Home

Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2020/C 73/08

Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2020/C 73/08

6.3.2020

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 73/16


Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie

(2020/C 73/08)

Deze mededeling wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie (1).

MEDEDELING VAN DE GOEDKEURING VAN EEN STANDAARDWIJZIGING

“Ribera del Duero”

Referentienummer: PDO-ES-A0626-AM04

Datum van de mededeling: 20 november 2019

BESCHRIJVING VAN EN REDENEN VOOR DE GOEDGEKEURDE WIJZIGING

1. Toevoeging van witte wijnen en van de aanduiding “clarete” (punt 2 van het productdossier en punt 1.4 van het enig document)

Beschrijving en motivering

Toevoeging van witte wijnen aan het gamma van producten met de beschermde oorsprongsbenaming (BOB) “Ribera del Duero” en toevoeging van het synoniem “clarete” aan de omschrijving van roséwijnen, teneinde de commerciële vooruitzichten van deze wijnen te verbeteren.

Het regelgevingscomité (Consejo Regulador) is van mening dat met name de laatste twintig jaar met de productie van witte wijnen, die grotendeels op het inheemse ras albillo mayor zijn gebaseerd, zoveel ervaring is opgedaan dat deze in aanmerking komen voor de BOB “Ribera del Duero”.

De wens tot behoud van de historische wijngaarden met deze witte druivenrassen in het gebied en van de genetische diversiteit ervan, het media-effect en het commerciële succes van deze wijnen op de markt zijn voor het regelgevingscomité reden om regels voor deze wijnen op te stellen, op dringend verzoek van de sector.

Momenteel brengen al ten minste 25 wijnmakerijen deze soort witte wijn op basis van het ras albillo mayor op de markt, doorgaans onder de beschermde geografische aanduiding (BGA) “Vino de la Tierra de Castilla y León”. Daarbij zijn vermeldenswaardige successen geboekt (vijf wijnen van het ras albillo mayor kregen in het toonaangevende wijnblad The Wine Advocate een hogere score dan 91).

Besloten is om in de omschrijving van de roséwijnen de aanduiding “clarete” op te nemen, dit op verzoek van marktdeelnemers die een traditioneel woord in het gebied willen gebruiken om de kleur van deze wijnen aan te duiden. De bereidingsvoorwaarden of -methoden zijn niet gewijzigd.

Soort aanpassing: standaard

Zowel de witte wijnen als de “claretes” zijn ingedeeld in de categorie wijn, die de enige categorie blijft die in het productdossier is toegestaan. “Claretes” zijn roséwijnen die de naam dragen waarmee ze in het gebied van oudsher worden aangeduid, die verwijst naar de kleur ervan en die in nationale etiketteringswetgeving is erkend. Er is geen wijncategorie gewijzigd, toegevoegd of geschrapt. Er is dus geen sprake van een wijziging in de zin van artikel 14, lid 1, van Verordening (EU) 2019/33.

2. Beschrijving van de fysisch-chemische kenmerken van de witte wijnen (punt 2 van het productdossier en punt 1.4 van het enig document)

Beschrijving en motivering

Een omschrijving geven van de analytische kenmerken die de witte wijnen moeten hebben om aan de eisen van het productdossier en dus de BOB “Ribera del Duero” te voldoen.

In het kader van de toevoeging van deze nieuwe wijnsoort moeten de fysisch-chemische kenmerken ervan worden omschreven. Daartoe moet ten minste worden voldaan aan artikel 20 van Uitvoeringsverordening (EU) 2019/34 van de Commissie van 17 oktober 2018 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad en Verordening (EU) nr. 1306/2013 van het Europees Parlement en de Raad.

Soort aanpassing: standaard

De fysisch-chemische kenmerken zijn aangepast, zonder dat het eindproduct substantieel is gewijzigd; dit product behoudt de kenmerken en het profiel die zijn omschreven onder het verband en die voortvloeien uit het samenspel tussen natuurlijke en menselijke factoren. Er is dus geen sprake van een wijziging in de zin van artikel 14, lid 1, van Verordening (EU) 2019/33.

3. Herformulering van de organoleptische kenmerken (punt 2 van het productdossier en punt 1.4 van het enig document)

Beschrijving en motivering

Nieuwe omschrijving van de organoleptische parameters waaraan de verschillende categorieën wijn moeten voldoen om in aanmerking te komen voor de BOB “Ribera del Duero”. Het is de bedoeling dat deze parameters beter aansluiten bij de huidige technieken op het gebied van sensorische analyse.

Toevoeging van de organoleptische kenmerken waaraan de witte BOB-wijnen moeten voldoen.

Op basis van de ervaring die het regelgevingscomité heeft opgedaan in het kader van het door het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (Elfpo) gefinancierde project voor de ontwikkeling van analyse-instrumenten voor de standaardisatie van de sensorische analyse die is verricht door de proeverijcomités voor de BOB’s van Castilië en León, is besloten de verschillende productsoorten nauwkeuriger te omschrijven en een aantal eerdere omschrijvingen op te nemen die de interpretatie van de wijnen moeten verduidelijken. Deze wijziging is bedoeld ter illustratie van de kenmerken waaraan elke wijnsoort moet voldoen, en met het oog op de toepassing van een nog in de ontwikkelingsfase verkerend systeem van sensorische analyse dat voldoet aan norm UNE-EN ISO/IEC 17025:2017.

Voor de omschrijving van de witte wijnen zijn gegevens gebruikt uit het projectverslag, waarin enkele relevante verwijzingen zijn opgenomen. Verder is geput uit door de jaren heen verzamelde beschrijvingen van deze wijnsoort, waarmee in het gebied uitgebreid is geëxperimenteerd, ook door de proef- en testafdeling van het regelgevingscomité.

