Home

Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2020/C 65/06

Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2020/C 65/06

28.2.2020

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 65/7


Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie

(2020/C 65/06)

Deze mededeling wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie (1)

MEDEDELING VAN DE GOEDKEURING VAN EEN STANDAARDWIJZIGING

“Côtes du Rhône”

PDO-FR-A0325-AM03

Datum van de mededeling: 25 november 2019

BESCHRIJVING VAN EN REDENEN VOOR DE GOEDGEKEURDE WIJZIGING

1. Wijnstokrassenbestand

In punt 5 - Wijnstokrassenbestand - van het productdossier van de BOB “Côtes du Rhône” worden de druivenrassen couston N en caladoc N toegevoegd als secundaire rassen voor de productie van rode en roséwijnen met een maximum van 10 % in het wijnstokrassenbestand.

De invoering van deze druivenrassen is er gekomen na 10 jaar doelgericht experimenteren in de wijngaarden in vergelijking met de twee belangrijkste accessoire druivenrassen van de Côtes du Rhône: carignan N en cinsault N. Deze nieuwe druivenrassen zijn ingevoerd in de BOB Côtes du Rhône om de essentiële kenmerken van de benaming te behouden, rekening houdend met het typische karakter van de streek. Deze twee druivenrassen zijn vrij goed bestand tegen watertekort en droogte.

Het punt “Secundaire wijndruivenrassen” van het enig document werd aangevuld met de rassen couston N en caladoc N.

2. Gebied in de onmiddellijke nabijheid

In punt 4, lid 3 werd het productdossier aangevuld met de gemeenten in de departementen Drôme, Gard, Isère en Vaucluse die in aanmerking komen bij de afbakening van het gebied in de onmiddellijke nabijheid. Deze gemeenten werden toegevoegd om rekening te kunnen houden met bestaande wijnbereidingsgebruiken op dit grondgebied. De toevoeging van deze gemeenten maakt het mogelijk om de welomschreven leefgemeenschap te behouden en tegelijk de territoriale continuïteit van het gebied in de onmiddellijke nabijheid te verzekeren.

In het departement Drôme werden de gemeenten Chamaret, Chantemerle-les-Grignan, Clansayes, Montaulieu, Saint-Donat sur l’Herbasse en Valaurie toegevoegd.

In het departement Gard: Argilliers, Beaucaire, Bellegarde, Collias.

In het departement Isère: Les Côtes d’Arey.

In het departement Vaucluse: Bédoin, Blauvac, Brantes, Crillon-le-Brave, Flassan, Malemort-du-Comtat, Methamis, Modène, Mormoiron, Saint-Pierre-de Vassols, Savoillan, Villes-sur-Auzon.

Het punt “Bijkomende voorwaarden” van het enig document werd bijgewerkt.

ENIG DOCUMENT

1. Naam van het product

Côtes du Rhône

2. Type geografische aanduiding

BOB – beschermde oorsprongsbenaming

3. Wijncategorieën

1.

Wijn

4. Beschrijving van de wijn(en)

Niet-mousserende, droge wijnen (gehalte aan fermenteerbare suikers <= 4 g/l).

De rode wijnen zijn fruitig en gul. Ze hebben een goede kleurintensiteit en een bewaartijd die varieert naargelang het bodemtype en de knowhow van de producent inzake de blend van de druivenrassen.

De fruitige of florale roséwijnen verwierven al heel vroeg bekendheid in bepaalde sectoren.

De florale witte wijnen hebben een volle smaak en soms exotische toetsen.

Minimaal natuurlijk alcoholvolumegehalte: 10,5 %

De wijnen hebben na verrijking een totaal alcoholvolumegehalte van <=13 %.

Rode wijnen: het appelzuurgehalte bedraagt <= 0,4 g/l.

De overige criteria sluiten aan bij de geldende regelgeving.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimale totale zuurgraad

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

16,33

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

5. Wijnbouwpraktijken

a. Essentiële oenologische procedés

Specifieke oenologische procedés

Afstand tussen de rijen en tussen de wijnstokken

Teeltwijze

De afstand tussen de rijen bedraagt ≤ 2,5 meter. Elke wijnstok dient te beschikken over een grondoppervlak van maximaal 2,5 m2. De ruimte tussen de wijnstokken op dezelfde rij bedraagt 0,8 à 1,25 meter.

