Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2020/C 217/10
Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2020/C 217/10
1.7.2020 | NL | Publicatieblad van de Europese Unie | C 217/21 |
Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie
(2020/C 217/10)
Deze mededeling wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie (1).
MEDEDELING VAN EEN STANDAARDWIJZIGING VAN EEN ENIG DOCUMENT
“ALELLA”
PDO-ES-A1423-AM04
Datum van mededeling: 3.4.2020
BESCHRIJVING VAN EN REDENEN VOOR DE GOEDGEKEURDE WIJZIGING
1. Uitbreiding van het geografische gebied van de oorsprongsbenaming
De wijziging betreft de uitbreiding van het afgebakende gebied met de gemeente Santa Coloma de Gramenet, waardoor punt 6 van het productdossier en punt 1.6 van het enig document worden gewijzigd.
Het gaat derhalve om een standaardwijziging, aangezien deze geen wijzigingen van de naam van de oorsprongsbenaming, van de categorieën van wijn of van het verband behelst en geen handelsbeperking vormt.
Redenen:
De gemeente Santa Coloma de Gramenet heeft een verzoek ingediend om het afgebakende gebied van de BOB “Alella” uit te breiden tot het grondgebied van die gemeente en heeft daartoe de vereiste technische documentatie verstrekt.
Uit het ingediende verslag blijkt dat de bodem-, klimaat- en milieukenmerken in deze gemeente vergelijkbaar zijn met die van het huidige afgebakende gebied van de BOB “Alella”. De gemeente maakt namelijk deel uit van hetzelfde geomorfologische systeem als het afgebakende gebied, bestaande uit de tussen de rivieren de Besós en de Tordera gelegen Sierra de la Marina, San Mateo, Corredor en Montnegre, en rustend op een ondergrond van graniet die bij het uiteenvallen resulteert in het typische “sauló”-zand.
Deze gemeente behoort derhalve tot het ononderbroken, natuurlijke grondgebied van de oorsprongsbenaming “Alella”.
Hoewel de traditionele wijnbouw in deze gemeente een terugloop heeft gezien, is er recentelijk sprake van een heropleving. Die werd geaccentueerd in 2015 met de lancering van een project voor het herstel van het wijnbouwpatrimonium in Vinya d’en Sabater. In het kader van dat project is de overeenkomst tussen de Universiteit van Barcelona, INCAVI (Catalaans instituut voor wijnbouw en wijnbereiding) en het gemeentebestuur van Santa Coloma de Gramenet gesloten, met de steun van de BOB “Alella”, om de geschiktheid van vier lokale wijnstokrassen voor milieuvriendelijke teelttechnieken te onderzoeken.
Het gemeentebestuur en de vaklui achter dit project die om bescherming onder de oorsprongsbenaming “Alella” verzoeken, willen het product graag zo snel mogelijk in de handel brengen en het aantal productiepercelen en wijnmakerijen uitbreiden.
Bovendien is in de tiende aanvullende bepaling van Wet nr. 2/2020 van 5 maart 2020 inzake wijnbouw en wijnbereiding, onder de hoofding “bescherming van voorstedelijke gebieden” (zoals de gemeente Santa Coloma de Gramenet) de toezegging van de Catalaanse overheidsadministratie opgenomen om een speciaal project op te starten voor de bescherming van voorstedelijke wijnbouwzones, teneinde de verstedelijkingsdruk te vermijden en de wijnbouwtraditie in stand te houden.
ENIG DOCUMENT
1. Naam van het product
Alella
2. Type geografische aanduiding
BOB — beschermde oorsprongsbenaming
3. Categorieën wijnbouwproducten
1. | Wijn |
3. | Likeurwijn |
5. | Mousserende kwaliteitswijn |
8. | Parelwijn |
4. Beschrijving van de wijn(en)
Witte wijn en rosé
Verkregen uit de druivenrassen die in deel 6 van het productdossier zijn opgenomen. Voor witte wijnen gebruikt men enkel de witte variëteiten, en voor rosé alle variëteiten. Fracties most die middels ontoereikende persing zijn verkregen, mogen in geen geval worden gebruikt voor de productie van beschermde wijnen.
* Bij crianza mag het effectief gehalte aan vluchtige zuren niet meer dan 0,80 g/l bedragen.
* Indien de wijn 5 g/l suiker of meer bevat, bedraagt het maximale zwavelgehalte 250 mg/l.
