Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2020/C 82/07
Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2020/C 82/07
12.3.2020 | NL | Publicatieblad van de Europese Unie | C 82/8 |
Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie
(2020/C 82/07)
Deze mededeling wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie (1).
MEDEDELING VAN DE GOEDKEURING VAN EEN STANDAARDWIJZIGING
“Val de Loire”
Referentienummer PGI-FR-A1225-AM02
Datum van de mededeling: 19 december 2019
BESCHRIJVING VAN EN REDENEN VOOR DE GOEDGEKEURDE WIJZIGING
1. Druivensoorten
Vanwege de klimaatverandering en omwille van het milieu en de volksgezondheid zijn aan het huidige productdossier taaie druivensoorten toegevoegd die passen bij de nieuwe klimatologische omstandigheden. Deze druivensoorten zijn gekozen op basis van de organoleptische kenmerken ervan, zonder dat de factoren die bepalend zijn voor de eigenheid van de BGA, zijn gewijzigd. Toegevoegd zijn de druivensoorten Artaban N, Vidoc N, Cabernet Cortis N, Floreal B, Voltis B, Soreli B en Souvignier Gris B.
Punt 7 van het enig document is dienovereenkomstig gewijzigd.
2. Aangifteverplichtingen
De termijn waarbinnen de oogstaangifte en de productieaangifte bij het ODG moeten worden ingediend, is verlengd met 15 dagen in verband met de lokale gewoonten en met de datum van indiening van de elektronische oogstaangiften.
Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.
3. Adres
Het adres van het INAO in het productdossier is bijgewerkt.
Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.
ENIG DOCUMENT
1. Naam van het product
Val de Loire
2. Type geografische aanduiding
BGA – beschermde geografische aanduiding
3. Wijncategorieën
1.Wijn
4. Beschrijving van de wijn(en)
De BGA “Val de Loire” is voorbehouden aan rode, grijze, witte en roséwijn.
De wijn heeft een alcoholvolumegehalte van ten minste 8,5 % voor gebied B en van ten minste 9 % voor gebied C. Het totaal alcoholvolumegehalte na verrijking is bij rode wijn niet hoger dan 12,5 %.
Bij de rode wijnen, behalve de primeur- en de nouveau-wijnen, moet de malolactische gisting zijn afgesloten wanneer ze in de handel worden gebracht.
De BGA “Val de Loire” mag worden toegekend aan niet-verrijkte wijn met een totaal alcoholvolumegehalte van 15 à 20 %, behalve wijn die is geproduceerd in het benamingsgebied en op percelen die zijn beplant met de druivensoort Chenin B in combinatie met een of meer andere soorten in de departementen Maine-et-Loire en Indre-et-Loire.
De overige analytische kenmerken sluiten aan bij de regelgeving van de Gemeenschap.
De witte wijnen met een gehalte fermenteerbare suikers van ten minste 45 g/l hebben bij wijze van uitzondering een gehalte aan vluchtige zuren zoals vastgesteld bij gezamenlijk besluit van de minister van Consumentenzaken en de minister van Landbouw.
De wijn wordt gekenmerkt door vaak fruitige aroma’s waarvan de intensiteit en de aard variëren naargelang van de gebruikte druivensoorten en technologieën. Vanwege de vinificatiemethoden hebben witte wijn, grijze wijn en roséwijn fruitige en florale toetsen, maar behouden deze ook een zekere frisheid. Bij rode wijn is de vinificatie erop gericht de wijn soepel te maken.
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimale totale zuurgraad | In milli-equivalent per liter |
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) |
5. Wijnbouwpraktijken
a. Essentiële oenologische procedés
Wat de oenologische procedés betreft, moeten de wijnen voldoen aan de communautaire verplichtingen en aan het Franse wetboek van landbouw en zeevisserij.
