Bekendmaking van een aanvraag tot wijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 105 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad 2020/C 196/09
Bekendmaking van een aanvraag tot wijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 105 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad 2020/C 196/09
11.6.2020 | NL | Publicatieblad van de Europese Unie | C 196/33 |
Bekendmaking van een aanvraag tot wijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 105 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad
(2020/C 196/09)
Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 98 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad (1) uiterlijk twee maanden na deze bekendmaking bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag.
AANVRAAG TOT WIJZIGING VAN HET PRODUCTDOSSIER
“RIBEIRO”
PDO-ES-A1123-AM03
Datum van de aanvraag: 17.8.2017
1. Regels die op de wijziging van toepassing zijn
Artikel 105 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 — Niet-minimale wijziging
2. Beschrijving van en redenen voor de wijziging
2.1. Invoering van een nieuwe categorie wijnbouwproducten (mousserende kwaliteitswijnen)
Beschrijving en motivering
Er wordt een nieuwe categorie wijnen toegevoegd: mousserende kwaliteitswijn (Verordening (EU) nr. 1308/2013, bijlage VII, deel II, categorie 5)
Door deze verandering moeten punt 2 van het productdossier en punt 2.3 van het enig document worden gewijzigd. Daarnaast is de verandering indirect van invloed op de punten 3, 7 en 8.b.2 van het productdossier, en in het enig document op de volgende punten: 4 (Beschrijving van de wijnen), 5.a (Specifieke oenologische procedés), 8 (Link) en 9 (Aanvullende bepalingen betreffende etikettering).
Deze wijnen moeten volgens de traditionele methode worden gemaakt, met uitsluitend witte of rode druiven van de voornaamste druivenrassen, d.w.z. inheemse rassen die de wijn een individueler karakter geven.
De verandering heeft te maken met de traditie van de productie van deze wijnen in dit gebied, alsook met de hoge kwaliteit van de mousserende wijnen die momenteel worden geproduceerd. De productie van mousserende wijnen begon in de jaren 1920 in Ribeiro, een traditie die door meerdere producenten werd voortgezet tot het eind van de twintigste eeuw. Na verloop van tijd verloor de praktijk beduidend aan belang. De productie was beperkt en occasioneel, en was vooral als curiosum bedoeld of als geschenk of teken van waardering voor belangrijke bezoekers. De afgelopen jaren kende de productie evenwel een heropleving. Dit is toe te schrijven aan positieve ervaringen in het verleden en een steeds veeleisender consumentenmarkt, die uit is op nieuwe ervaringen en bereid is te betalen voor een exclusief en relatief duur product. Ervaring in het verleden heeft getoond dat de voornaamste druivenrassen van de oorsprongsbenaming bij gebruikmaking van de traditionele methode voor mousserende wijnen kwaliteitswijnen voortbrengen.
2.2. Wijziging van de beschrijving van de wijnen
Beschrijving en motivering
Binnen categorie 1 (wijnen) worden in het nieuwe productdossier verschillen vastgesteld op basis van de bij de productie gebruikte druivenrassen. Dit betekent dat de term “Castes” zal worden gebruikt voor witte en rode wijnen die uitsluitend worden gemaakt van specifieke druiven die als voornaamste rassen worden beschouwd. Al deze druivenrassen zijn inheems en uiterst goed aangepast aan de natuurlijke omstandigheden van het gebied. Het betreft: Caiño tinto, Caiño bravo, Caiño longo, Ferrón, Sousón, Mencía, Brancellao, Treixadura, Torrontés, Godello, Lado, Caiño blanco, Loureira en Albariño. Evenzo zullen in houten vaten gerijpte rode en witte wijnen op de markt worden gebracht met de aanduiding “Barrica”.
De beschrijving moet derhalve worden gewijzigd in het licht van zowel de analytische als de organoleptische kwaliteiten, teneinde de kenmerken op te nemen die de wijnen met de vorengenoemde aanduidingen onderscheiden van andere wijnen.
De verandering is bijgevolg vooral van invloed op punt 2 van het productdossier en punt 2.4 (Beschrijving van de wijnen) van het enig document. Indirect is de verandering ook van invloed op de punten 3, 7 en 8.b.2 van het productdossier, en op de punten 5.a (Specifieke oenologische procedés) en 9 (Aanvullende bepalingen betreffende etikettering) van het enig document.
De verandering wordt gerechtvaardigd door de noodzaak om consumenten de nodige informatie te verschaffen om betere aankoopkeuzes te kunnen maken. De informatie zal hen helpen om wijnen met onderscheidende kenmerken te herkennen, hetzij omdat ze zijn gemaakt van de druivenrassen die het best zijn aangepast aan het gebied (zoals Ribeiro Castes), hetzij omdat ze in houten vaten zijn gerijpt (zoals Ribeiro Barrica).
Bovendien is er een kleine verandering van de organoleptische beschrijving die is bedoeld om verwijzingen naar aangename factoren te vervangen door objectievere beschrijvingen. Hetzelfde geldt voor de analytische waarden van de witte en rode wijnen die niet de vermelding “Castes” of “Barrica” dragen, en voor die welke de vermelding “Ribeiro Tostado” dragen. Het minimale (totale en effectieve) alcoholvolumegehalte is verhoogd voor zowel de witte als de rode wijnen. De maximale totale zuurgraad is verhoogd voor de witte wijnen, terwijl de minimale totale zuurgraad is verlaagd voor de rode wijnen. In het geval van Ribeiro Tostado zijn het totale natuurlijke alcoholvolumegehalte en het minimale totale suikergehalte verhoogd.
