Home

Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen 2020/C 217/12

Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen 2020/C 217/12

1.7.2020

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 217/33


Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen

(2020/C 217/12)

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 51 van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad (1) uiterlijk drie maanden na deze bekendmaking bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag.

ENIG DOCUMENT

“PAMPEPATO DI TERNI”/“PANPEPATO DI TERNI”

EU-nr.: PGI-IT-02467 — 30.12.2019

BOB () BGA (X)

1. Naam/namen

“Pampepato di Terni”/“Panpepato di Terni”

2. Lidstaat of derde land

Italië

3. Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel

3.1. Productcategorie

Categorie 2.3. Brood, gebak, suikerwerk, biscuits en andere bakkerswaren

3.2. Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is

“Pampepato di Terni”/“Panpepato di Terni” is een in de oven gebakken product dat wordt gemaakt door noten, chocolade, rozijnen, gekonfijte vruchten, ongezoet cacaopoeder, honing, koffie, specerijen en bloem te combineren.

Wanneer “Pampepato di Terni”/“Panpepato di Terni” in de handel wordt gebracht, vertoont het de volgende kenmerken:

Fysieke kenmerken:

Vorm: cirkelvormig, met een platte bodem en een bolle bovenkant;

Afmetingen:

diameter: 1 tot 20 cm;

hoogte: 1 tot 10 cm;

Gewicht: 25 g tot 1 kg;

Vochtgehalte: 7,5 tot 25 %;

Organoleptische kenmerken:

Uiterlijk voorkomen: donkerbruin, bijna zwart, koepelvormig, met noten die aan de buitenkant zichtbaar zijn;

Binnenkant: donkerbruin, met veel gelijkmatig verdeelde noten en gekonfijte vruchten;

Consistentie van het deeg: compact, zacht dankzij de zachte ingrediënten (chocolade, rozijnen, gekonfijte vruchten, honing en koffie) en knapperig door de geroosterde noten;

Geur: eerst chocolade en noten, daarna specerijen, met name kaneel, peper en nootmuskaat;

Smaak: eerst chocolade met een vleugje specerijen, dan geleidelijk noten en gekonfijte vruchten; uiteindelijk chocolade en specerijen, met name kaneel, nootmuskaat en peper.

Het product bevat geen toegevoegde conserveringsmiddelen of kleurstoffen.

3.3. Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong) en grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)

Voor de productie van “Pampepato di Terni”/“Panpepato di Terni” zijn de volgende ingrediënten nodig voor 10 kg ongebakken deeg:

geroosterde noten: een mix van amandelen, walnoten en hazelnoten, in verschillende verhoudingen, 3,5 tot 6 kg;

gekonfijte en gedroogde vruchten: een mix van rozijnen, sinaasappel en cederappel, in verschillende verhoudingen, 1,5 tot 3 kg;

bloemenhoning: 0,5 tot 1,5 kg;

ongezoet cacaopoeder (20-22 % cacaoboter): 0,2 tot 0,5 kg;

chocolade (cacaogehalte minimaal 50 %): 0,5 tot 1,5 kg;

specerijen: een mix van peper, kaneel en nootmuskaat, in verschillende verhoudingen, 0,05 tot 0,15 kg;

bloem type “0” of maïsmeel, rijstmeel of amandelmeel: 0,2 tot 0,7 kg.

Naast de genoemde ingrediënten kunnen in dit referentiedeeg de volgende optionele ingrediënten worden gebruikt:

gekookte most: tot 0,8 kg;

likeur: tot maximaal 0,075 kg;

suiker: tot maximaal 0,05 kg;

sinaasappelschil: tot maximaal 0,05 kg;

pijnboompitten: tot 0,2 kg;

vloeibare koffie: tot 0,2 kg;

ouwel: als bodem.

Als het deeg in een machine wordt gemaakt, mag er maximaal 5 % water worden gebruikt.

3.4. Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden

De fasen van het kneden, in stukken snijden, vormen, bakken en rijpen van “Pampepato di Terni”/“Panpepato di Terni” moeten plaatsvinden binnen het geografische productiegebied.

3.5. Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken enz. van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

De eerste verpakking nadat het product heeft gerijpt, moet plaatsvinden op de plaats van productie om een achteruitgang van de kwaliteit van het product in de ogen van de consument te voorkomen. De blootstelling van het product aan de lucht zonder de bescherming van de eerste verpakking zorgt ervoor dat het sneller zijn aroma verliest en dat het complexe palet aan specerijenaroma’s vervliegt en minder intens wordt. Bovendien kan de buitenkant dof worden door het wit uitslaan van de cacaoboter en kunnen de noten minder knapperig worden.