De productkenmerken zijn niet gewijzigd. Wel is gezorgd voor een gedetailleerdere beschrijving die aansluit bij nieuwe technieken voor sensorische analyse.

Soort aanpassing: standaard

De organoleptische kenmerken zijn aangepast zonder dat het beschermde product substantieel is gewijzigd; dit product behoudt de kenmerken en het profiel die zijn omschreven onder het verband en die voortvloeien uit het samenspel tussen natuurlijke en menselijke factoren. Er is dus geen sprake van een wijziging in de zin van artikel 14, lid 1, van Verordening (EU) 2019/33.

4. Herziening van de teeltmethoden (punt 3, onder a), van het productdossier en punt 1.5.1 van het enig document)

Beschrijving en motivering

Bepaling van het minimumgehalte aan natuurlijk alcohol dat vereist is in het geval van druiven van het ras albillo mayor die voor de productie van beschermde wijnen worden gebruikt.

Gezien het belang van frisheid van deze soort wijn en rekening houdend met de opgedane ervaring en met de rapporten die het Instituut voor Landbouwtechnologie van Castilië en León (ITACyL) heeft opgesteld bij de clonische selectie van de albillo mayor, is besloten de minimumdrempel voor deze parameter op 17,9° Brix (10,5° Beaumé) vast te stellen. Dit besluit is ook ingegeven door de markttrend van meer frisheid in deze soort witte wijn en door de uitgesproken klimatologische verschillen tussen de afzonderlijke wijnjaren.

Voorts is besloten de parameters uit te drukken in graden Brix omdat deze eenheid geschikt is voor de vaststelling van de oogstcontroletaken.

Soort aanpassing: standaard

Alleen de initiële voorwaarden waaraan de grondstoffen moeten voldoen, zijn aangepast. Het beschermde product is niet substantieel gewijzigd; het behoudt de kenmerken en het profiel die zijn omschreven onder het verband en voortvloeien uit het samenspel tussen natuurlijke en menselijke factoren. Er is dus geen sprake van een wijziging in de zin van artikel 14, lid 1, van Verordening (EU) 2019/33.

5. Wijziging van de productieomstandigheden: extractieopbrengst (punt 3, onder b), van het productdossier en punt 1.5.1 van het enig document)

Beschrijving en motivering

Verhoging van de extractieopbrengst van 70 liter naar 72 liter per 100 kg druiven.

Door nieuwe technieken in wijnmakerijen, koeling en het gebruik van vacuümfilters voor de classificatie van most is het gebruik van druivensap in de afgelopen paar jaar toegenomen zonder dat de kwaliteit wezenlijk onder druk is komen te staan. Het resultaat is een hogere opbrengst bij een gelijke kwaliteit zoals vereist in het productdossier.

Soort aanpassing: standaard

Het beschermde product is niet substantieel gewijzigd; het behoudt de kenmerken en het profiel die zijn omschreven onder het verband en voortvloeien uit het samenspel tussen natuurlijke en menselijke factoren. Er is dus geen sprake van een wijziging in de zin van artikel 14, lid 1, van Verordening (EU) 2019/33.

6. Rijpingsvoorwaarden en -perioden (punt 3, onder b), van het productdossier en punt 1.5.1 van het enig document)

Beschrijving en motivering

De voorschriften inzake de rijpingsvoorwaarden en -perioden zijn verplaatst van punt 8 naar punt 3, omdat dit passender wordt geacht.

De voorschriften inzake de rijpingsvoorwaarden en -perioden zijn niet gewijzigd; ze zijn slechts verplaatst van punt 8, onder b.3) “Etiketteringsvoorschriften”, waar ze waren opgenomen als voorschriften inzake het gebruik van traditionele aanduidingen en facultatieve etikettering, naar punt 3, onder b.3) “Specifieke oenologische procedés”, “Rijpingsvoorwaarden”.

Deze gelegenheid is aangegrepen om wat betreft de berekening van de rijpingsperioden te verduidelijken dat de begindatum van dergelijke perioden in geen geval vóór 1 oktober van het oogstjaar mag vallen. Bovendien mag de rijpingsperiode die ten minste vereist is voor het facultatieve gebruik van de traditionele aanduidingen “RESERVA” en “GRAN RESERVA”, pas ingaan op het moment waarop de partij wijn in de eiken vaten is gegoten.

Daarnaast is bepaald welke maximumcapaciteit van de vaten acceptabel wordt geacht om de kwaliteit van het eindproduct te waarborgen (330 voor traditionele aanduidingen en 600 voor “Roble/Barrica”).

Soort aanpassing: standaard

Het gaat alleen om een verduidelijking en een niet-substantiële wijziging van het beschermde product, dat de kenmerken en het profiel behoudt die zijn omschreven onder het verband en die voortvloeien uit het samenspel tussen natuurlijke en menselijke factoren. Er is dus geen sprake van een wijziging in de zin van artikel 14, lid 1, van Verordening (EU) 2019/33.

7. Wijziging van de beperkingen die gelden voor de wijnbereiding: rascomponent van de rode wijnen (punt 3, onder c), van het productdossier en punt 1.5.1 van het enig document)

Beschrijving en motivering

Herformulering van de samenstelling van rassen bij rode wijnen met de BOB “Ribera del Duero”: het aandeel rode grenache mag worden verhoogd tot 25 %, aangezien dit ras steeds meer wordt gewaardeerd op de markt.

