Home

Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen2019/C 403/08

Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen2019/C 403/08

29.11.2019

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 403/74


Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen

(2019/C 403/08)

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 51 van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad (1) uiterlijk drie maanden na de datum van deze bekendmaking bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag.

ENIG DOCUMENT

"KIWI DE CORSE"

EU-nr.: PGI-FR-02433 — 11.9.2018

BOB ( ) BGA ( X )

1. Naam/Namen

"Kiwi de Corse"

2. Lidstaat of derde land

Frankrijk

3. Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel

3.1. Productcategorie

Categorie 1.6 Groenten, fruit en granen, in ongewijzigde staat of verwerkt.

3.2. Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is

De "Kiwi de Corse" is een vrucht van de variëteit Hayward.

Hij is ovaal van vorm en heeft een bruingroene schil met vele fijne haartjes. Het vruchtvlees is groen en glanzend en bevat kleine zwarte pitjes.

De "Kiwi de Corse" is een zoet, lichtzurige vrucht met zacht sappig vruchtvlees.

De "Kiwi de Corse" heeft een suikergehalte van 12° Brix of hoger en een stevigheid van 1,5 kg/0,5 cm2 of hoger.

Alleen vruchten met een gewicht van ten minste 70 g en van categorie Extra of I mogen op de markt worden gebracht met deze BGA.

3.3. Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong) en grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)

3.4. Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden

Alle productiestappen van "Kiwi de Corse" (van teelt tot groottesortering en sortering) gebeuren in het geografische gebied van de BGA.

3.5. Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken enz. van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

De "Kiwi de Corse" wordt in het geografische gebied verpakt om de consument een kwaliteitsproduct zonder chemische behandeling na de oogst te garanderen.

De "Kiwi de Corse" is immers een verse vrucht die wordt geplukt wanneer hij rijp is. Hij ondergaat na de oogst geen chemische bewaringsbehandeling en blijft dus gevoelig voor schokken en kneuzingen die kunnen worden veroorzaakt door langdurig bulktransport in palletkisten. Het vervoer in palletkisten in een gesloten omgeving, bijvoorbeeld bij zeevervoer, gevolgd door vervoer in koelvrachtwagens, beperkt overigens de luchtstroom tussen de vruchten, wat leidt tot een "klimatologische" heterogeniteit die op haar beurt leidt tot een heterogene fysiologische ontwikkeling van de vruchten in de palletkisten.

Bovendien voeren de stations andere handelingen uit die onlosmakelijk verbonden zijn met het verpakkingsproces (sorteren, verpakken en etiketteren) en dicht bij de boomgaarden moeten gebeuren; zij vormen een aanvulling op het werk van de telers en helpen om buitensporige manipulaties van fruit in bulk te vermijden.

Het uitvoeren van de verpakkingshandelingen in het geografische gebied draagt niet alleen bij tot het behoud van de kwaliteit en de kenmerken van het product, maar verhoogt ook de traceerbaarheid. Bij het transport van fruit in bulk is een vermenging met andere vruchten van verschillende oorsprong mogelijk.

Het identificatiesysteem dat bij de verpakking wordt toegepast, garandeert de traceerbaarheid van het product tot bij de verkoop aan de eindklant en biedt zo een extra garantie voor de oorsprong en de kwaliteit van het product.

De "Kiwi de Corse" wordt verpakt:

in dozen met één laag

in dozen met meerdere lagen

in bakjes (voor de consument bestemde verpakkingseenheden).

3.6. Specifieke voorschriften betreffende de etikettering van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

Naast de verplichte vermeldingen die worden bepaald in de regelgeving inzake etikettering en presentatie van levensmiddelen, bevat het etiket de geregistreerde naam van het product en het BGA-logo van de Europese Unie in hetzelfde gezichtsveld.

4. Beknopte beschrijving van het afgebakende geografische gebied

Het geografische gebied van de "Kiwi de Corse" omvat het grondgebied van de volgende gemeenten van het departement Haute-Corse:

Aghione, Aléria, Antisanti, Biguglia, Borgo, Canale-di-Verde, Casevecchie, Castellare-di-Casinca, Cervione, Chiatra, Furiani, Ghisonaccia, Giuncaggio, Linguizzetta, Lucciana, Lugo-di-Nazza, Monte, Olmo, Pancheraccia, Penta-di-Casinca, Pietroso, Poggio-di-Nazza, Poggio-Mezzana, Prunelli-di-Fiumorbo, San-Giuliano, San-Nicolao, Santa-Lucia-di-Moriani, Santa-Maria-Poggio, Serra-di-Fiumorbo, Solaro, Sorbo-Ocagnano, Taglio-Isolaccio, Talasani, Tallone, Tox, Valle-di-Campoloro, Ventiseri, Venzolasca, Vescovato.

5. Verband met het geografische gebied

Het verband met het geografische gebied is gebaseerd op natuurlijke factoren (reliëf, bodem en klimaat) en menselijke factoren (lokale knowhow) die kenmerkend zijn voor het geografische gebied.