Snoeien van de wijnstokken

Teeltwijze

De wijnstokken worden gesnoeid tot maximum 6 vruchttakken per wijnstok. Elke vruchttak draagt maximaal 2 vrije ogen. Maximaal 2 jaar om de cordon-snoei uit te voeren: identieke snoeiwijze als bij viognier B

Het druivenras viognier B kan worden gesnoeid met een maximum van 8 vrije ogen op de lange rank en 1 of 2 vruchttakken met maximaal 2 vrije ogen, ofwel met een maximum van 6 vrije ogen op elke lange rank en 1 of 2 vruchttakken met maximaal 2 vrije ogen.

Irrigatie

Teeltwijze

Irrigatie mag worden toegestaan.

Deze praktijk is bedoeld om de kenmerken van het fysieke en biologische milieu, een fundamenteel onderdeel van de streek, te behouden.

Teeltwijze

Het is verboden de wijnstokken af te dekken met plastic folie.

Elke wezenlijke wijziging van de reliëfmorfologie en de natuurlijke pedologische volgorde van de percelen die bestemd zijn voor de productie van de gecontroleerde oorsprongsbenaming is verboden.

Verrijking

Specifiek oenologisch procedé

Voor de rode wijnen zijn subtractieve verrijkingstechnieken toegestaan binnen de grenzen van een maximale concentratie van 10 %.

Bij de bereiding van roséwijnen mag koolstof voor oenologische doeleinden uitsluitend voor most afkomstig van de pers worden gebruikt bij ten hoogste 20 % van de totale hoeveelheid roséwijnen die de betrokken wijnbereider uit de betrokken oogst bereidt.

b. Maximale opbrengsten

60 hectoliter per hectare

6. Afgebakend geografisch gebied

De oogst van de druiven en de vinificatie en bereiding van de wijn worden uitgevoerd op het grondgebied van de volgende gemeenten:

Departement Ardèche: 31 gemeenten;

Departement Drôme: 29 gemeenten;

Departement Gard: 54 gemeenten;

Departement Loire: 5 gemeenten;

Departement Rhône: 4 gemeenten;

Departement Vaucluse: 48 gemeenten.

De lijst van gemeenten kan worden geraadpleegd in het productdossier van de benaming.

7. Voornaamste wijndruiven

Piquepoul blanc B

Syrah N - shiraz

Ugni blanc B

Mourvèdre N - monastrell

Viognier B

Roussanne B

Clairette B

Grenache blanc B

Grenache noir

Marsanne B

Bourboulenc B - doucillon blanc

8. Beschrijving van het (de) verband(en)

De wijngaard strekt zich uit langs de Rhônevallei. Het klimaat wordt sterk beïnvloed door de mistral, een droge noordenwind die de wijngaarden beschermt tegen schimmelaanvallen en zorgt voor veel zon en een geschikte hoeveelheid neerslag. Deze combinatie levert fruitige, gulle rode wijnen op met een goede kleurintensiteit en een lange bewaartijd naargelang het bodemtype en de blend; fruitige, soms florale roséwijnen en florale witte wijnen met een volle smaak en af en toe exotische toetsen. De knowhow van de producenten in dit grondgebied en regionale klimaat geven de wijnen met de benaming “Côtes du Rhône” hun identiteit en faam.

9. Andere essentiële voorwaarden (verpakking, etikettering, andere vereisten)

Aanvullende geografische benamingen

Rechtskader:

Nationale wetgeving

Soort aanvullende voorwaarde:

Aanvullende bepalingen met betrekking tot de etikettering

Beschrijving van de voorwaarde:

De naam van de benaming mag worden aangevuld met de vermelding “primeur” of “nieuw” voor de rode en roséwijnen die voldoen aan de voorwaarden die voor deze vermelding in het productdossier zijn vastgesteld.

Op de wijnen waarvoor de vermelding “primeur” of “nieuw” mag worden gebruikt, moet het jaartal worden vermeld.

Grotere geografische eenheid

Rechtskader:

Nationale wetgeving

Soort aanvullende voorwaarde:

Aanvullende bepalingen met betrekking tot de etikettering

Beschrijving van de voorwaarde:

De etiketten van de wijnen waarvoor de benaming mag gebruikt worden, mogen de grotere geografische eenheid “Vignobles de la Vallée du Rhône” vermelden in overeenstemming met de voorwaarden die worden bepaald door de overeenkomst die werd ondertekend door de verschillende betrokken verdedigings- en beheersorganisaties.

