Home

Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 723/2011 (tot uitbreiding van het bij Verordening (EG) nr. 91/2009 ingestelde definitieve antidumpingrecht op bepaalde soorten ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen van oorsprong uit de Volksrepubliek China tot bepaalde soorten uit Maleisië verzonden ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen, al dan niet aangegeven als van oorsprong uit Maleisië) door vrijstelling van die maatregelen te verlenen aan een Maleisische producent-exporteur en tot beëindiging van de registratie van de invoer, afkomstig van die producent-exporteur

Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 723/2011 (tot uitbreiding van het bij Verordening (EG) nr. 91/2009 ingestelde definitieve antidumpingrecht op bepaalde soorten ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen van oorsprong uit de Volksrepubliek China tot bepaalde soorten uit Maleisië verzonden ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen, al dan niet aangegeven als van oorsprong uit Maleisië) door vrijstelling van die maatregelen te verlenen aan een Maleisische producent-exporteur en tot beëindiging van de registratie van de invoer, afkomstig van die producent-exporteur

TOELICHTING

1.           ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

|| · Motivering en doel van het voorstel Dit voorstel betreft de toepassing van Verordening (EG) nr. 1225/2009 van de Raad van 30 november 2009 betreffende beschermende maatregelen tegen invoer met dumping uit landen die geen lid zijn van de Europese Gemeenschap ("de antidumpingbasisverordening") in het kader van de procedure betreffende de instelling van antidumpingrechten op de invoer van bepaalde soorten ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen van oorsprong uit China, die na een nieuw onderzoek voor een nieuwe exporteur zijn uitgebreid tot de invoer van bepaalde soorten uit Maleisië verzonden ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen.

|| · Algemene context Dit voorstel wordt gedaan in het kader van de tenuitvoerlegging van de antidumpingbasisverordening en is het resultaat van een onderzoek dat is uitgevoerd overeenkomstig de materiële en procedurele eisen in de antidumpingbasisverordening.

|| · Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied Verordening (EG) nr. 91/2009 van de Raad tot instelling van definitieve antidumpingrechten op de invoer van bepaalde soorten ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen van oorsprong uit de Volksrepubliek China, uitgebreid tot de invoer van bepaalde soorten uit Maleisië verzonden ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen bij Verordening (EU) nr. 723/2011.

|| · Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de Unie Niet van toepassing.

2.           RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDE PARTIJEN EN EFFECTBEOORDELING

|| · Raadpleging van belanghebbende partijen

|| Partijen die belang hebben bij de procedure werden in de loop van het onderzoek reeds in de gelegenheid gesteld hun belangen te verdedigen overeenkomstig de bepalingen van de antidumpingbasisverordening.

|| · Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid

|| Er behoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

|| · Effectbeoordeling Dit voorstel vloeit voort uit de tenuitvoerlegging van de antidumpingbasisverordening. De antidumpingbasisverordening voorziet niet in een algemene effectbeoordeling, maar omvat wel een uitputtende lijst van factoren die moeten worden beoordeeld.

3.           JURIDISCHE ELEMENTEN VAN HET VOORSTEL

|| · Samenvatting van de voorgestelde maatregel Op 15 november 2011 opende de Commissie naar aanleiding van een verzoek van een Maleisische exporteur een onderzoek ten behoeve van een nieuwe exporteur van Verordening (EG) nr. 723/2011 tot uitbreiding van het bij Verordening (EG) nr. 91/2009 ingestelde definitieve antidumpingrecht op bepaalde soorten ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen van oorsprong uit de Volksrepubliek China tot bepaalde soorten uit Maleisië verzonden ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen, al dan niet aangegeven als van oorsprong uit Maleisië. Bijgaand voorstel voor een verordening van de Raad is gebaseerd op de definitieve bevinding dat de Maleisische exporteur in het oorspronkelijke onderzoektijdvak (oktober 2009 tot en met september 2010) bepaalde soorten ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen produceerde maar deze niet naar de EU uitvoerde. Er is geen enkel bewijs van ontwijking gevonden. De Raad wordt derhalve verzocht het bijgevoegde voorstel voor een verordening goed te keuren teneinde de Maleisische exporteur vrij te stellen van het antidumpingrecht op bepaalde soorten uit Maleisië verzonden ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen.