De bovenbedoelde veranderingen betreffen uitsluitend punt 2 van het productdossier en punt 4 (Beschrijving van de wijnen) van het enig document. Ze worden gerechtvaardigd door de gegevens die zijn verkregen tijdens de proeverijen en analytische tests van de afgelopen jaren.
2.3. Veranderingen in wijnbereidingsprocedés (teeltmethoden): beplantingsdichtheid
Beschrijving en motivering
Punt 3.a van het productdossier en punt 5.a (Teeltmethoden) van het enig document worden gewijzigd.
Er wordt een minimale beplantingsdichtheid van 3 000 wijnstokken per hectare ingevoerd, ter vervanging van de bepaling in het huidige productdossier die voorziet in een maximale beplantingsdichtheid van 7 000 wijnstokken per hectare.
Deze verandering heeft te maken met de bestaande traditie van wijngaarden een hoge plantdichtheid in dit wijnbouwgebied. De vorengenoemde maximumgrens van 7 000 wijnstokken per hectare is vastgesteld in de regelgeving van 1976. De regelgeving van 1957 voorzag niet in een maximumgrens. De verandering is in 1976 aangebracht omdat een maximumgrens gunstig werd geacht om de kwaliteit van de wijn te verbeteren en de mechanisering van de wijnbouw te vergemakkelijken.
Nu weten we dat dichtheidsniveaus van meer dan 7 000 wijnstokken per hectare, met een passende monitoring van de wijnbouwcapaciteit, wijnen van hoge kwaliteit kunnen voortbrengen. Het nieuwe productdossier houdt een significante vermindering van de wijnopbrengst in, waardoor deze wijziging geen gevolgen zal hebben voor de kwaliteit van de wijn.
2.4. Veranderingen in wijnbereidingsprocedés (teeltmethoden) meer gedetailleerde regelgeving voor snoei- en leimethoden
Beschrijving en motivering
Punt 3.a van het productdossier en punt 5.a (Teeltmethoden) van het enig document worden gewijzigd.
Er wordt een gedetailleerdere beschrijving van de toegestane snoei- en leimethoden gegeven. Er wordt met name voorzien in cordonsnoei, gobelet-snoei en Guyot-snoei. Voor de leivorm wordt gebruikgemaakt van latwerk of staken. De huidige formulering zegt alleen dat de snoei gebeurt op sporen en twijgen of door een passend aantal sporen te behouden, en dat voor de leivorm draden of staken worden gebruikt.
Deze verandering is noodzakelijk omdat de huidige formulering van het productdossier zeer dubbelzinnig en onnauwkeurig is en bijgevolg kan resulteren in zeer verschillende snoeimethoden. De bedoeling is alleen de methoden op te nemen die daadwerkelijk worden toegepast, sommige reeds vele jaren, andere recentelijker.
Hoewel cordonsnoei geen traditionele methode is voor de oorsprongsbenaming Ribeiro, is zij toch ingevoerd om diverse redenen: ze is makkelijk uitvoerbaar, de druiven profiteren van de spreiding van scheuten en bladeren, de methode maakt de monitoring van de opbrengsten mogelijk en de verbouwde druiven zijn van hoge kwaliteit. Om deze redenen is besloten deze snoeimethode toe te voegen aan de voor de oorsprongsbenaming toegestane methoden.
Gobelet-snoei is de oudste van de in Ribeiro gangbare methoden, en is op sommige wijngaarden nog steeds in gebruik. De methode bestaat erin een passend aantal sporen te behouden en de respectievelijke vruchttakken. De cordons en de stam van minder rijpe wijnstokken worden ondersteund door staken. Toen leimethoden met draden voor het eerst werden ingevoerd op wijngaarden, begon ook de Guyot-methode ingang te vinden. In het nieuwe productdossier is deze methode inmiddels expliciet vermeld.
2.5. Veranderingen in wijnbereidingsprocedés maximumopbrengsten
Beschrijving en motivering
Aan de ene kant is de extractieopbrengst bij de productie van wijn en mousserende wijn verhoogd van 70 liter per 100 kg druiven tot 74 liter, of 72 liter voor Ribeiro Castes, Ribeiro Barrica en Ribeiro Espumoso. Aan de andere kant is de productieopbrengst voor druiven per hectare verlaagd van 30 000 kg per hectare tot 13 000 kg voor druiven die worden gebruikt voor de productie van de witte wijnen Ribeiro Castes, Ribeiro Barrica en Ribeiro Espumoso. Voor druiven die worden gebruikt om de rode versies van diezelfde wijnen te produceren, is dit nu 12 000 kg per hectare. Voor alle overige wijnen is de productieopbrengst op 19 000 kg per hectare vastgesteld. De productieopbrengsten voor Ribeiro Tostado blijven ongewijzigd (12 000 kg per hectare).
Het uiteindelijke resultaat van deze wijzigingen is een aanzienlijke vermindering van de wijnproductie per hectare, van 210 hectoliter per hectare tot een productie tussen 140,60 en 86,40 hectoliter per hectare, naargelang van de wijnsoort. De extractieopbrengst van Ribeiro Tostado blijft onveranderd (40 liter per 100 kg geoogste druiven).
Deze veranderingen zijn van invloed op de punten 3.b, 5 en 8.b.1 van het productdossier, en op punt 5.a. (Specifieke oenologische procedés) en 5.b (maximumopbrengsten) van het enig document.
De verhoging van de extractieopbrengsten heeft te maken met het feit dat de bij de productie gebruikte moderne technologie grotere extractieopbrengsten mogelijk maakt zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de wijn.
