Home

Bekendmaking overeenkomstig artikel 18, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1898/2006 van de Commissie van een bij Verordening (EG) nr. 1107/96 van de Commissie overeenkomstig Verordening (EEG) nr. 2081/82 van de Raad geregistreerd enig document van een oorsprongsbenaming of van een geografische aanduiding

Bekendmaking overeenkomstig artikel 18, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1898/2006 van de Commissie van een bij Verordening (EG) nr. 1107/96 van de Commissie overeenkomstig Verordening (EEG) nr. 2081/82 van de Raad geregistreerd enig document van een oorsprongsbenaming of van een geografische aanduiding

18.5.2013

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 140/27


Bekendmaking overeenkomstig artikel 18, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1898/2006 van de Commissie van een bij Verordening (EG) nr. 1107/96 van de Commissie overeenkomstig Verordening (EEG) nr. 2081/82 van de Raad geregistreerd enig document van een oorsprongsbenaming of van een geografische aanduiding

2013/C 140/12

ENIG DOCUMENT

VERORDENING (EG) Nr. 510/2006 VAN DE RAAD

inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen(1)

„VITELA DE LAFÕES”

EG-nummer: PT-PGI-0017-0249-20.01.2011

BGA ( X ) BOB ( )

1. Naam

„Vitela de Lafões”

2. Lidstaat of derde land

Portugal

3. Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel

3.1. Productcategorie

Categorie 1.1

Vers vlees (en verse slachtafvallen)

3.2. Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is

Vlees afkomstig van het uitsnijden van karkassen van jonge runderen van de rassen Arouquesa en Mirandesa, of van een kruising van deze rassen, van het mannelijke en vrouwelijke geslacht, die de leeftijd voor het spenen hebben bereikt (vijf tot zeven maanden).

3.3. Grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)

3.4. Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong)

De kalveren worden tot het moment van de slachting (vijf tot acht maanden) gezoogd. Daarnaast mag het kalf eveneens bijvoeder krijgen, dat bestaat uit hooi uit de streek, vers seizoensgras en geconcentreerd voer, hoofdzakelijk op basis van maïsmeel, dat op het bedrijf zelf is geproduceerd.

De moederdieren worden gevoederd met natuurlijke producten zoals maïs, Engels raaigras en gladde witbol, met gerst, weidegras en -hooi, met brem, steekbrem, heide, zachte brem, spontane kruiden en struiken uit de bergen, haver, rogge, stro en hooi.

3.5. Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden

3.6. Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken, enz.

3.7. Specifieke voorschriften betreffende de etikettering

4. Beknopte omschrijving van de afbakening van het geografische gebied

Alle districten („freguesias”) van de volgende gemeenten: Oliveira de Frades, Vouzela en São Pedro do Sul.

De volgende districten: Cedrim en Couto de Esteves in de gemeente Sever do Vouga, Bodiosa en Ribafeita in de gemeente Viseu, Alva en Gafanhão in de gemeente Castro Daire.

5. Verband met het geografische gebied

5.1. Specificiteit van het geografische gebied

De regio Lafões, die zich uitstrekt over drie bergketens langsheen de rivier Vouga (Serra do Caramulo, de Gralheira en de Montemuro) vertoont bijzondere kenmerken op het gebied van klimaat, bodem en reliëf, waardoor er een microklimaat heerst (overgang tussen zee- en continentaal klimaat). Aan dit microklimaat is de aanwezigheid van bepaalde boomsoorten te danken en de ontwikkeling van een kruid- en struikachtige vegetatie, met vooral soorten zoals bezemkruid, heide, steekbrem, brem en zonneroosjesachtigen, die worden gebruikt voor het weiden van het vee en die dankzij hun voedingswaarde het vlees zijn unieke eigenschappen verschaffen.

5.2. Specificiteit van het product

Het vlees van „Vitela de Lafões” vertoont de volgende hoofdkenmerken:

kleur: lichtroze kleur en wit, homogeen verdeeld vet; fijne spiertextuur;

consistentie: stevig vlees, dat ietwat vochtig is, wat wijst op sappigheid;

aroma en smaak: unieke smaak en aroma, die te danken zijn aan de natuurlijke voeding van het vee.

5.3. Causaal verband tussen het geografische gebied en de kwaliteit of de kenmerken van het product (voor een BOB) dan wel een bepaalde hoedanigheid, de faam of een ander kenmerk van het product (voor een BGA)

Het causaal verband tussen het geografische gebied en de kwaliteit en de kenmerken van het product ligt in de traditionele wijze waarop het vee (moederdieren en kalveren) wordt gehouden, de kwaliteit van de weilanden en de rassen die aan de basis liggen van het product.

Reeds in het midden van de 19e eeuw kende men de kwaliteiten van „Vitela de Lafões”. Ook de bakermat van het vlees is precies omschreven, zoals blijkt uit Archivo Rural, vol. 1, van Silvestre Bernardo de Lima uit 1858: „In de slagerijen is er veel vraag naar kalveren en vaarzen, enig in hun soort, die nog zuigen of net gespeend zijn en die het befaamde kalfsvlees van São Pedro do Sul en Lafões voortbrengen.”

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier

(Artikel 5, lid 7, van Verordening (EG) nr. 510/2006(2))

http://www.gpp.pt/Valor/CE_Vitela_Lafoes.pdf