Besloten is het percentage rode grenache dat mag worden gebruikt, te verhogen tot het maximum dat voor de andere goedgekeurde rode rassen is toegestaan. Deze wijziging heeft plaatsgevonden op verzoek van de sector, die vindt dat het ras interessante nuances biedt. Het gebruik ervan is niet van invloed op het product, zolang het uit ten minste 75 % tempranillo, tinto fino of tinta del país blijft bestaan. De rode grenache wordt steeds vaker gebruikt door bepaalde exploitanten, die wijzen op de hoge scores die kenners aan deze wijnen toekennen, zelfs aan de wijnen die niet voor bescherming in aanmerking komen vanwege het feit dat de assemblage te grote hoeveelheden van dit ras bevat. De rode grenache is van oudsher een ras dat volop wordt gebruikt voor de rode wijnen van het gebied. Het historische karakter en het verband met de regio gelden daarmee als bewezen.

Voorts zijn de percelen rode grenache in het gebied een echte bron van genotypische variabiliteit omdat ze het resultaat zijn van generatielange massaselectie en daarmee perfect passen bij het grondgebied. Het regelgevingscomité wil deze waardevolle eigenschappen voor de regio behouden en zelfs versterken, vooral ook om over instrumenten te beschikken waarmee het hoofd kan worden geboden aan veranderingen, en met name de opwarming van de aarde.

Tot slot ligt, gezien de huidige vraag naar frissere wijnen, een toenemend gebruik van de red grenache voor de hand omdat dit ras het meest geschikt is om wijnen met dit kenmerk te produceren.

Soort aanpassing: standaard

Het beschermde product is niet substantieel gewijzigd; het behoudt de kenmerken en het profiel die zijn omschreven onder het verband en voortvloeien uit het samenspel tussen natuurlijke en menselijke factoren. Er is dus geen sprake van een wijziging in de zin van artikel 14, lid 1, van Verordening (EU) 2019/33.

8. Wijziging van de beperkingen die gelden voor de wijnbereiding: rascomponent van witte wijnen (punt 3, onder c), van het productdossier en punt 1.5.1 van het enig document)

Beschrijving en motivering

Vaststelling van de assemblagepercentages waaraan beschermde witte wijnen moeten voldoen. In dit verband gaat het in het bijzonder om de albillo mayor, het hoofdras.

In de door de geregistreerde exploitanten geproduceerde witte wijnen die in steeds groteren getale op de markt komen, maar geen beschermde oorsprongsbenaming hebben, vormt het inheemse ras albillo mayor de belangrijkste component. Daarom moet het percentage van het hoofdras worden vastgesteld op 75 %, en wel om dezelfde reden als bij de rode wijnen in het gebied, die voor minimaal 75 % uit de tempranillo moeten bestaan.

De eerste overgangsbepaling van de verordening inzake de BOB “Ribera del Duero” en het regelgevingscomité luidt als volgt:

- Overeenkomstig de derde overgangsbepaling van de beschikking van 21 juli 1982 kan het regelgevingscomité toestemming verlenen voor de productie van beschermde wijnen van een mengsel van rassen van druiven uit wijngaarden in het productiegebied, op voorwaarde dat de rassen die krachtens deze verordening zijn toegestaan, in dit mengsel overheersen.

Voorts moet rekening worden gehouden met toekomstige wijzigingen van het productdossier waarbij nieuwe soorten wijnen in dit dossier worden opgenomen. Om die reden is het passend de eigenheid van het inheemse ras te waarborgen en daarnaast over de nodige speelruimte te beschikken voor de opname van andere traditionele rassen, mits onderbouwd met toekomstige technische studies.

In dit verband zij vermeld dat wijnen die berusten op de albillo mayor, als hoogwaardige nichewijnen in de markt worden gezet en dat daarvoor over het algemeen hoge prijzen worden betaald, waarmee deze wijnen in het hoge segment vallen.

Soort aanpassing: standaard

Zoals hiervoor aangegeven, is de toevoeging van witte wijnen geen wijziging in EU-termen. Na de opname van deze wijnen in het dossier zullen de productievoorwaarden en beperkingen worden vastgesteld die nodig zijn om de hoofdkenmerken van de gebiedswijnen te behouden. Er is dus geen sprake van een wijziging in de zin van artikel 14, lid 1, van Verordening (EU) 2019/33.

9. Herziening van het geografisch gebied (punt 4 van het productdossier en punt 1.6 van het enig document)

Beschrijving en motivering

Herziening van het geografische gebied.

Het afgebakende gebied is niet gewijzigd. Er zijn alleen enkele namen van in het gebied gelegen plaatsen geactualiseerd omdat er sinds de invoering van de BOB bestuurlijke herindelingen hebben plaatsgevonden.

Soort aanpassing: standaard

Het gebied zelf is niet gewijzigd; er zijn alleen enkele redactionele aanpassingen doorgevoerd.

10. Toevoeging van een maximum voor opbrengsten per hectare albillo mayor (punt 5 van het productdossier en punt 1.5.2 van het enig document)

Beschrijving en motivering

Beschrijving en motivering: Toevoeging van de maximaal toegestane productie per hectare voor het ras albillo mayor, die is vastgesteld op 9 500 kg/ha.

Hoewel de productiviteit van een ras in “Ribera del Duero” kan variëren, blijkt uit onderzoek dat het ITACyL tijdens de selectie van klonen van de albillo mayor heeft gedaan, dat 9 500 kilogram per hectare voor dit ras een redelijk productiecijfer is. Opname van dit cijfer in het productdossier ligt dus in de rede.