|| · Rechtsgrondslag Verordening (EG) nr. 1225/2009 van de Raad van 30 november 2009 betreffende beschermende maatregelen tegen invoer met dumping uit landen die geen lid zijn van de Europese Gemeenschap.

|| · Subsidiariteitsbeginsel Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

|| · Evenredigheidsbeginsel Het voorstel is om de volgende reden in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel:

|| De vorm van de maatregel wordt voorgeschreven in de antidumpingbasisverordening en laat geen ruimte voor nationale besluitvorming.

|| Beschrijving van de wijze waarop de financiële en administratieve lasten voor de Unie, de nationale, regionale en plaatselijke overheden, de bedrijven en de burgers zo veel mogelijk worden beperkt en hoe zij in verhouding staan tot het doel van het voorstel: niet van toepassing.

|| · Keuze van instrumenten

|| Voorgesteld instrument: verordening.

|| Andere instrumenten zouden om de volgende reden ongeschikt zijn: Andere instrumenten zouden ongeschikt zijn omdat de antidumpingbasisverordening niet in andere mogelijkheden voorziet.

4.           GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING Het voorstel heeft geen aanzienlijke gevolgen voor de begroting van de Unie.

2012/0170 (NLE)

Voorstel voor een

VERORDENING VAN DE RAAD

tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 723/2011 (tot uitbreiding van het bij Verordening (EG) nr. 91/2009 ingestelde definitieve antidumpingrecht op bepaalde soorten ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen van oorsprong uit de Volksrepubliek China tot bepaalde soorten uit Maleisië verzonden ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen, al dan niet aangegeven als van oorsprong uit Maleisië) door vrijstelling van die maatregelen te verlenen aan een Maleisische producent-exporteur en tot beëindiging van de registratie van de invoer, afkomstig van die producent-exporteur

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EG) nr. 1225/2009 van de Raad van 30 november 2009 betreffende beschermende maatregelen tegen invoer met dumping uit landen die geen lid zijn van de Europese Gemeenschap[1] ("de basisverordening"), en met name artikel 11, lid 4, en artikel 13, lid 4,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie ("de Commissie"), ingediend na raadpleging van het Raadgevend Comité,

Overwegende hetgeen volgt:

A. BESTAANDE MAATREGELEN

(1)       De Raad heeft bij Verordening (EG) nr. 91/2009[2] antidumpingmaatregelen ingesteld op bepaalde soorten ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen van oorsprong uit de Volksrepubliek China. Bij Verordening (EU) nr. 723/2011[3] heeft de Raad die maatregelen uitgebreid tot bepaalde soorten uit Maleisië verzonden ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen ("de uitgebreide maatregelen"), met uitzondering van de invoer geproduceerd door de in die verordening specifiek genoemde Maleisische ondernemingen.

B. HUIDIG ONDERZOEK

1. Verzoek om een nieuw onderzoek

(2)       De Commissie heeft een verzoek ontvangen om vrijstelling van de uitgebreide maatregelen op grond van artikel 11, lid 4, en artikel 13, lid 4, van de basisverordening. Het verzoek is ingediend door Andfast Malaysia Sdn. Bhd. ("Andfast"), een producent in Maleisië.

2. Opening van een nieuw onderzoek

(3)       De Commissie heeft het door Andfast overgelegde bewijsmateriaal onderzocht en achtte dit voldoende om een onderzoek te openen op grond van artikel 11, lid 4, en artikel 13, lid 4, van de basisverordening teneinde vast te stellen of Andfast van de uitgebreide maatregelen kan worden vrijgesteld. Na raadpleging van het Raadgevend Comité en na de betrokken bedrijfstak van de Unie de gelegenheid te hebben gegeven opmerkingen te maken, heeft de Commissie bij Verordening (EU) nr. 1164/2011[4] ("de openingsverordening") met betrekking tot Andfast een nieuw onderzoek geopend betreffende Verordening (EU) nr. 723/2011.

