Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen 2020/C 58/11
Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen 2020/C 58/11
21.2.2020 | NL | Publicatieblad van de Europese Unie | C 58/30 |
Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen
(2020/C 58/11)
Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 51 van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad (1) uiterlijk drie maanden na de datum van deze bekendmaking bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag.
ENIG DOCUMENT
“POMME DE TERRE DE NOIRMOUTIER”
EU-nr.: PGI-FR-02434 – 11 september 2018
BOB ( ) BGA ( X )
1. Naam/namen
“Pomme de terre de Noirmoutier”
2. Lidstaat of derde land
Frankrijk
3. Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel
3.1. Productcategorie
Categorie 1.6 Groenten, fruit en granen, in ongewijzigde staat of verwerkt
3.2. Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is.
“Pomme de terre de Noirmoutier” is een eetbare, verse en delicate knol die wordt geoogst tot en met 31 augustus en na een teeltperiode in volle grond van maximaal 130 dagen.
“Pomme de terre de Noirmoutier” wordt geproduceerd op basis van rassen van Solanum tuberosum L. en hybriden daarvan, die zijn opgenomen in een lijst van door de groepering geselecteerde rassen, volgens een procedure voor opneming en uitsluiting. Deze procedure is bedoeld om ervoor te zorgen dat de toegestane rassen voldoen aan de volgende criteria voor de selectie van de rassen: goede indeling volgens de geselecteerde kalibers, maximumgehalte aan droge stof, snelle knolvorming. Na elke aanpassing wordt de nieuwe lijst ter beschikking gesteld van de producenten, het controleorgaan en de voor de controle bevoegde autoriteiten.
De specifieke eigenschappen van “Pomme de terre de Noirmoutier” zijn:
— | overheersend geel vruchtvlees; |
— | een dunne schil die gemakkelijk loskomt vóór het koken (zonder te hoeven schillen); |
— | knollen met een diameter van minimaal 17 mm en maximaal 70 mm, met een toegestane afwijking in elke verpakking van maximaal 25 mm; |
— | een maximumpercentage droge stof (≤ 22 %). |
3.3. Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong) en grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)
—
3.4. Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden
Het klaarmaken en poten van het plantgoed en het oogsten, sorteren en kalibreren van het product vinden plaats in het geografische gebied.
3.5. Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken enz. van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst
De aardappelen moeten maximaal vijf werkdagen na de verpakking worden verzonden. Zij worden aan de eindgebruiker aangeboden in een eenheid voor verkoop aan de consument met een capaciteit tussen 0,250 kg en 5,000 kg. Voor de detailhandel in zelfbedieningszaken of voor de horeca worden ze verpakt in een verpakking met een gewicht van niet meer dan 15 kg.
3.6. Specifieke voorschriften betreffende de etikettering van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst
Naast de verplichte vermeldingen die zijn vastgesteld in de regelgeving inzake de etikettering en de presentatie van levensmiddelen, staat op elke eenheidsverpakking van aardappelen:
— | de geregistreerde naam van het product en het BGA-symbool van de Europese Unie in hetzelfde gezichtsveld; |
— | de naam en het adres van de verpakker; |
— | het acroniem en het adres van de groepering Vendée Qualité. |
4. Beknopte beschrijving van het afgebakende geografische gebied
Het geografische gebied van de BGA “Pomme de terre de Noirmoutier” omvat in het departement Vendée de volgende gemeenten: Noirmoutier en l’Ile, l’Epine, La Guérinière en Barbâtre.
5. Verband met het geografische gebied
De beschermde geografische aanduiding “Pomme de terre de Noirmoutier” berust hoofdzakelijk op de bijzondere, terecht verworven reputatie van het product alsook op de knowhow van de producenten, die ervoor heeft gezorgd dat dit product, in een specifiek en gunstig natuurlijk milieu, tot een van de bekendste aardappelen van Frankrijk is uitgegroeid.
Het eiland Noirmoutier, met een oppervlakte van 48 km2, kent een geringe hoogte en een overwegend vlak reliëf. Het eiland rust op een schol van graniet en kalksteen waarop in de loop van de tijd alluviën zijn afgezet door de zeestromingen. Het bouwland op het eiland bestaat voornamelijk uit zand- tot zandleemgronden die drainerend zijn en een goede opwarmingscapaciteit hebben.
Het eiland heeft een zeeklimaat dat zacht en vochtig is in de winter, met frequente zeewinden (uit westzuidwestelijke richting), winter- en voorjaarstemperaturen die aanzienlijk zachter zijn dan op het naburige vasteland en een betrekkelijke zomerse droogte, die intreedt vanaf de maand mei. Het aantal zonne-uren is groot (2 200 uur/jaar) en aanzienlijk hoger dan op het nabije vasteland (+ 300 uur), met name in het voorjaar.
De eerste aardappelteelt op het eiland Noirmoutier gaat terug tot het einde van de 18e eeuw. Al in 1796 verzochten de autoriteiten de inwoners niet alleen in de tuinen aardappelen te telen, maar ook in akkerbouw op terreinen die gunstig bleken voor die teelt. Volgens het departementale archief van de Vendée besloeg het aardappelareaal in 1860 driehonderd hectare en was er toen al sprake van een specialisatie in de teelt van primeuraardappelen.
Sinds 1875 brengen de faam en schaarste van het product de telers van Noirmoutier ertoe de aardappelen te verhandelen op de markten van Saint-Nazaire, Nantes en Engeland (1 500 ton in 1881), met gedocumenteerde leveringen vanaf mei. De reputatie was van dien aard dat Engelse bedrijven zich in de loop van de jaren 1880 op het eiland vestigden om er de aardappel te telen.