Gebied in de onmiddellijke nabijheid

Rechtskader:

Nationale wetgeving

Soort aanvullende voorwaarde:

Afwijking betreffende de productie in het afgebakende geografische gebied

Beschrijving van de voorwaarde:

Het gebied in de onmiddellijke nabijheid waar bij wijze van uitzondering de vinificatie en bereiding van de wijnen mogen plaatsvinden, bestaat uit het grondgebied van de volgende gemeenten:

Departement Ardèche: Alboussière, Arlebosc, Baix, Beauchastel, Bidon, Boffres, Bogy, Champis, Charmes-sur-Rhône, Cheminas, Colombier-le-Cardinal, Eclassan, Etables, Flaviac, Gilhac-et-Bruzac, Gras, Labastide-de-Virac, Peaugres, Plats, Le Pouzin, Quintenas, Rompon, Saint-Barthélemy-le-Plain, Saint-Cierge-la-Serre, Saint-Cyr, Saint-Georges-les-Bains, Saint-Laurent-du-Pape, Saint-Montan, Saint-Remèze, Saint-Romain-d’Ay, Saint-Romain-de-Lerps, Saint-Symphorien-sous-Chomérac, Saint-Vincent-de-Durfort, Savas, Soyons, Thorrenc, Vernosc-lès-Annonay, Vinzieux, La Voulte;

Departement Isère: Chonas-l’Amballan, Le-Péage-de-Roussillon, Reventin-Vaugris, Les Roches-de-Condrieu, Sablons, Saint-Alban-du-Rhône, Saint-Clair-du-Rhône, Saint-Maurice-l’Exil, Salaise-sur-Sanne, Seyssuel, Vienne;

Departement Loire: Bessey, La Chapelle-Villars, Chuyer, Lupe, Maclas, Pélussin, Roisey, Saint-Romain-en-Jarez;

Departement Rhône: Les Haies, Loire-sur-Rhône, Longes, Sainte-Colombe, Saint-Romain-en-Gal;

Departement Vaucluse: Althen-les-Paluds, Aubignan, Le Barroux, Beaumont-du-Ventoux, Caderousse, Caromb, Carpentras, Cavaillon, Le Crestet, Entraigues-sur-la-Sorgue, Entrechaux, Lamotte-du-Rhône, Lapalud, Loriol-du-Comtat, Malaucène, Mazan, Monteux, Pernes-les-Fontaines, Le Pontet, Saint-Hippolyte-le-Graveyron, Saint-Léger-du-Ventoux, Le Thor. "

Departement Drôme: Albon, Aleyrac, Allex, Ambonil, Andancette, Aubres, La Baume-de-Transit, Beausemblant, Benivay-Ollon, Bourg-lès-Valence, Chamaret, Chantemerle-les-Blés, Chantemerle-les-Grignan, Châteauneuf-de-Bordette, Châteauneuf-sur-Isère, Chavannes, Clansayes, Clérieux, Colonzelle, Condorcet, Donzère, Etoile-sur-Rhône, La Garde-Adhémar, Grane, Granges-les-Beaumont, Les Granges-Gontardes, Grignan, Laveyron, Loriol-sur-Drôme, Montjoux, Montoison, Montaulieu, Montségur-sur-Lauzon, La Motte-de-Galaure, La Penne-sur-l’Ouvèze, Pierrelatte, Pierrelongue, Le Poët-Laval, Les Pilles, Ponsas, Propiac, Roche-Saint-Secret-Beconne, Roussas, Saint-Barthélemy-de-Vals, Saint Donat sur l’Herbasse, Saint-Gervais-sur-Roubion, Saint-Paul-Trois-Châteaux, Saint-Rambert-d’Albon, Saint-Restitut, Saint-Uze, Saint-Vallier, Salles-sous-Bois, Solérieux, Teyssières, Triors, Valaurie, Valence, Veaunes;

Departement Gard: Les Angles, Argilliers, La Bastide-d’Engras, Beaucaire, Bellegarde, La Capelle-et-Masmolène, Collias, Flaux, Le Garn, Goudargues, Issirac, Jonquières-Saint-Vincent, Meynes, Montfaucon, Saint-André-de-Roquepertuis, Saint-Bonnet-du-Gard, Saint-Christol-de-Rodières, Saint-Laurent-la-Vernède, Salazac, Sernhac, Vallabrix, Verfeuil, Vers-Pont-du-Gard;

Link naar het productdosser

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-638435af-cee8-4881-a10c-9ab97b3af3da