(4)       Bij de verordening waarbij het nieuwe onderzoek werd geopend, is het bij Verordening (EU) nr. 723/2011 ingestelde antidumpingrecht ingetrokken voor het uit Maleisië verzonden en door Andfast geproduceerde onderzochte product. Tegelijkertijd werd de douaneautoriteiten overeenkomstig artikel 14, lid 5, van de basisverordening opdracht gegeven passende maatregelen te nemen om deze invoer te registreren.

3. Betrokken product

(5)       Het betrokken product is bepaalde soorten ijzeren of stalen (met uitzondering van roestvrijstalen) bevestigingsmiddelen, d.w.z. houtschroeven (met uitzondering van kraagschroeven), zelftappende schroeven, andere schroeven en bouten met kop (ook indien met bijbehorende moeren of sluitringen, maar met uitzondering van schroeven, gedraaid of gedecolleteerd uit massief materiaal en waarvan de dikte van de schacht niet meer bedraagt dan 6 mm en met uitzondering van schroeven en bouten voor het bevestigen van bestanddelen van spoorbanen) alsmede sluitringen, verzonden uit Maleisië, momenteel ingedeeld onder de GN-codes ex 7318 12 90, ex 7318 14 91, ex 7318 14 99, ex 7318 15 59, ex 7318 15 69, ex 7318 15 81, ex 7318 15 89, ex 7318 15 90, ex 7318 21 00 en ex 7318 22 00 ("het betrokken product").

4. Onderzoek

(6)       De Commissie heeft Andfast en de vertegenwoordigers van Maleisië in kennis gesteld van de opening van het nieuwe onderzoek. De belanghebbenden werd verzocht hun standpunt kenbaar te maken; zij werden ook ingelicht over de mogelijkheid om te verzoeken te worden gehoord. De Commissie heeft evenwel geen verzoek daartoe ontvangen.

(7)       De Commissie heeft Andfast ook een vragenlijst toegezonden en binnen de gestelde termijn een antwoord ontvangen. De Commissie heeft alle informatie ingewonnen en gecontroleerd die zij voor het nieuwe onderzoek nodig achtte. Bij Andfast is een controle ter plaatse verricht.

5. Onderzoektijdvak

(8)       Het onderzoek had betrekking op de periode van 1 oktober 2010 tot en met 30 september 2011. Er werden gegevens verzameld van 2008 tot het einde van het onderzoektijdvak om vast te stellen of zich enige verandering in de structuur van het handelsverkeer had voorgedaan.

C. RESULTATEN VAN HET ONDERZOEK

(9)       Het onderzoek heeft bevestigd dat Andfast niet verbonden was met een van de Chinese of Maleisische exporteurs of producenten die onderworpen zijn aan de antidumpingmaatregelen en tijdens het onderzoektijdvak dat tot de uitgebreide maatregelen heeft geleid, namelijk de periode van 1 januari 2008 tot en met 30 september 2010, het betrokken product niet naar de Europese Unie heeft uitgevoerd. Andfast heeft het betrokken product voor het eerst uitgevoerd nadat de maatregelen al tot Maleisië waren uitgebreid.

(10)     De be- of verwerking door Andfast kan worden beschouwd als assemblage- of voltooiingswerkzaamheden in de zin van artikel 13, lid 2, van de basisverordening. Andfast voert uit de Volksrepubliek China onbewerkte stukken in die vervolgens in het bedrijf in Maleisië worden voorzien van schroefdraad, geplateerd en samengevoegd met de moeren en sluitringen. Het afgewerkte product wordt verkocht en uitgevoerd naar zijn verbonden onderneming in de Unie.

(11)     Dit wordt niet als een ontwijkingspraktijk beschouwd daar kan worden aangetoond dat de waarde die tijdens de assemblage- of voltooiingswerkzaamheden wordt toegevoegd aan de uit de Volksrepubliek China ingevoerde delen meer dan 25% van de fabricagekosten bedraagt.

(12)     Er zijn geen bewijzen voor gevonden dat Andfast het afgewerkte product uit de Volksrepubliek China kocht om het door te verkopen of over te laden naar de Europese Unie.

D. WIJZIGING VAN DE MAATREGELEN

(13)     Aangezien Andfast volgens de bovenstaande bevindingen de maatregelen niet heeft ontweken, dient de onderneming van de geldende antidumpingmaatregelen te worden vrijgesteld.

