Bekendmaking op grond van artikel 8, lid 1, van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 664/2014 van de Commissie van het enig document inzake een oorsprongsbenaming of beschermde geografische aanduiding die bij Verordening (EG) nr. 1107/96 is geregistreerd in het kader van de procedure van artikel 17 van Verordening (EEG) nr. 2081/92 van de Raad
Bekendmaking op grond van artikel 8, lid 1, van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 664/2014 van de Commissie van het enig document inzake een oorsprongsbenaming of beschermde geografische aanduiding die bij Verordening (EG) nr. 1107/96 is geregistreerd in het kader van de procedure van artikel 17 van Verordening (EEG) nr. 2081/92 van de Raad
19.4.2016 | NL | Publicatieblad van de Europese Unie | C 137/11 |
Bekendmaking op grond van artikel 8, lid 1, van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 664/2014 van de Commissie van het enig document inzake een oorsprongsbenaming of beschermde geografische aanduiding die bij Verordening (EG) nr. 1107/96 is geregistreerd in het kader van de procedure van artikel 17 van Verordening (EEG) nr. 2081/92 van de Raad
(2016/C 137/08)
ENIG DOCUMENT
„NÍSPEROS CALLOSA D′EN SARRIÁ”
EU-nr. ES-PDO-0117-01352 — 1.7.2015
BOB ( X ) BGA ( )
1. Naam
„Nísperos Callosa d′En Sarriá”
2. Lidstaat of derde land
Spanje
3. Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel
3.1. Productcategorie
Categorie 1.6. Groenten, fruit en granen, in ongewijzigde staat of verwerkt
3.2. Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is
Loquats — Eriobotrya japonica Lindl. De belangrijkste variëteiten zijn Algar of Algerie en Nadal, en Golden en Magdall worden gebruikt als bestuivingsvariëteiten. Ze worden geteeld voor menselijke consumptie in verse vorm.
De bijzondere eigenschappen van de geautoriseerde variëteiten zijn:
— kleur: varieert van geelachtig tot oranje,
— smaak: zoet of licht zuur,
— vruchtvlees: geelachtig of witachtig, stevig en glimmend,
— schil: dik en plooibaar,
— vorm: ovaal, soms langgerekter naar de tak toe.
De loquats van de geautoriseerde variëteiten moeten de volgende kwalitatieve eigenschappen hebben:
— | in gehele staat, |
— | gezond, |
— | schoon, praktisch vrij van zichtbare vreemde stoffen, |
— | vrij van abnormaal extern vocht, |
— | vrij van vreemde geuren en/of smaken, |
— | met steel. |
Het fruit moet worden geplukt wanneer het zowel aan de binnen- als aan de buitenkant optimaal rijp is. Als aan al deze kenmerken wordt voldaan, zijn de loquats geschikt voor verwerking en vervoer en voldoen ze aan de marktvereisten op de bestemming.
De loquats met BOB moeten tot de categorieën „extra” of „I” behoren en een minimale diameter van 32 mm hebben.
Verpakt fruit: het vruchtvlees mag niet beschadigd zijn, maar er mogen kleine imperfecties zichtbaar zijn op de schil, mits deze de algehele conditie, de kwaliteit, de houdbaarheid of het uiterlijk van het fruit niet negatief beïnvloeden. Het fruit moet een brixwaarde van minstens 7,5 hebben.
3.3. Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong) en grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)
—
3.4. Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden
Alle onderdelen van het productieproces moeten in het afgebakende geografische gebied plaatsvinden. Er zijn geen geografische beperkingen wat betreft de verpakking.
3.5. Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken enz. van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst
—
3.6. Specifieke voorschriften betreffende de etikettering van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst
De opschriften of de etiketten ter identificatie van voor consumptie bestemde „Níspero Callosa d′En Sarriá”, moeten het logo van de Europese Unie voor beschermde oorsprongsbenamingen bevatten, alsmede de woorden „beschermde oorsprongsbenaming” en „Níspero Callosa d′En Sarriá”. Op het etiket moet ook een conformiteitsmerkteken, ook wel contra-etiket genoemd, staan met een alfanumeriek identificatienummer, dat door het geregistreerde verpakkingscentrum zo moet worden bevestigd dat het niet opnieuw kan worden gebruikt en dat de traceerbaarheid is gegarandeerd.
4. Beknopte beschrijving van het afgebakende geografische gebied
Dit fruit wordt geteeld in het noordoostelijke gedeelte van de provincie Alicante.
Het productiegebied beslaat het gebied rond Callosa d′En Sarriá en omvat een aantal plaatsen in de comarca van Marina Baixa; het bestrijkt de gehele Guadalest-vallei en strekt zich aan de kust uit van Altea tot Villajoyosa.
