Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen
Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen
28.2.2015 | NL | Publicatieblad van de Europese Unie | C 72/26 |
Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen
(2015/C 72/13)
Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 51 van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad(1) bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag.
ENIG DOCUMENT
VERORDENING (EG) Nr. 510/2006 VAN DE RAAD
inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen(2)
„PLATE DE FLORENVILLE”
EG-nr.: BE-PGI-0005-01151 — 6.9.2013
BGA ( X ) BOB ( )
1. Naam
„Plate de Florenville”
2. Lidstaat of derde land
België
3. Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel
3.1. Productcategorie
Categorie 1.6 Groenten, fruit en granen, in ongewijzigde staat of verwerkt
3.2. Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is
De „Plate de Florenville” is een aardappel (Solanum tuberosum L.) van de oude Franse „Rosa”-variëteit. Deze late tot middellate variëteit kent een zeer lange kiemrust en moet gemiddeld 120 dagen in de grond doorbrengen.
De knollen van de „Plate de Florenville” hebben de volgende variëteits- en fysieke kenmerken:
— kleur van de schil: rozeachtig;
— kleur van het vruchtvlees: geel;
— vorm: lang, regelmatig, licht afgeplat (knotsvormig, niervormig);
— drogestofgehalte: < 20 %;
— grootte: tussen 25 en 45 mm.
De „Plate de Florenville” behoort tot de culinaire groep aardappelen met stevig vruchtvlees. Hij heeft de volgende eigenschappen (op basis van de internationaal erkende onderzoekscriteria voor aardappelvariëteiten die gelden voor inschrijving in de Belgische catalogus):
— consistentie van het vruchtvlees: maximaal 4 (op een schaal van 0 tot 10: 0 = stevig; 3 = redelijk stevig; 6 = redelijk zacht; 9 = zacht);
— reactie bij het koken: maximaal 3 (op een schaal van 0 tot 10: 0 = blijft heel; 3 = valt licht uiteen; 6 = valt sterk uiteen; 9 = valt geheel uiteen);
— vochtgehalte: minimaal 3 - maximaal 6 (op een schaal van 0 tot 10: 0 = vochtig; 3 = redelijk vochtig; 6 = redelijk droog; 9 = droog);
— zwartkleuring na het koken: maximale index 30 (index < 20 = goed (zwakke zwartkleuring); 20 ≤ index < 30 = matig; 30 ≤ index < 35 = zwak; 35 ≤ index < 45 = slecht; ≥ 45 = zeer slecht).
Volgens de internationaal erkende categorisering van aardappelvariëteiten als geldend voor inschrijving in de Belgische catalogus behoort de „Plate de Florenville” tot groep A (A - AB - BA). Deze aardappelgroep is ideaal voor de bereiding van salades, om te stomen en om te koken in de schil.
In organoleptisch opzicht wordt de „Plate de Florenville” gekenmerkt door een fijne, subtiele en intense smaak. De aardappel ligt aangenaam stevig in de mond, is niet bloemig en kenmerkt zich door een licht wasachtig mondgevoel.
De „Plate de Florenville” kan als verse aardappel of als bewaaraardappel worden verkocht. Door de zeer lange kiemrust van deze variëteit kan de aardappel gemakkelijk lang worden bewaard, zonder gevaar voor vroegtijdige en ongecontroleerde scheutvorming.
3.3. Grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)
—
3.4. Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong)
—
3.5. Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden
Buiten de productie van pootaardappelen vindt de gehele productie (van het poten van de knollen tot de opslag van de oogst) plaats in het afgebakende gebied.
3.6. Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken enz.
Verwerking en verpakking zijn op het gehele grondgebied van de Europese Unie toegestaan.
3.7. Specifieke voorschriften betreffende de etikettering
Etiketten op de verpakking van de „Plate de Florenville” bevatten naast de wettelijk verplichte vermeldingen het volgende: de geregistreerde naam, het Europese logo van de beschermde geografische aanduiding (BGA) (in hetzelfde gezichtsveld als de naam), een verwijzing naar het officiële, onafhankelijke certificeringsorgaan van de producent, alsmede een partijnummer en de identificatiegegevens van de producent wanneer deze de aardappelen niet zelf heeft verwerkt of verpakt.