De constante zorg om de kwaliteit van het product te behouden en te verbeteren leidt tot het ontstaan van het beroemde ras Bonnotte de Noirmoutier in de jaren 1920, dat vanaf 1938 een referentie op het gebied van kwaliteitsaardappelen wordt (Jean Feytaud, “La Pomme de Terre” (Que Sais-je), 1949, blz. 66).
In 1939 werd naar aanleiding van prijsconflicten tussen groothandelaren en producenten een agrarische vakvereniging opgericht. Deze vakvereniging was de voorloper van de landbouwcoöperatie waarin de telers van de aardappel van het eiland Noirmoutier zich later zouden organiseren en die in 1950 een productie van 4 000 ton primeuraardappelen vertegenwoordigde.
De zowat dertig telers die bij die coöperatie zijn aangesloten en die lokaal bekendstaan als “Pataquous” runnen kleine landbouwbedrijfjes die gespecialiseerd zijn in de aardappel (hun omvang is bijna twee keer kleiner dan het nationale gemiddelde). Deze ambachtelijke producenten geven, vaak van generatie op generatie, hun opgedane ervaring door, terwijl ze hun productietechnieken verbeteren in een klimaat van sterke collectieve samenhang en onderlinge hulp.
Deze knowhow komt met name tot uiting in de vroege voorbereiding van de grond door bedden op te ploegen, de aanleg van irrigatiesystemen, de selectie van aan de insulaire context aangepaste rassen met overwegend geel vruchtvlees en de systematische voorkieming van het pootgoed. De knowhow heeft ook betrekking op het kader en de beheersing van het rooien vanaf medio maart en op de bijzonderheden inzake het vervoer en de handling om het verse, fragiele product te vrijwaren voordat het wordt verzonden.
Al meer dan twintig jaar worden elk jaar vanaf eind april-begin mei feesten ter ere van “Pomme de terre de Noirmoutier” georganiseerd, die telkens vele duizenden bezoekers trekken. De landbouwcoöperatie heeft bovendien een club van liefhebbers van “Pomme de terre de Noirmoutier” opgericht waarbij zowel consumenten en culinaire bloggers als verscheidene in Frankrijk en daarbuiten vermaarde chef-koks zijn aangesloten.
“Pommes de terre de Noirmoutier” worden geoogst tot eind augustus, na een korte teelt in volle grond. Ze behoren tot de eerste aardappelen die in het begin van het voorjaar op de Franse markt worden aangeboden. Ze hebben een dunne schil die gemakkelijk loskomt vóór het koken en een maximaal gehalte aan droge stof.
De faam van “Pomme de terre de Noirmoutier” is in de loop van meer dan twee eeuwen geschiedenis opgebouwd door de aantrekkingskracht die deze aardappel uitoefent op zowel regionale als buitenlandse consumenten. Zijn kenmerken, zoals de vroege ontwikkeling van de eerste kweeksels, de korte periode van teelt in volle grond, de dunheid van de schil en het maximale gehalte aan droge stof, houden rechtstreeks verband met de eigenschappen van de lichte, filterende bodems die snel opwarmen en voor een snelle knolvorming zorgen. De temperaturen en het aantal zonne-uren, dat (met name in het voorjaar) aanzienlijk hoger is op het eiland dan op het naburige vasteland, dragen eveneens bij aan deze karakteristieke productiecyclus.
De professionele knowhow en het collectieve kader van de productiestadia zoals de voorkieming, de voorbereiding van de grond door bedden op te ploegen en de voortdurende selectie van rassen, hebben de aardappelteelt op het eiland Noirmoutier een reputatie bezorgd die nooit is getaand. De insulaire context, met zijn collectieve en sociale samenhang, was bepalend voor die reputatieopbouw.
Consumenten en chef-koks erkennen al vele jaren de culinaire mogelijkheden van “Pomme de terre de Noirmoutier” (stoomkoken, bakken enz.). Dit verklaart bijvoorbeeld waarom in 1996 tijdens een veiling in hotel Drouot onder leiding van mr. Pierre Cornette de Saint-Cyr voor de eerste partij van vijf kilogram “Pommes de terre de Noirmoutier” maar liefst 15 000 Franse frank werd betaald. Dat is meer dan voor truffels.
De gemiddelde prijs van “Pomme de terre de Noirmoutier” is vandaag de dag over het algemeen twee tot vijf keer hoger dan die van andere aardappelen die in dezelfde periode op de markt worden gebracht. Uitgedrukt in volume heeft “Pomme de terre de Noirmoutier” een marktaandeel van minder dan 10 %.
“Pomme de terre de Noirmoutier” is een wezenlijk onderdeel van het patrimonium van Noirmoutier, vormt een essentiële activiteit in de landbouweconomie op het eiland en draagt evenzeer als het toerisme, de visserij en de zoutwinning bij tot het leven op en de identiteit van het Île de Noirmoutier. De reputatie van “Pomme de terre de Noirmoutier” is nog steeds intact en volgens recente opiniepeilingen is Noirmoutier een koploper onder de Franse regio’s die gewaardeerd worden om hun primeuraardappelen.
Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier
(artikel 6, lid 1, tweede alinea, van de onderhavige verordening)
https://extranet.inao.gouv.fr/fichier/CDC-PDTNoirmoutier.pdf