De in het huidige productdossier vermelde druivenopbrengst per hectare bedraagt 30 000 kg. Dit is de opbrengst die in de in 1976 goedgekeurde regelgeving voor deze oorsprongsbenaming wordt vermeld. Deze hoge opbrengst is van een ander tijdperk en is gelinkt aan een andere wijnbouwpraktijk die niet langer in gebruik is. Nu wordt meer belang gehecht aan kwaliteit dan aan kwantiteit. Met de aanzienlijke vermindering van de opbrengsten wordt dus een hogere kwaliteit van grondstoffen en bijgevolg ook van de onder de oorsprongsbenaming vallende wijnen beoogd.
2.6. Veranderingen in wijnbereidingsprocedés definitie van de specifieke oenologische procedés voor mousserende wijnen en voor wijnen van de categorieen Ribeiro Castes, Ribeiro Barrica en Ribeiro Tostado
Beschrijving en motivering
De punten 3.b, 3.c en 3.d van het productdossier en punt 5.a. van het enig document (Specifieke oenologische procedés) worden gewijzigd.
Er wordt een nieuwe categorie wijnbouwproducten toegevoegd (de mousserende Ribeirowijn) en binnen categorie 1 worden nieuwe wijnsoorten vastgesteld (Ribeiro Castes en Ribeiro Barrica). Daarom moeten hun bijzondere productievoorwaarden worden vastgesteld. Voorts wordt bepaald dat wijnen van de soort “Ribeiro Tostado” wit of rood zijn en uitsluitend van de voornaamste rassen worden gemaakt.
De wijnen van de soort “Ribeiro Castes” mogen alleen van de voornaamste rassen zijn gemaakt. De wijnen van de soort “Ribeiro Barrica” zijn rode of witte wijnen die gedurende het hele productieproces in vaten met een maximumvolume van 600 liter hebben gelegen, en die ook uitsluitend van de voornaamste druivenrassen zijn gemaakt.
Daarnaast mogen de mousserende wijnen alleen worden gemaakt van de voornaamste druivensoorten, volgens de traditionele methode, in de versies “Brut” en “Brut Nature”.
Deze veranderingen hebben te maken met de noodzaak om specifieke objectieve voorwaarden voor deze wijnen vast te stellen, die met verschillende etiketten op de markt zullen worden gebracht. Als basiskenmerk hebben al deze wijnen gemeen dat ze uitsluitend zijn gemaakt van druiven die als voornaamste rassen zijn aangemerkt. Al deze druivenrassen worden van oudsher in het gebied geteeld en brengen wijnen voort die de unieke kenmerken van de Ribeirowijnen het best tot uitdrukking brengen.
2.7. Veranderingen in wijnbereidingsprocedés: verhoging van het minimumgehalte aan suiker in druivenmost voor de categorie Tostados
Beschrijving en motivering
Punt 3.d van het productdossier en punt 5.a. van het enig document (Specifieke oenologische procedés) worden gewijzigd.
Uit de ervaring van de laatste jaren en de resultaten bij de productie van Ribeiro Tostado, kan worden opgemaakt dat het minimale suikergehalte van most van ingedroogde druiven dient te worden verhoogd van 300 gram per liter tot 350.
2.8. Indeling in voornaamste en secundaire druivenrassen
Beschrijving en motivering
Punt 6 van het productdossier en punt 7 van het enig document worden gewijzigd.
Dit is een van de belangrijkste nieuwe elementen van de wijziging van het productdossier: er worden twee afzonderlijke categorieën ingevoerd voor de druivenrassen die mogen worden gebruikt om wijn met de oorsprongsbenaming “Ribeiro” te maken, namelijk voornaamste en secundaire druivenrassen. Het onderscheid is voornamelijk gebaseerd op de kwaliteit die de druivenrassen aan de wijnen van deze oorsprongsbenaming verlenen. Deze kwaliteit wordt beoordeeld op basis van twee belangrijke criteria. Aan de ene kant is er de zuiver technische kwaliteit, aan de andere kant de potentiële diversiteit die de specifieke druivenrassen aan het product verlenen. De voornaamste druivensoorten zijn inheems en zijn altijd die welke worden aanbevolen in de door de Autonome Gemeenschap Galicië opgestelde indeling. De indeling zou er als volgt uitzien:
— | Voornaamste druivenrassen: Rood: Caíño tinto, Caíño bravo, Caíño longo, Ferrón, Sousón, Mencía en Brancellao Wit: Treixadura, Torrontés, Godello, Lado, Caíño blanco, Loureira en Albariño |
— | Secundaire druivensoorten: Rood: Garnacha tintorera en Tempranillo Wit: Palomino en Albillo Wijnen van de soort Castes en die welke de vermelding Barrica dragen, mogen alleen van de voornaamste druivenrassen zijn gemaakt, net zoals mousserende kwaliteitswijnen en natuurlijke zoete wijnen (Tostado). |
2.9. Opneming en schrapping van druivenrassen
Beschrijving en motivering
Punt 6 van het productdossier en punt 7 van het enig document worden gewijzigd.
Voorgesteld wordt de witte druivenrassen Lado en Caíño blanco toe te voegen, allebei als voornaamste druivenrassen, en het witte druivenras Macabeo te schrappen.
Hieronder worden deze veranderingen toegelicht.