Wanneer de aardappelen in onverpakte vorm rechtstreeks aan de consument worden verkocht, wordt met bovengenoemde verplichte aanduidingen duidelijk aangegeven dat het om de „Plate de Florenville” gaat.
De vermelding „primeur” mag worden toegevoegd aan de naam „Plate de Florenville” indien de aardappel de kenmerken heeft van een primeuraardappel (vóór volledige rijping geoogste aardappel met een schil die door wrijven gemakkelijk loskomt) en vóór 15 september vers wordt verkocht.
De vermelding „krieltjes” mag worden toegevoegd aan de naam „Plate de Florenville” indien de knollen kleiner zijn dan 25 mm.
Voor alle etiketten en identificatiemiddelen dient vooraf goedkeuring te worden verleend door het officiële, onafhankelijke certificeringsorgaan van de desbetreffende producent.
4. Beknopte beschrijving van het afgebakende geografische gebied
Het productiegebied van de Plate de Florenville bestaat uit de volgende gemeenten:
— | Chiny (deelgemeenten Izel en Jamoigne); |
— | Etalle (Buzenol, Chantemelle, Etalle, Sainte-Marie, Vance); |
— | Florenville (Chassepierre, Florenville, Fontenoille, Muno, Villers-devant-Orval); |
— | Meix-devant-Virton (Gérouville, Meix-devant-Virton, Robelmont, Sommethone, Villers-la-Loue); |
— | Saint-Léger (Châtillon, Saint-Léger); |
— | Tintigny (Bellefontaine, Saint-Vincent, Tintigny); |
— | Virton (Ethe, Virton). |
In dit gebied wordt de „Plate de Florenville” enkel geteeld in bodems die hiervoor het meest geschikt zijn, zoals:
— | zand- of leemzandbodems met een natuurlijke overmatige of licht overmatige afwatering; |
— | zandleembodems met een natuurlijke afwatering. |
5. Verband met het geografische gebied
5.1. Specificiteit van het geografische gebied
Het geografische gebied dat verband houdt met de naam „Plate de Florenville” komt overeen met een gebied in het zuiden van België dat „Belgisch-Lotharingen” of, in geologisch en landbouwkundig verband, het „Juragebied” wordt genoemd. Dit is het enige gebied uit het Mesozoïcum in België. Het productiegebied van de „Plate de Florenville” ligt met name in een deel van dit Juragebied, namelijk de Gaumestreek (historisch-geografische benaming).
Het bijzondere cuestas-reliëf, met naar het zuiden gerichte gronden, vormt een van de belangrijkste kenmerken van de Gaumestreek. Deze streek ligt precies op de grens van het gematigde zeeklimaat in het noorden van het land en het continentale klimaat, en wordt door het hoger gelegen Ardennenmassief beschermd tegen de koude wind en neerslag uit het noorden. De temperatuurverschillen zijn er groter, er zijn meer zomerdagen en meer zonne-uren, de neerslaghoeveelheden zijn geringer en er waaien minder sterke winden.
De samenstelling van de ondergrond (kalkachtig) is een bijkomende gunstige factor, want hierdoor wordt de warmte goed vastgehouden. De twee bodemlagen rondom Florenville bestaan uit leemgrond met weinig zand, een goede doorluchting en een sterke afwatering. Deze grond warmt snel op, in tegenstelling tot de kleigronden in de omgeving, die zwaar zijn en een slechte afwatering hebben. Mettertijd hebben de producenten vastgesteld dat de „Plate de Florenville” van betere kwaliteit was wanneer hij op dergelijke bodemsoorten (leem-zand of zand-leem) werd geteeld. Zij hebben dus gezocht naar stukken grond met een dergelijke bodem en die gronden aangewend voor de teelt van de „Plate de Florenville”. Zo hebben zij specifieke, unieke kennis over de teelt van deze aardappelvariëteit verworven.