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | 10,5 |
Minimale totale zuurgraad | (in milli-equivalent per liter) |
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 8,3 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) | 200 |
Rode wijn
Verkregen uit de rode druivenrassen die in deel 6 van het productdossier zijn opgenomen. Fracties most die middels ontoereikende persing zijn verkregen, mogen in geen geval worden gebruikt voor de productie van beschermde wijnen.
* Het maximale effectief gehalte aan vluchtige zuren mag worden overschreden met 0,06 g/l per volumeprocent alcohol boven 11 % vol. en per rijpingsjaar, tot maximaal 0,9 g/l.
* Indien de wijn 5 g/l suiker of meer bevat, bedraagt het maximale zwavelgehalte 200 mg/l.
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | 11,5 |
Minimale totale zuurgraad | (in milli-equivalent per liter) |
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 11,7 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) | 150 |
Likeurwijn
Rancio: verkregen uit de variëteiten garnacha blanca en macabeo of garnacha negra, gemaakt van witte wijnen met een minimaal suikergehalte van 14 graden Baumé aan de hand van een verouderingsproces door oxidatie in eiken vaten. De “sol y serena”- methode (waarbij de wijn overdag wordt blootgesteld aan de zon en “s nachts aan de koelere temperaturen) wordt gebruikt bij de oxidatieve rijping en de wijn wordt daarbij ten minste een jaar lang in eiken vaten bewaard.
Mistela: wordt verkregen uit alle witte druivenrassen. Wordt gemaakt door de lekmost te scheiden en de wijn onmiddellijk te filteren. Vervolgens wordt alcohol uit wijnbouwproducten toegevoegd en wordt het product omgeroerd.
Vino dulce natural: gemaakt van most met een hoog suikergehalte (meer dan 250 g/l) en deels vergist.
* Indien de wijn 5 g/l suiker of meer bevat, bedraagt het maximale zwavelgehalte 200 mg/l.
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | 15 |
Minimale totale zuurgraad | (in milli-equivalent per liter) |
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) | 150 |
Mousserende kwaliteitswijn
Verkregen uit de toegestane variëteiten en gemaakt volgens de traditionele methode met een tweede gisting op fles; minimale overdruk van 3,5 bar en een rijping van negen maanden tussen tirage en degorgeren.
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | 10,8 |
Minimale totale zuurgraad | (in milli-equivalent per liter) |
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) |
Parelwijn
Wordt verkregen uit alle rode en witte druivenrassen. Een deel van het door de gisting ontstaan koolstofdioxide wordt bij de bereiding behouden.
* Indien de witte wijn of rosé 5 g/l suiker of meer bevat, bedraagt het maximale zwavelgehalte 250 mg/l. Bij rode wijn bedragen die maxima respectievelijk 150 en 200 mg/l.
* Bij 20 °C heeft de wijn een overdruk van ten minste 1 en ten hoogste 2,5 bar, teweeggebracht door opgelost endogeen koolstofdioxide.
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | 10,5 |
Minimale totale zuurgraad | (in milli-equivalent per liter) |
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) | 200 |
5. Wijnbereidingsprocedés
a. Essentiële oenologische procedés
Teeltmethode
De wijnstok moet als volgt worden gesnoeid om wijnen met de beste kwaliteit en aromatische rijkdom te verzekeren:
a) | traditioneel volgens de gobelet-methode, met wijnstokken met twee ogen en een slapend oog. |
b) | spaliersnoei met spreiding van de vegetatie. |
Irrigatie mag worden toegestaan, maar alleen om de kwaliteit, het alcoholgehalte en de zuurgraad van de druif te verbeteren. Afhankelijk van de vochtigheid van de bodem en de ecologische omstandigheden van de wijnstokken kan de waterhuishouding van de wijngaardpercelen in evenwicht worden gebracht.
