskuilvoer.

3.5. Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden:

De winning en de verwerking van de melk en het rijpen, rasteren en invetten van de kaaswielen moeten volgens traditioneel toegepaste bereidingstijden en -methoden in het afgebakende geografische gebied plaatsvinden.

3.6. Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken, enz.:

„Nostrano Valtrompia” wordt als een heel wiel en/of in porties gesneden in de handel gebracht. Het kaaswiel mag in punten met een verschillend gewicht worden gesneden. Als bewijs van de oorsprong van de kaas moet elk punt een deel van de zijkorst behouden. De stukken kaas mogen worden voorverpakt in vacuüm- of gasverpakkingen.

3.7. Specifieke voorschriften betreffende de etikettering:

„Nostrano Valtrompia” BOB wordt als een heel wiel en/of in porties gesneden in de handel gebracht, voorzien van het productlogo met het herhaalde opschrift „Nostrano Valtrompia” en het serienummer dat in de kaasmal op de zijkant is gedrukt. Het is ook toegestaan de boven- of onderkant van het wiel te voorzien van een papieren schijf waarop het productlogo met het opschrift „Nostrano Valtrompia DOP” en daarnaast het EU-logo staan.

4. Beknopte omschrijving van de afbakening van het geografische gebied:

Het gebied waarin kaas met de beschermde oorsprongsbenaming „Nostrano Valtrompia” BOB wordt geproduceerd en gerijpt maakt deel uit van de Bresciaanse gemeenten in de Valle Trompia, zoals Bovegno, Bovezzo, Brione, Caino, Collio, Concesio, Irma, Gardone Val Trompia, Lodrino, Lumezzane, Marcheno, Marmentino, Nave, Pezzaze, Polaveno, Sarezzo, Tavernole sul Mella, Villa Carcina, en het berggebied van de gemeente Gussago inclusief de deelgemeenten Quarone en Civine.

5. Verband met het geografische gebied:

5.1. Specificiteit van het geografische gebied:

Het geografische gebied waarin „Nostrano Valtrompia” BOB wordt geproduceerd, kenmerkt zich door steile berghellingen, langgerekte weilanden in de laagvallei en bergweiden waarop natuurgewassen zoals Dactylis glomerata, Festuca ovina, Poa annua, Phleum pratense en Trifolium montanum groeien. Deze natuurgewassen, die tijdens het zomergrazen vers en tijdens de rest van het jaar gedroogd worden gegeten door melkkoeien die hoofdzakelijk tot het bruine ras behoren, verbeteren de organoleptische eigenschappen van de melk omdat de aromatische componenten daarvan rechtstreeks in de melk worden opgenomen. Eerder genoemde geografische factoren hebben ertoe geleid dat de productiestructuur ook nu nog hoofdzakelijk bestaat uit kleine eenmansbedrijven die melk produceren, daarvan kaas bereiden en de kazen laten rijpen. Hierdoor kent de Valle Trompia nog steeds de traditionele dierhouder die tegelijkertijd kaasmaker en kaasrijper is en de sterke identiteit van een korte keten verzekert. Doordat de organisatie van de productie op het familiebedrijf is gebaseerd, blijven de vele traditionele technieken van de Valle Trompia, zoals het zelf vervaardigen van gereedschappen voor de kaasmakerij en het invetten van de korst, behouden en wordt de vakkennis steeds mondeling doorgegeven.

5.2. Specificiteit van het product:

„Nostrano Valtrompia” BOB heeft een laag vocht- en vetgehalte. Daardoor wordt een harde, maar desalniettemin niet bovenmatig korrelige kaasmassa verkregen. Kenmerkend is de afwezigheid van een zure smaak, wat duidt op een evenwichtige gisting van de autochtone microflora van de rauwe melk. De kaasmassa is strogeel, niet in de laatste plaats vanwege de toevoeging van saffraan, met een groengele nuance. De korst is hard en heeft een geel- tot roodbruine kleur, die ontstaat doordat de korst met olie wordt ingesmeerd om te voorkomen dat de kaas te snel en te veel uitdroogt.

