Home

Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen 2020/C 200/07

Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen 2020/C 200/07

15.6.2020

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 200/12


Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen

(2020/C 200/07)

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 51 van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad (1) uiterlijk drie maanden na deze bekendmaking bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag.

ENIG DOCUMENT

“ΡΟΔΙ ΕΡΜΙΟΝΗΣ” (RODI ERMIONIS)

EU-nr.: PDO-GR-02389 – 12.1.2018

BOB (X) BGA ( )

1. Naam/namen

“Ρόδι Ερμιόνης” (Rodi Ermionis)

2. Lidstaat of derde land

Griekenland

3. Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel

3.1. Productcategorie

Categorie 1.6. Groenten en fruit en granen, in ongewijzigde staat of verwerkt.

3.2. Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is

De “Ρόδι Ερμιόνης” (Rodi Ermionis) is de vrucht van de “Ermioni”-granaatappelboom, een lokale variëteit van het geslacht Punica granatum L., dat tot de familie van de Punicaceae behoort. Deze granaatappelbomen worden geteeld in de regio van Ermionida, vandaar de naam. Hierbij gaat het om planten van een lokaal ecotype die zich in de loop van de tijd en via natuurlijke selectie hebben aangepast aan de plaatselijke weersomstandigheden en aan de teeltmethoden van de producenten in het gebied. Deze planten leveren ook het teeltmateriaal voor nieuwe aanplantingen in het gebied.

De rijpe vrucht “Ρόδι Ερμιόνης” (Rodi Ermionis) heeft, wanneer zij op de markt wordt gebracht, de volgende kenmerken:

1.

Morfologische kenmerken:

vorm van de vrucht: rond. De schil rond de vrucht is dun, leerachtig, elastisch en glanzend. In de vrucht zitten zaden, die een middelgrote, halfhoutachtige, zachte pit bevatten, die bij het kauwen gemakkelijk kan worden geplet;

kleur: de schil is lichtgeel-roze tot rood, afhankelijk van de blootstelling aan de zon. De zaden zijn roze tot rood.

2.

Organoleptische kenmerken:

De vruchten hebben een zoete smaak als gevolg van de evenwichtige suiker/zuur-verhouding. De zaden zijn zoet en zacht, en de pit kan bij het kauwen gemakkelijk worden geplet.

3.

Fysisch-chemische kenmerken:

graden Brix: minstens 15°;

zuurtegraad (% citroenzuur): hoogstens 0,4.

Het product wordt aangeboden als vers fruit en in de vorm van schoongemaakte, verpakte zaden.

3.3. Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong) en grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)

3.4. Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden

Alle fasen van de productie vinden plaats in het afgebakende geografische gebied.

3.5. Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken enz. van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

3.6. Specifieke voorschriften betreffende de etikettering van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

4. Beknopte beschrijving van het afgebakende geografische gebied

Het afgebakende geografische gebied waar de “Ρόδι Ερμιόνης” (Rodi Ermionis) wordt geproduceerd, bestaat uit de gemeente Ermionida, die zich bevindt in de regionale eenheid Argolida in de regio Peloponnesos. De gemeente Ermionida bevindt zich in het oostelijke deel van de nomos Argolida en omvat de gemeentelijke eenheden Kranidi, Ermioni en Portocheli en de lokale gemeenschappen Kilada, Didyma, Fourni, Thermisia en Iliokastro. Ermionida grenst in het westen aan de Golf van Argolida en in het zuiden aan de Myrtoïsche Zee.

5. Verband met het geografische gebied

Het afgebakende gebied is een schiereiland met weinig reliëf. Het microklimaat van de regio ondergaat de invloed van de berg Didymo, die de noordelijke grens van het afgebakende gebied vormt en 1 121 meter hoog is (de op één na hoogste berg in Argolida), van het Aderes-gebergte, dat de oost-noord-oostgrens vormt, en van de zee die ten zuiden en ten westen van de gemeente Ermionida ligt.

Specifieke kenmerken van het klimaat van Ermionida gedurende het hele jaar zijn:

de afwezigheid van extreme temperaturen gedurende het hele jaar, met nagenoeg geen vorst in de winter en met zachte, lange, warme zomers;

slechts een gering verschil tussen dag- en nachttemperaturen;

lange perioden met volle zon;

minimale neerslag en een lage relatieve vochtigheid in het voorjaar en het najaar (september – oktober).

De granaatappel “Ρόδι Ερμιόνης” (Rodi Ermionis) is typisch en uniek. Dit houdt rechtstreeks verband met het gebied waar hij wordt geproduceerd, aangezien de combinatie van de specifieke klimatologische factoren en de teelttechnieken bepalend is voor de kenmerken van het eindproduct.

Al decennialang wordt de “Ρόδι Ερμιόνης” (Rodi Ermionis) systematisch geteeld in Ermioni. Daarom draagt de vrucht ook de naam Ermioni (naam van de plaatselijke gemeenschap, maar ook de vroegere naam van de gemeente), het gebied waar de variëteit is ontstaan en zich met succes heeft aangepast.