Het spoor heeft waarschijnlijk een belangrijke rol gespeeld bij de goede reputatie van deze aardappelen. In 1880 kreeg de voormalige gemeente Florenville namelijk een station, op lijn 165 tussen Virton en Bertrix. Met deze lijn kon destijds, en kan nu nog steeds, naar Aarlen, Namen en Brussel (het centrale punt van het Belgische spoorwegnet) worden gereisd. De toevoeging „de Florenville” zou afkomstig zijn van het etiket op de treinwagons die vertrokken uit Florenville, het station waar de Plateaardappelen via het streeknetwerk werden aangevoerd. De Plateaardappelen zouden hun naam dus te danken hebben aan het station waarvandaan zij werden vervoerd.
5.2. Specificiteit van het product
De „Plate de Florenville” heeft als voornaamste kenmerken, buiten zijn kleur en vorm, dat hij in hoge mate vastkokend is en een fijne, subtiele smaak heeft.
De aardappel blijft namelijk volledig intact, valt niet uiteen en behoudt zijn vorm, ook wanneer hij lang wordt gekookt. Hierdoor valt de „Plate de Florenville” in culinaire groep A (zie punt 3.2). Het is een ideale aardappel voor de bereiding van salades, om te stomen en om te koken in de schil.
Hij heeft een intense, subtiele en zeer fijne smaak. Soms wordt een hazelnootaroma waargenomen. De intense smaak is toe te schrijven aan de kleine afmetingen van de knollen, waarin de aromatische componenten in veel hogere concentraties aanwezig zijn dan in grote knollen.
Beide kenmerken vloeien voort uit het kenmerkende lage drogestofgehalte (< 20 %) van de „Plate de Florenville”.
De naam „Plate de Florenville” bestaat al minstens een eeuw, zoals blijkt uit het volgende overzicht:
— | in 1901 wordt de Plate in de Landbouwmonografie van het Juragebied (de Gaumestreek) gedefinieerd als een lokale variëteit; |
— | in 1909 wordt in het „Journal de la société agricole de la province du Luxembourg” gesteld dat de Plate in Florenville wordt verkocht; |
— | in 1930 vermeldt de Belgische landbouwencyclopedie dat de „Plate de Florenville”„in de Gaumestreek wordt verbouwd” en „op de markt in Luik een veelgevraagd product is”; |
— | in 2006 wordt de „Plate de Florenville” of de „corne de Florenville” opgenomen in het „Dictionnaire des belgicismes” van Georges Lebouc en in 2010 in het „Dictionnaire des belgicismes”, dat is opgesteld onder leiding van Michel Francard. |
5.3. Causaal verband tussen het geografische gebied en de kwaliteit of de kenmerken van het product (voor een BOB) dan wel een bepaalde hoedanigheid, de faam of een ander kenmerk van het product (voor een BGA)
De klimaatomstandigheden en de bodemgesteldheid van de Gaumestreek en de in punt 5.1 genoemde bodemsoorten zijn bijzonder gunstig voor de teelt van de „Plate de Florenville”. Deze aardappelvariëteit gedijt namelijk op grond die zich kenmerkt door een goede afwatering (die voorkomt dat de wortels stikken) en die snel opwarmt, zodat de aardappelen goed ontkiemen. In het hierboven beschreven klimaat is bovendien sprake van een goede watertoevoer en is er een kleinere kans op late nachtvorst, waarvoor deze aardappelen zeer gevoelig zijn. Dankzij deze goede waterhuishouding heeft de „Plate de Florenville” een drogestofgehalte van minder dan 20 %. In een droger klimaat zouden de aardappelen bloemiger worden, in een kouder en vochtiger klimaat zou er geen goede knolvorming mogelijk zijn. Aangezien de „Plate de Florenville” een variëteit met een laag groeitempo is, moet deze aardappel zo vroeg mogelijk worden gepoot. De snelle opwarming van de teeltgrond vormt dus een groot voordeel. Er zij echter op gewezen dat de opbrengst van de „Plate de Florenville” op deze bodems met sterke afwatering veel lager is dan de nominale opbrengst van de „Rosa”-variëteit (die 90 % van de referentievariëteit „Bintje” bedraagt): naar gelang van de weersomstandigheden schommelt deze tussen 12 en 25 ton per hectare, wat de maximaal toegestane opbrengst is voor de naam „Plate de Florenville”. Deze lage opbrengst is doorslaggevend voor de smaakkwaliteit van de „Plate de Florenville”: hoe kleiner de knollen, hoe groter de concentratie aromatische moleculen en hoe smaakvoller de aardappel.