— | Lado (toegevoegd) Lado is een door de Autonome Gemeenschap Galicië overeenkomstig de Spaanse wetgeving aanbevolen druivenras. Het is een inheems druivenras van het geografische gebied dat de oorsprongsbenaming “Ribeiro” omvat. Het druivenras komt duidelijk steeds meer voor en wordt meer gebruikt op deze plaats dan in andere productiegebieden. Het is perfect aangepast aan de lokale landbouw- en klimaatomstandigheden en aan de traditionele teeltmethoden van het district. Het verleent de wijnen van het gebied kwaliteit en diversiteit, waardoor het gebruik ervan moest worden goedgekeurd. |
— | Caíño blanco (toegevoegd) Dit druivenras wordt ook aanbevolen door de Autonome Gemeenschap Galicië overeenkomstig de Spaanse wetgeving en is sinds een aantal decennia geleidelijk geïntroduceerd in het Ribeirogebied, grotendeels vanuit de gebieden die aan het gebied van de oorsprongsbenaming “Rías Baixas” grenzen, waar het reeds is opgenomen in de regelgeving. De impact en de vraag van wijnbouwers en producenten waren aanvankelijk beperkt, waardoor het niet noodzakelijk werd geacht het druivenras op te nemen in de regelgeving voor de oorsprongsbenaming. Het paste zich echter goed aan aan de plaatselijke landbouw- en klimaatomstandigheden en aan de traditionele teeltmethoden van het gebied. Samen met de positieve bijdrage aan de kwaliteit van de wijnen waarin het aanwezig is, heeft dit uiteindelijk geleid tot het verzoek vanuit de sector om het op te nemen in de regelgeving zodat de wijnen die onder de oorsprongsbenaming “Ribeiro” vallen, met dit druivenras kunnen worden gemaakt. |
— | Macabeo (geschrapt) Hoewel dit druivenras reeds voorkomt in de regelgeving voor de oorsprongsbenaming “Ribeiro” van 1957, is inmiddels duidelijk dat het niet typisch is voor het gebied, noch op het vlak van productie, noch wat betreft het toevoegen van kwaliteit en karakter aan de door de oorsprongsbenaming beschermde wijnen. Daarom wordt voorgesteld dit druivenras te schrappen uit de productie van wijnen met de oorsprongsbenaming “Ribeiro”. |
2.10. Nieuwe maatregelen ter verbetering van de controles
Beschrijving en motivering
Punt 8.b.3 van het productdossier wordt gewijzigd. Dit heeft geen gevolgen voor het enig document.
Geregistreerde installaties moeten onafhankelijk zijn en mogen niet rechtstreeks verbonden zijn met niet-geregistreerde installaties (behalve via openbare wegen). Voorts moeten maandelijkse aangiften worden ingediend van alle leveringen en verzendingen van wijn.
ENIG DOCUMENT
1. Naam van het product
Ribeiro
2. Type geografische aanduiding
Beschermde oorsprongsbenaming
3. Categorieën wijnbouwproducten
1. | Wijn |
5. | Mousserende kwaliteitswijn |
15. | Wijn van ingedroogde druiven |
4. Beschrijving van de wijn(en)
Ribeiro Castes en Ribeiro (wit)
Uiterlijke kenmerken van de wijn
Transparant met schakeringen variërend van lichtgeel tot goud en tinten variërend van groen tot goud, afhankelijk van de ouderdom en de productiemethode.
Aromatische kenmerken van de wijn
Zuivere en krachtige aroma’s, met sommige van de volgende descripties: rijp fruit en vers fruit, bloemen, honing, aromatische kruiden, planten en balsems. De wijnen van de categorie Castes hebben een grotere complexiteit en een middelhoge intensiteit.
Karakteristieke smaken
Fris en evenwichtig met een onberispelijke, aanhoudende afdronk. De wijnen van de categorie Castes hebben meer structuur, volume, smaak, concentraat en afdronk.
* | Wanneer geen grenswaarden zijn vastgesteld, moet de geldende EU-wetgeving worden nageleefd. |
* | Minimaal effectief alcoholgehalte van “Castes blancos”: 11 % vol. |
* | Voor wijnen die langer dan drie maanden op hout zijn gerijpt en die maximaal een jaar oud zijn, is het maximale gehalte aan vluchtige zuren vastgesteld op 0,85 gram per liter (14,17 milli-equivalent per liter (meq/l)). Wanneer deze wijnen meer dan een jaar zijn gerijpt, is de hoeveelheid vastgesteld op 0,9 gram per liter (15 meq/l) plus 0,06 gram per liter (1 meq/l) per procent alcohol boven 11 % vol. De in de geldende wetgeving vastgestelde grenswaarden mogen in geen geval worden overschreden. |
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | 9,5 |
Minimale totale zuurgraad | 4 gram per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur |
Maximumgehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 13,3 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) | 200 |
Ribeiro Castes en Ribeiro (rood)
Uiterlijke kenmerken van de wijn
Transparant met een middelhoge kleurintensiteit, schakeringen variërend van violet tot kersenrood en tinten variërend van violet tot terracotta, afhankelijk van de ouderdom en de productiemethode.
Aromatische kenmerken van de wijn
Zuivere en krachtige aroma’s, met sommige van de volgende descripties: rode en donkere vruchten, rijp en fris, bloemen, aromatische kruiden, zuivelproducten, planten en balsems. De wijnen van de categorie Castes hebben een grotere complexiteit en een middelhoge intensiteit.
Karakteristieke smaken
Fris, evenwichtig, met een vrij rijke tanninestructuur en een onberispelijke, aanhoudende afdronk. De wijnen van de categorie Castes hebben meer tannine, finesse, volume, smaak, concentraat en afdronk.