b. Maximale opbrengsten
90 hectoliter per hectare
6. Afgebakend geografisch gebied
De druivenoogst en de vinificatie en bereiding van wijn met de BGA “Val de Loire” vinden plaats in:
— | de volgende departementen: Allier, Cher, Indre, Indre-et-Loire, Loir-et-Cher, Loire-Atlantique, Loiret, Maine-et-Loire, Nièvre, Puy-de-Dôme, Sarthe, Vendée en Vienne; |
— | de volgende kantons van het departement Deux-Sèvres: Airvault, Argenton-les-Vallées, Bressuire, Celles-sur-Belle, Cerizay, Champdeniers-Saint-Denis, Chef-Boutonne, Coulonges-sur-l’Autize, Frontenay-Rohan-Rohan, Lezay, Mauléon, Mazières-en-Gâtine, Melle, Ménigoute, Moncoutant, La Mothe-Saint-Héray, Niort-Est, Niort-Nord, Niort-Ouest, Parthenay, Prahecq, Saint-Loup-Lamairé, Saint-Maixent-l’Ecole-1, Saint-Maixent-l’Ecole-2, Saint-Varent, Sauzé-Vaussais, Secondigny, Thénezay, Thouars-1 en Thouars-2. |
7. Voornaamste wijndruiven
Sauvignon gris G - Fié gris |
Cot N - Malbec |
Abouriou B |
Gamay N |
Cabernet franc N |
Cabernet-sauvignon N |
Egiodola N |
Gamay de Bouze N |
Gamay de Bouze N |
Grolleau N |
Grolleau gris G |
Négrette N |
Pinot noir N |
Pineau d’Aunis N |
Merlot N |
Vidoc N |
Artaban N |
Cabernet cortis N |
Chardonnay B |
Chenin B |
Folle blanche B |
Melon B |
Orbois B |
Pinot blanc B |
Pinot gris G |
Floreal B |
Voltis B |
Soreli B |
Souvignier gris Rs |
Sauvignon B - Sauvignon blanc |
Sacy B |
8. Beschrijving van het (de) verband(en)
Het geografische productiegebied strekt zich uit over 14 departementen in het stroomgebied van de Loire, die zijn stempel drukt op het landschap van het Centraal Massief tot het estuarium van de streek rond Nantes (de Pays Nantais). De Loire doorkruist een gebied met zeer uiteenlopende geopedologische kenmerken, van de oude formaties van het Armoricaans Massief in de streek rond Nantes en de Anjou en de witte krijt van de Touraine-streek tot het vulkanisch gesteente van de Monts d’Auvergne. Het over het geheel genomen gematigde klimaat van de Loirevallei wordt in de streek rond Nantes en in de Anjou bepaald door de oceaan, heeft continentale invloeden in de Touraine en wordt semicontinentaal in de Centre Loire. Het gehele jaar door valt er regelmatig neerslag en de temperaturen zijn mild en vertonen geen sterke schommelingen. Ondanks de zeer uiteenlopende geopedologische en weersomstandigheden heeft de Loirevallei vanwege de vrij noordelijke ligging en het klimaat een over het gehele genomen homogeen karakter. In het verleden zijn de eerste wijnstokken aangeplant door de Romeinen, hoofdzakelijk in de streek rond Nantes. Vanaf de 5e eeuw kwam het wijnbouwgebied pas echt tot ontwikkeling en onder Hendrik II, graaf van Anjou, die in 1154 de Engelse troon besteeg, maakte het een ware bloeiperiode door. De Loire is als enorme verkeersader altijd een stuwende factor geweest voor de wijnbouw aan de oevers van de rivier en voor de handel in wijn. Met de komst van de spoorwegen in de 19e eeuw kregen de wijnboeren van de Loirevallei te maken met concurrentie uit andere Franse wijnbouwgebieden, wat de aanzet gaf tot de productie van kwaliteitswijn. In 1968 werd de categorie landwijn (vin de pays) ingevoerd en bij decreet van 16 december 1981 werd een regionale landwijn uit het stroomgebied van de Loire gelanceerd onder de noemer Vins de Pays du Jardin de la France. Bij decreet van 12 mei 2007 is deze historische identiteit omgevormd tot een echte geografische identiteit en werden de Vins du Pays du Jardin omgedoopt in Vins de Pays du Val de Loire. In de afgelopen jaren werd van de BGA “Val de Loire”400 000 hl per jaar geproduceerd in de drie kleuren. Het gebied is bij uitstek geschikt voor witte wijn, die met 53 % van de aangegeven volumes het grootste deel voor zijn rekening neemt, terwijl rode en roséwijn goed zijn voor respectievelijk 27 % en 20 %. Bijna 90 % van de BGA “Val de Loire” is gemaakt van één druivensoort; de 24 soorten die voor de productie worden gebruikt, worden van oudsher ook in de regio geteeld. Voor wijn met de BGA “Val de Loire” worden internationaal gerenommeerde druivensoorten gebruikt, met als belangrijkste soorten sauvignon B, chardonnay B, chenin B, gamay N, pinot noir N, cabernet franc N en cabernet-sauvignon N, maar ook lokale soorten als grolleau gris G, grolleau N, melon B en pineau d’Aunis N. De kwaliteit en