Bekendmaking van een aanvraag tot wijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 105 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad
Bekendmaking van een aanvraag tot wijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 105 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad
26.7.2019 | NL | Publicatieblad van de Europese Unie | C 251/7 |
Bekendmaking van een aanvraag tot wijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 105 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad
(2019/C 251/06)
Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 98 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad (1) uiterlijk twee maanden na deze bekendmaking bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag.
AANVRAAG TOT WIJZIGING VAN HET PRODUCTDOSSIER
„IZSÁKI ARANY SÁRFEHÉR”
PDO-HU-A1341-AM02
Datum van de aanvraag: 15.10.2016
1. Regels die op de wijziging van toepassing zijn
Artikel 105 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 — Niet-minimale wijziging
2. Beschrijving van en redenen voor wijziging
2.1. Toevoeging van de productcategorie mousserende wijn
Beschrijving en motivering:
Wijziging van de delen II, III, V, VI, VII en VIII van het productdossier en de punten „2.3. Categorieën wijnbouwproducten”, „Beschrijving van de wijn(en)”, „Verband met het geografische gebied” en „Andere voorwaarden” van het enig document.
Een aanzienlijk deel van de wijnen gemaakt van het druivenras „arany sárfehér” wordt gebruikt als basiswijn voor mousserende wijn. In het kader van hun productontwikkelingsactiviteiten hebben producenten in het gebied rond Izsák een techniek ontwikkeld om mousserende wijn te produceren op basis van wijn van „arany sárfehér”-druiven; zij zijn voornemens het product in de handel te brengen als mousserende wijn van beschermde oorsprong.
2.2. Wijziging van het afgebakende gebied
Beschrijving en motivering:
Wijziging van deel IV van het productdossier en van het punt „afgebakend geografisch gebied” van het enig document.
Het afgebakende gebied wordt uitgebreid met de dorpen Helvécia en Ballószög, in het wijngaardkadaster ingedeeld als klasse I en II. Van deze dorpen wordt een gebied van 2 828 ha in het wijngaardkadaster opgenomen, waarvan 578 ha wordt gebruikt voor het verbouwen van druiven. Deze dorpen grenzen aan Izsák, Ágasegyháza en Orgovány. Zij horen bij het afgebakende gebied op grond van de wijnbouwtradities en de productiestructuur die zich er in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld, en de huidige grenzen van het productiegebied zijn dienovereenkomstig aangepast. De wijziging van het afgebakende gebied verandert niets aan het verband tussen productiegebied en product, want de ecologische omstandigheden van de wijngaarden zijn wat betreft bodem en klimaat gelijk en de wijngaarden zijn wat hun ligging betreft direct belendend.
Het afgebakende gebied voor de beschermde oorsprongsbenaming (BOB) „Izsáki” omvat de volgende gebieden van de volgende dorpen, die in het wijngaardkadaster zijn ingedeeld als klasse I en II: Ágasegyháza, Ballószög, Fülöpháza, Fülöpszállás, Helvécia, Izsák, Kunszentmiklós, Orgovány, Páhi en Szabadszállás.
2.3. Gebruik van de traditionele term
Beschrijving en motivering:
Wijziging van punt 2.2 van deel VIII van het productdossier en de gedeelten van punt 2.9 van het enig document over „Andere voorwaarden” en „Traditionele termen”.
In plaats van de aanduiding „beschermde oorsprongsbenaming” kan de traditionele aanduiding „wijn van beschermde oorsprong” worden gebruikt.
2.4. Verplaatsing van de bepalingen betreffende wijnbouw naar „Specifieke oenologische procedés”
Beschrijving en motivering:
Bepaalde gedeelten van deel VIII van het productdossier worden ongewijzigd overgebracht naar deel III.
Dit is een technische wijziging, teneinde de oorspronkelijke beschrijving minder fragmentarisch te maken en informatie die logisch bij elkaar hoort, samen te brengen.
Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.
ENIG DOCUMENT
1. Naam van het product
„Izsáki Arany Sárfehér”
2. Lidstaat
Hongarije
3. Type geografische aanduiding
BOB — beschermde oorsprongsbenaming
4. Categorieën van wijnbouwproducten
1. | Wijn |
4. | Mousserende wijn |
5. Beschrijving van de wijn(en)
Witte wijn
Een lichtgroene of licht-strogele neutrale witte wijn met discrete aroma’s van fruit (kweepeer, wilde peer) en wilde bloemen, een neus die kenmerkend is voor het productiegebied, het druivenras en de productiemethode, een kenmerkende zuurgraad en een matig alcoholgehalte. Een droge of halfdroge wijn, afhankelijk van het suikergehalte.