De ervaring heeft ook uitgewezen dat het door het ITACyL aangeleverde cijfer passend is. Onder het huidige productiemaximum, dat wat de huidige BOB-wijnen betreft, alleen geldt voor de productie van rode wijnen en rosés, moeten doorgaans veel druiven worden opgeofferd.

Het maximum van 9 500/ha, dat hoger is dan het eerder vastgestelde maximum, is het gevolg van feit dat witte wijnen op basis van dit ras zijn opgenomen in het productdossier. Bij deze wijnen wordt gestreefd naar een uitgesproken frisheid, die met het eerder vastgestelde productiemaximum echter moeilijker te bereiken is voor dit ras.

Soort aanpassing: standaard

Voor het ras albillo mayor, dat met name voor de productie van witte wijnen wordt gebruikt, moet een maximale opbrengst per hectare worden vastgesteld. Er is dus geen sprake van een wijziging in de zin van artikel 14, lid 1, van Verordening (EU) 2019/33.

11. Toevoeging van albillo mayor als hoofdras (punt 6 van het productdossier en punt 1.7 van het enig document)

Beschrijving en motivering

Albillo mayor is als hoofdras aangemerkt omdat het in het gebied altijd het witte ras bij uitstek is geweest.

De toevoeging van witte wijnen in het productdossier moet in verband worden gebracht met de sleutelrol die albillo mayor vervult. Dit ras moet daarom als een primair ras en niet enkel als een toegestaan ras worden gezien.

Aan de keuze voor albillo mayor als hoofdras voor de productie van witte wijnen in Ribera del Duero ligt een aantal redenen ten grondslag:

ten eerste is albillo mayor het enige witte ras dat in het gebied is toegestaan;

ten tweede is albillo mayor het belangrijkste ras voor de witte wijnen die door de geregistreerde wijnmakerijen op de markt worden gebracht en zoveel succes op de markt en onder wijnkenners hebben dat de belangstelling ervoor toeneemt;

ten derde is albillo mayor het meest traditionele en onderscheidende ras dat in het beschermde gebied wordt geteeld. Er bestaat dus een sterk verband tussen de kenmerken van de witte wijnen en dit ras, dat daarom moet worden bestempeld als hoofdras voor de productie van witte wijnen in Ribera del Duero.

Derhalve ligt het wat de witte wijnen uit het gebied betreft, voor de hand om albillo mayor als hoofdras aan te merken, zodat gewaarborgd is dat de traditionele kenmerken van de wijnen uit het gebied bewaard blijven.

De rassen albillo mayor en tempranillo hebben in de regio van oudsher altijd naast elkaar bestaan. Ook zijn beide rassen altijd bepalend geweest voor het karakter van de wijnen in Ribera del Duero.

Soort aanpassing: standaard

De albillo mayor, die in het bijzonder voor de productie van witte wijnen wordt gebruikt, was en is altijd als ras toegestaan en is in het gebied het witte ras bij uitstek. Het gaat niet om een wijziging, maar slechts om een erkenning van de bestaande situatie. Er is dus geen sprake van een wijziging in de zin van artikel 14, lid 1, van Verordening (EU) 2019/33.

12. Toevoeging van een uitzondering voor historische minoritaire rassen (punt 6 van het productdossier)

Beschrijving en motivering

Toevoeging van druiven uit historische wijngaarden als bestanddeel van de BOB-wijnen.

Het is al vele jaren gebruikelijk dat bepaalde zeer minoritaire rassen met de hoofdrassen worden gemengd, ook in de periode na de invoering van de oorsprongsbenaming voor rosé-/“clarete”-wijnen (de specifieke voorschriften ter zake dateerden van voor het productdossier).

Voorts zijn de percelen met verschillende historische rassen in het gebied een belangrijke bron van genetische variabiliteit omdat ze het resultaat zijn van generatielange massaselectie en daarmee perfect passen bij het grondgebied. Het regelgevingscomité wil deze waardevolle traditionele eigenschappen voor de regio behouden en zelfs versterken, vooral ook om over instrumenten te beschikken waarmee het hoofd kan worden geboden aan veranderingen, en met name de opwarming van de aarde.

Inmiddels is er vraag naar frissere, complexere wijnen met een palet aan nuances. Daarom lijkt het aangewezen meer gebruik te maken van dergelijke rassen, iets waarom de exploitanten regelmatig hebben verzocht.

Soort aanpassing: standaard

De productkenmerken zijn niet substantieel gewijzigd. De typische kenmerken die onder het verband worden beschreven, blijven hetzelfde. Het idee is om traditionele methoden en de mogelijkheden van de rassen van het gebied te combineren met nieuwe wijnbereidingstrends om een product van topkwaliteit te verkrijgen dat aan de hedendaagse smaak van de consument beantwoordt. Er is dus geen sprake van een wijziging in de zin van artikel 14, lid 1, van Verordening (EU) 2019/33.

13. Actualisering van de formulering van het verband (punt 7 van het productdossier en punt 1.8 van het enig document)

Beschrijving en motivering

Minimale wijzigingen in de formulering van het verband om enkele concepten te verduidelijken en de voorgestelde wijzigingen te onderbouwen.

Het productdossier van de BOB “RIBERA DEL DUERO” wordt wat het verband betreft niet substantieel gewijzigd, noch wordt er met de wijzigingen afbreuk aan gedaan. Een herziening was echter noodzakelijk om enkele concepten te verduidelijken, waarbij vooral benadrukt is dat de wijzigingen in kwestie gegrond zijn en dat het causale verband niet wordt doorbroken.

