Home

Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2020/C 83/14

Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2020/C 83/14

13.3.2020

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 83/73


Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie

(2020/C 83/14)

Deze mededeling wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie (1).

MEDEDELING VAN DE GOEDKEURING VAN EEN STANDAARDWIJZIGING

“Coteaux d’Aix-en-Provence”

Referentienummer: PDO-FR-A0159-AM03

Datum van de mededeling: 20 december 2019

BESCHRIJVING VAN EN REDENEN VOOR DE GOEDGEKEURDE WIJZIGING

1. Afbakening van het geografische gebied en van het gebied in de onmiddellijke nabijheid

In punt IV van het productdossier is een verwijzing opgenomen naar de officiële geografische code van 2019 ter verduidelijking van de lijst van gemeenten die het geografische gebied en het gebied in de onmiddellijke nabijheid vormen.

Die verduidelijking is ook opgenomen in het enig document, onder “aanvullende voorwaarden”.

2. Samenstelling van de wijngaard

In punt V van het productdossier is het secundaire druivenras caladoc noir N opgenomen in de lijst van wijndruivenrassen die zijn toegestaan voor de productie van rode wijnen en roséwijnen, na experimenten met dit druivenras in de oogstjaren 2005 tot en met 2017.

Het profiel van de AOC-wijnen blijft daardoor ongewijzigd. Caladoc noir N mag worden toegevoegd als secundair druivenras en mag niet meer dan 10 % van de samenstelling van de wijngaard uitmaken.

ENIG DOCUMENT

1. Naam van het product

Coteaux d’Aix-en-Provence

2. Type geografische aanduiding

BOB – beschermde oorsprongsbenaming

3. Categorieën wijnbouwproducten

1.

Wijn

4. Beschrijving van de wijn(en)

De rode wijnen zijn evenwichtig en fruitig en komen volledig tot hun recht na twee à drie jaar rijping op fles. In de neus vertonen zij florale tonen, zoals van viooltjes, of plantaardige tonen die doen denken aan hooi, laurier of tabak, gevolgd door meer geëvolueerde nuances, zoals van kaneel en bont. De wijnen verkrijgen die kenmerken na een rijpingsperiode die minstens duurt tot 15 april van het jaar na de oogst. De wijnen worden hoofdzakelijk verkregen van de druivenrassen grenache N, mourvèdre N en syrah N, vaak in combinatie met cabernet sauvignon N en carignan N.

De roséwijnen zijn licht, soepel, fruitig en floraal en worden meestal jong gedronken. Zij worden hoofdzakelijk verkregen van de druivenrassen grenache N, cinsaut N en counoise N en hebben een mooie lichtroze kleur met heldere reflecties.

De witte wijnen worden verkregen van het druivenras vermentino B, gewoonlijk in combinatie met ugni blanc B en clairette B. Het zijn frisse wijnen met florale en fruitige toetsen.

De wijnen hebben een natuurlijk alcoholvolumegehalte van ten minste 11 % vol.

Bij het bottelen hebben de rode wijnen een appelzuurgehalte van maximaal 0,4 gram per liter.

De wijnen hebben na gisting een gehalte aan fermenteerbare suikers (glucose en fructose) van hoogstens 4 g/l.

De niet-vermelde analytische kenmerken moeten in overeenstemming zijn met de communautaire wetgeving.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimale totale zuurgraad

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

5. Wijnbouwpraktijken

a. Essentiële oenologische procedés

Teeltwijze

Elke wijnstok beschikt over een grondoppervlak van maximaal 2,5 m2. Deze oppervlakte wordt verkregen door de afstand tussen de rijen te vermenigvuldigen met de afstand tussen de wijnstokken.

De afstand tussen de rijen bedraagt ten hoogste 2,5 meter en de afstand tussen de wijnstokken binnen eenzelfde rij bedraagt ten minste 0,8 meter.

De wijnstokken worden kort gesnoeid (Gobelet-snoei of Royat-snoei). Elke wijnstok draagt maximaal acht vruchttakken met één of twee ogen.

De rassen cabernet sauvignon N, sauvignon B, sémillon B en syrah N mogen worden gesnoeid in Guyot-snoei, met ten hoogste acht ogen per tak.