* | Wanneer geen grenswaarden zijn vastgesteld, moet de geldende EU-wetgeving worden nageleefd. |
* | Minimaal effectief alcoholgehalte van “Castes tintos”: 11 % vol. |
* | Voor wijnen die langer dan drie maanden op hout zijn gerijpt en die maximaal een jaar oud zijn, is het maximale gehalte aan vluchtige zuren vastgesteld op 0,85 gram per liter (14,17 milli-equivalent per liter (meq/l)). Wanneer deze wijnen meer dan een jaar zijn gerijpt, is de hoeveelheid vastgesteld op 0,9 gram per liter (15 meq/l) plus 0,06 gram per liter (1 meq/l) per procent alcohol boven 11 % vol. De in de geldende wetgeving vastgestelde grenswaarden mogen in geen geval worden overschreden. |
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | 9,5 |
Minimale totale zuurgraad | 4 gram per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur |
Maximumgehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 13,3 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) | 150 |
Ribeiro Barrica (wit)
Uiterlijke kenmerken van de wijn
Transparant met schakeringen variërend van lichtgeel tot goud en tinten variërend van groen tot goud, afhankelijk van de ouderdom en de productiemethode.
Aromatische kenmerken van de wijn
Aromatisch complex met zuivere, krachtige aroma’s, met balans in de houtachtige aromatische component, een middelhoge intensiteit en met sommige van de volgende descripties: rijp fruit, vers fruit, gedroogd fruit, bloemen, honing, aromatische kruiden, planten, balsems, specerijen, geroosterde en gebakken aroma’s.
Karakteristieke smaken
Fris, evenwichtig en intens, geurig en met concentraat, goede structuur en volume, een aanzienlijk lange onberispelijke en aanhoudende afdronk
* | Wanneer geen grenswaarden zijn vastgesteld, moet de geldende EU-wetgeving worden nageleefd. |
* | Voor wijnen die langer dan drie maanden op hout zijn gerijpt en die maximaal een jaar oud zijn, is het maximale gehalte aan vluchtige zuren vastgesteld op 0,85 gram per liter (14,17 milli-equivalent per liter (meq/l)). Wanneer deze wijnen meer dan een jaar zijn gerijpt, is de hoeveelheid vastgesteld op 0,9 gram per liter (15 meq/l) plus 0,06 gram per liter (1 meq/l) per procent alcohol boven 11 % vol. De in de geldende wetgeving vastgestelde grenswaarden mogen in geen geval worden overschreden. |
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | 12 |
Minimale totale zuurgraad | 4 gram per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur |
Maximumgehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 13,3 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) | 200 |
Ribeiro Barrica (rood)
Uiterlijke kenmerken van de wijn
Transparant met een middelhoge kleurintensiteit, schakeringen variërend van violet tot kersenrood en tinten variërend van violet tot terracotta, afhankelijk van de ouderdom en de productiemethode.
Aromatische kenmerken van de wijn
Aromatisch complex met zuivere, krachtige aroma’s, met balans in de houtachtige aromatische component, een middelhoge intensiteit en met sommige van de volgende descripties: rijp en vers rood en donker fruit, gedroogd fruit, bloemen, jam, aromatische kruiden, planten, zuivelproducten, balsems, specerijen, geroosterde en gebakken aroma’s.
Karakteristieke smaken
Fris, evenwichtig en intens, geurig en met concentraat, goede structuur en volume, een aanzienlijk lange onberispelijke en aanhoudende afdronk
* | Wanneer geen grenswaarden zijn vastgesteld, moet de geldende EU-wetgeving worden nageleefd. |
* | Voor wijnen die langer dan drie maanden op hout zijn gerijpt en die maximaal een jaar oud zijn, is het maximaal gehalte aan vluchtige zuren vastgesteld op 0,85 gram per liter (14,17 milli-equivalent per liter (meq/l)). Wanneer deze wijnen meer dan een jaar zijn gerijpt, is de hoeveelheid vastgesteld op 0,9 gram per liter (15 meq/l) plus 0,06 gram per liter (1 meq/l) per procent alcohol boven 11 % vol. De in de geldende wetgeving vastgestelde grenswaarden mogen in geen geval worden overschreden. |
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | 12 |
Minimale totale zuurgraad | 4 gram per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur |
Maximumgehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 13,3 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) | 150 |
Ribeiro Espumoso (wit en rosé)
Uiterlijke kenmerken van de wijn
Transparant met fijne, constante bubbels, schakeringen variërend van lichtgeel tot goud (mousserende witte wijnen) en van framboosroze tot oranjeachtig roze (mousserende roséwijnen). De tinten variëren van groen tot goud (mousserende witte wijnen) en violet tot oranje (mousserende roséwijnen), afhankelijk van de ouderdom en de productiemethode.
Aromatische kenmerken van de wijn
Aromatisch complex met zuivere, krachtige aroma’s, middelhoge intensiteit, met sommige van de volgende beschrijvingen/descripties: rijp fruit, vers fruit, gedroogd fruit, gist, broodkruimel, gebak, bloemen, honing, jam, aromatische kruiden, planten, balsems, specerijen en geroosterde aroma’s.
Karakteristieke smaken
Fris, evenwichtig en intens, geurig en met concentraat, middelhoog qua structuur en volume; de bubbels zijn fijn, constant, aangenaam, zacht en romig, met een middellange tot lange onberispelijke en aanhoudende afdronk.
* | Wanneer geen grenswaarden zijn vastgesteld, moet de geldende EU-wetgeving worden nageleefd. |
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | 10 |
Minimale totale zuurgraad | 5 gram per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur |
Maximumgehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 16,7 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) | 185 |
Ribeiro Tostado (wit en rood)
Uiterlijke kenmerken van de wijn
Transparant met schakeringen variërend van ambergeel tot mahonie en tinten variërend van goud tot kastanje. In de rode wijnen kunnen lichter rode schakeringen tot ontwikkeling komen, afhankelijk van de ouderdom en de productiemethode.