Soort aanpassing: standaard

Het gaat niet om een substantiële wijziging, maar slechts om een adequatere formulering. Er is dus geen sprake van een wijziging in de zin van artikel 14, lid 1, van Verordening (EU) 2019/33.

14. Wijziging van punt 8: andere toepasselijke vereisten (punt 8 van het productdossier en punt 1.9 van het enig document)

Beschrijving en motivering

In punt 8 (Andere toepasselijke vereisten) zijn wijzigingen aangebracht waarbij het rechtskader is bijgewerkt en bepaalde elementen zijn verduidelijkt, zoals de registratieverplichting, uitzonderingen op de toepassing van opbrengsten, motivering van de eis van botteling in het oorsprongsgebied en aanduidingen op de etiketten. Ook mogen kleinere geografische locaties als plaatsnaam worden vermeld.

Dit punt is feitelijk volledig herzien om opheldering te verschaffen over bepaalde aspecten die onvoldoende duidelijk waren. De tekst is nu meer in lijn met de huidige voorschriften.

Namen van gemeenten en kleinere bestuurlijke eenheden van het geografisch gebied mogen voortaan worden vermeld, dit op verzoek van de sector. Consumenten willen tegenwoordig namelijk steeds vaker weten waar een product vandaan komt.

De grenzen van de plaatsen zijn nauwkeurig omdat het om bestuurlijke scheidslijnen gaat.

Soort aanpassing: standaard

De te beschermen naam is zelf niet gewijzigd, noch zijn er nieuwe beperkingen ingevoerd voor het op de markt brengen van het product. Er is dus geen sprake van een wijziging in de zin van artikel 14, lid 1, van Verordening (EU) 2019/33.

15. Actualisering van punt 9, onder b) controle van het productdossier: monitoringtaken (punt 9, onder b), van het productdossier)

Beschrijving en motivering

Actualisering van de monitoringtaken.

De certificering in het kader van norm UNE-EN-ISO 17065, waarbij het regelgevingscomité betrokken is, vereist een herziening van dit punt: het moet in overeenstemming worden gebracht met de uitgangspunten van deze norm.

Soort aanpassing: standaard

Er is geen sprake van een wijziging in de zin van artikel 14, lid 1, van Verordening (EU) 2019/33.

ENIG DOCUMENT

1. Naam van het product

Ribera del Duero

2. Type geografische aanduiding

BOB – beschermde oorsprongsbenaming

3. Categorieën wijnbouwproducten

1.

Wijn

4. Beschrijving van de wijn(en)

“VINO TINTO JOVEN”, “JOVEN ROBLE”

“JOVEN” (geen rijping of minder dan drie maanden rijping en/of gisting op vat).

Uiterlijk: helder, met ten minste een gemiddelde kleurintensiteit en tonen die uiteenlopen van paarsrood tot violetrood.

Geur: aroma’s van rood en/of vers zwart fruit, in gemiddelde mate.

Smaak: evenwichtig en fris als gevolg van de zuurcomponent, en een lichte tot gemiddelde body. Minimaal een korte afdronk.

“JOVEN ROBLE” (meer dan drie maanden rijping en/of gisting op vat)

Uiterlijk: helder, met ten minste een gemiddelde kleurintensiteit en tonen die uiteenlopen van paarsrood tot violetrood.

Geur: aroma’s van rood en/of vers zwart fruit, samen met aroma’s van rijping op eikenhout.

Smaak: evenwichtig en fris als gevolg van de zuurcomponent, en ten minste een gemiddelde body. Minimaal een korte afdronk

De in dit punt bepaalde fysisch-chemische kenmerken moeten in ieder geval voldoen aan de limieten van de EU-regelgeving.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

11,5

Minimale totale zuurgraad

4 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) (*1)

0,833

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

150

“CRIANZA”

Uiterlijk: helder, met ten minste een gemiddelde kleurintensiteit en tonen die uiteenlopen van granaatrood tot violetrood. Geen kooldioxide.

Geur: aroma’s van rood en/of vers zwart fruit, samen met aroma’s van rijping op eikenhout, ten minste in gemiddelde mate.

Smaak: evenwichtig, met voldoende zure frisheid en een gemiddelde tot volle body en een gemiddelde tot lange afdronk.

De in dit punt bepaalde fysisch-chemische kenmerken moeten in ieder geval voldoen aan de limieten van de EU-regelgeving.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

11,5

Minimale totale zuurgraad

4 in milli-equivalent per liter

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) (*2)

0,833

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

150

RODE “RESERVA” EN “GRAN RESERVA”, EN ANDERE RODE WIJNEN DIE LANGER DAN TWEE JAAR HEBBEN GERIJPT

“RESERVA” EN “GRAN RESERVA”

Uiterlijk: zuiver of licht troebel, met ten minste een gemiddelde kleurintensiteit en tonen die uiteenlopen van baksteenrood tot violetrood. Geen kooldioxide.

Geur: aroma’s van rijping op eikenhout, in gemiddelde mate, mogelijk met tonen van vruchtencompote, maar geen vers fruit.

Smaak: evenwichtig, met voldoende zuur en een gemiddelde tot volle body en een gemiddelde tot lange afdronk.

ANDERE WIJNEN DIE LANGER DAN TWEE JAAR HEBBEN GERIJPT (met meer dan drie maanden gisting op vat of rijping)

Uiterlijk: zuiver of licht troebel, met ten minste een gemiddelde kleurintensiteit en tonen die uiteenlopen van baksteenrood tot violetrood.

Geur: aroma’s van rijping op eikenhout.

Smaak: evenwichtig, met voldoende zuur en een gemiddelde tot volle body en een gemiddelde tot lange afdronk.