de oorsprong van de druiven worden gewaarborgd door speciale productievoorwaarden en nauwkeurige analytische parameters en door een organoleptische controle. De witte druivensoorten, die merendeels droog worden gevinifieerd, worden gekenmerkt door frisheid en fijne fruitige en florale aroma’s. De grijze en roséwijnen zijn licht en levendig en de rode wijnen hebben een lichte, soms krachtige structuur en zijn soepel en fris. Wijn met de BGA “Val de Loire” kan ook de aanduiding “primeur” of “nouveau” bevatten. Daarbij gaat het voornamelijk om wijn van de druivensoorten sauvignon B en gamay N. Het zijn toegankelijke, aromatische en lichte wijnen. De wijnboeren hebben de wijnbouwidentiteit en -traditie van de Loirestreek met haar gunstige wijnbouwklimaat weten te bewaren. De oude wijnbouwtechnieken zijn van generatie op generatie doorgegeven. De bekendheid van de aloude wijnen van de Loirevallei is ook te danken aan de handel, waarin de binnenvaart vroeger een belangrijke rol speelde. De druivensoorten van de BGA “Val de Loire” lenen zich voor de verschillende weersomstandigheden en bodemsoorten in deze uitgestrekte regio. De productie was altijd op witte wijnen gericht, maar het gebruik van nieuwe druivensoorten en de technologische inspanningen van de wijnboeren hebben ertoe geleid dat de laatste jaren steeds meer rode wijn wordt geproduceerd. Sinds de lancering van de landwijnen van het Loiregebied in 1981 is het accent in de productie verlegd naar kwaliteit en professionalisering. Met 1 600 wijnboeren, 15 coöperatieve wijnmakerijen en zo’n 100 handelaars legt de BGA “Val de Loire” in het wijnbouwgebied van de Loirevallei economisch gewicht in de schaal. In het hart van het historische, uitgestrekte wijnbouwgebied met alle overgeleverde kennis van de wijnbouw en wijnbereiding is in de loop der tijd een belangrijk netwerk van wetenschappelijke en technische onderzoekscentra en van scholen voor hoger onderwijs voor de wijnbouw opgebouwd. Dankzij de onderzoeksresultaten en het opleidingsniveau van de vaklui kregen de wijnen van de BGA “Val de Loire” een verdere impuls. Het wijntoerisme in deze regio met haar historisch erfgoed (tal van kastelen) die door de Unesco is aangewezen als werelderfgoed, draagt ook bij tot de reputatie van de BGA “Val de Loire”.
9. Andere essentiële voorwaarden (verpakking, etikettering, andere vereisten)
Gebied in de onmiddellijke nabijheid
Rechtskader: |
Nationale wetgeving |
Soort aanvullende voorwaarde: |
Afwijking betreffende de productie in het afgebakende geografische gebied |
Beschrijving van de voorwaarde:
Het gebied in de onmiddellijke nabijheid waar bij wijze van uitzondering de vinificatie en bereiding van wijn met de BGA “Val de Loire” mogen plaatsvinden, bestaat uit de volgende aan het geografisch gebied grenzende arrondissementen:
— | arrondissementen van het departement Mayenne: Château-Gontier, Laval en Mayenne; |
— | arrondissement van het departement Deux-Sèvres: Niort |
Etiketteringsvoorschriften
Rechtskader: |
Nationale wetgeving |
Soort aanvullende voorwaarde: |
Aanvullende etiketteringsbepalingen |
Beschrijving van de voorwaarde: |
De BGA “Val de Loire” mag worden aangevuld met de namen van de volgende kleinere geografische eenheden: Allier, Cher, Indre, Indre-et-Loire, Loir-et-Cher, Loire-Atlantique, Loiret, Maine-et-Loire, Nièvre, Sarthe, Vendée, Vienne, Marches de Bretagne en Pays de Retz overeenkomstig de bepalingen van het productdossier.
De lettertekens van de naam van een kleinere geografische eenheid mogen niet groter of breder zijn dan die van de BGA “Val de Loire”.
De BGA “Val de Loire” mag worden aangevuld met “primeur” of “nouveau”.
De BGA “Val de Loire” mag worden aangevuld met de naam van een of meer druivensoorten.
De naam van de druivensoort sauvignon of de druivensoort grolleau mag worden vermeld op het etiket van wijn met de BGA “Val de Loire” als deze wijn is gemaakt van een assemblage van sauvignon B en sauvignon gris respectievelijk grolleau N et grolleau gris G.
Wanneer de vermelding “beschermde geografische aanduiding” wordt vervangen door het traditionele predicaat “Vin de pays”, bevat het etiket het BGA-logo van de Europese Unie.
Link naar het productdosser
https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-98dad001-e64f-42b0-93af-ba89e4bbafee