Irrigatie kan worden toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel D. 645-5 van het wetboek landbouw en zeevisserij.

Specifiek oenologisch procedé

Bij de bereiding van de roséwijnen mag voor most en jonge wijnen die na de persing nog aan het gisten zijn, houtskool voor oenologische doeleinden worden gebruikt bij ten hoogste 20 % van de hoeveelheid roséwijnen die de betrokken wijnmaker voor de betrokken oogst bereidt, in een maximale dosering van 60 gram per hectoliter.

Het gebruik van stukjes hout is verboden.

b. Maximale opbrengsten

60 hectoliter per hectare

6. Afgebakend geografisch gebied

De druivenoogst, de vinificatie en de bereiding van de wijnen moeten plaatsvinden op het grondgebied van de volgende gemeenten (op basis van de officiële geografische code van 2019):

In het departement Bouches-du-Rhône: Aix-en-Provence, Alleins, Aurons, La Barben, Les Baux-de-Provence, Berre-l’Etang, Charleval, Châteauneuf-les-Martigues, Cornillon-Confoux, Coudoux, Eguilles, Ensuès-la-Redonne, Eygalières, Eyguières, La Fare-les-Oliviers, Fontvielle, Gignac-la-Nerthe, Istres, Jouques, Lamanon, Lambesc, Lançon-Provence, Mallemort, Martigues, Maussane-les-Alpilles, Meyrargues, Mouriès, Paradou, Pelissanne, Peyrolles-en-Provence, Port-de-Bouc, Le Puy-Sainte-Réparade, Rognac, Rognes, Saint-Cannat, Saint-Chamas, Saint-Estève-Janson, Saint-Etienne-du-Grès, Saint-Marc-Jaumegarde, Saint-Mitre-les-Remparts, Saint-Rémy-de-Provence, Salon-de-Provence, Vauvenargues, Velaux, Venelles, Ventabren, Vernègues;

In het departement Var: Artigues, Rians.

7. Voornaamste wijndruivenras(sen)

Ugni blanc B

Cinsaut N - Cinsault

Counoise N

Grenache N

Mourvèdre N - Monastrell

Syrah N - Shiraz

Vermentino B - Rolle

Clairette B

Grenache blanc B

Sauvignon B - Sauvignon blanc

8. Beschrijving van het (de) verband(en)

De beschermde oorsprongsbenaming “Coteaux d’Aix-en-Provence” wordt geproduceerd in het westelijke deel van de kalkrijke Basse-Provence, van de Durance in het noorden tot aan de Middellandse Zee in het zuiden, en van de Rhônevallei in het westen tot de Montagne Sainte-Victoire in het oosten. Het BOB-gebied bestaat meer specifiek uit 47 gemeenten in het departement Bouches-du-Rhône en twee gemeenten in het departement Var.

De wijnbouw vindt plaats ofwel op formaties van krijtachtige mergelsteen met stenige klei-leembodems ofwel op formaties van molasse en zandsteen met zeer zanderige bodems of stenige zand-leembodems. Hoewel het landschap zich uitstrekt van de kust tot aan het noorden van de Montagne Sainte-Victoire, heeft het een uniforme, karakteristieke morfologie, met een opeenvolging van lage bergen en depressies, met lithologische formaties en vergelijkbare bodems.

Binnen het nauwkeurig afgebakende perceelgebied voor de druivenoogst wordt een onderscheid gemaakt tussen percelen met stenige klei-leembodems op mergel en percelen met zeer zanderige of stenige zand-leembodems op molasse en zandsteen. De talrijke stenen in de bodem beschermen tegen verdamping en tegelijkertijd bevorderen zij de afwatering, waardoor zij essentieel zijn voor de waterhuishouding van de wijnstokken.

De percelen met bodems op mergel zijn bijzonder geschikt voor de productie van vette wijnen met een hoog alcoholgehalte, met veel aromatische rijkdom en een tanninestructuur die een mooi rijpingspotentieel biedt.

De percelen met zanderige bodems op molasse en zandsteen zijn meer geschikt voor het verkrijgen van lichte en fruitige wijnen met een lager alcoholgehalte.