De in dit punt bepaalde fysisch-chemische kenmerken moeten in ieder geval voldoen aan de limieten van de EU-regelgeving.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

11,5

Minimale totale zuurgraad

4 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) (*3)

0,833

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

150

ROSÉ/“CLARETE”

Zonder rijping

Uiterlijk: heldere kleur met een tint die ligt tussen de kleur van een uienschil en framboosroze, mogelijk met enkele weinig intense grijstinten.

Geur: aroma’s van rood en/of ander fruit.

Smaak: evenwichtig en fris met een gemiddelde tot hoge zuurheid en een lichte tot gemiddelde body.

Met rijping

Uiterlijk: heldere kleur met een tint die ligt tussen de kleur van een uienschil en framboosroze, mogelijk met enkele weinig intense grijstinten.

Geur: aroma’s van vers rood fruit of rood fruit in een compote en/of andere vruchten, samen met aroma’s van rijping op eikenhout. De aanwezigheid van fruitaroma’s is facultatief bij de “Reserva”- en “Gran Reserva”-wijnen.

Smaak: evenwichtig en fris met een gemiddelde tot hoge zuurheid en een lichte tot gemiddelde body.

De in dit punt bepaalde fysisch-chemische kenmerken moeten in ieder geval voldoen aan de limieten van de EU-regelgeving.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

11

Minimale totale zuurgraad

4,3 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) (*4)

0,833

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

180

WITTE WIJNEN

Zonder rijping

Uiterlijk: helder en min of meer strogeel.

Geur: aroma’s van “andere vruchten”. Plantaardige tonen kunnen ook voorkomen.

Smaak: evenwichtig en fris met een gemiddelde tot hoge zuurheid en een lichte tot gemiddelde body.

Met rijping

Uiterlijk: heldere kleur met een tint die ligt tussen strogeel en goudgeel. In wijnen met de traditionele aanduidingen “Crianza”, “Reserva” en “Gran Reserva” is een nuance van oud goudgeel toegestaan.

Geur: aroma’s van “andere vruchten”, waarbij het kan gaan om verse vruchten of vruchtencompote, samen met aroma’s van rijping op eikenhout. De aanwezigheid van fruitaroma’s is facultatief bij de “Reserva”- en “Gran Reserva”-wijnen.

Smaak: evenwichtig en fris met een gemiddelde zuurheid en een lichte tot gemiddelde body.

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren:

0,65 g/l voor niet-gegiste en niet op vat gerijpte wijnen (10,83 milli-equivalent per liter)

0,80 g/l voor gegiste en/of op vat gerijpte wijnen (13,33 milli-equivalent per liter)

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

11

Minimale totale zuurgraad

4,5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

10,83

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

180

5. Wijnbereidingsprocedés

a. Essentiële oenologische procedés

Teeltmethoden

Om als wijngaardperceel voor de teelt van druiven in het kader van de BOB “Ribera del Duero” te worden aangemerkt, moet een perceel ten minste in de derde groeicyclus verkeren, gerekend vanaf de aanplanting.

Teeltmethoden

De minimale dichtheid van nieuwe planten bedraagt 2 000 wijnstokken per hectare.

Specifiek oenologisch procedé

19,1° Brix (11° Beaumé) voor de rode rassen en 17,9° Brix (10,5° Beaumé) voor de witte rassen.

Specifiek oenologisch procedé

Ten hoogste 72 liter wijn of most per 100 kg geoogste druiven.

Rijpingsomstandigheden

Specifiek oenologisch procedé

“CRIANZA”: Rode wijnen met een minimale rijpingstijd van 24 maanden. Minimaal twaalf maanden daarvan moeten de wijnen in eikenhouten vaten zijn gelagerd. Rosé/“clarete” en witte wijnen met een minimale rijpingstijd van 18 maanden. Minimaal zes maanden daarvan moeten de wijnen in eikenhouten vaten zijn gelagerd.

“RESERVA”: Rode wijnen met een minimale rijpingstijd van 36 maanden. Minimaal twaalf maanden daarvan moeten de wijnen in eikenhouten vaten zijn gelagerd. De resterende tijd moeten ze op fles zijn gelagerd. Rosé/“clarete” en witte wijnen met een minimale rijpingstijd van 24 maanden. Minimaal zes maanden daarvan moeten de wijnen in eikenhouten vaten zijn gelagerd. De resterende tijd moeten ze op fles zijn gelagerd.

“GRAN RESERVA”: Rode wijnen met een minimale rijpingstijd van 60 maanden. Minimaal 24 maanden daarvan moeten de wijnen in eikenhouten vaten zijn gelagerd. De resterende tijd moeten ze op fles zijn gelagerd. Rosé/“clarete” en witte wijnen moeten een minimale rijpingstijd hebben van 48 maanden. Minimaal zes maanden daarvan moeten de wijnen in eikenhouten vaten zijn gelagerd. De resterende tijd moeten ze op fles zijn gelagerd.

Rijpingsomstandigheden

Specifiek oenologisch procedé

Aanduiding “ROBLE/BARRICA”

Rode wijnen, rosé/“clarete” en witte wijnen die minimaal drie maanden op vat gerijpt hebben.

Rijpingsomstandigheden

Specifiek oenologisch procedé

De eikenhouten vaten moeten voor “Crianza”-, “Reserva”- en “Gran Reserva”-wijnen een inhoud hebben van ten hoogste 330 liter.

Voor “Roble/Barrica”-wijnen moeten de vaten een inhoud hebben van ten hoogste 600 liter.