De verpakking bestaat uit ten minste één afgesloten beschermend omhulsel gemaakt van: cellofaan van levensmiddelenkwaliteit, bakpapier, aluminiumfolie of andere materialen die geschikt zijn voor levensmiddelen, zoals omschreven in de geldende wetgeving.

Een tweede buitenste laag kan buiten het productiegebied worden toegevoegd.

“Pampepato di Terni”/“Panpepato di Terni” wordt verkocht als één product, in zijn geheel of in plakken met een dikte van 0,5 tot 1,5 cm.

3.6. Specifieke voorschriften betreffende de etikettering van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

De verpakking moet de volgende bewoordingen bevatten: voluit “Pampepato di Terni” of “Panpepato di Terni” en “Indicazione Geografica Protetta” [“beschermde geografische aanduiding”] of de afkorting “IGP” [“BGA”] alsmede de volgende aanvullende informatie:

het Europese BGA-symbool;

de naam of handelsnaam en het adres van de producent en/of verpakker;

het productlogo, dat altijd in combinatie met de beschermde geografische aanduiding moet worden gebruikt.

Het productlogo ziet er als volgt uit:

Image 1

4. Beknopte beschrijving van het afgebakende geografische gebied

Het productiegebied van “Pampepato di Terni”/“Panpepato di Terni” beslaat het hele administratieve grondgebied van de provincie Terni en de gemeenten Massa Martana, Marsciano, Todi, Fratta Todina, Monte Castello di Vibio en Deruta in de provincie Perugia.

5. Verband met het geografische gebied

De reputatie van “Pampepato di Terni”/“Panpepato di Terni” is van oudsher verbonden met de omgeving en het gebied dat het vertegenwoordigt.

“Pampepato di Terni”/“Panpepato di Terni” werd eeuwenlang bereid met de producten die de plattelandseconomie door het jaar heen voortbracht en is de kerstcake bij uitstek.

In de loop der tijd is “Pampepato di Terni”/“Panpepato di Terni” het symbool geworden van de gastronomie van Terni tijdens de kerstdagen.

De eerste vermelding van de professionele en grootschalige productie van “Pampepato di Terni”/“Panpepato di Terni” dateert van 1913, toen het door een historische bakkerij in Terni werd aangeprezen als de Terni-cake.

Gedurende de hele 20e eeuw, en tot op de dag van vandaag, verwijzen talloze boeken met traditionele recepten, culinaire en toeristische gidsen en verschillende soorten publicaties naar “Pampepato di Terni”/“Panpepato di Terni” als een typische lokale kerstcake.

In de eerste editie van zijn “Guida Gastronomica d’Italia” [Italiaanse gastronomiegids], gepubliceerd in 1931, zegt de Touring Club Italiano: “vergeet met kerst in Terni de Pampepato niet”; in een ander boek met dezelfde titel van Felice Cunsolo (Istituto Geografico De Agostini, Novara, 1975), wordt in het gedeelte over de regio Umbrië “Pampepato di Terni”/“Panpepato di Terni” ook de traditionele kerstcake van Terni genoemd.

“Pampepato di Terni”/“Panpepato di Terni” wordt ook genoemd in de toeristische gids van Loretta Santini “Guida di Terni e del ternano” [Gids voor Terni en omgeving] als de zoete “meester van het kerstdiner” (blz. 23, uitgever: Qguide, 2003).

De gids voor de provincie Terni uit 2008, “Sapori e Profumi” [Smaken en geuren], noemt pampepato als een van de zoete gerechten in het gedeelte over gastronomische kersttradities.

De Italiaanse Accademia Italiana della Cucina (vereniging ter bescherming van de tradities van de Italiaanse keuken) noemt “Pampepato di Terni”/“Panpepato di Terni” in verscheidene artikelen, die zijn opgenomen in themaboeken of in gespecialiseerde tijdschriften; tot de belangrijkste behoren: “I frutti del sole” [Vruchten van de zon] (2007), waarin staat geschreven: “Panpepato is het belangrijkste zoete gerecht in de kersttraditie in Terni”, en het artikel “Panpepato ternano”, waarvan de subtitel luidt: “het belangrijkste zoete gerecht in de kersttraditie in de Umbrische stad (“Civiltà della Tavola” [De beschaving van de tafel], nr. 299 van december 2017).