Het geografische gebied van de "Kiwi de Corse" (oostelijke vlakte van Corsica) bestaat voornamelijk uit heuvels en plateaus met een hoogte tussen 150 en 300 meter; in het westen domineren de uitlopers van het leisteengebergte van Corsica en een bergketen met toppen van 800 tot 1200 meter hoogte.

De bodemformaties vertonen grotendeels vrij homogene kenmerken, zowel op het vlak van structuur (hoofdzakelijk een combinatie van zandige en siltige leem), als op chemisch vlak (zurige bodems).

Door de geografische ligging en het uitgesproken reliëf van het eiland geniet de "Kiwi de Corse" van een bijzonder gunstig, typisch mediterraan klimaat met zachte winters en zomers met een vrij uitgesproken periode van droogte. Door zijn breedtegraad kent Corsica in bijna elk seizoen een sterke zonnestraling, met jaargemiddelden van ongeveer 2.700 uur zon per jaar voor het productiegebied van de "Kiwi de Corse".

Door de maritieme invloed heeft het geografische gebied erg specifieke kenmerken in vergelijking met andere Franse en Europese gebieden waar kiwi's worden geteeld.

Vorst, die grote schade kan berokkenen aan de planten of aan het fruit, komt hier zeer weinig of zelfs vrijwel niet voor. Voldoende lage temperaturen in de winter zorgen voor vegetatieve rust en voor voldoende koude die nodig is voor een goede uitbotting.

Aangezien er geen risico bestaat op vernietiging van de teelt door vorst in het najaar, laten de telers van de "Kiwi de Corse" de vruchten op natuurlijke wijze rijpen.

De maritieme invloed door de ligging op een eiland tempert in grote mate twee andere belangrijke kenmerken van het mediterrane klimaat waarvoor de "Kiwi de Corse" gevoelig is, namelijk hoge temperaturen en droge lucht in de zomer.

De maximale zomertemperaturen overschrijden slechts heel uitzonderlijk 33 °C en liggen meestal tussen 27 en 30 °C, terwijl de relatieve luchtvochtigheid slechts zeer zelden onder 40 % zakt.

Het grillige, hoge reliëf van Corsica is een belangrijke troef op het vlak van beschikbaarheid van water; de jaarlijkse neerslaghoeveelheid is er vrij hoog. Het klassieke fenomeen van de kustgebieden, de warme wind, wordt versterkt door de natuurlijke convectie veroorzaakt door het reliëf. Het belangrijkste gevolg is dat dit fenomeen dieper doordringt in het binnenland, waardoor de wind daar tamelijk goed voelbaar is zonder echt hard te zijn, wat een goede ventilatie van de boomgaarden van de "Kiwi de Corse" garandeert en de kans op ziekten vermindert.

Op Corsica worden al heel lang fruitbomen geteeld. Op basis van deze langdurige knowhow op het vlak van boomkwekerij en wijnbouw, die diverse technische handelingen gemeen hebben met de kiwiteelt (zomersnoei en opbinden), werd in de vroege jaren 70 gestart met de teelt van de "Kiwi de Corse".

Daarnaast was INRA-CIRAD, het onderzoekscentrum van San-Giuliano, al heel vroeg geïnteresseerd in deze teelt. De eerste kiwiplantjes werden in februari 1969 geïntroduceerd in het centrum. Het ging om de vier belangrijkste variëteiten die toen in Nieuw-Zeeland werden geteeld: Monty, Abbott, Bruno en natuurlijk Hayward. Net als in alle andere kiwiproducerende landen gaf deze laatste variëteit al snel de meest bevredigende resultaten, vanwege het rendement, het mooie formaat van de vruchten (gemiddeld ongeveer 100 g), de regelmatige ovale vorm van het fruit en de uitstekende houdbaarheid, die veel langer is dan bij de andere soorten. Maar het is vooral de variëteit die het best is aangepast aan de bodemgesteldheid van het geografische gebied, met zijn zure bodems en zijn mediterrane klimaat dat wordt gekenmerkt door een sterke zonnestraling en een maritieme invloed. Hierdoor groeide de Hayward uit tot de exclusieve variëteit van de "Kiwi de Corse".

De telers op het eiland hebben een knowhow verworven die hen in staat stelt kiwi's te telen op basis van de specifieke milieuomstandigheden van Corsica en het hoofd te bieden aan de klimaatveranderingen.

Zachte winters komen immers steeds vaker voor, terwijl de kiwi in deze periode koude nodig heeft om de bloeminductie en een correcte uitbotting te bevorderen. Het was dus noodzakelijk om de teeltpraktijken aan te passen om een rendabele, maar vooral kwaliteitsvolle productie te behouden.

De telers hebben de manier van opbinden van de bomen aangepast om langere stengels te kunnen behouden, waardoor het rendement per hectare bevredigend blijft.