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)(*1) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | 9,87 |
Minimale totale zuurgraad | 4,5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur |
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)(*1) | 18 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) | 200 |
Mousserende witte wijn
Een lichtgroene of licht-strogele, fonkelende, heldere mousserende wijn met de geurigheid, onmiskenbaar zure structuur en luchtige lichtheid die typisch zijn voor het druivenras, een kenmerkende fruitige smaak en neus, een frisheid en fijne koolzuurbelletjes die langdurig blijven parelen. Afhankelijk van het suikergehalte is de wijn extra droog of droog.
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)(*2) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | 9,87 |
Minimale totale zuurgraad | 5,0 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur |
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)(*2) | |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) | 235 |
6. Wijnbereidingsprocedés
a. Essentiële oenologische procedés
Eisen ten aanzien van de wijnbereiding
Toepasselijke beperkingen op de wijnbereiding
WIJN
— | handmatig geplukte druiven, |
— | de druiven moeten worden verwerkt op de dag waarop ze zijn geoogst, |
— | de persing is alleen maar toegestaan in niet-continupersen, |
— | zuivering van de most, |
— | gecontroleerde gisting van de most bij maximaal 15 °C in een gebouwde of natuurlijke kelder. |
MOUSSERENDE WIJN
— | gisting in flessen of vaten gedurende ten minste drie maanden, |
— | verdere gisting in vaten gedurende ten minste zes maanden, |
— | gisting in flessen gedurende ten minste drie maanden. |
Alle stadia van de voor MOUSSERENDE WIJN vermelde oenologische procedés moeten achtereenvolgens in de toepasselijke volgorde worden uitgevoerd.
Leivorm, onderlinge afstand en belasting van de wijnstokken
Leivorm
De volgende leisystemen mogen worden gebruikt: kroonsnoei, hoge of lage cordon-snoei.
Plantdichtheid: ten minste 4 000 wijnstokken/ha; afstand tussen de wijnstokken ten minste 0,8 m.
Voor de aanplant van een wijngaard en ter vervanging van verloren wijnstokken mogen alleen bewortelde stekken als teeltmateriaal worden gebruikt.
Het percentage ontbrekende wijnstokken en het aandeel wijnstokken van vreemde herkomst in een wijngaard mogen samen niet hoger zijn dan 10 % van het aantal wijnstokken op het moment van aanplant.
Bepaling van de oogstdatum
a) | De datum waarop de oogst begint, wordt bepaald door het bestuur van de wijngemeenschap van Izsák op basis van proefoogsten die vanaf 1 augustus wekelijks plaatsvinden. |
b) | Wijn die is gemaakt van druiven die vóór de door de wijngemeenschap bepaalde begindatum van de oogst zijn geoogst, kan geen certificaat van oorsprong voor wijn met de BOB „Izsák” krijgen en mag niet met de BOB „Izsák” op het etiket in de handel worden gebracht. |
c) | De datum van de oogst wordt gepubliceerd in een mededeling van de wijnbouwgemeenschappen. |
WIJN
Het minimumsuikergehalte van de druiven bedraagt 16,0 MM°.
Het minimale potentiële alcoholgehalte bij van de druiven bedraagt 9,87 % vol.
MOUSSERENDE WIJN
Het minimumsuikergehalte van de druiven bedraagt 14,0 MM°.
Het minimale potentiële alcoholgehalte bij van de druiven bedraagt 8,42 % vol.
Alleen handmatig geplukte druiven.
b. Maximumopbrengsten
Wijn
100 hectoliter per hectare
Wijn
14 300 kg druiven per hectare
Mousserende wijn
100 hectoliter per hectare
Mousserende wijn
14 300 kg druiven per hectare
7. Afgebakend geografisch gebied
Omschrijving van het afgebakende gebied
Gebieden in de volgende dorpen die in het wijngaardkadaster zijn ingedeeld als klasse I en II: Ágasegyháza, Ballószög, Fülöpháza, Fülöpszállás, Helvécia, Izsák, Kunszentmiklós, Orgovány, Páhi en Szabadszállás
8. Voornaamste wijndruivenras(sen)
„arany sárfehér” — „huszár szőlő”
9. Beschrijving van het (de) verband(en)
WIJN
1. Omschrijving van het afgebakende gebied:
a)
Het afgebakende gebied is gelegen tussen de rivieren de Donau en de Tisza. Bepalend voor de ecologische kenmerken van het productiegebied is de ligging ervan in een laagvlakte. Het gebied ligt grotendeels minder dan 120 m boven zeeniveau. Het terrein is vlak met hoogteverschillen van niet meer dan 10-15 m.