Wijnbereidingsbeperkingen

Wijnen met de BOB “RIBERA DEL DUERO” moeten per wijnsoort voldoen aan de volgende regels wat betreft het aandeel van de rassen in de wijn:

Rode wijnen: minimaal 95 van de 100 druiven waarvan deze wijnen zijn gemaakt, behoren tot rode druivenrassen die in het productdossier zijn toegestaan. Het aandeel van de rassen tempranillo, tinto fino of tinta del país mag niet lager zijn dan 75 %.

Rosé-/“clarete”-wijnen: deze moeten voor minimaal 50 % zijn gemaakt van druiven van rode rassen die in het productdossier zijn toegestaan.

Witte wijnen: deze moeten voor minimaal 75 % zijn gemaakt van druiven van het ras albillo mayor.

b. Maximumopbrengsten

RODE RASSEN:

7 000 kilogram druiven per hectare

RODE RASSEN:

50,4 hectoliter per hectare

WITTE RASSEN:

9 500 kilogram druiven per hectare

WITTE RASSEN:

68,4 hectoliter per hectare

6. Afgebakend geografisch gebied

PROVINCIE BURGOS: ADRADA DE HAZA, ANGUIX, ARANDA DE DUERO (LA AGUILERA y SINOVAS), BAÑOS DE VALDEARADOS, BERLANGAS DE ROA, CALERUEGA, CAMPILLO DE ARANDA, CASTRILLO DE LA VEGA, LA CUEVA DE ROA, FRESNILLO DE LAS DUEÑAS, FUENTECEN, FUENTELCESPED, FUENTELISENDO, FUENTEMOLINOS, FUENTENEBRO, FUENTESPINA, GUMIEL DE IZÁN, GUMIEL DE MERCADO, HAZA, HONTANGAS, HONTORIA DE VALDEARADOS, LA HORRA, HOYALES DE ROA, MAMBRILLA DE CASTREJÓN, MILAGROS, MORADILLO DE ROA, NAVA DE ROA, OLMEDILLO DE ROA, PARDILLA, PEDROSA DE DUERO (BOADA DE ROA, GUZMÁN, QUINTANAMANVIRGO y VALCABADO DE ROA), PEÑARANDA DE DUERO (CASANOVA), QUEMADA, QUINTANA DEL PIDIO, ROA, SAN JUAN DEL MONTE, SAN MARTÍN DE RUBIALES, SANTA CRUZ DE LA SALCEDA, LA SEQUERA DE HAZA, SOTILLO DE LA RIBERA (PINILLOS DE ESGUEVA), TERRADILLOS DE ESGUEVA, TORREGALINDO, TÓRTOLES DE ESGUEVA (VILLOVELA DE ESGUEVA), TUBILLA DEL LAGO, VADOCONDES, VALDEANDE, VALDEZATE, LA VID Y BARRIOS (GUMA y ZUZONES), VILLAESCUSA DE ROA, VILLALBA DE DUERO, VILLALBILLA DE GUMIEL, VILLANUEVA DE GUMIEL, VILLATUELDA en ZAZUAR.

PROVINCIE SEGOVIA: ALDEHORNO, HONRUBIA DE LA CUESTA, MONTEJO DE LA VEGA DE LA SERREZUELA en VILLAVERDE DE MONTEJO (VILLALVILLA DE MONTEJO).

PROVINCIE SORIA: ALCUBILLA DE AVELLANEDA (ALCOBA DE LA TORRE y ZAYAS DE BÁSCONES), (ALCUBILLA DEL MARQUÉS), CASTILLEJO DE ROBLEDO, LANGA DE DUERO (ALCOZAR, BOCIGAS DE PERALES, VALDANZO, VALDANZUELO y ZAYAS DE TORRE), MIÑO DE SAN ESTEBAN y SAN ESTEBAN DE GORMAZ (ALDEA DE SAN ESTEBAN, ATAUTA, INES, MATANZA DE SORIA, OLMILLOS, PEDRAJA DE SAN ESTEBAN, PEÑALBA DE SAN ESTEBAN, QUINTANILLA DE TRES BARRIOS, REJAS DE SAN ESTEBAN, SOTO DE SAN ESTEBAN, VELILLA DE SAN ESTEBAN en VILLÁLVARO).

PROVINCIE VALLADOLID: BOCOS DE DUERO, CANALEJAS DE PEÑAFIEL, CASTRILLO DE DUERO, CURIEL DE DUERO, FOMPEDRAZA, MANZANILLO, OLIVARES DE DUERO, OLMOS DE PEÑAFIEL, PEÑAFIEL (ALDEAYUSO, MÉLIDA y PADILLA DE DUERO), PESQUERA DE DUERO, PIÑEL DE ABAJO, PIÑEL DE ARRIBA, QUINTANILLA DE ARRIBA, QUINTANILLA DE ONÉSIMO, RÁBANO, ROTURAS, TORRE DE PEÑAFIEL (MOLPECERES), VALBUENA DE DUERO (SAN BERNARDO) en VALDEARCOS DE LA VEGA.

7. Hoofdras(sen)

TEMPRANILLO - TINTA DEL PAIS

TEMPRANILLO - TINTO FINO

ALBILLO MAYOR

8. Beschrijving van het (de) verband(en)

1.

Het terroir en de klimaatomstandigheden van het in punt 5 afgebakende geografische gebied geven de wijnen een eigen karakter. Uit de overeenkomsten van de hoofdrassen van het gebied blijkt derhalve dat de in het gebied geteelde druiven onderscheidende aspecten vertonen die juist ten grondslag liggen aan die overeenkomsten.