Aromatische kenmerken van de wijn
Aromatisch complex met zuivere, krachtige aroma’s, een middelhoge intensiteit en met sommige van de volgende descripties: rijp fruit, ingedroogd fruit, gekonfijt fruit, gedroogd fruit, honing, aromatische kruiden, specerijen, balsems, met geroosterde en gebakken aroma’s en aroma’s van hardhout.
Karakteristieke smaken
Zoet en evenwichtig, met een subtiele frisheid, intens, hoog volume met een olieachtig gevoel, met concentraat en een heel geurige, onberispelijke en aanhoudende afdronk die zeer intens en lang is.
* | * Wanneer geen grenswaarden zijn vastgesteld, moet de geldende EU-wetgeving worden nageleefd. |
* | Maximaal zwavelgehalte: 200 mg/l voor rode wijnen en 250 mg/l voor witte wijnen. |
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | 13 |
Minimale totale zuurgraad | |
Maximumgehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 35 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) |
5. Wijnbereidingsprocedés
a. Essentiële oenologische procedés
— | Witte en rode wijnen De extractieopbrengst mag niet meer bedragen dan 72 liter wijn per 100 kg druiven voor wijnen die worden gemaakt van de voornaamste druivenrassen: Ribeiro Castes, Ribeiro Barrica en Ribeiro Espumoso. Voor de andere wijnen is dit 74 liter wijn per 100 kg druiven. De wijnen van de soort “Ribeiro Castes” mogen alleen van de voornaamste rassen zijn gemaakt. De wijnen van de soort “Ribeiro Barrica” zijn rode of witte wijnen die gedurende het hele productieproces in vaten met een maximumvolume van 600 liter hebben gelegen en die uitsluitend van de voornaamste druivensoorten zijn gemaakt. |
— | Mousserende wijn Uitsluitend van de voornaamste druivensoorten gemaakt, volgens de traditionele methode, in de versies “Brut” en “Brut Nature”. |
— | Tostado Uitsluitend gemaakt van de voornaamste rode of witte druivenrassen, naargelang van het geval. Aan de hand van een proces waarbij de druiven natuurlijk worden gedroogd in overdekte ruimten die zo zijn ingericht dat ze een goede droging door natuurlijke ventilatie mogelijk maken. De drogingsperiode bedraagt minimaal drie maanden. Druivenmost van ten minste 350 gram suiker per liter. De maximumopbrengst bedraagt 40 liter wijn per 100 kg ingedroogde druiven. De wijn moet een rijpingsproces in eikenhouten of kersenhouten vaten ondergaan en moet in totaal minstens zes maanden in contact zijn met het hout. Zo nodig worden de vaten gedurende het vergistingsproces omgekeerd. Het proces van rijping in de fles mag niet minder dan drie maanden bedragen. |
Nieuwe aanplant heeft een minimale dichtheid van 3 000 wijnstokken per hectare.
Voor de jaarlijkse snoei wordt gebruikgemaakt van Guyot-snoei, cordonsnoei, gobelet-snoei of sporensnoei.
Voor de leivorm wordt gebruikgemaakt van latwerk of staken.
b. Maximumopbrengsten
Voornaamste witte druiven voor Castes, Barrica en Espumoso
13 000 kg druiven per hectare
Voornaamste witte druiven voor Castes, Barrica en Espumoso
93,6 hectoliter per hectare
Voornaamste witte druiven voor Tostado
13 000 kg druiven per hectare
Voornaamste witte druiven voor Tostado
52 hectoliter per hectare
Voornaamste rode druiven voor Tostado
12 000 kg druiven per hectare
Voornaamste rode druiven voor Tostado
48 hectoliter per hectare
Voornaamste witte en rode druiven voor andere dan de bovengenoemde wijnen
19 000 kg druiven per hectare
Voornaamste witte en rode druiven voor andere dan de bovengenoemde wijnen
140,6 hectoliter per hectare
Secundaire druivensoorten
19 000 kg druiven per hectare
Secundaire druivensoorten
140,6 hectoliter per hectare
6. Afgebakend geografisch gebied
Het productiegebied van de onder de oorsprongsbenaming Ribeiro vallende wijnen omvat de gronden die gelegen zijn in de volgende gemeenten en plaatsen: de gemeenten Ribadavia, Arnoia, Castrelo de Miño, Carballeda de Avia, Leiro, Cenlle, Beade, Punxín en Cortegada; de parochies Banga, Cabanelas en O Barón, de gemeente O Carballiño; de parochies Pazos de Arenteiro, Albarellos, Laxas, Cameixa en Moldes in de gemeente Boborás; de plaatsen Santa Cruz de Arrabaldo en Untes in de gemeente Ourense; en in de gemeente Toén, de plaatsen Puga, A Eirexa de Puga, O Olivar, het dorp Feá y Celeirón en de parochie Alongos; en het dorp A Touza in de gemeente San Amaro.
Al deze gemeenten liggen in de provincie Ourense in de Autonome Gemeenschap Galicië.