Het mediterrane klimaat met veel zonneschijn, veel warmte en een goede ventilatie door de mistral is bijzonder gunstig voor de ontwikkeling van een veeleisend wijnstokrassenbestand, dat door de generaties heen werd aangepast en dat de wijnen kwaliteit en identiteit verschaft. Zo zorgt de druivensoort grenache N voor een hoog alcoholgehalte en een volle smaak, verschaft cinsaut N finesse en elegantie, staat syrah N voor fruitige aroma’s en maakt mourvèdre N de wijnen geschikt om te bewaren.

Zoals in de hele Provence wordt in het geografische gebied al meer dan 2 000 jaar aan wijnbouw gedaan. In Aix-en-Provence zouden al in de eerste eeuw v.C. veel wijngaarden aanwezig zijn geweest. Naast de teelt van olijven en graan is de wijnbouw kenmerkend voor de mediterrane landbouw.

De eerste ontwikkelingsfase dateert uit de Romeinse tijd, waarna in de middeleeuwen ook aan handel werd gedaan via religieuze congregaties. Onder invloed van koning René d’Anjou, graaf van de Provence, is de bekendheid van deze wijnen en het wijnbouwareaal sinds de 15e eeuw sterk toegenomen. De wijnbouw hield stand en schakelde nog een versnelling hoger in het midden van de 19e eeuw, toen ook de heuvels meer en meer werden bebouwd. Deze uitbreiding van de wijnbouw hangt ook samen met de ontwikkeling van de handelsbetrekkingen. Deze trend werd nog versterkt door het vrijhandelsbeleid onder het Tweede Keizerrijk.

Op 23 januari 1956 werden de wijnen erkend als “appellation d’origine vin délimité de qualité supérieure”.

De erkenning van “Coteaux d’Aix-en-Provence” als “appellation d’origine contrôlée” bij besluit van 24 december 1985 vormde de bekroning van het doorzettingsvermogen van de producenten en de lokale gemeenschap en van hun inspanningen om kwaliteit te leveren.

De knowhow van de wijnproducenten, die het resultaat is van de ervaring van verschillende generaties, komt tot uitdrukking in de assemblage van de wijnen, die worden verkregen op basis van verschillende druivenrassen in verschillende omstandigheden. Deze knowhow, die is aangepast aan de specifieke omstandigheden van dit grondgebied, waar in de eerste plaats rode wijnen worden geproduceerd, werd uiteraard ook toegepast voor de productie van de roséwijnen en de witte wijnen.

9. Andere essentiële voorwaarden (verpakking, etikettering, andere vereisten)

Gebied in de onmiddellijke nabijheid

Rechtskader:

Nationale wetgeving

Soort aanvullende voorwaarde:

Afwijking betreffende de productie in het afgebakende geografische gebied

Beschrijving van de voorwaarde:

Het gebied in de onmiddellijke nabijheid waarin de wijnen bij wijze van uitzondering mogen worden bereid, bestaat uit het grondgebied van de volgende gemeenten (op basis van de officiële geografische code van 2019):

In het departement Bouches-du-Rhône: Arles, Aureille, Beaurecueil, Bouc-Bel-Air, Cabriès, Carry-le-Rouet, Eyragues, Fos-sur-Mer, Gardanne, Grans, Maillane, Meyreuil, Miramas, Mollégès, Noves, Orgon, Les Pennes-Mirabeau, La Roque-d’Anthéron, Marignane, Le Rove, Saint-Antonin-sur-Bayon, Saint-Martin-de-Crau, Saint-Paul-les-Durance, Sausset-les-Pins, Sénas, Tarascon, Le Tholonet, Vitrolles;

In het departement Var: Esparron, Ollières.

Etikettering

Rechtskader:

Nationale wetgeving

Soort aanvullende voorwaarde:

Aanvullende bepalingen betreffende de etikettering

Beschrijving van de voorwaarde:

Op het etiket van wijn met de gecontroleerde oorsprongsbenaming mag de grotere geografische eenheid “Vin de Provence” worden vermeld.

De lettertekens van de vermelding van die grotere geografische eenheid mogen hoger noch breder zijn dan de lettertekens van de naam van de gecontroleerde oorsprongsbenaming.

Link naar het productdossier

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-9620d36b-5963-4fa1-81df-458a8ea0c236