De „Rosa”-variëteit dankt haar hoogwaardige eigenschappen dus aan de combinatie van bodem- en klimaatfactoren en de kennis en ervaring van de producenten.
„Plate”-pootaardappelen worden al halverwege de negentiende eeuw genoemd in Belgische historische bronnen. In 1860 inventariseert Edouard de Croeser de Berges 128 aardappelvariëteiten in België, waaronder de „Plate”. Over deze aardappel wordt geschreven dat hij van goede kwaliteit is, een goede opbrengst garandeert en geen ziekten vertoont. Deze variëteit wordt tevens genoemd in de Almanach agricole belge uit 1899.
De „Plate de Florenville” geniet lokale, nationale en internationale vermaardheid. Zo wordt er sinds 1994 jaarlijks een „Aardappelfeest” georganiseerd in Florenville (een weekend in oktober). Hierover wordt verslag gedaan in de regionale pers (bijvoorbeeld in L’Avenir du Luxembourg, in 2011, 2012 en 2013), maar ook buiten de grenzen (vermeldingen in de Franse krant L’Union-L’Ardennais, in 2013). De „Plate de Florenville” wordt tevens genoemd in de nationale pers (bijvoorbeeld in de Franstalige kranten Le Soir en La Libre Belgique en in de Nederlandstalige krant De Standaard) en in de internationale pers (bijvoorbeeld in de Franse krant Le Figaro).
Ook wordt in diverse toeristische gidsen over de Gaumestreek aandacht besteed aan de aardappelvariëteit, waaronder:
— | Tourisme en Beau Canton de Gaume, in 2002 gepubliceerd door het Maison du Tourisme van Chiny, Florenville en Herbeumont; |
— | La Transgaumaise, een wandelgids van André Pierlot uit 2009. |
De „Plate de Florenville” wordt gebruikt in een aantal recepten uit de provincie Luxemburg, waarbij de stevigheid essentieel is:
— | „touffaye”, een aardappelstoofpot waarbij de aardappelen worden gesmoord („’al touffaye”) (Chantal Van Gelderen, 1999); |
— | „roustiquettes gaumaises”, een recept van Noël Anselot uit 1980; |
— | „Floriflette”, een recept van de Confrérie des Sossons d’Orvaulx. |
Vanwege zijn culinaire kwaliteiten komt deze aardappel ook voor op de menukaart van diverse restaurants, die gerechten met deze variëteit als verfijnd en typisch presenteren, bijvoorbeeld:
— | „Gratinée de Florenville” van restaurant La Ferme des Sanglochons (in Verlaine-Neufchâteau, in de provincie Luxemburg); |
— | „Moelleux de plates de Florenville au crabe, aux crevettes grises et au Royal Belgian caviar, beurre blanc d’huîtres à la ciboulette” van gastronomisch restaurant Comme Chez Soi (in Brussel). |
De „Plate de Florenville” wordt zeer op prijs gesteld door de consument. Deze aardappel heeft weliswaar een lagere opbrengst, maar is van zeer goede kwaliteit. Dat komt tot uitdrukking in de prijs. Uit diverse bronnen uit de eerste helft van de twintigste eeuw blijkt dat deze aardappel hoger geprijsd was dan andere soorten. Ook vandaag de dag is deze variëteit duurder (1,99 EUR/kg) dan andere soorten aardappelen met stevig vruchtvlees, zoals de Charlotte (1,20 EUR/kg).
Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier
(artikel 5, lid 7, van Verordening (EG) nr. 510/2006(3))
http://agriculture.wallonie.be/apps/spip_wolwin/IMG/pdf/Dossier-Plate-Florenville-IGP.pdf