Een onderscheidend kenmerk is de evenwichtige natuurlijke zuurgraad van de wijnen. Bij de rode wijnen is het hoge fenolgehalte een andere onderscheidende factor. Opvallend daarbij zijn de blauwtinten van anthocyanen en vitisinen, evenals de tannine van hoge polymere kwaliteit.

2.

Vooral door de gemiddeld hoge ligging van het gebied is het klimaat van grote invloed op de druiven. Uiteindelijk is het echter de bovengenoemde langzame rijping in combinatie met de grote verschillen tussen de temperatuur overdag en ’s nachts, die ervoor zorgen dat er overdag sprake is van voor een optimale vorming van nuttige verbindingen, terwijl de metabolische verbranding van diezelfde verbindingen ’s nachts wordt afgeremd. De lange rijping maakt de tannine ook op natuurlijke wijze zoeter.

3.

Hierdoor is het productiegebied van de BOB “RIBERA DEL DUERO” geschikt voor het maken van kwaliteitswijnen, op voorwaarde dat de volumes van de wijngaarden aan een maximum worden gebonden en er geen late rassen worden gebruikt. Het gebied kent veel zonneschijn, meer dan 2 400 zonuren per jaar. In de zomer en tijdens de groei en rijping is het er heet, wat nodig is voor een goed polyfenolgehalte.

Al met al is het gebied geschikt voor het maken van kwaliteitswijnen, zij het dat aanpassingen nodig zijn op het gebied van de aanplantlocaties, de rassen, de sterkte van de planten, de teeltmethoden enzovoort.

4.

De natuurlijke omstandigheden in het productiegebied - terrein, klimaat, bodemsoorten - zijn door de jaren heen een optimale voedingsbodem geweest voor het ontstaan van wijngaarden die kenmerkend zijn voor Ribera del Duero.

Naast deze bijzondere omstandigheden zijn de kenmerken van het ras tinto fino in dit gebied ook van belang want aan deze kenmerken ontlenen de wijnen hun eigen karakter. Het ras heeft zich dusdanig aangepast dat het inheems is geworden. Het vormt al eeuwenlang de basis voor bijzondere, voortreffelijke bewaarwijnen die tegenwoordig als beschermde wijn op de markt worden gebracht en waar de consument een voorliefde voor heeft.

Albillo mayor kan als het inheemse witte hoofdras van het gebied worden beschouwd, omdat het van oudsher het meest voorkomt in de streek. Ook worden de witte wijnen in het gebied van oudsher op basis van dit ras geproduceerd.

9. Andere essentiële voorwaarden (verpakking, etikettering, andere vereisten)

Botteling in het afgebakende gebied

Rechtskader:

Nationale wetgeving

Type aanvullende voorwaarde:

Verpakking in het afgebakende geografische gebied

Beschrijving van de voorwaarde

Tot het wijnbereidingsproces behoren ook het bottelen en daaropvolgend het rijpen van de wijnen, en de in dit productdossier beschreven organoleptische en fysisch-chemische kenmerken kunnen daarom alleen worden gewaarborgd als alle behandelingen van de wijn in het productiegebied plaatsvinden. Het bottelen van wijnen met de BOB “Ribera del Duero” is een van de factoren die van cruciaal belang zijn om de in het productdossier vermelde kenmerken te verkrijgen. Daarom, en met het oog op de waarborging van de kwaliteit en oorsprong en met het oog op de controle wordt dit gedaan in wijnmakerijen die in geregistreerde bottelarijen in het productiegebied gevestigd zijn.

Etiketteringsvoorschriften

Rechtskader:

EU-recht

Type aanvullende voorwaarde:

Aanvullende etiketteringsbepalingen

Beschrijving van de voorwaarde

Op het etiket van alle beschermde wijnen moet de geografische benaming “Ribera del Duero” worden vermeld.

In plaats van de BOB mag de traditionele aanduiding“Denominación de Origen” (DO) worden gebruikt.

Etiketteringsvoorschriften

Rechtskader:

De BOB’s/BGA’s worden beheerd door een instantie voor zover de lidstaten daarvoor regelgeving hebben ingevoerd.

Type aanvullende voorwaarde:

Aanvullende etiketteringsbepalingen

Beschrijving van de voorwaarde

Voor de beschermde wijnen mogen de traditionele aanduidingen “CRIANZA”, “RESERVA” en “GRAN RESERVA” worden gebruikt, op voorwaarde dat is voldaan aan de rijpingsvoorwaarden die in punt 3, onder b.2), van het productdossier zijn genoemd.

Voor de beschermde wijnen mag de aanduiding “ROBLE/BARRICA” worden gebruikt, op voorwaarde dat is voldaan aan de rijpingsvoorwaarden die in punt 3, onder b.2), van het productdossier zijn genoemd.

Etiketteringsvoorschriften

Rechtskader:

De BOB’s/BGA’s worden beheerd door een instantie voor zover de lidstaten daarvoor regelgeving hebben ingevoerd.

Type aanvullende voorwaarde:

Aanvullende etiketteringsbepalingen

Beschrijving van de voorwaarde

Voor beschermde wijnen met de BOB “RIBERA DEL DUERO” mag de geografische benaming van een van de in punt 5 van dit document genoemde kleinere geografische locaties worden gebruikt, op voorwaarde dat 85 % van de druiven die gebruikt zijn om de wijn te maken, afkomstig is van percelen die in deze kleinere geografische locatie liggen.

Link naar het productdossier

www.itacyl.es/documents/20143/342640/Ppta+Mod+PCC+DO+RIBERA+Rev+3.docx/77b3b8ce-6ae7-0506-4314-1a47654af80a