7. Voornaamste wijndruivenras(sen)
FERRÓN |
ALBARIÑO |
MENCÍA |
BRANCELLAO |
CAÍÑO BLANCO |
CAÍÑO BRAVO |
TREIXADURA |
CAÍÑO TINTO |
SOUSÓN |
TORRONTÉS |
GODELLO |
LADO |
LOUREIRA — LOUREIRO BLANCO |
CAÍÑO LONGO |
8. Beschrijving van het (de) verband(en)
Wijn
Het district is gelegen in het klimatologische overgangsgebied van Galicië, dat is ontstaan uit de combinatie van de beschutting van de omringende bergen en de nabijheid van de Atlantische Oceaan. Het klimaat is gematigd en mediterraan met een Atlantische invloed die wordt getemperd door de bergketens ten westen van het district. De bergen beschermen het district tegen stormen die vanaf zee landinwaarts komen. Bijzondere kenmerken zijn onder andere de aanzienlijke temperatuurschommelingen tussen dag en nacht; weinig regenval na bestuiving; onbebouwde grotendeels granietachtige gronden met een lage veldcapaciteit en het steile reliëf.
Het district is slechts in beperkte mate geschikt voor wijnbouw. Het fruit rijpt niet gemakkelijk, maar bereikt de vereiste alcoholrijpheid op hetzelfde moment als de fenolische rijpheid. Zo wordt een evenwichtige frisheid behouden door het natuurlijke zuurgehalte, waarbij wijnsteenzuur het appelzuur domineert. Door het licht continentale karakter van het gebied en de heersende luchtstromen is er een aanzienlijk temperatuurverschil tussen dag en nacht. Dit is bevorderlijk voor een trage rijping, wat de natuurlijke frisheid en het natuurlijke aroma intenser maakt.
De producenten hebben geprofiteerd van het heuvelachtige terrein van het district en legden hun wijngaarden aan op de best georiënteerde hellingen. In veel gevallen legden zij terrassen aan om de wijnstokken beter te laten groeien en de bodem dieper te maken, wat resulteerde in een landschap waarin menselijk ingrijpen heel duidelijk is. Op deze manier werd ervoor gezorgd dat de planten voldoende zonlicht krijgen en de nodige suikers vormen om wijn met een goed alcoholgehalte voort te brengen. Zoals eerder vermeld is dit een gebied dat slechts in beperkte mate geschikt is voor wijnbouw.
Een ander fundamenteel aspect van het verband tussen deze wijnen en het gebied betreft de beschikbare druivenrassen. De meeste daarvan zijn druivenrassen die van oudsher worden geteeld in het district en slechts zelden in andere wijnbouwgebieden worden gevonden, zoals het witte druivenras Treixadura, het meest representatieve en meest geteelde druivenras in dit geografische gebied. Deze druivenrassen zijn volledig aangepast aan de omgeving en zijn het resultaat van selecties door producenten in de loop der jaren. Dankzij de omstandigheden van het district brengen deze druivensoorten, en met name Treixadura, zeer aromatische en fruitige wijnen met florale noten voort. Het alcoholgehalte compenseert de zuurgraad, wat resulteert in wijnen die fris en evenwichtig zijn.
Mousserende kwaliteitswijnen
De mousserende kwaliteitswijnen van de oorsprongsbenaming Ribeiro worden gemaakt volgens de traditionele methode. Hun kenmerken houden nauw verband met de specifieke omgevingsomstandigheden en de gebruikte druivenrassen.
Deze omgeving wordt gekenmerkt door een gematigd mediterraan klimaat met Atlantische invloeden. Er is een aanzienlijk temperatuurverschil tussen dag en nacht, met weinig regenval na bestuiving. De gronden hebben een lage veldcapaciteit en zijn omgeven door bergachtig terrein. Dit is een gebied waar de wijnbouw onder beperkende voorwaarden tot ontwikkeling is gekomen en waar druiven niet gemakkelijk rijpen. Om hierop in te spelen, profiteren wijnbouwers van het heuvelachtige terrein door wijngaarden aan te leggen op hellingen die het meest worden blootgesteld aan zon. Het temperatuurverschil tussen dag en nacht is bevorderlijk voor een trage rijping van het fruit. Dit maakt de natuurlijke frisheid en het natuurlijke aroma van deze mousserende wijnen intenser.
Alle gebruikte druivenrassen zijn inheems en aangepast aan de specifieke omgevingsomstandigheden van het district. Ze zijn het resultaat van een selectieproces door de producenten van het gebied in de loop der jaren. Een daarvan is het druivenras Treixadura, het meest geteelde druivenras. De druivenrassen Loureiro en Albariño zijn echter ook zeer geschikt om deze wijnen mee te maken. Door de bodem- en klimaatgesteldheid van dit district kunnen deze druivenrassen vroeg worden geoogst, zodra het juiste evenwicht tussen suiker en zuurgraad is bereikt. Zo worden de druiven geplukt wanneer ze een gematigd suikergehalte en een redelijke zuurgraad hebben en kunnen evenwichtige basiswijnen worden geproduceerd die niet te veel alcohol bevatten maar toch zeer aromatisch zijn. In andere, nabijgelegen wijnbouwgebieden zou het vervroegen van de oogst om het alcoholgehalte van de basiswijn te beperken, resulteren in een hogere zuurgraad, wat hier niet het geval is. Dit zou vooral te maken hebben met het buitensporige appelzuurgehalte, dat de kwaliteit van de geproduceerde wijn zou verminderen.
Deze druivenrassen vormen een genetisch erfgoed van grote waarde dat de verschillende wijnsoorten van dit district een unieke kwaliteit verleent. Dit is met name het geval voor de mousserende wijnen, die zeer aromatisch en fruitig zijn.
Wijn van ingedroogde druiven (“Tostados”)
Tostado del Ribeiro is een wijn die wordt gemaakt van ingedroogde druiven. Zijn bijzondere kenmerken zijn toe te schrijven aan de basisproducten die worden gebruikt om hem te produceren, en aan de natuurlijke omgevingsomstandigheden en de bijzondere productiemethode, het resultaat van de knowhow van de plaatselijke producenten.