Ander bewijs dat de reputatie van “Pampepato di Terni”/“Panpepato di Terni” verbonden is met het gebied Terni wordt geleverd in het artikel “Terni da leccarsi i baffi” [Verrukkelijk Terni], gepubliceerd in het dagblad Corriere dell’Umbria van zaterdag 9 april 2016; refererend aan culinaire tradities wordt in het artikel vermeld dat “Pampepato di Terni”/“Panpepato di Terni”“de vele tegenstrijdigheden in de kern van de Umbrische traditie het beste weergeeft. De perfecte balans tussen zoet en bitter maakt dit dessert zo bijzonder en heeft ervoor gezorgd dat het direct onderdeel is geworden van de Umbrische boerentraditie.”

Op 31 december 2009 werd een gedeelte van het artikel gepubliceerd in het dagblad “Il Messaggero”, in de lokale uitgave van Terni: “Het is al sinds 1851 traditie dat pampepato in Terni nooit op tafel ontbreekt.”

In een ander interessant artikel in hetzelfde dagblad met de titel “In gara per il migliore “Pampepato dell’anno” [Strijd om de “Pampepato van het jaar”], wordt de pampepato van Terni bejubeld als “uniek en alleen te krijgen in Terni en tevens een symbool van traditie, getuige de ingrediënten.” (Il Messaggero van 15 december 2008).

“Pampepato di Terni”/“Panpepato di Terni” wordt in het kooktijdschrift “Cucina Moderna” omschreven als het “klassieke zoete kerstgerecht” (januari 2018, blz. 98, uitgeverij Mondadori Group).

De tweede editie van de publicatie van “La vera Umbria” [Het ware Umbrië] uit 2000 bevat het recept voor “Pampepato di Terni”/“Panpepato di Terni”, omschreven als het kenmerkende zoete gerecht van Terni (La tradizione umbra nei piaceri della tavola, P. Caruso, uitgegeven door Grilligraf Collazzone).

In de publicatie “Terni: la città fra due fiumi” [Terni, de stad tussen twee rivieren] (uitgegeven door Vanni, 2006) in de serie “Il turismo culturale: la rivista che ti guida” [Cultuurtoerisme: uw gids], staat ook dat er “in Terni met kerst geen familie, restaurant, horecagelegenheid, bakkerij of oven niet bezig is met het bereiden van pampepato […].”

Ook zijn er lokale wedstrijden en bijeenkomsten gewijd aan “Pampepato di Terni”/“Panpepato di Terni”.

De Terni-afdeling van de Accademia Italiana della Cucina nodigt haar leden al een aantal jaar uit om hun huisgemaakte pampepato te laten proeven en hun recepten te delen. De beste zoetigheid die volgens de traditie is bereid, wint een prijs. Sinds 2009 organiseert bistro Met in Terni de prijs voor “Pampepato van het jaar”, waaraan iedereen kan meedoen door een pampepato in te zenden, die wordt beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit culinair experts, bakkers, chocolatiers, sommeliers en vertegenwoordigers van branche- en beroepsorganisaties. De prijs die wordt uitgereikt voor de beste “Pampepato di Terni”/“Panpepato di Terni” is een houten cakemakerslepel, die elk jaar door de voorgaande winnaar wordt teruggegeven om te worden uitgereikt aan de volgende winnaar. (“Il cucchiaio di legno per il miglior pampepato” [De houten lepel voor de beste pampepato], artikel in Il Messaggero van 5 januari 2013).

Op 10 februari 2002 maakte een groep bakkers uit Terni tijdens een markt die in het teken stond van “Pampepato di Terni”/“Panpepato di Terni” een pampepato van 112 kg, de grootste in de geschiedenis.

Andere zeer belangrijke aanwijzingen voor de diepgewortelde reputatie van “Pampepato di Terni”/“Panpepato di Terni” houden verband met de groeiende en prominente aanwezigheid ervan op de schappen met typische producten, waar het door de consument altijd zeer wordt gewaardeerd als gastronomisch souvenir.

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier

(artikel 6, lid 1, tweede alinea, van de onderhavige verordening)

De geconsolideerde tekst van het productdossier kan worden geraadpleegd via de volgende link: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

of door:

de website van het ministerie van Landbouw-, Levensmiddelen- en Bosbouwbeleid (www.politicheagricole.it) te openen en te klikken op “Qualità” (rechtsboven op het scherm), vervolgens op “Prodotti DOP, IGP e STG” (links op het scherm) en ten slotte op “Disciplinari di produzione all’esame dell’UE”.


(1)PB L 343 van 14.12.2012, blz. 1.