Om het hoofd te bieden aan de overvloed aan vegetatie als gevolg van de erg warme lentes en zomers, worden de planten in de zomer gesnoeid. Het doel hiervan is al het hout te verwijderen om de zonnestraling op de vruchten maximaal te bevorderen en zo het suikergehalte te verhogen.

Bij het uitdunnen beperkt men de belasting ook door overtollige en vervormde vruchten te verwijderen, met als doel kiwi's van goede kwaliteit en een mooi formaat te verkrijgen.

Bovendien optimaliseren de telers de aanvoer van meststoffen door een doordachte bemesting, rekening houdende met de lage rendementen (de stikstoftoevoer is minder groot dan in de andere kiwistreken met een maximumgehalte van 180 U/ha/jaar, verdeeld over ten minste 3 keer) en een zo nauwkeurig mogelijke irrigatie.

Tot slot zorgen de afwezigheid van vorst en de zachte herfstperiodes ervoor dat men het fruit langer aan de boom kan laten hangen. De manuele oogst gebeurt dus later dan in de andere streken, wat het suikergehalte van de vruchten ten goede komt.

De Corsicaanse landbouwers zijn erin geslaagd een essentiële technische expertise te ontwikkelen om kwaliteitsfruit te telen in "moderne" kleine boomgaarden (gemiddelde oppervlakte van 7 hectare) met een grote plantdichtheid, lage rendementen en gemechaniseerde teelttechnieken.

De "Kiwi de Corse" is ontstaan uit de variant Hayward, die het best geschikt was om zich aan te passen aan de bodemgesteldheid van het geografische gebied.

Hij wordt gekenmerkt door een zoete, lichtzure smaak en door zacht en sappig vruchtvlees.

De "Kiwi de Corse" heeft een suikergehalte van 12° Brix of hoger en een stevigheid van 1,5 kg/0,5 cm2 of hoger.

Door zijn hoge brekingsindex is hij uitstekend houdbaar tijdens de opslagperiode voor hij in de handel wordt gebracht. Het vruchtvlees blijft stevig.

De natuurlijke factoren in het geografische gebied van de "Kiwi de Corse" zijn bijzonder geschikt voor de teelt van een product van zeer goede kwaliteit zoals hierboven beschreven.

De bodem bevat niet te veel klei of kalk, wat essentieel is voor de kiwiteelt, die enerzijds gevoelig is voor wortelverstikking en geen erg kleiachtige bodem verdraagt, en anderzijds voor ijzerchlorose zodra het gehalte aan actieve kalk in de bodem meer dan 5 tot 7 % bedraagt.

Het grillige, hoge reliëf is een belangrijke troef voor de beschikbaarheid van water en heeft een invloed op de warme winden, wat zorgt voor een ventilatie die gunstig is voor de boomgaarden en een verminderd risico op ziekten. De combinatie van dit reliëf en het eilandklimaat met maritieme invloed, tempert de temperaturen tijdens de zomer en zorgt voor vrij veel neerslag en een tamelijk hoge vochtigheidsgraad, die nodig zijn om de sterke verdamping via de bladeren van de kiwiplanten te compenseren. Door deze combinatie zijn de temperaturen in de winter ook laag genoeg (gemiddeld tussen 5 en 7 °C) om de vegetatieve rust te garanderen en te voldoen aan de koudebehoeften die nodig zijn voor een goede uitbotting van de kiwi's, terwijl de kans op najaars- en voorjaarsvorst ook sterk wordt beperkt.

Bovendien is de grote zonnestraling in het geografische gebied gunstig voor een grotere accumulatie van suikers in het fruit.

Van al deze gunstige natuurlijke factoren is de belangrijkste voor het specifieke karakter van de "Kiwi de Corse" ongetwijfeld het effect van de maritieme invloed op de zachte herfstperiodes en op de afwezigheid van significante vrieskou vóór eind november. Dit is een grote troef in vergelijking met de andere grote teeltgebieden, want de telers kunnen later oogsten bij een hogere brekingsindex (7° Brix), m.a.w. met een langere natuurlijke rijping op de plant die garant staat voor een goede smaakkwaliteit (zacht en sappig vruchtvlees), de aromatische ontwikkeling bevordert (zoete, lichtzure vruchten), met niettemin een uitstekende houdbaarheid tijdens de opslagperiode voor ze in de handel worden gebracht. Zo heeft de "Kiwi de Corse" onmiskenbaar een specifiek kwaliteitspotentieel in vergelijking met de andere nationale of Europese teeltgebieden.

De knowhow van de Corsicaanse kiwiboeren kadert ook in meer dan veertig jaar ervaring met andere teelten, met name van wijnstokken.

De teeltmethoden die door de telers op het eiland worden toegepast (opbinden, zomersnoei, uitdunnen en doordacht bemesten) zijn bedoeld om deze natuurlijke omstandigheden zo goed mogelijk te benutten om een kwaliteitsvolle "Kiwi de Corse" te verkrijgen.

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier

(Artikel 6, lid 1, tweede alinea, van de onderhavige verordening)

https://extranet.inao.gouv.fr/fichier/CDC-KiwiCorse.pdf