De basisproducten zijn inheemse druivenrassen die aangepast zijn aan de specifieke omgevingsomstandigheden. Een daarvan is de Treixadura, het meest geteelde en meest karakteristieke druivenras.
De omgeving wordt gekenmerkt door een gematigd mediterraan klimaat met Atlantische invloeden. Er is een aanzienlijk temperatuurverschil tussen dag en nacht, met weinig regenval na bestuiving. De onbebouwde gronden hebben een lage veldcapaciteit en zijn omgeven door bergachtig terrein. Met het oog op een goede rijping worden de wijnstokken geteeld op de hellingen die het meest aan de zon zijn blootgesteld.
Het gebied is slechts in beperkte mate geschikt voor wijnbouw omdat de wijnstokken er niet gemakkelijk rijpen. Rijping is slechts mogelijk omdat de gebruikte druivenrassen zijn aangepast aan de omgeving en worden geteeld op percelen met een goede oriëntatie. Dit maakt de wijn heel bijzonder. De productie van deze zoete wijn zou met de natuurlijke omgevingsomstandigheden van dit gebied normaliter niet mogelijk zijn.
De productietechnieken die de plaatselijke producenten in de loop der jaren hebben ontwikkeld, maken dit echter wel mogelijk. Nadat de druiven zijn geoogst, onderwerpen de producenten de druiventrossen aan een complex rijpingsproces in overdekte ruimten met natuurlijke ventilatie. Het druivenras Treixadura is bijzonder geschikt voor indroging omdat de huid dikker en resistenter is dan die van andere druivenrassen. Daardoor is het beter bestand tegen het natuurlijke indrogingsproces.
Daarnaast kent het klimaat van dit district drogere najaarsperioden dan zou worden verwacht gezien de nabijheid van de Atlantische Oceaan. Dit is omdat de bergen die het district in het westen omgeven, een beschermende barrière vormen. Deze omstandigheden zijn bevorderlijk voor het indrogingsproces. De druiven worden niet blootgesteld aan buitenmatig hoge niveaus van relatieve luchtvochtigheid die de natuurlijke dehydratatie zou vertragen en het risico op schimmelziekten zou verhogen. Bovendien zijn de najaarstemperaturen doorgaans gematigd, wat het droogproces ten goede komt. Districten die verder landinwaarts zijn gelegen, profiteren van een lagere omgevingsvochtigheid. Nadeel hiervan is dat lagere temperaturen natuurlijke droging moeilijker maken.
Het resultaat van dit proces is een zoete, evenwichtige wijn met een totaal suikergehalte van meer dan 120 gram per liter, wat heel kenmerkend is voor de wijnteelt in het district. Het is een wijn die erg gewaardeerd wordt, prijzig is en een uitstekende reputatie geniet.
9. Andere essentiële voorwaarden
Rechtskader:
In nationale wetgeving
Type aanvullende voorwaarde:
Verpakking in het afgebakende geografische gebied
Beschrijving van de voorwaarde:
Als de wijn wordt vervoerd en buiten het productiegebied wordt gebotteld, kunnen oxidereductie, temperatuurvariaties en andere fenomenen optreden, wat een risico voor de kwaliteit inhoudt. Hoe groter de afgelegde afstand, hoe ernstiger het risico. Door de wijn te bottelen in het oorsprongsgebied, behoudt hij zijn eigenschappen en kwaliteiten. Dit, in combinatie met de ervaring en de grondige kennis van de specifieke kwaliteiten van de wijnen, die de wijnmakerijen van de oorsprongsbenaming “Ribeiro” in de loop der jaren hebben opgebouwd, maakt het noodzakelijk dat de wijn in het oorsprongsgebied wordt gebotteld. Zo worden alle fysieke, chemische en organoleptische kenmerken van deze wijnen behouden.
Rechtskader:
In nationale wetgeving
Type aanvullende voorwaarde:
Aanvullende bepalingen betreffende etikettering
Beschrijving van de voorwaarde:
Op de etiketten van de gebottelde wijnen moeten het logo en de naam van de oorsprongsbenaming worden vermeld.
Voor wijnen met de oorsprongsbenaming “Ribeiro” die worden gemaakt van de voornaamste druivenrassen, mogen de volgende aanduidingen op de etiketten, de verpakking en het reclamemateriaal worden aangebracht: “Castes”, “Barrica”, “Espumoso” en “Tostado”, naargelang van het geval.
Voor wijnen die niet zijn ingedeeld als “Castes”, “Barrica”, “Espumoso” of “Tostado”, mogen de termen “caste” en “autóctonas” niet op het etiket voorkomen, evenmin als de namen van de voornaamste druivenrassen. Ook andere aanduidingen die de consument met betrekking tot de kenmerken van de wijn zouden kunnen misleiden, met name termen die kunnen leiden tot verwarring met wijnen van de categorieën Ribeiro Castes, Ribeiro Barrica, Ribeiro Espumoso en Ribeiro Tostado, mogen niet worden gebruikt.
Op het etiket van wijnen van de categorieën Castes en Barrica moet het oogstjaar worden aangebracht.
De verpakking wordt voorzien van een genummerd garantiezegel of van etiketten aan de voorzijde/achterzijde die door het beheersorgaan worden afgegeven. Die moeten in de overeenkomstige wijnmakerij worden aangebracht.
Link naar het productdossier
https://mediorural.xunta.gal/fileadmin/arquivos/alimentacion/produtos_calidade/2019/DOP_RIBEIRO_Pliego_Condiciones_octubre_2019_definitivo-C.pdf