Specifiek oenologisch procedé
De druiven moeten met veel zorg worden geoogst en alleen gezonde druiven die rijp genoeg zijn om wijnen met een natuurlijk alcoholgehalte van ten minste 9,5 % vol. te maken, mogen worden gebruikt voor de productie van de BOB-wijnen. De geoogste druiven moeten zo snel mogelijk worden vervoerd, op een wijze die garandeert dat hun kwaliteit behouden blijft.
b. Maximumopbrengsten
Witte druivenrassen |
12 000 kilogram druiven per hectare |
Witte druivenrassen |
78 hectoliter per hectare |
Rode druivenrassen |
10 000 kilogram druiven per hectare |
Rode druivenrassen |
60 hectoliter per hectare |
6. Afgebakend geografisch gebied
— | Alella |
— | Arenys de Mar |
— | Arenys de Munt |
— | Argentona |
— | Badalona |
— | Cabrera de Mar |
— | Cabrils |
— | Calella |
— | El Masnou |
— | Granollers |
— | La Roca del Vallès |
— | Llinars del Vallès |
— | Montgat |
— | Montornès del Vallès |
— | Martorelles |
— | Mataró |
— | Òrrius |
— | Premià de Dalt |
— | Premià de Mar |
— | Sant Cebrià de Vallalta |
— | Sant Fost de Campsentelles |
— | Sant Iscle de Villalta |
— | Sant Pol de Mar |
— | Santa Coloma de Gramenet |
— | Santa Maria de Martorelles |
— | Teià |
— | Tiana |
— | Vilanova del Vallès |
— | Vilassar de Dalt |
— | Vilassar de Mar |
— | Vallromanes |
7. Voornaamste wijndruivenras(sen)
GARNACHA TINTA |
SYRAH |
XARELLO — PANSA BLANCA |
8. Beschrijving van het (de) verband(en)
“Wijn”
De plaatselijke bodem is gevormd door een granieten ondergrond en overblijfselen uit de zee, en bestaat aan de oppervlakte uit kleine korrels. De bodem heeft een goede doorlaatbaarheid, waardoor de wijnstokken zich diep moeten wortelen om water en de verschillende in de bodem beschikbare nutriënten aan te treffen. Deze omstandigheden zorgen voor een zekere stressfactor, en wanneer die goed gecontroleerd wordt, kan die de druivenproductie per wijnstok helpen reguleren. De wijnen die aan de kust worden geproduceerd vertonen qua smaak minder zuurheid dan de wijnen uit het binnenland.
“Likeurwijn”
Wat de BOB zo kenmerkt is de oxidatieve rijping die voor de productie van deze wijnen wordt toegepast, aangezien de “sol y serena”- methode de minerale/mariene toetsen doet manifesteren.
“Mousserende kwaliteitswijn”
Deze wijnen worden gekenmerkt door het feit dat ze worden verkregen uit inheemse druivenrassen, die eveneens de meest klassieke zijn. De plaatselijke bodem vormt het DNA van onze beschermde oorsprongsbenaming. Hij schenkt de wijnen minerale toetsen, die niet aanwezig zijn bij de BOB “Cava”. (Deze vergelijking gaat op omdat onder die benaming mousserende wijnen worden geproduceerd met dezelfde druivenrassen als bij de BOB “Alella”.) Bij het proeven van de witte mousserende kwaliteitswijnen van deze twee gebieden, kan de BOB “Alella” bovenal worden herkend door haar bittere/citrusachtige afdronk, die doet denken aan groene amandelen. De gemeenschappelijke noemer zijn de minerale toetsen, ongeacht welke productiemethode gehanteerd wordt.
9. Andere essentiële voorwaarden (verpakking, etikettering, andere vereisten)
Rechtskader:
Nationale wetgeving |
Type aanvullende voorwaarde:
Verpakking in het afgebakende geografische gebied |
Beschrijving van de voorwaarde:
De wijnen met de BOB “Alella” moeten worden gebotteld in geregistreerde bottelarijen, om de traceerbaarheid te vergemakkelijken en de kwaliteit van het eindproduct te behouden. |
Rechtskader:
Nationale wetgeving |
Type aanvullende voorwaarde:
Aanvullende bepalingen betreffende etikettering |
Beschrijving van de voorwaarde:
Op de etiketten moet een garantiezegel worden aangebracht. |
De letters van de naam “Alella” zijn maximaal 4 mm hoog en niet hoger dan de helft van de letters van de aanduiding “Denominación de Origen” (“oorsprongsbenaming”).
Wijnen die worden aangeduid met de naam van een wijnbouwer of wijnhuis, moeten afkomstig zijn van wijnstokken die zijn geteeld door dezelfde wijnbouwer of geregistreerd zijn onder het wijnhuis, en mogen uitsluitend afkomstig zijn van de wijngaarden van respectievelijk die wijnbouwer of dat wijnhuis.
Link naar het productdossier
http://ves.cat/eqCL