(14)     De registratie van de invoer van bepaalde door Andfast uit Maleisië verzonden soorten ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen, zoals voorgeschreven door de openingsverordening, moet worden stopgezet. Overeenkomstig artikel 14, lid 5, van de basisverordening, dat bepaalt dat maatregelen met betrekking tot de geregistreerde invoer met ingang van de datum van registratie worden genomen, en aangezien de onderneming van maatregelen wordt vrijgesteld, mag geen antidumpingrecht worden geïnd op de invoer van bepaalde door Andfast uit Maleisië verzonden soorten ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen die de Unie onder de bij de openingsverordening opgelegde registratie is binnengekomen.

(15)     De vrijstelling van de uitgebreide maatregelen voor bepaalde door Andfast geproduceerde soorten ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen blijft overeenkomstig artikel 13, lid 4, van de basisverordening gelden op voorwaarde dat de uiteindelijk vastgestelde feiten de vrijstelling rechtvaardigen en bijvoorbeeld niet wordt vastgesteld dat de vrijstelling is verleend op basis van verkeerde of misleidende informatie van de betrokken onderneming. Mocht uit voorlopig bewijsmateriaal het tegenovergestelde blijken of mocht de uitvoer van Andfast naar de Europese Unie spectaculair toenemen, dan kan de Commissie een onderzoek openen om vast te stellen of de intrekking van de vrijstelling gerechtvaardigd is.

(16)     De invoer van bepaalde door Andfast geproduceerde soorten ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen is op grond van de bevindingen van dit nieuwe onderzoek vrijgesteld van de uitgebreide maatregelen. Deze vrijstelling geldt bijgevolg uitsluitend voor de invoer van bepaalde soorten ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen die uit Maleisië worden verzonden en door die specifieke rechtspersoon worden geproduceerd. Ingevoerde ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen die worden vervaardigd door een onderneming die niet met naam is genoemd in artikel 1, lid 1, van Verordening (EU) nr. 723/2011, met inbegrip van ondernemingen die banden hebben met de specifiek vermelde ondernemingen, komen niet in aanmerking voor de vrijstelling en zijn onderworpen aan het bij die verordening ingestelde residuele recht.

(17)     Er zijn in dit geval bijzondere maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat deze vrijstellingen adequaat worden toegepast. Deze bijzondere maatregelen betreffen de verplichting om aan de douaneautoriteiten van de lidstaten een geldige handelsfactuur over te leggen die voldoet aan de in de bijlage bij Verordening (EU) nr. 723/2011 vermelde vereisten. Invoer die niet van een dergelijke factuur vergezeld gaat, moet aan het uitgebreide antidumpingrecht worden onderworpen.

E. PROCEDURE

(18)     Andfast en alle andere belanghebbenden zijn in kennis gesteld van de feiten en overwegingen op basis waarvan de Commissie voornemens is Andfast van de uitgebreide maatregelen vrij te stellen. Er werden geen opmerkingen ontvangen,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Artikel 1, lid 1, van Verordening (EU) nr. 723/2011 wordt gewijzigd door de volgende onderneming toe te voegen aan de lijst van ondernemingen die in Maleisië bepaalde soorten ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen produceren en wier invoer van bepaalde soorten ijzeren of stalen bevestigingsmiddelen is vrijgesteld van het uitgebreide definitieve residuele antidumpingrecht:

Andfast Malaysia Sdn. Bhd. (aanvullende Taric-code B265).

Artikel 2

De douaneautoriteiten wordt opgedragen de registratie van de invoer uit hoofde van artikel 3 van Verordening (EU) nr. 1164/2011 van de Commissie te beëindigen. Er wordt geen antidumpingrecht geïnd op de reeds geregistreerde invoer.

Artikel 3

Deze verordening treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel,

                                                                       Voor de Raad

                                                                       De voorzitter                                                                        […]

[1]               PB L 343 van 22.12.2009, blz. 51.

[2]               PB L 29 van 31.1.2009, blz. 1.

[3]               PB L 194 van 26.7.2011, blz. 6.

[4]               PB L 297 van 16.11.2011, blz. 53.