De bodem van het productiegebied is gelijkmatig: het gebied bestaat grotendeels uit kalkhoudende zandbodems (humus en stuifzand), onderliggende steppegrond en plaatselijke kalkhoudende lössafzettingen. Een kenmerk van de zandbodems is dat ze snel opwarmen en dat de lichte kleur ervan het zonlicht beter reflecteert, wat de rijping van de druiven bevordert; dankzij het kwartsgehalte van meer dan 75 % zijn de bodems niet vatbaar voor phylloxera. De nutriëntencapaciteit en het mineraalgehalte van de bodems zijn lager.
De klimaatomstandigheden van het productiegebied worden bepaald door het landklimaat, dat vooral wordt gekenmerkt door hete zomers en koude winters. Zowel vanwege de klimaatomstandigheden als vanwege de vlakke en relatief lage ligging is er ’s winters vorst mogelijk in sommige oogstjaren, maar kan vorst ook in het voor- en najaar voorkomen. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 10-11 °C. Het gemiddelde aantal zonuren is 2 000 uur per jaar. De gemiddelde jaarlijkse neerslag is 450-500 mm, ruim voldoende voor de druiven, zij het ongelijk verdeeld over het jaar. Het gebied heeft een goede watervoorziening en de grondwaterspiegel ligt vlak onder het oppervlak, waarbij het Kolon-meer een sleutelrol speelt voor de beschikbaarheid van grondwater.
b)
Het kenmerkende druivenras van het afgebakende gebied is de „arany sárfehér”, die in 1873 werd geselecteerd in een plaatselijke wijngaard. De naam van het druivenras is meermaals veranderd („izsáki sárfehér” — 1873, „izsáki” — 1967, „arany sárfehér” — 1999).
Er is voor dit druivenras een speciale leivorm ontwikkeld. De wijnstokken worden geleid volgens de kroonsnoei-methode, met een lage belasting en korte of gladde snoei. Om op deze manier geleid te kunnen worden, moeten de wijnstokken in goede conditie verkeren, waartoe regelmatig biologische meststof wordt toegediend. De leivorm met hoge cordon-snoei wordt toegepast op de hellingen die uit de vlakte oprijzen; de productie op deze hellingen is beperkt en er wordt gebruikgemaakt van geborgde snoei.
2. Beschrijving van de wijnen:
Lichtgroen of licht-strogeel met een neus die specifiek is voor het druivenras en die doet denken aan kweepeer, wilde peer en geneeskrachtige planten.
De wijn heeft een rijke, onmiskenbaar zure smaak en een matig alcoholgehalte, en is neutraal.
3. Presentatie en uiting van het causaal verband
Omgevingsfactoren hebben een aanmerkelijke invloed op de kenmerken van de wijnen van de arany sárfehér-druif, met name vanwege de hoge grondwaterspiegel en de eigenschappen van de zandbodems. Dit onderscheidende karakter vertaalt zich bovenal in wijnen met een specifieke zuursamenstelling, een hoge zuurgraad en een matig alcoholgehalte.
De wijnen hebben een lager mineraalgehalte, wat typerend is voor zandbodems.
De wijnen uit het productiegebied worden hoofdzakelijk aangemerkt als wijnen om jong te drinken.
De tradities rondom de „arany sárfehér”, het belangrijkste druivenras van het productiegebied, zijn te danken aan het gedreven lokalisme, het enthousiasme en de volharding van de bevolking van Izsák en, in sterke mate, het uitzonderlijke, vruchtbare werk van László Kostka.
Er kunnen reductieve technologieën worden toegepast dankzij de voortdurende technologische ontwikkelingen die bij de wijn producerende ondernemingen van Izsák hebben plaatsgevonden.
Het druivenras is zeer geschikt voor de omstandigheden van het gebied; de vruchtbaarheid en de kwaliteit van de oogst vormen de basis van de werkgelegenheid en het levensonderhoud van de plaatselijke bevolking.