De geografische grenzen van dit gebied zijn: de Middellandse Zee in het oosten, de Sierra de Bernia in het noordoosten en de rivieren Sella en Amadorio in het westen.
Het gebied omvat land dat gelegen is in de gemeentes Aigues, Alfaz del Pí, Altea, Beniarda, Benidorm, Benifato, Benimantell, Bolulla, Callosa d′En Sarriá, Confrides, Finestrat, Guadalest, La Nucia, Orcheta, Polop, Relleu, Sella, Tarbena en Villajoyosa in de provincie Alicante.
5. Verband met het geografische gebied
a) | Geografisch gebied Natuurlijke factoren: Het gebied is gelegen in een redelijk bergachtige regio. Het wordt doorkruist door de uitlopers van de Betische cordillera, Sierra de Aitana, Sierra de Bernia en Sierra de Almedia, met toppen van 600 tot 1 100 meter. De bodem bestaat uit verschillende geologische formaties, voornamelijk uit het trias en quartair. De ondergrond is triassisch en bestaat grotendeels uit kalksteen, mergel en gips. Over het algemeen is de grond kleiachtig, met een hoog calciumcarbonaatgehalte en weinig organische materie en fosfor. Het klimaat is over het algemeen droog mediterraan, behalve langs de kust en in de bergen, waar sprake is van respectievelijk een mediterraan zeeklimaat en een subtropisch klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur ligt tussen de 15 °C en 19 °C; het opvallendste kenmerk is dat de temperatuur bijna nooit onder nul komt: de jaarlijkse gemiddelde minimumtemperatuur ligt tussen de 9 °C en 15 °C. Er valt weinig neerslag, gemiddeld 800-900 mm per jaar. Menselijke factoren: Loquats werden 2 000 jaar geleden voor het eerst naar Spanje gebracht door koopvaardijlieden. Ze werden langs de gehele oostelijke en zuidoostelijke zijde van het Iberisch schiereiland geplant en bleken het bijzonder goed te doen in het gebied Callosa d′En Sarriá en in de stroomgebieden van de Algar en Guadalest. Ze worden hier nu al dertig jaar als monocultuur geteeld, voornamelijk in Callosa d′En Sarriá. Dit is bijna het enige gebied in Spanje waar loquats worden geteeld. Door de jaren heen hebben de telers speciale snoeitechnieken ontwikkeld om ervoor te zorgen dat het fruit de ideale grootte bereikt. Er wordt ook gesnoeid om de opbrengst te vergroten en de kwaliteit van het fruit te verbeteren. De methode die wordt gebruikt, is afgestemd op de groeicyclus van het fruit en het lokale klimaat. In de eerste fase worden de scheuten en secundaire pluimen verwijderd. Dit wordt aan het eind van de zomer gedaan, wanneer de temperatuur nog steeds hoog is en deze scheuten en secundaire pluimen nog niet echt zijn beginnen te groeien. De volgende fase vindt plaats wanneer de bomen volledig in bloei zijn, aan het begin van de herfst, wanneer de temperatuur gemiddeld mild is, maar sterk kan variëren; dit is het beste moment om een gedeelte van de pluim te verwijderen. De laatste snoeifase wordt uitgevoerd in de maanden dat de temperatuur het laagst is, wanneer het fruit al is gevormd, maar het nog even duurt voor het begint te rijpen. In dit stadium zitten er aan elke pluim nog maar enkele stukken fruit. |
b) | De loquats die worden geteeld in de regio Callosa d′En Sarriá hebben een diepere oranje kleur en zijn zoeter dan de loquats die elders worden geteeld. |
c) | Causaal verband tussen het geografische gebied en de eigenschappen van het product: Het afgebakende gebied heeft zeer specifieke orografische eigenschappen. Een aantal sierras vormen een perimeter die om alle plaatsen en dorpen heen loopt en een apart microklimaat tot stand brengt. Dit microklimaat wordt het hele jaar door gekenmerkt door milde temperaturen en net iets meer neerslag dan aan de Middellandse Zeekust. De combinatie van milde temperaturen en iets meer regenval zorgt ervoor dat het fruit een diepere geeloranje kleur heeft dan de loquats die elders worden geteeld. De snoeimethode die in het gebied is ontwikkeld en is afgestemd op de groeicyclus van het fruit en het lokale klimaat, draagt ertoe bij dat er fruit van een bepaalde grootte wordt geproduceerd en met een suikergehalte met een brixwaarde van minstens 7,5. |
Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier
(artikel 6, lid 1, tweede alinea, van de onderhavige verordening)
http://www.agricultura.gva.es/pc_nisperoscallosa