5.3. Causaal verband tussen het geografische gebied en de kwaliteit of de kenmerken van het product (voor een BOB) dan wel een bepaalde hoedanigheid, de faam of een ander kenmerk van het product (voor een BGA):

De onregelmatige bergachtige structuur van het productiegebied heeft ertoe geleid dat de productieactiviteiten noodzakelijkerwijs verspreid plaatsvinden en melkverwerking op industriële schaal is uitgebleven. Dientengevolge heeft het kleine veeteeltbedrijf dat haar eigen melk verwerkt zich langzamerhand ontwikkeld tot de spil van het bedrijfsleven. Immers, het complexe orografische systeem met alpenweiden op meer dan 1 800 meter boven zeeniveau en de gebrekkige infrastructuur in het productiegebied zijn sinds jaar en dag bepalend voor het verzamelen en het verwerken van de melk, waarvoor de ambachtelijke bedrijven nog steeds emmers, vaten en bakken gebruiken. Het geheel van factoren verbonden aan de bijzondere ligging van het geografische gebied en de traditionele bewerkingsmethoden bepalen de specificiteit van de melk en dragen derhalve bij tot de kwaliteit van de „Nostrano Valtrompia”. De voor de kaasbereiding bestemde melk heeft een laag vetgehalte dankzij de natuurlijke oproming van de melk, die tevens de ontwikkeling van een autochtone microflora in de melk bevordert, wat uiteindelijk weer belangrijk is voor de rijpingsprocessen en de uiteindelijke smaak van de kaas. De autochtone microflora in de rauwe melk zorgt voor de juiste verzuring van de wrongel tijdens verhitting en bevordert tijdens het rijpen de vorming van aanzienlijke hoeveelheden peptiden en vrije aminozuren die de kaas zijn typische smaak en geur zonder enige zurige bijsmaak verschaffen.

Tijdens het rijpingsproces van de „Nostrano Valtrompia” BOB vetten de kaasmakers de wielen volgens traditioneel gebruik in met olie om te voorkomen dat, doordat de maximale vochtigheidsgraad van 36 % te vroeg wordt bereikt, de enzymactiviteit stagneert en de typische intense smaak van de kaas afneemt.

Door de traditionele toevoeging van saffraan aan de melk of aan het mengsel van wei en wrongel verbeteren de uiterlijke kenmerken van de kaasmassa die anders, ten gevolge van de gedeeltelijke afroming van de melk en het voedsel van de koeien, een te groene kleur zou krijgen.

In de Valle Trompia is de dierhouder, die ook kaasmaker en kaasrijper is, een centrale figuur die zelfstandig een groot deel van de keten beheerst. In een dergelijke context spelen ook de van vader op zoon overgeleverde technieken een belangrijke rol. De toevoeging van saffraan, het gebruik van koperen ketels en van veelal door de kaasmakers zelf vervaardigd gereedschap zoals houten of metalen kaasmessen en speciale roomspanen, alsmede de zorgvuldige behandeling van de wielen met lijnzaadolie tijdens het rijpen, vormen het bewijs van de toepassing van traditionele melkverwerkingsmethoden bij de bereiding van de „Nostrano Valtrompia”, een product dat gestalte geeft aan de boerencultuur in het productiegebied.

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier:

(Artikel 5, lid 7, van Verordening (EG) nr. 510/2006)

De geconsolideerde tekst van het productdossier kan via de volgende link worden geraadpleegd:

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

of

door rechtstreeks de website van het Italiaanse ministerie van Landbouw, Voeding en Bosbouw (http://www.politicheagricole.it) te openen en te klikken op „Qualità e sicurezza” (bovenaan rechts op het scherm) en vervolgens op „Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE”.