MOUSSERENDE WIJN
1. Omschrijving van het afgebakende gebied:
a)
Het afgebakende gebied is gelegen tussen de rivieren de Donau en de Tisza. Bepalend voor de ecologische kenmerken van het productiegebied is de ligging ervan in een laagvlakte. Het gebied ligt grotendeels minder dan 120 m boven zeeniveau. Het terrein is vlak met hoogteverschillen van niet meer dan 10-15 m. De bodem van het productiegebied is gelijkmatig: het gebied bestaat grotendeels uit kalkhoudende zandbodems (humus en stuifzand), onderliggende steppegrond en plaatselijke kalkhoudende lössafzettingen. Een kenmerk van de zandbodems is dat ze snel opwarmen en dat de lichte kleur ervan het zonlicht beter reflecteert, wat de rijping van de druiven bevordert; dankzij het kwartsgehalte van meer dan 75 % zijn de bodems niet vatbaar voor phylloxera. De nutriëntencapaciteit en het mineraalgehalte van de bodems zijn lager.
De klimaatomstandigheden van het productiegebied worden bepaald door het landklimaat, dat vooral wordt gekenmerkt door hete zomers en koude winters. Zowel vanwege de klimaatomstandigheden als vanwege de vlakke en relatief lage ligging is er ’s winters vorst mogelijk in sommige oogstjaren, maar kan vorst ook in het voor- en najaar voorkomen. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 10-11 °C. Het gemiddelde aantal zonuren is 2 000 uur per jaar. De gemiddelde jaarlijkse neerslag is 450-500 mm, ruim voldoende voor de druiven, zij het ongelijk verdeeld over het jaar. Het gebied heeft een goede watervoorziening en de grondwaterspiegel ligt vlak onder het oppervlak, waarbij het Kolon-meer een sleutelrol speelt voor de beschikbaarheid van grondwater.
b)
Zijn specifieke zuursamenstelling, hoge zuurgraad, neutraliteit en matige alcoholgehalte maken de wijn ideaal voor de productie van mousserende wijn. Er wordt hier al sinds 1972 mousserende wijn gemaakt. De mousserende wijnen die hier geproduceerd worden, dragen de naam „IZSÁKI ARANY SÁRFEHÉR” en worden volledig gemaakt van wijn gemaakt van de „arany sárfehér”, een uniek en onderscheidend druivenras dat in het gebied wordt geteeld.
2. Beschrijving van de wijnen:
Een lichtgroene of licht-strogele, fonkelende, heldere mousserende wijn met de geurigheid, onmiskenbaar zure structuur en luchtige lichtheid die typisch zijn voor het druivenras, een kenmerkende fruitige smaak en neus, een frisheid en fijne koolzuurbelletjes die langdurig blijven parelen. Afhankelijk van het suikergehalte is de wijn extra droog of droog.
3. Presentatie en uiting van het causaal verband
De bodem en het klimaat hebben een aanmerkelijke invloed op de kenmerken van de mousserende wijnen van de „arany sárfehér”-druif, met name vanwege de hoge grondwaterspiegel en de eigenschappen van de zandbodems.
De kalkbodem verleent de mousserende wijn een exquise, onmiskenbaar zure samenstelling.
Het hoge grondwaterpeil in de zandbodem zorgt voor een vederlichte mousserende wijn.
De gemiddelde hoeveelheid geproduceerde hitte die tijdens de groeiperiode wordt gemeten en het positieve effect van het aantal uren zonneschijn helpen de druiven te rijpen en geven de mousserende wijn zijn fruitige karakter.
De verwerking van de druiven met snelle reductieve technologie zorgt niet alleen dat de frisse aroma’s van het ras behouden blijven, maar geeft de wijn ook zijn elegante kleur.
Het autolysearoma dat tijdens de productie van de mousserende wijn wordt gevormd, is discreet.
10. Andere essentiële voorwaarden
Voorschriften voor aanduidingen
Rechtskader:
Nationale wetgeving
Type aanvullende voorwaarde:
Aanvullende bepalingen betreffende etikettering
Beschrijving van de voorwaarde:
De traditionele term „wijn van beschermde oorsprong” mag worden gebruikt.
De naam van het dorp of een kleinere geografische eenheid mag niet op het etiket staan.
Plaatsnamen mogen wel voorkomen samen met de beschermde oorsprongsbenaming „Izsáki Arany Sárfehér”.
— | Izsák — Gedeon |
— | Izsák — Szajor |
— | Izsák — Kisizsák |
— | Izsák — Páskom |
— | Izsák — Osztály |
De naam van een plaats mag alleen worden gebruikt als de wijn voor 100 % in die plaats is geproduceerd.
Het keurmerk van de wijngemeenschap van Izsák moet in de presentatie terugkomen.
Link naar het productdossier
http://boraszat.kormany.hu/download/6/5b/52000/Izsaki%20Arany%20Sarfeher_v2.pdf