De “Ρόδι Ερμιόνης” (Rodi Ermionis) is een plaatselijk ecotype dat, omdat het goed aan het gebied is aangepast, op internet, in tijdschriften en in andere media wordt aangeduid als het “Ermioni-ras”. Het is een lokale variëteit van een meerjarige teelt, die is ontstaan doordat de landbouwers voortdurend planten met de gewenste eigenschappen hebben geselecteerd en vervolgens in het gebied vegetatief hebben vermeerderd. Kenmerkend voor de lokale variëteit is de zachte pit. In een studie van het Instituut voor loofbomen van Naousa, waarin een beoordeling is gemaakt van verschillende belangrijke, in diverse regio’s van Griekenland verzamelde genotypen granaatappelbomen die voor de teelt worden aanbevolen, waaronder ook “Ρόδι Ερμιόνης” (Rodi Ermionis), wordt onder meer vermeld dat Rodi Ermionis een zachte pit heeft, in tegenstelling tot de andere genotypen, die een harde of halfharde pit hebben.

Kenmerkend voor “Ρόδι Ερμιόνης” (Rodi Ermionis) zijn ook de zoete smaak en de elastische schil van de vruchten, wat een gevolg is van de natuurlijke factoren en de toegepaste teelttechniek.

Wat met name de zoete smaak betreft, zorgt het snoeien in boomvorm, een techniek die mogelijk is omdat het in het gebied niet vriest, ervoor dat de plant een groter bladoppervlak heeft, waardoor er meer fotosynthese kan plaatsvinden. Die snoei zorgt ook voor een betere beluchting en een grotere blootstelling van de vruchten aan de zonneschijn. Deze omstandigheden zijn bevorderlijk voor de productie van suikers en de afbraak van zuren, en dus voor een betere smaakbalans (zoete smaak). Het suikergehalte (oplosbare vaste stoffen) moet minstens 15 °Brix bedragen en de zuurtegraad moet lager zijn dan 0,4 (uitgedrukt als percentage citroenzuur).

De graden Brix en de zuurtegraad werden in monsters van “Ρόδι Ερμιόνης” (Rodi Ermionis) en andere granaatappels gemeten en werden geanalyseerd in het Instituut voor loofbomen van Naousa. Uit die metingen blijkt dat “Ρόδι Ερμιόνης” (Rodi Ermionis) in vergelijking met andere granaatappels het zoetste sap heeft, aangezien deze variëteit een hoge Brixwaarde combineert met een lage zuurtegraad.

Wat de elastische schil betreft, is het zo dat die weliswaar gevoelig is voor scheuren, maar dat dit fenomeen in het afgebakende gebied niet voorkomt wegens de natuurlijke factoren en de specifieke teelttechniek. Gesterkt door hun langdurige ervaring met de teelt van “Ρόδι Ερμιόνης” (Rodi Ermionis) zijn de producenten erin geslaagd een specifieke irrigatietechniek te ontwikkelen, waarvan bij de meerjarige teelt en uit observatie van de planten is gebleken dat zij bijdraagt tot een efficiëntere vruchtzetting en tot minder gescheurde vruchten. Op het moment van de bloei en de vruchtzetting (mei) staken de producenten de irrigatie, wat leidt tot een efficiëntere bevruchting, een betere vruchtzetting en een stabilisatie van de jonge vruchten. Dankzij de droge, warme weersomstandigheden van het afgebakende gebied en de teelttechniek scheurt de elastische schil van de “Ρόδι Ερμιόνης” (Rodi Ermionis) niet gemakkelijk. Tijdens de zomer en bij het begin van het najaar, wanneer de oogst in aantocht is, wordt het gewas geïrrigeerd, zodat er voldoende vocht in de bodem aanwezig is. Die techniek helpt om de elasticiteit van de schil te versterken en om scheuren tegen te gaan, aangezien de elasticiteit van de schil zorgt voor een gelijkmatiger en uniformer groei van het buitenste weefsel, wat de vrucht beschermt tegen bruuske veranderingen, die scheuren veroorzaken. Andere factoren die hiertoe bijdragen, zijn het kleine verschil tussen dag‐ en nachttemperaturen gedurende het hele jaar en de geringe neerslag in het afgebakende gebied tijdens de rijpingsperiode in het najaar.

Voorts wordt het product zeer voorzichtig en altijd handmatig geplukt, hetzij met een speciale snoeischaar, hetzij met de hand, wegens de zachte, dunne en voor schokken gevoelige schil van de “Ρόδι Ερμιόνης” (Rodi Ermionis). Zo wordt het risico op beschadiging en op plagen na de oogst beperkt en wordt een betere productkwaliteit verkregen.

De omgevingsomstandigheden in Ermionida hebben de “Ρόδι Ερμιόνης” (Rodi Ermionis) zijn specifieke kenmerken verleend, waardoor dit product zich van andere granaatappels kan onderscheiden en op de markt een bijzondere faam kon verwerven als product dat beantwoordt aan specifieke behoeften en voorkeuren van de consument. Sinds 2011 organiseert de gemeente Ermionida, in samenwerking met de granaatappelproducenten en de plaatselijke instanties, het granaatappelfeest van Ermioni, dat diverse evenementen omvat, zoals de versiering van de stad, de distributie van granaatappels in de haven en de winkels van Ermioni en de bereiding van tal van uiteenlopende specialiteiten op basis van granaatappels (schotels, zoetigheden, likeur), die aan het publiek worden aangeboden, alsmede culturele en wetenschappelijke evenementen.

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier

(Artikel 6, lid 1, tweede alinea, van de onderhavige verordening)

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/2020/prodiagrafes_rodi_ermioni290120.pdf


(1)PB L 343 van 14.12.2012, blz. 1.